Για τις σαλάτες μας και όχι μόνο!
Στην ουσία η σημερινή ανάρτηση δεν είναι ακριβώς συνταγή. Είναι πρόταση αξιοποίησης μπαγιάτικου ψωμιού πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα. Δεν ξέρω για σας, σε μας αρέσει πολύ το φρυγανισμένο ψωμί και το air fryer αποδείχτηκε ιδανικό και γι αυτήν τη δουλειά. Νόστιμα σκορδόψωμα, τραγανά στικς και κυβάκια ψωμιού παρασκευάζονται σε ελάχιστο χρόνο και πραγματικά γίνονται ανάρπαστα!
Έχω υποσχεθεί πως ό,τι δοκιμάζω στην πολύ χρήσιμη αυτή συσκευή θα το παρουσιάζω μιας και όλες μας είμαστε αρχάριες στη χρήση της και χρειάζονται δοκιμές στους χρόνους ψησίματος και στη διαχαίρησή της. Δεν πρόκειται για νέες συνταγές στην ουσία, αλλά για την παρασκευή εύκολων πιάτων πιο γρήγορα και σε πιο «διαιτητική» εκδοχή μιας και το μαγείρεμά τους γίνεται με πολύ λιγότερο ελαιόλαδο. Ο ζεστός αέρας τους δίνει τη νοστιμιά του τηγανητού, ενώ στην ουσία είναι ψητά.
Δεν έχω μαγειρέψει ακόμη λαδερά και φαγητά της γάστρας στην φριτέζα μου και δεν ξέρω αν το κάνω, μιας και γι αυτές τις δουλειές η κατσαρόλα είναι κατά τη γνώμη μου το ιδανικό σκεύος, αλλά ψητά και «τηγανητά», έχω φτιάξει αρκετά. Θέλουν τις δοκιμές τους για να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και γι αυτό τις δοκιμάζω 2-3 φορές πριν τις δημοσιεύσω.Ήδη έχει δημιουργηθεί καινούρια κατηγορία στο site με συνταγές για το air fryer.
Ετούτη εδώ η πρόταση προέκυψε από δοκιμές σε ψωμί φόρμας, σε ψωμί σπιτικό, και σε σουβλακόπιτες που χρησιμοποιήθηκαν τόσο σε σαλάτες, όσο και σε σνακ τύπου μπρουσκέτας. Προφανώς είναι ανοιξιάτικες οι φωτογραφίες με τις πράσινες σαλάτες, τώρα κυριαρχούν άλλες σαλάτες στο τραπέζι μας, ξέρετε δα πόσο εποχιακή είναι η κουζίνα μου. Δείχνουν όμως πως οι παρασκευές των συγκεκριμένων λιχουδιών έχουν δοκιμαστεί εδώ και αρκετό καιρό και σε διάφορες περιστάσεις (και να σκεφτείτεμ δεν έχω φωτογραφίσει τα πρωινά μας 😉 )!
Σκορδόψωμα υπάρχουν ήδη στο site, κι έτσι αν δεν έχετε φριτέζα αέρος μπορείτε να τα φτιάξετε με τον παλιό τρόπο. Αλλά είναι η αλήθεια πως με τούτη τη συσκευή δεν το σκέφτεται κανείς καθόλου. Πέντε λεπτά όλα κι όλα, και σε διάφορες γεύσεις!
Υλικά
Λεπτές φέτες ψωμιού, σπιτικού ή του εμπορίου (σε πάχος ψωμιού του τοστ)
Ελαιόλαδο
Αλάτι (κατά προτίμηση ανθό αλατιού)
Μπαχαρικά ή αρωματικά της επιλογής μας (π.χ. ρίγανη, σκόρδο, πάπρικα, γκαράμ μασάλα κλπ)
Επί το έργον
Αλείφουμε και από τις δυο πλευρές με ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού ΠΡΙΝ τις κόψουμε. Αυτό είναι πιο εύκολο να γίνει με ένα πινέλο, αλλιώς με ένα μικρό κουταλάκι. Αν μας αρέσουν με σκόρδο τις περνάμε με μια σκελίδα κομμένη στα δύο κι από τις δυο πλευρές (για πιο έντονη γεύση τα αλείφουμε ξανά στο ενδιάμεσο του ψησίματος). Πασπαλίζουμε με αλάτι. Κόβουμε σε ραβδάκια ή σε τετραγωνάκια ή αφήνουμε ολόκληρες τις φέτες. Πασπαλίζουμε με το μπαχαρικό της επιλογής μας και ανακατεύουμε να τα «πιάσει» όλα.
Τα αραδιάζουμε στη σχάρα της συσκευής. Ανάβουμε τη συσκευή και την ρυθμίζουμε στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά. Στα τρία λεπτά γυρίζουμε τα ραβδάκια κι από την άλλη πλευρά ή ανακατεύουμε τα κυβάκια μας. Ανάλογα με τη συσκευή, περίπου στα πέντε λεπτά είναι έτοιμα αλλιώς τα αφήνουμε 1-2 λεπτά ακόμη. Τα χρησιμοποιούμε κατά την κρίση μας ή τα αποθηκεύουμε (αφού κρυώσουν) σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς για να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Η εκδοχή με πίτες για σουβλάκι
Οι πίτες για σουβλάκι αν είναι ωμές θέλουν άλειμμα με ελαιόλαδο και λίγο παραπάνω χρόνο από το ψωμάκι. Ειδικά αν είναι από την κατάψυξη θα τις αφήσουμε κανένα τέταρτο εκτός ψυγείου, θα τις αλείψουμε με ελαιόλαδο και θα συνεχίσουμε τη διαδικασία. Αν είναι ήδη ψημένες (περίσσευμα από σουβλάκι εμπορίου ;-) ) θέλουν απλώς 2-3 λεπτά να ζεσταθούν. Αν τις θέλουμε τραγανές θα τις βάλουμε σε υψηλή θερμοκρασία, αν τις θέλουμε μαλακές σε χαμηλότερη.Παρατηρήσεις
- Η χρήση ψωμιού ολικής άλεσης μας έδωσε εξαιρετικό αποτέλεσμα, ακόμη και εκείνο για τοστ (του εμπορίου)!
- Αν έχουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο το χρησιμοποιούμε σ’ αυτήν την παρασκευή. Το σκορδόλαδο είναι πολύ ωραίο για τα κρουτόνς μας!
- Η δική μου φριτεζα χωράει 2-3 φέτες ψωμιού. Δεν πρέπει να είναι «στριμωγμένα» για να κυκλοφορεί ο αέρας.
- Ολόκληρες οι φέτες είναι τέλειες με πελτέ ντομάτας καλής ποιότητας και “μια στάξη” ελαιόλαδο, ή με τυρί κρέμα, αλλά και στο πρωινό με βούτυρο και σπιτική μαρμελάδα ή μέλι!