Διατροφή & υγεία

Πώς να διαβάσεις τις διατροφικές ετικέτες

Πώς να διαβάσεις τις διατροφικές ετικέτες

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι καλό είναι να ελαχιστοποιήσουμε  την κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων όποτε αυτό είναι εφικτό και να επιλέγουμε πιο εποχιακά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά.

Από εκεί και πέρα όμως όταν θέλουμε να συγκρίνουμε 2 όμοια συσκευασμένα αγαθά που παρασκευάζονται από διαφορετική εταιρεία τότε μας είναι πολύ χρήσιμες οι ετικέτες διατροφικών στοιχείων που αναγράφονται πάνω στην συσκευασία τους.

Αν και το πιο συχνό φαινόμενο είναι να κοιτάξουμε αρχικά τις θερμίδες τους, αυτός πιθανώς δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρίνουμε αν κάτι είναι καλό για εμάς ή όχι. Όμως αν κοιτάξουμε μία σοκολάτα αυτή έχει περίπου  400 θερμίδες. Αυτό είναι πιθανώς πάρα πολύ για ένα μικρό παιδί, με δεδομένο ότι το μόνο που χρειάζεται είναι περίπου 1.400 θερμίδες ανά ημέρα.

Οπότε αν κοιτάξουμε στη δεξιά πλευρά, βλέπουμε κάτι που ονομάζεται επί τοις εκατό ημερήσιες τιμές, εκεί υπάρχουν ένα σωρό αριθμοί και ποσοστά που αντιστοιχούν σε ένα ενήλικα που του αναλογούν 2.000 θερμίδες ημερησίως. Όμως, η δική σας θερμιδική ανάγκη μπορεί να είναι διαφορετική, καθώς επίσης και των παιδιών σας, άρα οι επί τοις εκατό ημερήσιες τιμές ενδέχεται να είναι διαφορετικές, αν τα παιδιά είναι μικρότερα και δεν έχουν μια δίαιτα των 2.000 θερμίδων. Στη συνέχεια, αν κοιτάξουμε τις διατροφικές ίνες (φυτικές ίνες), θα πρέπει να προσέξουμε να μην είναι λιγότερες από ένα γραμμάριο για άτομα τα οποία είναι υγιή.

Kάτω από αυτό βλέπουμε έναν κατάλογο βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως η βιταμίνη Α, το ασβέστιο,  η θειαμίνη και αυτά σε γενικές γραμμές είναι καλά, απλά να θυμάστε ότι, μόνο και μόνο επειδή κάτι έχει πρόσθετες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι υγιεινή τροφή. και σίγουρα δεν χρειάζεται να ξέρετε τι κάνει η θειαμίνη, για να κάνετε καλές επιλογές στα τρόφιμα.

Αυτό που θα πρέπει  να προσέξετε είναι τα συνολικά λίπη και η κατανομή της περιεκτικότητας τους  στο τρόφιμο διότι σε γενικές γραμμές τα λιπαρά στα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν θα είναι και τα πιο υγιεινά είδη λιπών. Έτσι, τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά, τα είδη που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα  είναι αυτά που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και που σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε στη διατροφή μας.

Το νάτριο είναι επίσης κάτι που πρέπει να προσέχουμε, γιατί στα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως αρκετά υψηλό καθώς επεκτείνει τη διάρκεια ζωής και προσδίδει γεύση.

Ακόμα ένα είδος συστατικού που φοβούνται οι άνθρωποι είναι οι υδατάνθρακες. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως στην συγκεκριμένη κατηγορία και είναι κάτι που υπάρχει σε υψηλή ποσότητα στα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τα σάκχαρα.

Τέλος ένα άλλο συστατικό που καταναλώνουμε σε υψηλή ποσότητα στην τυπική δυτική διατροφή είναι η πρωτεΐνη, όπου και εδώ θα πρέπει να προσέξουμε να μην ξεπερνάει τις ατομικές ημερήσιες ανάγκες μας.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο