Μίνι μελομακάρονα, υπέροχες γλυκές μπουκίτσες!
Μη μου πείτε πως δεν έχετε δει σχετικά reels! Κυκλοφορούσε όλον τον προηγούμενο μήνα στο facebook. Τον τελευταίο καιρό όλο περνούν από μπροστά μου μικρά βίντεο με διάφορες παρασκευές που δεν περιλαμβάνουν αναγκαστικά τις συνταγές (ή όταν τις περιλαμβάνουν είναι σε άγνωστες σε μένα γλώσσες). Παρουσιάζουν όμως πολύ ενδιαφέρουσες τεχνικές που μπορούμε να προσαρμόσουμε σε δικές μας παρασκευές.
Ένα τέτοιο βιντεάκι μου έδωσε την ιδέα και για τούτα τα μίνι μελομακάρονα. Το βίντεο τα παρουσίαζε ως μπισκοτάκια πασπαλισμένα με αχνοζάχαρη αλλά εγώ τα σκέφτηκα ως μελομακαρονάκια και ειλικρινά ήταν πολύ επιτυχημένα! Φυσικά η ιδέα του τυλίγματος δεν είναι δική μου οπότε οφείλω να το αναφέρω.
Μπορεί να φαίνεται ότι έχουν δουλίτσα τόσο μικρά που τα έφτιαξα αλλά επειδή μπορούμε με ελάχιστα υλικά να φτιάξουμε αρκετά, τα έφτιαξα στο πι και φι που λένε. Προσάρμοσα μια από τις κλασικές μου συνταγές ώστε να βγει ένα ταψάκι όλο κι όλο. Το κακό είναι πως δεν μένεις μόνο σε ένα οπότε μπορεί να σκεφτεί κάποιος γιατί να τα φτιάξω μικρά μικρά αφού τελικά θα φάω πεντ’ έξι. Έχω απάντηση ;-)!
Γιατί είναι τόσο όμορφα, τόσο «χαριτωμένα» που στολίζουν υπέροχα τις εορταστικές μας πιατέλες. Γιατί μπορείς να τα κεράσεις πολύ πιο εύκολα από τα κανονικά. Γιατί μπορεί να τα κάνει κανείς μια μπουκιά χωρίς να γεμίσει ψίχουλα το πάτωμα και χωρίς να χρειάζεται πιτάκι. Γιατί ΜΠΟΡΕΙΣ αν θέλεις να σταματήσεις σε ένα, κι έτσι να έχεις τη γλύκα του χωρίς τις τύψεις της μεγάλης ποσότητας. Γιατί το καρύδι είναι αρκετό για την ποσότητα της ζύμης που το τυλίγει, οπότε μπορεί να πει κανείς πως είναι και ένα «τσακ» πιο νόστιμα από τα κανονικά!
Φυσικά, τα τύλιξα με το σουσάμι που συνηθίζουμε να τυλίγουμε τα μελομακάρονα στην Κρήτη και το «όλον» πήρε άριστα από όσους τα δοκίμασαν. Οι 46 μπουκίτσες που βγήκαν με τις παρακάτω ποσότητες έγιναν ανάρπαστες!
Και μην ξεχνάτε: στα σιρόπια, στις ζύμες και στα λικέρ, προτιμούμε ένα καλό εμφιαλωμένο νερό. Για μας, το καλύτερο είναι το ΖΑΡΟΣ, το μόνο φυσικό μεταλλικό νερό της Κρήτης και από τα λίγα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει βραβευτεί ως το καλύτερο νερό του Κόσμου σε σχετικό διαγωνισμό…
Υλικά
2/3 της κούπας ελαιόλαδο
1/3 της κούπας χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά κονιάκ ή ρακή ή άλλο δυνατό ποτό
1 κουταλιά ζάχαρη
½ κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
½ κουταλάκι αμμωνία
½ κουταλάκι σόδα
Ξύσμα πορτοκαλιού (1 κουταλάκι περίπου)
Περίπου 2 κούπες και 3-4 κουταλιές (320 gr μου πήρε) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
12 καρύδια σε τέταρτα
Για το σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
2/3 κούπας εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ
2 κουταλιές μέλι
1 ξυλάκι κανέλας περίπου 5cm
Φλούδα πορτοκαλιού
Για το γαρνίρισμα:
5-6 κουταλιές καβουρδισμένο και ελαφρά αλεσμένο στο multi σουσάμι
Λίγη κανέλα
Η κούπα μου είναι η δοσομετρική των 250ml, η κουταλιά μου 15ml και το κουταλάκι μου 5ml.
Επί το έργον
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά για 2 λεπτά από τη στιγμή που κοχλάζει, αποσύρουμε από το μάτι, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (μόλις γίνει χλιαρό το βάζουμε στο ψυγείο). Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα αρωματικά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε την αμμωνία και τη σόδα (με αυτή τη σειρά και πάνω από το μπολ).
Δεν χρειάζεται μίξερ, η ανάμειξη μπορεί να γίνει με το χέρι ή με μικρό αναδευτήρα χεριού. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ελάχιστα, ίσα να ενσωματωθεί. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα εικοσάλεπτο. Ωστόσο ετοιμάζουμε τα καρύδια και το σουσάμι. Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης (αν έχουμε ζυγαριά, πάνω κάτω 12 γραμμάρια το καθένα) και τα στρώνουμε με τον τρόπο που φαίνεται στη φωτογραφία πάνω στα δόντια ενός πιρουνιού.
Βάζουμε στην άκρη ¼ καρυδιού και τυλίγουμε πιέζοντας ελαφρά για να εμφανιστούν τα σχέδια στο ζυμαράκι μας. Τοποθετούμε σε ταψί στρωμάνο με χαρτί ψησίματος. Στο μέσον της διαδικασίας ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε τα μελομακάρονα για 25-30 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
ΜΟΛΙΣ τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα βουτάμε λίγα λίγα στο κρύο σιρόπι, τα σπρώχνουμε να βυθιστούν για 30 δευτερόλεπτα περίπου και τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. Σε άλλο πιάτο έχουμε ανακατέψει το σουσάμι με την κανέλα και τα τυλίγουμε. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβάνη για να μη πάρουν υγρασία.
Παρατηρήσεις
- Μπορεί να φαίνεται ότι η κανέλα μου είναι περισσότερη από ένα ξυλάκι, αλλά επειδή συνηθίζω την κανέλα Κεϋλάνης είναι κομμάτια του. Αν έχετε προσέξει κάθε ξυλάκι της έχει πολλά στρώματα.
- Συνήθως βάζω στο σιρόπι τις κούπες από το πορτοκάλι που έχω στύψει, και όταν τις αφαιρώ τις στύβω πάλι για να αφήσουν το υγρό που έχουν κρατήσει.
- Το αλεύρι αυτή τη φορά ήταν 320 γραμμάρια αλλά άλλης μάρκας ή με άλλες εξωτερικές συνθήκες μπορεί να έχει λίγα γραμμάρια διαφορά η ποσότητά του. Θέλουμε μαλακό ζυμαράκι που να μην κολλά στα χέρια. Αν κολλά ελαφρά στην αρχή, δεν προσθέτουμε κι άλλο αλλά περιμένουμε να δούμε την υφή του μετά την ξεκούραση.
- Η τεχνική θα δοκιμαστεί και με κουραμπιέδες, αναμείνατε 😉 ! Σε άλλα παρόμοια βιντεάκια που είδα (κυκλοφορούσαν πολλά γι αυτό δεν παραπέμπω σε συγκεκριμένη πηγή…), χρησιμοποιούσαν το “κουτάλι” του μελιού. Εμένα δεν με βόλεψε με αυτήν τη ζύμη.
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Καλημέρα σας! Θα με ενδιέφερε να μου πείτε για την υφή του μελομακάρονου, αν είναι τραγανά ή αφράτα ή και τα δύο; ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα σας. Είναι …και τα δύο θα έλεγα όπως και της συνταγής στην οποία βασίστηκα για το ζυμαράκι και το μέλωμά τους!Δείτε την στο link που περιέχεται στην ανάρτηση.