Vegan/vegetarian

Μελομακάρονα-μπουκίτσες γεμιστά με καρύδι

Μελομακάρονα-μπουκίτσες γεμιστά με καρύδι

Μίνι μελομακάρονα, υπέροχες γλυκές μπουκίτσες!

Μη μου πείτε πως δεν έχετε δει σχετικά reels! Κυκλοφορούσε όλον τον προηγούμενο μήνα στο facebook. Τον τελευταίο καιρό όλο περνούν από μπροστά μου μικρά βίντεο με διάφορες παρασκευές που δεν περιλαμβάνουν αναγκαστικά τις συνταγές (ή όταν τις περιλαμβάνουν είναι σε άγνωστες σε μένα γλώσσες). Παρουσιάζουν όμως πολύ ενδιαφέρουσες τεχνικές που μπορούμε να προσαρμόσουμε σε δικές μας παρασκευές.

Μελομακάρονα-μπουκίτσες γεμιστά με καρύδι

Ένα τέτοιο βιντεάκι μου έδωσε την ιδέα και για τούτα τα μίνι μελομακάρονα. Το βίντεο τα παρουσίαζε ως μπισκοτάκια πασπαλισμένα με αχνοζάχαρη αλλά εγώ τα σκέφτηκα ως μελομακαρονάκια και ειλικρινά ήταν πολύ επιτυχημένα! Φυσικά η ιδέα του τυλίγματος δεν είναι δική μου οπότε οφείλω να το αναφέρω.

Μελομακάρονα-μπουκίτσες γεμιστά με καρύδι
                                                         Λίγο μεγαλύτερο από το μισό του αντίχειρά μου!

Μπορεί να φαίνεται ότι έχουν δουλίτσα τόσο μικρά που τα έφτιαξα αλλά επειδή μπορούμε με ελάχιστα υλικά να φτιάξουμε αρκετά, τα έφτιαξα στο πι και φι που λένε. Προσάρμοσα μια από τις κλασικές μου συνταγές ώστε να βγει ένα ταψάκι όλο κι όλο. Το κακό είναι πως δεν μένεις μόνο σε ένα οπότε μπορεί να σκεφτεί κάποιος γιατί να τα φτιάξω μικρά μικρά αφού τελικά θα φάω πεντ’ έξι. Έχω απάντηση ;-)!

Γιατί είναι τόσο όμορφα, τόσο «χαριτωμένα» που στολίζουν υπέροχα τις εορταστικές μας πιατέλες. Γιατί μπορείς να τα κεράσεις πολύ πιο εύκολα από τα κανονικά.  Γιατί μπορεί να τα κάνει κανείς μια μπουκιά χωρίς να γεμίσει ψίχουλα το πάτωμα και χωρίς να χρειάζεται πιτάκι.  Γιατί ΜΠΟΡΕΙΣ αν θέλεις να σταματήσεις σε ένα, κι έτσι να έχεις τη γλύκα του χωρίς τις τύψεις της μεγάλης ποσότητας. Γιατί το καρύδι είναι αρκετό για την ποσότητα της ζύμης που το τυλίγει, οπότε μπορεί να πει κανείς πως είναι και  ένα «τσακ» πιο νόστιμα από τα κανονικά!

Μελομακάρονα-μπουκίτσες γεμιστά με καρύδι

Φυσικά, τα τύλιξα με το σουσάμι που συνηθίζουμε να τυλίγουμε τα μελομακάρονα στην Κρήτη και το «όλον» πήρε άριστα από όσους τα δοκίμασαν. Οι 46 μπουκίτσες που βγήκαν με τις παρακάτω ποσότητες έγιναν ανάρπαστες!

Μελομακάρονα-μπουκίτσες γεμιστά με καρύδι

Και μην ξεχνάτε: στα σιρόπια, στις ζύμες και στα λικέρ, προτιμούμε ένα καλό εμφιαλωμένο νερό. Για μας, το καλύτερο είναι το ΖΑΡΟΣ, το μόνο φυσικό μεταλλικό νερό της Κρήτης και από τα λίγα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει βραβευτεί ως το καλύτερο νερό του Κόσμου σε σχετικό διαγωνισμό…

Μελομακάρονα-μπουκίτσες γεμιστά με καρύδι

Παρατηρήσεις

  1. Μπορεί να φαίνεται ότι η κανέλα μου είναι περισσότερη από ένα ξυλάκι, αλλά επειδή συνηθίζω την κανέλα Κεϋλάνης είναι κομμάτια του. Αν έχετε προσέξει κάθε ξυλάκι της έχει πολλά στρώματα.
  2. Συνήθως βάζω στο σιρόπι τις κούπες από το πορτοκάλι που έχω στύψει, και όταν τις αφαιρώ τις στύβω πάλι για να αφήσουν το υγρό που έχουν κρατήσει.
  3. Το αλεύρι αυτή τη φορά ήταν 320 γραμμάρια αλλά άλλης μάρκας ή με άλλες εξωτερικές συνθήκες μπορεί να έχει λίγα γραμμάρια διαφορά η ποσότητά του. Θέλουμε μαλακό ζυμαράκι που να μην κολλά στα χέρια. Αν κολλά ελαφρά στην αρχή, δεν προσθέτουμε κι άλλο αλλά περιμένουμε να δούμε την υφή του μετά την ξεκούραση.
  4. Η τεχνική θα δοκιμαστεί και με κουραμπιέδες, αναμείνατε 😉 ! Σε άλλα παρόμοια βιντεάκια που είδα (κυκλοφορούσαν πολλά γι αυτό δεν παραπέμπω σε συγκεκριμένη πηγή…), χρησιμοποιούσαν το “κουτάλι” του μελιού. Εμένα δεν με βόλεψε με αυτήν τη ζύμη.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο