Οικονομικός και εύκολος μεζές!
Υλικά
Πανσέτα κομμένη σε 5-6 φέτες (όχι τόσο λεπτές όπως όταν τις κάνουμε στη σχάρα)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
½ κούπα κρασί
1 ζουμερό πορτοκάλι, το χυμό
1 ζουμερό λεμόνι, το χυμό
Προαιρετικά, 1 κουταλάκι μέλι ή μια κουταλιά πετιμέζι
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τις πανσέτες , στραγγίζουμε το νερό και τις αλατίζουμε.Τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το πιπέρι. Προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να πάει παντού. Τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
Σε μεγαλούτσικο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τις άλλες δύο 2 κουταλιές ελαιόλαδο να κάψει, και στρώνουμε τις πανσέτες
σε μια στρώση, χωρίς να αδειάσουμε στο τηγάνι τα υγρά από τη μαρινάδα τους. Όταν αλλάξουν χρώμα από τη μια μεριά τις γυρίζουμε και από την άλλη, με τη βοήθεια μιας λαβίδας ή ενός πιρουνιού χωρίς όμως να της τρυπήσουμε.
Αυτές θα «κατεβάσουν» υγρά.
Όταν απορροφηθούν όλα τα υγρά τους και αρχίσουν να τσιτσιρίζουν, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί κι αυτό γυρίζοντας και από τις δυο πλευρές το κρέας μας. Μόλις στεγνώσει, προσθέτουμε τη μαρινάδα και νεράκι ώστε να καλύπτεται ο πάτος του τηγανιού και μειώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Αφήνουμε να σιγομαγειρεύονται προσθέτοντας κατά καιρούς νεράκι και γυρίζοντας τες τακτικά και από τις δυο πλευρές.
Όταν μαλακώσουν εντελώς, αφήνουμε να κοκκινίσουν και από τις δυο πλευρές και να μείνουν στεγνές στο τηγάνι και προσθέτουμε το χυμό εσπεριδοειδών, μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει το μέλι ή το πετιμέζι (αν βάλουμε). Αφήνουμε να απορροφηθεί και ο χυμός εσπεριδοειδών και να μελώσουν τα υγρά μας και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Δεν χρειάζεται πολλή ρίγανη για να μη πικρίσουν. Ίσα να μυρίσει…
2)Μπορούμε να βάλουμε ό,τι κρασί έχουμε.Εγώ συνηθίζω ροζέ αλλά ταιριάζει πολύ και το κόκκινο.
3)Για περισσότερο άρωμα μπορούμε μαζί με το χυμό να προσθέσουμε και το ξύσμα από το ένα τουλάχιστον εσπεριδοειδές.
Μπήκα να <> συνταγές για το μενού μας και μου έπεσε το σαγόνι……….κατοχυρώνεται!!!!!!!!!!!
Η αλήθεια είναι ότι είναι πεντανόστιμες οι άτιμες οι πανσετούλες, παρά τις θερμίδες που κουβαλάνε.
Και στα κάρβουνα, μα και μαγειρεμένες όπως προτείνεις, γίνονται λουκούμι!
Φιλιά Βαγγελιώ μου, καλό απόγευμα!
Τελειες παντσετουλες, οι αντρες μου τις λατρευουν μαγειρεμενες με οποιονδηποτε τροπο!
Οι πανσέτες είναι το μόνο που μου αρέσει από το χοιρινό.. οπως και να τις κανουμε .. αλλα αυτή η συνταγή σου Βαγγελιώ μου πρέπει να είναι πεντανόστιμη το πορτοκάλι του πηγαίνει τέλεια… την επόμενη φορά έτσι θα τις κάνω.. σίγουρα.. να έχεις όμορφες γιορτές και να είναι οι καλύτερες σου..με υγεία.. και χαρές .. περιμενουμε και τα ευχάριστα σου..
φιλακια πολλα…
Πραγματικά πολύ εύκολη και γευστική νοστιμιά!
Οι χυμοί από τα εσπεριδοειδή πραγματικά απογειώνουν το πιάτο!
Φιλιά
Πρεπει να ειναι λουκουμι το κρεατάκι σου!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Θα μπορούσα να έχω όλο το τηγάνι;;; Ναι, το ξέρω ότι είμαι μοναχοφαγού, αλλά τις λιμπίστηκα τις πανσετούλες και τις θέλω μόνο για μένα! 🙂
Φιλάκια πολλά!!! Καλές γιορτές να έχουμε!!!
υ.γ. Περιμένουμε και τα καλά νέα! 😉
Βαγγελιώ μου πέρασα να σου πω καλές γιορτές να έχεις και Καλά Χριστούγεννα! Ό,τι ποθείς για σένα και την οικογένειά σου!
Δεν θα έλεγα όχι και σε μια παντσέτα 🙂
Φιλιά!
Κερνιέμαι το μεζεδάκι με μεγάλη ευχαρίστηση ειδικά γιατί είναι βουτηγμένος στο χυμό των εσπεριοδειδών Βαγγελιώ μου, κι όταν ανακοινώσεις τα ευχάριστα θα'ρθω να ξανακεραστώ! Χρόνια πολλά, καλά κι ευλογημένα!
[…] Κρασάτη πανσέτα με χυμούς εσπεριδοειδών στο τηγάνι […]