Αλμυρά

Χοιρινό με κυδώνια

Χοιρινό με κυδώνια

Εξαιρετικό γιορτινό πιάτο!

Ο συνδυασμός κρέατος με φρούτα είναι γνωστός , συνηθισμένος και συνήθως επιτυχημένος. Ειδικά το χοιρινό και το κοτόπουλο είναι από τα κρέατα που δένουν  πολύ με δαμάσκηνα, με βερίκοκα, με μήλα, με πορτοκάλια, με κορόμηλα και βέβαια με κυδώνια. Ακόμη και με βύσσινο έχω φτιάξει χοιρινό στο παρελθόν! Πρέπει να τη θυμηθώ αυτή τη συνταγή και να την ξαναφτιάξω…

Χοιρινό με κυδώνια

Και στη Δύση και στην Ανατολή, στα συνταγολόγια όλων των χωρών θα βρούμε τέτοιες συνταγές σε διάφορες παραλλαγές.  Κάποια απ’ αυτά τα πιάτα παραπέμπουν στο καλοκαίρι και κάποια μόνο που τα σκέφτεται κανείς ζεσταίνεται από τις μυρωδιές και τα ζεστά χειμωνιάτικα χρώματα. «Σηκώνουν» λίγα παραπάνω μπαχαρικά, δεμένες σάλτσες και καλό κρασί. Ταιριάζουν σε  γιορτινά και κυριακάτικα τραπέζια με φίλους αλλά και σε πιο επίσημες μαζώξεις.

Χοιρινό με κυδώνια

Το φαγητό μου το θύμισε η μάνα μου όταν είδε την τσάντα με τα κυδώνια που μου έφεραν πεσκέσι. «Κράτησε μερικά να τα κάμομε με το κρέας τα Χριστούγεννα».

«Καλά λες! Χρόνια έχω να το φτιάξω και δεν το έχω βάλει και στο blog!»

Χοιρινό με κυδώνια

Όπως σας έλεγα προχθές, στην ανάρτηση για το λικέρ με τα κυδώνια (παρεμπιπτόντως, ετοιμάστηκε και η εκδοχή με τη ρακή αλλά εξακολουθώ να θεωρώ καλύτερη εκείνη με το κρασί) φέτος είναι κυδωνοχρονιά στα μέρη μας και μας έλαχαν άφθονα κυδώνια. Έχουν τα ευλοημένα τόσες πολλές εφαρμογές που κανένα τους δεν πάει χαμένο.

Χοιρινό με κυδώνια

Έτσι το εξαιρετικό μου κυδωνάτο  προγραμματίστηκε και για το δικό μας χριστουγεννιάτικο τραπέζι και για μια προεόρτια ανάρτηση. Το ίδιο νόστιμο -ή και πιο νόστιμο για μερικούς από μας- με το χοιρινό με κάστανα ή το άλλο, εκείνο με το πορτοκάλι, ξαναμαγειρεύτηκε πριν λίγες μέρες με μια μικρή παραλλαγή στην παλιά μου συνταγή που θα επισημάνω παρακάτω. Βλέπετε το βαλσάμικο ξύδι δεν ήταν υλικό της καθημερινότητάς μας παλιότερα!

Χοιρινό με κυδώνια

Το έχω φτιάξει αρκετές φορές αυτό το φαγητό μέχρι να καταλήξω στο συνδυασμό των μπαχαρικών και στις ποσότητες των υπόλοιπων υλικών. Μερικές φορές έβγαινε πολύ βαρύ και άλλες πολύ “επίπεδο”. Επίσης το σωτάρισμα των κυδωνιών κάνει τη διαφορά κατά τη γνώμη μου. Θεωρώ ότι οι αναλογίες που παραθέτω έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα απ’ όσα έχω δοκιμάσει. Συστήνω λοιπόν να δοκιμάσετε την εκδοχή μου γι αυτό το κλασικό γιορτινό πιάτο και αν σας αρέσει να το εντάξετε σε κάποιο από τα γιορτινά μενού σας!

Χοιρινό με κυδώνια

Παρατηρήσεις

  • Η αρχική μου συνταγή έχει κοινό ξύδι και ξηρό κρασί και προσθήκη ελάχιστου πετιμεζιού. Αντικατέστησα με το γλυκό κρασί και το βαλσάμικο γιατί δεν είχα πετιμέζι μαζί μου όταν το μαγείρεψα και η αντικατάσταση του ταίριαξε πολύ.
  • Αν το κρέας είναι εντελώς άπαχο, αυξάνουμε λίγο τα λιπαρά της συνταγής. Π.χ. αν επιλέξουμε ψαρονέφρι ας βάλουμε λίγο παραπάνω βούτυρο ή ελαιόλαδο (το ψαρονέφρι θέλει λιγότερο χρόνο μαγειρέματος).
  • Μπορούμε να βάλουμε τα μπαχαρικά πιο νωρίς στην κατσαρόλα μας αλλά το αποτέλεσμα θα έχει πιο έντονη γεύση και θα καλύψουν πολύ το άρωμα των κυδωνιών. Επίσης να επισημάνω ότι βάζω το μοσχοκάρυδο στο διάλυμα του πελτέ για να πάει παντού.
  • Δεν ανακατεύουμε το φαγητό παρά κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα. Πρέπει τα κυδώνια να είναι μαλακά αλλά να μείνουν ακέραιες οι φέτες τους.
  • Μετά από την προσθήκη του πελτέ μπορούμε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα σε γάστρα και στο φούρνο, παρόλο που εγώ σπάνια το έκανα γιατί το σωτάρισμα των κυδωνιών στις λιπαρές ουσίες τους δίνει πολύ ωραία γεύση κι έτσι το πέρασμα από το φούρνο δεν είναι απαραίτητο.
  • Μερικές φορές προσθέτω και λίγες πατάτες (όταν δεν είναι αρκετά τα κυδώνια μου) αλλά θεωρώ ότι είναι καλύτερο με σκέτα τα κυδώνια και τις πατάτες τηγανισμένες ή ψητές ξεχωριστά.

Δοκιμάστε το, θα με δικαιώσετε που το παινεύω! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο