Air Fryer (φριτέζα αέρος)

Σκορδόψωμα, κρουτόνς και άλλα, στο air fryer

Σκορδόψωμα, κρουτόνς και άλλα, στο air fryer

Για τις σαλάτες μας και όχι μόνο!

Στην ουσία η σημερινή ανάρτηση δεν είναι ακριβώς συνταγή. Είναι πρόταση αξιοποίησης μπαγιάτικου ψωμιού πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα. Δεν ξέρω για σας, σε μας αρέσει πολύ το φρυγανισμένο ψωμί και το air fryer αποδείχτηκε ιδανικό και γι αυτήν τη δουλειά. Νόστιμα σκορδόψωμα, τραγανά στικς και κυβάκια ψωμιού παρασκευάζονται  σε ελάχιστο χρόνο και πραγματικά γίνονται ανάρπαστα!

Σκορδόψωμα, κρουτόνς και άλλα, στο air fryer

Έχω υποσχεθεί πως ό,τι δοκιμάζω στην πολύ χρήσιμη αυτή συσκευή θα το παρουσιάζω μιας και όλες μας είμαστε αρχάριες στη χρήση της και χρειάζονται δοκιμές στους χρόνους ψησίματος και στη διαχαίρησή της. Δεν πρόκειται για νέες συνταγές στην ουσία, αλλά για την παρασκευή εύκολων πιάτων πιο γρήγορα και σε πιο «διαιτητική» εκδοχή μιας και το μαγείρεμά τους γίνεται με πολύ λιγότερο ελαιόλαδο. Ο ζεστός αέρας τους δίνει τη νοστιμιά του τηγανητού, ενώ στην ουσία είναι ψητά.

Σκορδόψωμα, κρουτόνς και άλλα, στο air fryer

Δεν έχω μαγειρέψει ακόμη λαδερά και φαγητά της γάστρας στην φριτέζα μου και δεν ξέρω αν το κάνω, μιας και γι αυτές τις δουλειές η κατσαρόλα είναι κατά τη γνώμη μου το ιδανικό σκεύος,  αλλά ψητά και «τηγανητά», έχω φτιάξει αρκετά. Θέλουν τις δοκιμές τους για να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και γι αυτό τις δοκιμάζω 2-3 φορές πριν τις δημοσιεύσω.Ήδη έχει δημιουργηθεί καινούρια κατηγορία στο site με συνταγές για το air fryer.

Σκορδόψωμα, κρουτόνς και άλλα, στο air fryer

Ετούτη εδώ η πρόταση προέκυψε από δοκιμές σε ψωμί φόρμας, σε ψωμί σπιτικό, και σε σουβλακόπιτες που χρησιμοποιήθηκαν τόσο σε σαλάτες, όσο και σε σνακ τύπου μπρουσκέτας. Προφανώς είναι ανοιξιάτικες οι φωτογραφίες με τις πράσινες σαλάτες, τώρα κυριαρχούν άλλες σαλάτες στο τραπέζι μας, ξέρετε δα πόσο εποχιακή είναι η κουζίνα μου. Δείχνουν όμως πως οι παρασκευές των συγκεκριμένων λιχουδιών έχουν δοκιμαστεί εδώ και αρκετό καιρό και σε διάφορες περιστάσεις (και να σκεφτείτεμ δεν έχω φωτογραφίσει τα πρωινά μας 😉 )!

Σκορδόψωμα, κρουτόνς και άλλα, στο air fryer

Σκορδόψωμα υπάρχουν ήδη στο site, κι έτσι αν δεν έχετε φριτέζα αέρος μπορείτε να τα φτιάξετε με τον παλιό τρόπο. Αλλά είναι η αλήθεια πως με τούτη τη συσκευή δεν το σκέφτεται κανείς καθόλου. Πέντε λεπτά όλα κι όλα, και σε διάφορες γεύσεις!

Η εκδοχή με πίτες για σουβλάκι

Οι πίτες για σουβλάκι αν είναι ωμές θέλουν άλειμμα με ελαιόλαδο και λίγο παραπάνω χρόνο από το ψωμάκι. Ειδικά αν είναι από την κατάψυξη θα τις αφήσουμε κανένα τέταρτο εκτός ψυγείου, θα τις αλείψουμε με ελαιόλαδο και θα συνεχίσουμε τη διαδικασία. Αν είναι ήδη ψημένες (περίσσευμα από σουβλάκι εμπορίου ;-) ) θέλουν απλώς 2-3 λεπτά να ζεσταθούν. Αν τις θέλουμε τραγανές θα τις βάλουμε σε υψηλή θερμοκρασία, αν τις θέλουμε μαλακές σε χαμηλότερη.

Παρατηρήσεις

  1. Η χρήση ψωμιού ολικής άλεσης μας έδωσε εξαιρετικό αποτέλεσμα, ακόμη και εκείνο για τοστ (του εμπορίου)!
  2. Αν έχουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο το χρησιμοποιούμε σ’ αυτήν την παρασκευή. Το σκορδόλαδο είναι πολύ ωραίο για τα κρουτόνς μας!
  3. Η δική μου φριτεζα χωράει 2-3 φέτες ψωμιού. Δεν πρέπει να είναι «στριμωγμένα» για να κυκλοφορεί ο αέρας.
  4. Ολόκληρες οι φέτες είναι τέλειες με πελτέ ντομάτας καλής ποιότητας και “μια στάξη” ελαιόλαδο, ή με τυρί κρέμα,  αλλά και στο πρωινό με βούτυρο και σπιτική μαρμελάδα ή μέλι!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο