Μενού εβδομάδας

Μενού για το γιορτινό τριήμερο!

Μενού για το γιορτινό τριήμερο!

Τι μενού να αναρτήσει κανείς για ένα γιορτινό τριήμερο, πώς να λειτουργήσει «αφαιρετικά» για να διαλέξει από 2000 περίπου συνταγές, και σε ποιους να απευθυνθεί;

Απάντησα πολύ απλά στα παραπάνω ερωτήματα, αποφασίζοντας να προτείνω αυτά που σκέφτομαι εγώ να φτιάξω για την οικογένειά μου ίσως με μερικές παραλλαγές της τελευταίας στιγμής! Τα περισσότερα πιάτα και γλυκά υπάρχουν και στις συνολικές προτάσεις που θα δείτε στο τέλος της ανάρτησης, αλλά εδώ έχω κάνει κάποιες πιο πιθανές επιλογές.

Αν προγραμματίζετε μεγάλες μαζώξεις, αν στήσετε μπουφέδες  για μεγάλες παρέες,  ξαναγυρίστε στις συνολικές μας προτάσεις παρακάτω καθώς και στην κατηγορία Χριστουγεννιάτικα.

Επιλέξτε τους συνδυασμούς που σας αρέσουν και στήσετε τα τραπέζια σας με όσες οικονομικές, σωματικές και ψυχικές αντοχές διαθέτετε.

Αν οι συνδαιτυμόνες σας είναι μόνο η οικογένειά σας, αν θα εργάζεστε μέχρι την τελευταία στιγμή, αν οι αντοχές σας μικραίνουν για διάφορους λόγους, αν είστε ευάλωτοι σ’ αυτό που λέμε μελαγχολία των εορτών,  αν  θέλετε απλά αλλά νόστιμα κυρίως παραδοσιακά πιάτα, διαβάστε παρακάτω! Ετοιμάστε ό,τι μπορείτε ακόμη και από σήμερα, ανοίξτε ένα καλό κρασί και ξεκουραστείστε όσο σας επιτρέπεται!

Κλικ στις φωτογραφίες για τις συνταγές:

 

Κυριακή 24-12-2023

Μεσημέρι:

Κάτι στα γρήγορα…

Μενού για το γιορτινό τριήμερο!

 

Βράδυ:

Η πρόταση αφορά όσους δεν νηστεύουν, γιατί όσοι νηστεύουν  συνήθως θέλουν να μεταλάβουν (πόσοι αλήθεια πια;) οπότε αρκούνται σε ροφήματα με κρητικό παξιμάδι ή φρυγανιές

Σούπα με ξινόχοντρο σε ζωμό χοιρινού

Μενού για το γιορτινό τριήμερο!

 

Χοιρινή τηγανιά, φουκάκι

Φουκάκι: η κρητική τηγανιά (VIDEO)

Ή πανσέτα σε χυμό εσπεριδοειδών

Κρασάτη πανσέτα με χυμούς εσπεριδοειδών στο τηγάνι

Πράσινη  γιορταστική σαλάτα

Μενού για το γιορτινό τριήμερο!

ή σαλάτα με πρασινάδες, ξερά σύκα και σουσάμι

Σαλάτα με πρασινάδες, ξερά σύκα και σουσάμι

Πιατέλα με τυριά και κυδωνόπαστο

Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο (VIDEO)

 

Λικέρ κυδώνι (ή ό,τι διαθέτουμε)

Μενού για το γιορτινό τριήμερο!

 

Βελούδινα σοκολατάκια

Μενού για το γιορτινό τριήμερο!

Δευτέρα 25-12-2023

Μελομακάρονα,

Μελομακάρονα-μπουκίτσες γεμιστά με καρύδι

κουραμπιέδες,

Οι κουραμπιέδες της γιαγιάς μου (VIDEO)

χριστόψωμο

Χριστόψωμο (VIDEO)

Συκώτι σαβόρε

Μενού για το γιορτινό τριήμερο!

 

Παστρουμαδόπιτα εύκολη και νόστιμη

Παστουρμαδόπιτα εύκολη και νόστιμη

Κότα ή γαλοπούλα γεμιστή

Γιορτινή γεμιστή κότα ή κούβα (γαλοπούλα)  

Πατάτες φούρνου αλά γαλλικά!

Πατάτες φούρνου «αλά γαλλικά»

ή χοιρινό με κυδώνια

Χοιρινό με κυδώνια

ή χοιρινό ψητό κατσαρόλας

Χοιρινό με πορτοκάλι, ψητό κατσαρόλας

και αντί γεμιστό πτηνό μια μικρή γεμιστή  κολοκύθα

Μενού για το γιορτινό τριήμερο!

ή λαχαντολμάς-τούρτα

Λαχανοντολμάδες τούρτα με σάλτσα-κρέμα αυγολέμονο

 

Ρώσικη σαλάτα σπιτική

Σπιτική ρώσικη σαλάτα

 

Παντζαροσαλάτα απλή

Μενού για το γιορτινό τριήμερο!

 

Μαϊντανοσαλάτα με ρόδι

Μαϊντανοσαλάτα με ρόδι

Γιαούρτι ή κάποια κρέμα με σάλτσα ξηρών φρούτων

Μενού για το γιορτινό τριήμερο!

 

ή κυδώνια στον φούρνο

Μαγειρεύοντας ελληνικά – Ένα επιδόρπιο: κυδώνια με κρασί

ή εκμέκ κανταΐφι

Εκμέκ κανταΐφι

Ή τάρτα λεμονιού

Μενού για το γιορτινό τριήμερο!

 

ή κορμό μαρέγκας με κρέμα σοκολάτας

Κορμός μαρέγκας με κρέμα σοκολάτας

Τρίτη 26-12-2023

Χοιρινό με πράσα

Μενού για το γιορτινό τριήμερο!

ή με σέλινο

Μενού για το γιορτινό τριήμερο!

 

και αν βαρεθήκατε τα κρεατικά ή αν θέλετε να τα συνοδεύσετε με κάτι πιο “μοντέρνο” τα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ 

τορτελίνια με πέστο ρόκας και βασιλικού

Τορτελίνια με κρητικά τυριά, και πέστο ρόκας και βασιλικού (VIDEO)

Και φυσικά όσα περισσέψουν από το τραπέζι της γιορτής

Για τις υπόλοιπες μέρες, θα τα πούμε από βδομάδα…

Συνολικές προτάσεις:

Ορεκτικά και σαλάτες

Ορεκτικά και σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι!

 

Πρώτα και κυρίως πιάτα

Πρώτα και κυρίως πιάτα για το γιορτινό τραπέζι

Επιδόρπια και γλυκά για το κλείσιμο του γιορτινού τραπεζιού  

 

Καλά Χριστούγεννα! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο