Τον σίτον, τον οίνον, το έλαιον!
Επειδή γιορτές του Άη Γιάννη έχουμε πολλές όλο το χρόνο, σε σημείο που να μη τις θυμούνται όλες, και επειδή οι παλιοί τηρούσαν τις αργίες στις μεγάλες σκόλες για καλό και κακό η παροιμία τους προτρέπει να ξαργήσουν για να είναι σίγουροι…
Εκτός από τις γιορτές του Άη Γιάννη του Βαπτιστή, σημαντικές είναι και οι γιορτές του ΆηΓιάννη του Θεολόγου στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου. Τελευταία και του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου.
Πολλά μοναστήρια και ξωκλήσια στην περιοχή μας είναι αφιερωμένα στον ΆηΓιάννη το Θεολόγο . Περίφημη είναι η εκκλησία του Αϊ Γιάννη στο Μαρμακέτο Λασιθίου γνωστή που εδώ λέμε ότι γιορτάζει « τ’ Άη Γιαννιού π’ ανθούν τα ρόδα». Η παράδοση λέει ότι την ώρα που παπάς τελειώνει το ευαγγέλιο ανήμερα της γιορτής, ανθίζουν τα μαραμένα και ξερά άνθη του επιταφίου. Δείτε περισσότερα για το θαύμα εδώ.
Στον Άη Γιάννη το Θεολόγο είναι αφιερωμένο και ένα μικρό ξωκλήσι στην περιοχή μου και χθες ήταν η γιορτή του. Τάμα που κάθε χρόνο κάνω, γιατί μεγάλη χάρη μούκανε, είναι μια αρτοπλασία. Η αρτοπλασία στην Κρήτη αποτελείται από 5 άρτους, νηστίσιμους , μυρωδάτους και αφράτους. Επίσης συνοδεύεται από πρόσφορο (λειτουργιά) και συνήθως ένα μπουκάλι λάδι.
Σε ένα χαρτί, γράφουμε «Υπέρ υγείας» και από κάτω το όνομα του εορτάζοντα, και το δίνομε στον παπά .Όλα τα ονόματα των εορταζόντων διαβάζονται πάνω από τους άρτους.
Οι αρτοπλασίες και οι λαμπάδες είναι το πιο συχνό τάξιμο στην Κρήτη κι έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να πάτε σε εκκλησία τη μέρα που γιορτάζει και να μην βρείτε πολλούς πολλούς άρτους. Οι πιστοί γράφουν το όνομα του προσώπου για το οποίο τάχτηκε η αρτοπλασία στον πιο καλό άρτο που τον λέμε «βλοητικό» δηλαδή «αυτός που ευλογείται από τον παπά» και που τον παίρνει πίσω ο πιστός που έχει το τάμα. Θεωρείται πολύ καλό να τον μοιράζει στη γειτονιά του και στους γνωστούς του. Οι υπόλοιποι τέσσερεις μοιράζονται στο εκκλησίασμα.
Υπάρχει πανηγύρι που οι αρτοπλασίες είναι εκατοντάδες και η φέτα κάθε πιστού είναι τεράστια. Υπάρχουν κι άλλα , που κάθε εκκλησιαζόμενος παίρνει ένα μικρό κομματάκι μικρό όπως το αντίδωρο. Δεν ξέρω γιατί πάντα με παρηγορεί εκείνο το κομμάτι της τελετής της ευλόγησης των άρτων που λέει: «Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού». Αφήνει μια ελπίδα…
Οι κρητικοί φούρνοι είναι εξοικειωμένοι με το έθιμο και φτιάχνουν θαυμάσιους άρτους. Μόνο που πρέπει να τους παραγγείλεις 1-2 μέρες πριν. Δεν τους έχουν την ώρα που θα το θυμηθείς. Εγώ φέτος ξεχάστηκα. Με το να πέφτει Δευτέρα η γιορτή, έπρεπε η παραγγελία να γίνει το αργότερο την Παρασκευή. Κι εγώ το θυμήθηκα το μεσημέρι του Σαββάτου. Έτσι το μόνο που μπορούσα να κάνω, ήταν να πάρω αλεύρι και μαγιά από το φούρνο της γειτονιάς μου και να τους φτιάξω στο σπίτι. Δεν ήταν η πρώτη φορά.
Μου έχει ξανασυμβεί , και έχω ξαναφτιάξει με αρκετή επιτυχία. Τύπωση έχω, τα ζυμάρια είναι η αγαπημένη μου ασχολία , και ο καιρός ήταν ζεστός και δεν με ταλαιπώρησαν τα ανεβάσματα της ζύμης.Έτσι ακόμη από το πρωίτης Κυριακής, η αρτοπλασία μου ήταν έτοιμη για το σπερνό του Αϊ Γιαννιού.
Υλικά
Περίπου 3,5 κιλά αλεύρι δυνατό
750 γραμμάρια ως 1 κιλό ζάχαρη (εγώ βάζω 1 κιλό)
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα κρασί ροζέ
150 γραμμάρια νωπή μαγιά, ή ένα βαθύ πιάτο φρεσκοαναπιασμένο προζύμι
Μία κουταλιά αλάτι
3-4 ξύλα κανέλας
3-4 φύλλα δάφνης
1 κοφτό κουταλάκι γαρύφαλλα καρφάκια
1 κοφτό κουταλάκι κόκκους μαστίχας Χίου
Νερό (6,5 κούπες περίπου)
Επί το έργον
Σε 4,5 κούπες νερό ( η μισή περίπου θα φύγει στο βράσιμο), βάζουμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τη δάφνη να βράσουν. Μόλις αρχίσει ο βρασμός σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και χωρίς να αποσύρουμε την κατσαρόλα αφήνουμε να ηρεμήσει το «αφέψημα» των μυρωδικών και να γίνει χλιαρό. Αλέθουμε τη μαστίχα στο μούλτι με άλλες δυο κουταλιές ζάχαρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε 2 κούπες χλιαρό νερό, προσθέτουμε 2 κουταλιές ζάχαρη και δυο κούπες αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει το μίγμα σε ζεστό μέρος που δεν υπάρχουν ρεύματα. Αν χρησιμοποιήσουμε προζύμι, θα βάλουμε μόνο μια κούπα νερό και 2 κούπες αλεύρι και θα περιμένουμε περισσότερο για να ανεβεί.
Ζυμώνουμε και συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι λίγο λίγο τώρα μέχρι να έχουμε μια μαλακή λεία ζύμη που να μη κολλά στα χέρια. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και από πάνω με μια ελαφριά κουβέρτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.Σε μια μεγάλη λεκάνη ζυμώματος, βάζουμε σουρωμένο το αφέψημα των μυρωδικών, το λάδι , το κρασί, και τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη όσο γίνεται, και προσθέτουμε την αλεσμένη μαστίχα και το διάλυμα της μαγιάς. Προσθέτουμε το αλεύρι, στην αρχή μπόλικο ώστε ο χυλός να γίνεται ζύμη.
Ξαναζυμώνουμε να ξεφουσκώσει, και τη χωρίζουμε σε πέντε ίσα μέρη. Κάθε ένα κομμάτι από τα πέντε, το χωρίζουμε σε δύο μέρη, το ένα ελάχιστα μεγαλύτερο από το άλλο.
Κάνουμε δύο μπάλες και βάζουμε τη μικρή πάνω από τη μεγάλη. Πιέζουμε τη τύπωση στην πάνω μπάλα αρκετά ώστε να κολλήσουν οι δυό μπάλες και να αποτυπωθούν τα σχέδια της τύπωσης στον άρτο.Την ανασηκώνουμε ελαφρά από τη μια άκρη για να μη χαλάσουμε τα σχήματα που δημιουργεί. Καλό είναι να την έχουμε αλευρώσει ελαφρά πριν την πατήσουμε για να μη κολλήσει. Πρέπει να τινάξουμε όμως το περίσσιο αλεύρι για να βγούν καλά τα σχέδια.
Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα κομμάτια της ζύμης. Έτσι φτιάχνουμε πέντε άρτους. Τους βάζουμε σε ταψάκια στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να ανεβούν ξανά.Εγώ τους βάζω ένα ένα για να μη κολλήσουν μεταξύ τους στο ψήσιμο.Όταν ανεβούν τρυπάμε το σχήμα που έχει αφήσει η τύπωση στα σημεία που τέμνονται οι γραμμές που την διαχωρίζουν , και στις άκρες τους (συνολικά 12). Ψήνουμε τους άρτους στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί να τους καλύψουμε στο μισάωρο με χαρτί για να μη καούν στην επιφάνειά τους. Μόλις βγούνε , τους περνάμε με ένα πινέλο βουτηγμένο σε ζαχαρόνερο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς (σε σχάρα για να μη νοτίσουν οι πάτοι τους).
Παρατηρήσεις
1)Επειδή ο καιρός είναι καλός ακόμη, και επειδή χρησιμοποίησα μαγιά η οποία ήταν και φρέσκια και μάλλον πολύ καλής ποιότητας (από το φούρνο) η διαδικασία άρχισε στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, η μαγιά είχε ανεβεί στις 7, οπότε ζύμωσα τη ζύμη και την άφησα να ανεβεί. Στις 11 το βράδυ είχε διπλασιαστεί και έφτιαξα τους άρτους. Στις 5.30 το πρωί της Κυριακής, εγώ φούρνιζα…Η διαδικασία με το προζύμι παίρνει περισσότερο χρόνο.
2)Η τύπωση υπάρχει σε καταστήματα που πουλούν εκκλησιαστικά είδη, ή σε μοναστήρια.Κατασκευάζονται στο Άγιον Όρος απ’ ότι μου έχουν πει. Η δική μου αγοράστηκε από την Τήνο αλλά δεν γνωρίζω πού κατασκευάστηκε.
3)Το αλεύρι για αρτοπλασία το παίρνω συνήθως από το φούρνο. Ο φουρνάρης μου μου είπε ότι είναι άσπρο δυνατό αυτό που μου δίνει. Έβαλα 3 κιλά άσπρο δυνατό και γύρω στα 600 γραμμάρια σταρένιο.
4)Εκτός από μαστίχα μπορούμε να βάλουμε και βανίλιες ή μαχλέπι στους άρτους. Στην Κρήτη δεν συνηθίζουμε το γλυκάνισο αν και πηγαίνει αν κρίνω από άρτους που έχω δοκιμάσει σε άλλα μέρη.
5)Ο δοξαστικός άρτος είναι πολύ νόστιμο νηστίσιμο ψωμί. Αν μειώσουμε τη δόση (στο μισό ή και στο ένα τρίτο,) μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμο νηστίσιμο ανεβατό ψωμάκι.
6)Επισημαίνω ότι η τελετή της ευλογίας και της κοπής των άρτων στην εκκλησία λέγεται αρτοκλασία. Χρησιμοποίησα τον όρο αρτοπλασία γιατί έτσι συνηθίζουμε να λέμε στην καθομιλουμένη τη διαδικασία παρασκευής των άρτων και το τάσιμο. Τουλάχιστον στην Κρήτη…
Αναλυτικότατη και χρήσιμη η ανάρτηση σου Βαγγελιώ μου.Έχω στη μνήμη τη μητέρα να φτιάχνει άρτους όπως και πρόσφορα.
Σου εύχομαι να έχετε όλη η οικογένεια την ευλογία του Αγίου.
Αυτή την παροιμία δεν την ήξερα, πολύ μου άρεσε!!
Καλημέρα.
Τι όμορφοι και ζηλευτοί άρτοι!
Βοήθειά σας πάντα η χάρη του Αϊ Γιάννη, Βαγγελιώ μου.
Πολύ ωραία η ανάρτησή σου Βαγγελιώ.
Το αποτέλεσμα αξίζει την λίγη κούραση που μπορεί να έχει η όλη διαδικασία.
Μπράβο σου για άλλη μια φορά. ΄Να είσαι καλά κι εσύ και η οικογένειά σου και ο Άγιος να σας φυλάει.
Καλή σου μέρα.
Boήθεια τον Άγιο στο σπιτικό σας να έχετε! Υπέροχη ανάρτηση όπως πάντα!!!
Όπως πάντα θέσεις σας είναι μεγάλες.
Τις μοναδικές τους ιστορίες σας.
Δεν μπορώ παρά να σας ευχαριστήσω και για το λόγο αυτό σας ζητάμε να πάτε από το blog μου, γιατί υπάρχει μια έκπληξη για σας.
Οπως πάντα μας τα εξήγησες όλα αναλυτικότατα, κάτι που πάντα απολαμβάνω στις αναρτήσεις σου!!
Η διαδικασία λίγο χρονοβόρα, αλλά σίγουρα αξίζει!
Να είσαι πάντα καλά!
πολυ ωραιο ποστ. οπως παντα!
Να'στε καλά Βαγγελιώ μου, να φτιάχνεις άρτους υπέρ υγείας και αγάπης όλων των γύρω σου!!!
Σ'ευχαριστώ που νοιάζεσαι…Όλα καλά και πολλά! Γι'αυτό και η προσωρινή αποχή!
Θα επανέλθω σύντομα δριμύτερη!!!
Να είσαι καλά Βαγγελιώ μου! Τι όμορφη ανάρτηση! Σ ευχαριστώ!
Πολύ όμορφη ανάρτηση!!!! Να'σαι πάντα καλά!!
Θα φτιάξω οπωσδήποτε!
Να είστε καλά!!! Και του χρόνου!!!
Ξανθή μου σ' ευχαριστώ. Βοήθεια όλου του κόσμου νάναι οι άγιοι!
Πηνελόπη μου νόστιμοι ήταν, δεν λέω :-). ¨οσοι δοκίμασαν ενέκριναν
Μάριον ευχαριστώ! Είναι κουραστική η διαδικασία γιατί δεν ζυμώνεται στο μίξερ τόσο αλεύρι, αλλά αξίζει τον κόπο!
Λίλα σ' ευχαριστώ και ανταποδίδω τις ευχές!
Ανναμαρία ευχαριστώ και για τις επισκέψεις και για τα καλά σου λόγια και για την αναφορά στο blog σου 🙂
Έλενα κι εγώ σπάνια την κάνω την διαδικασία εδώ που τα λέμε 🙂
Ειρήνη μου σ' ευχαριστώ !
Μαρίνα μου βοήθεια όλου του κόσμου νάναι!Μας λείπεις 🙂
Αγγελική σ' ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που σου αρέσει 🙂
Αστέρι θα χαρώ να σου αρέσουν αν φτιάξεις
Μανουσίνα μου σ' ευχαριστώ! Κι εσείς νάστε καλά.
Πολύ χρήσιμο ποστ και ωραία τα έθιμα που αναφέρεις! Είναι ωραία να τα κρατάμε!
Κι αν δεν τα κρατάμε,έστω να τα καταγράφουμε Κική μου 🙂
Συγνώμη αλλά θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση. Δεν λέγεται αρτοπλασία αλλά αρτοκλασία από τό άρτος + κλασία (ρήμα κλώ (σημαίνει κόβω) από όπου προέρχεται και το κλάσμα.Είναι ένα κλασικό λάθος που μια καλή φιλόλογος που είχαμε στο Γυμνάσιο φρόντισε να μας μάθει να το αποφεύγουμε. Ευχαριστώ.
Ελπίζω ότι δεν κάνω πολλά λάθη στην ελληνική γλώσσα (αν και δεν είμαι φιλόλογος). Αρτοκλασία είναι η τελετή της ευλογίας και κοπής των άρτων στην εκκλησία από τον ιερέα. Χρησιμοποίησα εν γνώσει μου τη λέξη "αρτοπλασία" που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη για το πλάσιμο των άρτων, γιατί αυτό αφορά το post. Ίσως κακώς δεν ανέφερα την ονομασία της τελετής στο κείμενο.
Το γνωρίζω πολύ καλά το κλάω-κλω και γενικότερα τα κλάσματα 🙂
Ευχαριστώ πάντως για την επίσκεψη, το σχόλιο, και την επισήμανση. Θα κάνω update να συμπληρώσω την παρατήρησή σου!
eftiaxa tous artous kai eginan teleioi.se eyxaristo gia thn syntagh.thelo omos na prosexeis thn sfragida pou exeis.den einai sosth.to x den einai to xristianiko.kalo einai na to psaxeis .se polla monasthria kai magazia poulane lathos sfragides.oi sionistes anakatothikan kai se ayto.to x pou shmenei xristos einai lathos .gia na sygrineis sfragides bes sto site adventures of an orthodox mum prosfora.
vita den thelo na kano thn exypnh alla sthn eklhsia mas ston kanada mas moirasan fyladia prin merika hronia gia ayto to zythma.petaxthkan polles sfragides boro na po pos oi perisoteres htan provlhmatikes.
Βαγγελιώ μου σ'ευχαριστώ πάρα πολύ που έχεις μπεί σε τόσο κόπο μέσα από το υπέροχο blog σου για να μας δίνεις τόσο ωραίες αναλύσεις σχόλια &εικόνες των συνταγών σου. Έχω εμπιστευθεί αρκετές χωρίς να το μετανοιώσω!! 🙂 Με τούτη δω την συνταγή έχω πρόβλημα!! Έχω φτιάξει 3 φορές την αρτοκλασία πάντα με προζύμι αλλά όλο τα ίδια θέματα έχω.. μήπως μπορείς να με διαφωτίσεις? 1) Το προζύμι είναι 1 πιάτο βαθύ &έπειτα το αναμειγνύουμε με 1 νερό-2 αλεύρι, σωστά? 2) Μου παίρνει πολύ περισσότερο αλεύρι (ίσαμε &1 και κάτι kg)! 3) Μου σκάνε από πάνω ενώ αφήνω &ανεβαίνει η ζύμη &πρίν &μετά! Τι λάθη κάνω? Σε παρακαλώ αν μπορείς απάντησε μου.. Φτιάχνω σχετικά συχνά αρτοκλασία &η συνταγή αν εξαιρέσουμε τα παραπανω (που μάλλον είναι απο δικό μου φταίξιμο) μου αρέσει πάρα πολύ!! Σε ευχαριστώ εκ των προταίρων!! Καλλιόπη, Ιεράπετρα
Καλλιοπη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Να είσαι καλά. Στο ανέπιασμα του προζυμιού (το δεύτερο) δεν χρειάζεται να κάνουμε ζυμάρι. Ένας πηκτός χυλός αρκεί. Γι αυτό λέω μια κούπα νερό 2 αλεύρι. Το δεύτερο ανέπιασμα το δυναμώνει. Το σκάσιμο των αρτοποιημάτων οφείλεται συνήθως σε σκληρή ζύμη (μήπως παραείναι σφικτή η ζύμη σου;) ή σε ανεξέλεγκτο φούσκωμα (αν το αλεύρι είναι καλής ποιότητας). Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος και να τρυπάμε τους άρτους (τα κοινά ψωμιά τα χαράζουμε για τον ίδιο λόγο) . Ελάττωσε λίγο το αλεύρι σου. Τι είδους αλεύρι βάζεις; Αν σου κολλά η τύπωση αλεύρωσέ τη καλύτερα. Τα ανεβατά γενικά γίνονται καλύτερα με πιο μαλακές ζύμες. Καλή επιτυχία! Γράψε μου αν βελτιωθεί η κατάσταση. Και πάλι σ' ευχαριστώ!
Λοιπόν γλυκιά μου Βαγγελιώ, ξανα έφτιαξα αρτοκλασία του Αγ. Δημητρίου, ελάττωσα το αλεύρι όπως με συμβούλεψες, έκανα και τις τρύπες (που δεν έκανα τις προηγούμενες φορές.. γιατί δεν κάνω τύπωση οπότε έλεγα οτι δεν χρειάζονται τρύπες..!) και έχω να πω ότι έγιναν πολύ ωραίοι οι άρτοι!!! Ευχαριστώ πολύ!!!! Το μόνο που με στεναχωρεί είναι το ψήσιμο τους, μου μένουν αστράγγικτοι.. &αυτή τη φορά τους πήγα για ψήσιμο στο φούρνο της γειτονιάς..! αλλά θα το βρώ κάποια στιγμή.. Σήμερα πρώτα ο Θεός θα ξαναφτιάξω για τον Αγ. Ιωάννη τον Χρυσόστομο & την μητρός αυτού Ανθούσης, βοήθεια μας! Να πρεσβεύουν υπέρ ημών! Σ'ευχαριστώ πολύ και πάλι!
Συγνώμη ξέχασα να "υπογράψω" στο παραπάνω σχόλιο..!! *Καλλιόπη Ιεράπετρα
Βαγγελιώ σε ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη συνταγή σου και τις τόσο κατατοπιστικές οδηγίες. Εγώ τους έφτιαξα για την 25η Μαρτίου και καβούρδισα σουσάμι και έβαλα από πάνω κάνοντας το σχήμα του Σταυρού. Μοσχοβόλησε όλο το σπίτι και η εκκλησία. Όσοι πρόλαβαν και έφαγαν νόμιζαν ότι ήταν τσουρέκι με αυγά και γάλα! Τους φαίνονταν απίστευτο ότι ήταν μόνο με νερό και κρασί! Και πάλι σε ευχαριστούμε πολύ!
Καλησπέρα. Ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτός ο άρτος είναι το ίδιο με το πρόσφορο. Δε γνωρίζω καλά τα έθιμα, αλλά ήθελα να φτιάξω πρόσφορο για εννιάμερα (αν και δεν είμαι σίγουρη ότι πάνε στα εννιάμερα πρόσφορο). Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη συνταγή αυτή γι' αυτό το σκοπό;
Ευχαριστώ.
Καλησπέρα. Όχι δεν είναι αυτή η συνταγή για πρόσφορο. Το πρόσφορο είναι άγλυκος και αλάδωτος άρτος και χρησιμοποιείται στην Θεία Κοινωνία. Για το μνημόσυνο πρέπει να φτιάξετε πρόσφορο. Δείτε εδώ μια σχετική συνταγή: http://www.agioritikovima.gr/all/item/28557-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF
Ευχαριστώ πάρα πολύ, δεν έχω ξαναφτιάξει κάτι τέτοιο. Είναι για τον πεθερό μου, και επειδή δεν ζυμώνει κανείς άλλος στην οικογένεια, σκέφτηκα ότι θα ήταν όμορφο να φτιάξω κάτι, αλλά όπως έλεγα μου είναι λίγο άγνωστα τα έθιμα.
Αν κατάλαβα καλά αυτή η συνταγή από το Αγιορείτικο Βήμα βγάζει πάνω από ένα πρόσφορα, περίπου τι ποσότητα ζύμης σε γραμμάρια να υπολογίσω για το καθένα;
Η δική σας συνταγή που φαίνεται τόσο ωραία, για ποιες περιπτώσεις είναι κατάλληλη;
Ευχαριστώ και πάλι.
Μπορώ ας πούμε στα σαράντα να φτιάξω και πρόσφορο και άρτους, ή πρέπει να πάω μόνο πρόσφορο; Επίσης, ό,τι φτιάξουμε το πηγαίνουμε την ημέρα του μνημοσύνου ή αποβραδίς;
Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις!
Καλησπέρα. Θα πρέπει να ρωτήσετε κάποιον στην περιοχή που ζείτε για τα έθιμα. Σε κάθε περιοχή συνηθίζουν διαφορετικά πράγματα. Στα εννιάμερα, εμείς κάνουμε συνήθως αποβραδίς μόνο κόλυβα κι αφήνουμε πρόσφορο στον παπά. Αλλού κάνουν και αποβραδίς και την ημέρα του μνημοσύνου. Στα 40 είναι ένα από τα πιο επίσημα μνημόσυνα και κάνουμε και αποβραδίς ένα μικρό δίσκο με κόλυβα και την επόμενη σε λειτουργία μεγάλο δίσκο. Επίσης κάνουμε μικρά αρτίδια , με διάμετρο 12-15 εκατοστά με ζύμη όπως των άρτων και τα δίνουμε στην εκκλησία μαζί με τα κόλυβα. Αν προσφέρουμε καφέ φτιάχνουμε και πολλά άλλα βουτήματα. Άρτους μεγάλους δεν κάνουμε στα μνημόσυνα. Οι αρτοκλασίες γίνονται σε εορτές αγίων. Τα πρόσφορα είναι συνήθως κάτω από κιλό (υπολογίζω γύρω στα 700 γρ.) . Ελπίζω να βοήθησα. Αν θέλετε ρωτήστε με ξανά. Αλήθεια, ζείτε στην Κρήτη; Γιατί αυτά που ανέφερα, αφορούν την Κρήτη.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Όχι, δεν ζω στην Κρήτη, αλλά έχω μεγαλώσει στη Χίο, και κάποια από αυτά που λέτε, ας πούμε τα κόλλυβα, τα αρτίδια στα σαράντα και τα χειροποίητα βουτήματα στον καφέ τα κάνουν και εκεί. Γενικά ζω στη Θεσσαλονίκη και η οικογένεια συζητούσε να παραγγείλει δίσκο με κόλλυβα για τα σαράντα, να κάνει καφέ και ατομικά κουτάκια από το ζαχαροπλαστείο με κάποια βουτήματα. Το τελευταίο είναι μάλλον αστική συνήθεια για λόγους ευκολίας, γιατί μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το έχω συναντήσει. Απλά δεν ήξερε κανείς για τα πρόσφορα, γιατί δεν ζυμώνουν και δεν έχουν φτιάξει ποτέ. Ρώτησα τον παπά και μου είπε ότι στα εννιάμερα θα χρειαστεί να κάνουμε γλυκά κόλλυβα και να πάμε κρασί. Εγώ θα λείπω γιατί δουλεύω στην Αθήνα, αλλά μου είπε ότι μπορώ να πάω πρόσφορο και κρασί στον εσπερινό το Σάββατο για την κυριακάτικη λειτουργία, και η άλλη νύφη της οικογένειας θα φτιάξει τα κόλλυβα για τα εννιάμερα. Σκέφτηκα να πάμε μαζί με τα πρόσφορα και ένα μπουκάλι λάδι. Η πεθερά μου συγκινηθηκε και βρήκε μια χειροποίητη σφραγίδα ξύλινη με σταυρό και δικέφαλο αετό που είχε η δική της πεθερά και είναι κάπου 100 ετών, και μου την έδωσε για να κάνω τα πρόσφορα. Δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με την Εκκλησία, αλλά πιστεύω ότι είναι όμορφες αυτές οι παραδόσεις και μεγάλη παρηγοριά στο θάνατο, γιατί άλλη φροντίδα έχει το χειροποίητο πράγμα. Και γενικά αγαπώ τα τελετουργικά και τις γιορτές της Εκκλησίας, γιατί πιστεύω ότι ακόμα και αν κάποιος δεν πιστεύει, προσφέρουν πνευματική συγκέντρωση, είναι πολύ όμορφα εναρμονισμένα με τον κύκλο της ζωής και τις αλλαγές των εποχών και είναι συγκινητικό το κοινωνικό αντίκρυσμα κάποιων από αυτά, όπως ας πούμε το μοίρασμα του άρτου, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο σημαντικό ήταν αυτό σε άλλες εποχές. Οπότε έχω αναπιάσει προζύμι και θα ζυμώσω αύριο δύο πρόσφορα, για να φουρνίσω Σάββατο πρωί. Σκεφτόμουν μήπως κάνω μια αρτοκλασία του χρόνου στη γιορτή του Αη-Γιώργη, μια που έτσι λεγόταν ο πεθερός μου. Και μου άρεσε η σκέψη για τα αρτίδια στα σαράντα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Χαίρομαι να διαβάζω το μπλογκ σας και με συγκινεί η σχέση σας με την παράδοση.
Καλημέρα.
Καλημέρα, περίπου τί μέγεθος ταψάκια χρησιμοποιείς; Εγώ δεν έχω τύπωση,πάλι με τον ίδιο τρόπο θα τους πλάσω, το ένα κομμάτι ζύμης πάνω στο άλλο; Ευχαριστώ.
Στη θέση σου θα τους έπλαθα με τον ίδιο τρόπο. Και θα τρυπούσα και λίγο κατά τόπους την επιφάνειά τους. Το ταψάκι δεν έχει σημασία γιατί δεν είναι ρευστή η ζύμη τους.Είναι μαλακό ζυμάρι οπότε χώρισε σε πέντε μέρη την ζύμη σου και δες σε τι ταψάκι χωρά καθένας τους. Συνήθως δεν χωράνε 2-2 στο ταψί δυστυχώς…Δείτε και τα σχόλια παραπάνω, είναι διευκρινιστικά. Καλή επιτυχία!
καλησπέρα, μπορείτε να επιβεβαιώσετε το ψήσιμο το κάνετε στον αέρα;;;ευχαριστώ
Καλημέρα. Εγώ ψήνω τα αρτοσκευάσματα στις αντιστάσεις. Αν έχετε εξοικειωθεί με τον αέρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Αλλά εδώ οι θερμοκρασίες που αναφέρονται αφορούν τις αντιστάσεις. Καλή επιτυχία!
οταν λετε κουπες, σε τι μεγεθος αναφερεστε;
Η κούπα μου είναι 250ml, η γνωστή πυρέξ δοσομετρική κούπα.
Γιορταζε το παλικαρι μου του Αγ Γεωργιου και ςκανα τον αρτο!!!Απιστευτα νοστιμος!!! Αντι για μαστιχα χιου εβαλα γλυκανισο( ενα κ.γλ στο κανελοζουμο κ μισο κ.γλ αλεσμενο) και ενα κιλο ζαχαρη!!!!
Ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες τη συνταγή! Ναι τους ταιριάζει πάρα πολύ το γλυκάνισο. Κι εγώ την τελευταία φορά που τους έφτιαξα έβαλα 900 gr ζάχαρη και δεν έμεινε ψίχουλο από αυτόν που πήραμε στο σπίτι. Να χαίρεσαι το παλικάρι σου! Και του χρόνου να είσαι καλά να τους ξαναφτιάξεις!
Θελω να δοκιμασω την συνταγη σας, φαινεται υπεροχη. Εχω δυο αποριες .. Η πρωτη αν βγαινου ν 5 αρτοι με την δοσολογια που εχετε δωσει και δευτερον τι μεγεθος ταψακια χρησιμοποιησατε για να δω υπολογισω το μεγεθος των αρτων. Ευχαριστω
Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ, κι εγώ θεωρώ ότι είναι καλοί. Τελευταία φορά τους έφτιαξα πριν από ένα μήνα περίπου, του Αγίου Ραφαήλ και άρεσαν πολύ σε όσους τους δοκίμασαν. Βγαίνουν 5 άρτοι κανονικού μεγέθους (εγώ τους φτιάχνω ίσους όλους, ζυγίζω να είναι πάνω κάτω τα ίδια γραμμάρια σε κάθε κομμάτι ζύμης). Δεν έχω μετρήσει διάμετρο, είναι όπως τους άρτους που φτιάχνουμε στο φούρνο. Δυστυχώς δεν χωράνε 2 στο λαμαρινάκι της κουζίνας οπότε πάνω κάτω καταλαβαίνετε το μέγεθος, τους ψήνω ένα ένα. Αν έχετε κάποια κοντινή φίλη να ψήσετε 1-2 εκεί θα είναι πολύ βολικό! Εγώ ψήνω και στο φούρνο της μαμάς μου.
Ήθελα να ρωτησω πως γίνετε το προχυμη;
Εννοείται το προζύμι;
καλησπερα. Αν θελω να συνδιασω και προζυμι και μαγια ποσο πρεπει να βαλω περιπου?
Δεν το έχω κάνει και απλά σας λέω ότι εγώ θα έβαζα ανεπιασμένο προζύμι γύρω στο 750gr τώρα το καλοκαίρι και 50-75 gr μαγιά. Πείτε μου πώς θα γίνουν και τι αναλογία βάλατε τελικά.
Ετειμη η αρτοκλασια για τον Μιχαηλ Αρχαγγελο και ειναι τελεια ευχαριστο πολλι για την υπεροχι συνταγη σας
Πολύ χαίρομαι που σας πέτυχε! Ναι, η αλήθεια είναι ότι όπου τους έχω πάει έχουν γίνει ανάρπαστοι! Βοήθειά σας ο Αρχάγγελος, και του χρόνου!
Γεια σας! Οι συνταγές σας είναι καταπληκτικές και ομολογώ οτι η συγκεκριμένη με έχει καταπλήξει!Θέλω να φτιάξω αρτοκλασία στη χάρη του Αγίου Παντελεήμονα (Σάββατο),όμως ήθελα να σας ρωτήσω εάν μπορώ να φτιάξω τους άρτους από Πέμπτη βράδυ και να τους ψήσω Παρασκευή πρωί , ωστόσο δε θα έχουν κατέβει μέχρι το πρωί;;;,και που μπορώ να τους βάλω μέχρι το πρωί;;;;,επίσης τους ψήνουμε στο αέρα η αντιστάσεις;;;(με συγχωρείτε για το πλήθος ερωτήσεων)
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Αν τους πλάσετε αργά το βράδυ και ξυπνήσετε νωρίς το πρωί δεν θα υπάρξει πρόβλημα. ΕΠίσης αν έχετε ζέστη μπορείτε να τους πλάσετε νωρίς το πρωί και σε 2-3 ώρες θα έχουν ανεβεί. Πάντως εγώ το ζυμάρι το έχω ξαναπατήσει επειδή δεν μπορούσα την ώρα που ανέβηκε να τους πλάσω και έγιναν ακόμη καλύτεροι. Δηλαδή έκανα ένα ανέβασμα παραπάνω. Καλή επιτυχία και βοήθειά σας ο Άγιος Παντελεήμονας!
Σας ευχαριστώ πολύ!!!!
Έχετε πάντα υπέροχες συνταγές!Μπραβο σας..
θέλω να φτιάξω τους αρτους αλλά αναρωτιέμαι,όταν φτιάξω κ αφήσω τους αρτους στα ταψακια να ανέβουν δεν πρέπει να ψηθούν όλοι μαζί αφού θα ανέβουν κ όλοι μαζι;Αν τους ψηνουμε(Όπως λετε) έναν έναν κάθε 40-50 λεπτά δεν θα υπάρχει πρόβλημα στους υπόλοιπους που θα χουν ανέβει από ωρα;εσείς τι κάνετε σε αυτη την περιπτωση;Αργυρω
Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Κάποιες φορές επιστρατεύω το φούρνο της μάνας μου. Άλλες φορές που δεν έχω αυτή την ευχέρεια τους αφήνω να ανεβούν σε δυο διαφορετικά δωμάτια. Βάζω αυτούς που πλάθω πρώτους στο πιο ζεστό και τους 3 στο πιο δροσερό και τους φουρνίζω με τη σειρά που τους έπλασα. Καλή επιτυχία αν τους φτιάξετε!
Αγαπητή κυρία Βαγγελιώ. Είμαι λάτρης της ιστοσελίδα σας. Οτιδήποτε φτιάξω πάντα με βγάζει ασπροπρόσωπη. Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση. Περίπου πόσο φυσικό προζύμι μπορώ να χρησιμοποιήσω σε αυτή τη δόση;Σας ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Να είστε καλά! Συνήθως η αναλογία είναι το 1/4 ή στις μεγάλες ζέστες το 1/5 του βάρους του αλευριού σε φρεσκοαναπιασμένο προζύμι. Προσθέστε σε 2 φάσεις τα υλικά (έτσι κάνουν οι ζυμώτρες οι παλιές…). Καλή επιτυχία!
υπέροχοι άρτοι,μπράβο σας.
Σας ευχαριστώ πολύ!