Σούπα με ξινόχοντρο

Με τις πρώτες ψυχρούλες, για να τον δοκιμάσουμε κιόλας τον φετινό!

 
 
 

update 29-9-2017

Η παρακάτω εισαγωγή ήταν το μόνο που μπορούσα να γράψω σε μια πολύ κακή στιγμή του 2010, όταν πρωτοανέβασα αυτή την ανάρτηση. Σκέφτηκα σήμερα να τη σβήσω γιατί σε ανάλογη περίπτωση πρόσφατα, πολλοί φίλες και φίλοι ανησύχησαν. Άλλαξα μόνο τη φωτογραφία, γιατί η παλιά αδικεί πολύ τη νόστιμη σουπίτσα μου.

Δεν το έκανα, γιατί μερικές φορές καλό κάνει να θυμόμαστε πράγματα. Και η κλασική κρητική σουπίτσα με τον ξινόχοντρο εκτός από θερμαντική είναι πάντα και παρηγορητική, στα μικρά και στα μεγάλα…

Έλεγα λοιπόν τότε: 

 

«Θέλεις η ψυχρούλα και η υγρασία των τελευταίων ημερών, απόψε το μόνο που μπορούσα να φτιάξω ήταν η απλή σουπίτσα των παιδικών μου χρόνων που γίνεται εύκολα χωρίς πολλά πολλά και είναι νόστιμη και –όσο γίνεται- παρηγορητική». 

 

Υλικά:

5 κούπες νερό

 

½ κούπα ή λιγότερο λάδι

1 ντομάτα κομμένη στα τέσσερα

1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, κατά προτίμηση στακοβούτυρο (προαιρετικά)

1 κούπα ξινόχοντρο

Προαιρετικά, 2 κύβους λαχανικών (βιολογικούς ή σπιτικούς  κατά προτίμηση)

Επί το έργον:

Βάζουμε τα 4  πρώτα υλικά να βράσουν και ένα κύβο (αν βάλουμε) και ρίχνουμε τον ξινόχοντρο. Αφήνουμε να σιγοβράζει.

Μόλις μαλακώσουν οι ντομάτες, τις πιέζουμε με ένα κουτάλι να βγάλουν λίγο από το ζουμί τους . Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι.

Σε άλλους αρέσει αραιή και ζουμάτη, και σε άλλους πηχτή ,λίγο αραιότερη από πιλάφι.Βράζουμε μέχρι να χυλώσει και να μαλακώσει το στάρι του ξινόχοντρου. Αφήνουμε να «μαρουβίσει» και τη σερβίρουμε ζεστή.

Παρατηρήσεις:

1)Αντί νερό, μπορούμε να βάλουμε ζωμό κότας ή κρέατος γίδας ή χοιρινού.

2)Πολλοί δεν βάζουν ντομάτα

3)Ο ξινόχοντρος υπάρχει σε όλα τα καταστήματα που έχουν κρητικά προϊόντα, αν δεν σας είναι εύκολο να φτιάξετε.

4)Αν δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε τον «μαύρο» μου πρόλογο, δείτε το τελευταίο μου σχόλιο  στην προηγούμενη ανάρτηση.

 

Print Friendly, PDF & Email