Απλό αλλά εξαιρετικό!
Επικρότησα από την αρχή την πρόταση της Λίλας, όχι γιατί γυρνώ την πλάτη στις εισαγόμενες λιχουδιές –ήδη «ωριμάζει» ένα αμιγώς εγγλέζικο κέικ φρούτου στο ντουλάπι μου- αλλά γιατί πιστεύω ότι οφείλουμε να καταδείξουμε ότι και οι δικές μας δεν υστερούν πουθενά.
Είναι πολύ νωρίς είναι ακόμα για να φτιάξω τα καθαρά Χριστουγεννιάτικα, αλλά η πρόταση για αυτό το επιδόρπιο μπορεί να σταθεί άνετα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και λόγω χρώματος, και λόγω αρώματος. Επίσης μετά τα πλούσια λιπαρά του εορταστικού γεύματος, είναι αρκετά ελαφρύ και δροσερό.
Υλικά
Κυδώνια (τα δικά μου είχαν βάρος 700 γραμμάρια έτοιμα)
1 κούπα κόκκινο κρασί
1 κούπα νερό
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα κοινή ζάχαρη
2 ξύλα κανέλας (5 εκατοστών το καθένα)
5 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
1 σφηνάκι κονιάκ
Επί το έργον
Βάζουμε σε κατσαρόλι το κρασί , το κονιάκ και το νερό με τα μυρωδικά και τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε το μίγμα να γίνει χλιαρό.
Πλένουμε τα κυδώνια να φύγουν τα χνούδια και τα σκουπίζουμε .Τα κόβουμε σε 4-6 φέτες και βγάζουμε τις καρδιές και τα σκληρά εσωτερικά μέρη.
Τα στρώνουμε σε πυρέξ που να τα χωράει ίσα ίσα, με τα φλούδια προς τα πάνω, και τα περιχύνουμε με το μίγμα της κατσαρόλας, χωρίς να αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά.(Αν τα βάλουμε σε πολύ μεγαλύτερο σκεύος το υγρό θα είναι σε μικρότερο ύψος απ’ ότι πρέπει).
Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180ο στη δεύτερη από το τέλος σκάλα. Στην μία ώρα ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει σχετικά και τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά.
Τα αφήνουμε τουλάχιστον ακόμη μισή ώρα (εγώ τα άφησα 45 λεπτά) , χωρίς το αλουμινόχαρτο, να μελώσει το ζουμάκι τους και σβήνουμε το φούρνο.
Όταν κρυώσουν το ζουμάκι έχει γίνει σαν ζελέ, και τα κυδώνια μαλακά και πεντανόστιμα. Είναι πολύ ωραία πάνω σε παγωτό, σε μίγμα κρέμας όπως του cheesecake (κρεμώδες τυρί με σαντιγύ) , σε cheesecakes αλλά με σκέτο στραγγιστό γιαούρτι, όπως στη φωτογραφία .
Παρατηρήσεις
1)Αν το κρασί είναι πολύ γλυκό, μπορούμε να λιγοστέψουμε την ποσότητα της ζάχαρης.
2)Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε ένα μέρος της ζάχαρης με μέλι ή πετιμέζι.
3) Δεν πρέπει να ξεραθούν.Οπότε αν μετά που θα τα ξεσκεπάσετε δείτε ότι ξεραίνεται η επιφάνειά τους, να τα ξανασκεπάσετε.
Επιδόρπιο με τα όλα του….καταγράφεται για άμεση δοκιμή!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τη συμμετοχή!!!
Υπέροχο. Τέλειο σε χρώμα, φαντάζομαι και σε γεύση.
Αλλά μία ερώτηση. Γιατί δεν έβγαλες την φλούδα Vita μου (καλά δεν τα κάταλαβα;)
Vita θα πρέπει να είναι πολύ γευστικό! έχω δοκιμάσει τωρα τελευταία παρόμοια συνταγή με μήλα , αλλά θα δοκιμάσω και με τα κυδώνια 🙂
kalimera sas!!
apo ta kalitera epidorpia!!sinxaritiria kyria mou!!!to xroma tou ta lei ola!!!
kali sas mera!!!
Καλημέρα, αγαπημένο επιδόρπιο που όταν το έφτιαξα για πρώτη φορά δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι τρώνε, το άρωμα του κυδωνιού μαζί με ένα αρωματικό γλυκό κρασί σε απογειώνει!!
Θα αρχίσω με μια παρατήρηση:
Στις προτάσεις κατανάλωσης δεν γράφεις την σπουδαιότερη και άς εννοείται: ΣΚΕΤΑ!!!
Ειδικά αν χρησιμοποιήσεις Μαυροδάφνη Πατρών, σαν κρασί και Τεντούρα αντί κονιάκ, εκεί να δεις γεύση!!~
Ζήλεψα ο καημένος, και θα το κάνω και γω. Για την κατάναλωση, θα ακολουθήσω μάλλον την πρόταση του Δύσπιστου, χωρίς…δυσπιστία. 🙂
Μου θύμισες τη μανούλα μου…και μου λείπει!!!!!!
Ελαφρύ και αρωματικό επιδόρπιο, ότι πρέπει μετά από ένα βαρύ γεύμα…
Φιλιά
Vita σε ευχαριστώ! Το φτιάχναμε στο πατρικό μου σπίτι και το είχα ξεχάσει…Βάζαμε και ελάχιστη γρεναντίνη!
Άντε τώρα να βρω κυδώνια στην Ν Αφρική…
Το έχω δοκιμάσει αρκετές φορέ,αλλά δεν το έχω φτιάξει.
Είναι ένα εξαιρετικό,νοστιμότατο επιδόρπιο!
Φιλιά!
Τι χρώμα Vita μου!
Μ΄αρέσει πολύ!
Φιλάκια
Λίλα μου εμείς σ' ευχαριστούμε για την ιδέα σου.
Αν προλάβω θα βάλω κι ένα "ορεκτικό"
Πηνελόπη ναι, πέτυχε πολύ το χρώμα του.Τα φλούδια δεν πρέπει να τα καθαρίσουμε γιατί αυτά μαζί με τα κουκούτσια έχουν την πηκτίνη που κάνει το ζελέ.Αν τα καθαρίσεις να τα βάλεις σε τούλι και να τα βράσεις με το κρασί.Επειδή όμως πρέπει να βράσουν κάμποση ώρα δεν θα σου μείνει αρκετό υγρό.Γι αυτό δεν τα καθαρίζουμε
Αφροδίτη γίνεται και με μήλα. Με κυδώνια είναι πιο εποχής θα έλεγα 🙂
Βασιλική καλώς ήρθες. Ευχαριστώ για τα παινέματα 🙂
Ξανθή πραγματικά κανείς δεν μπορεί να καταλάβει αν δεν δοκιμάσει πόσο ωραίος είναι ο συνδυασμός
Δύσπιστε το δικό μου ήταν λιαστό και ήταν εξίσου ωραίο με τη μαυροδάφνη.Για την τεντούρα δεν το είχα σκεφτεί και θα το δοκιμάσω.
cummulus καλώς ήλθες .Δοκίμασέ το όπως νομίζεις. Πάντα είναι νόστιμο.
Μαρίνα αυτές οι μέρες είναι οι πιό δύσκολες όταν είσαι μακριά.Αν εσένα σου λείπει η μανούλα σου φαντάσου πόσο λείπεις εσύ σ' αυτή …
Νατάσα είναι και σχετικά υγιεινή πρόταση έτσι δεν είναι;
Αγγελική εγώ σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και για τα καλά σου λόγια.Χαίρομαι που σου θύμισε Ελλάδα.Δεν μπορεί όλο και κάποιες λιχουδιές θα έχετε και σεις που θα τις ζηλέψουμε κι εμείς 🙂
Ελένη καλώς όρισες. Δοκίμασε να το φτιάξεις.Απ' ότι είδα στο "σπίτι" σου φτιάχνεις υπέροχα πράγματα κι αυτό είναι πολύ εύκολο 🙂
Ζαμπία μπορώ να πω ότι στην πραγματικότητα ήταν ακόμη ωραιότερο.Δεν είμαι και expert στις φωτογραφίες βλέπεις…
Πανέμορφο το Χριστουγεννιάτικο ντεκόρ
Πολύ ενδιαφέρουσες οι συνταγές
Λατρεύω την Κρητική κουζίνα
Σλουρπ!
Καλώς σε βρήκα
Δυοσμαράκι καλώς όρισες! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τη διακόσμηση και για την κουζίνα μας
Μοσχοβόλησε το σπίτι μου!
Με την ευκαιρία Καλή Χρονιά, με Υγεία και Αγαπη!
[…] για κάτι πιο σύνθετο, μπορούμε απλώς να τα βάλουμε στο φούρνο με κρασί και να τα ξεχάσουμε! Καλή βδομάδα! […]
ΤΑ ΚΥΔΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΥΑΛΑ;;; ΕΧΩ ΤΩΡΑ ΚΥΔΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΤΕΧΟΥΝ;; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!
Ναι, αλλά επειδή η ζάχαρη δεν είναι πολλή, καλύτερα να τα διατηρήσετε στο ψυγείο. Έχω κι εγώ φτιάξει και τα διατηρώ για τις γιορτές στο ψυγείο.
Τέλεια!
Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Έχω κάνει πολλές συνταγές εσας πάντα με επιτυχία!
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, να είστε καλά. Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή!