Ελάχιστα υλικά, εξαιρετικό αποτέλεσμα!
Υλικά
1 κιλό ψαχνό χοιρινό από μαλακό μέρος , κομμένο σε μικρούς κύβους
1/2 – 3/4 της κούπας ελαιόλαδο (1 κούπα μου είναι 250ml)
Αλάτι
Νερό
1/3 – 1/2 της κούπας χυμό λεμονιού
Προαιρετικά: ξύσμα λεμονιού ή θυμάρι, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού (1/3 κούπας)
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο μας που δείχνει όλη τη διαδικασία με απλό και κατατοπιστικό τρόπο!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Πλένομε το κρέας πολύ καλά. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και όταν αρχίσει να ζεσταίνεται βάζουμε το κρέας με τα νερό που έχει συγκρατήσει από το πλύσιμο (χωρίς να το στραγγίξουμε).Το γυρίζουμε από όλες τις μεριές να αλλάξει χρώμα. Όταν πιει το πρώτο νερό προσθέτουμε μισή κούπα ακόμη και χαμηλώνουμε σε μέτρια την θερμοκρασία . Συνεχίζουμε σιγομαγειρεύοντας . Περίπου στη μέση του ψησίματος αλατίζουμε το κρέας και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι αν βάλουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας σταδιακά αν χρειάζεται νεράκι μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ. Όταν έχει γίνει αφήνουμε να τηγανιστεί με το λάδι που υπάρχει στο τηγάνι και να ροδοκοκκινίσει απ’ όλες τις μεριές. Όταν είναι έτοιμο το σβήνουμε με το λεμόνι . Δηλαδή το περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις. Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με πιλάφι, ή τηγανητές πατάτες και βραστά χόρτα εποχής ή ωμή πράσινη σαλάτα.Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες, ή πουρέ, ή κάποιο συνοδευτικό με ρύζι και μια πλούσια σαλάτα.
Παρατηρήσεις
1) Κατ’ άλλο τρόπο, βάζουμε το λάδι πρώτα στο τηγάνι, τηγανίζουμε το κρέας ελαφρά και προσθέτουμε λίγο λίγο το νεράκι μέχρι να μαλακώσει. Σβήνουμε πάλι με λεμόνι. Θεωρώ ότι γίνεται καλύτερο αν μαγειρευτεί πρώτα με το νεράκι.
2) Αν δεν θέλουμε να βρίσκουμε το ξύσμα λεμονιού στο κρέας, βάζουμε λίγη φλούδα λεμονιού στο τηγάνι μαζί με το κρέας.
3) Όπως βλέπετε, στο παραδοσιακό φουκάκι δεν σβήνουμε το κρέας με κρασί ή ξύδι αλλά με λεμόνι. Δοκιμάστε το . Είναι διαφορετικό αλλά εξ ίσου νόστιμο.
4) Κατάλληλο για φουκάκι είναι ψαχνό από το μπροστινό πόδι μικρού γουρουνιού (το χεράκι που λέμε) και του πηγαίνει να έχει και λίγη πανσέτα , λίγο λίπος τέλος πάντων. Στην Κρήτη συνηθίζουμε τα άγδαρτα γουρουνάκια και βάζουμε στο τηγάνι και λίγο λιπάκι (αν μας το επιτρέπει η δίαιτά μας και η υγεία μας… ). Του δίνει διαφορετική νοστιμιά!
Το σβήσιμο με το λεμόνι είναι που μου αρέσει και μένα πιο πολύ. Αρκετές φορές προσθέτω και σπόρους κόλιανδρου και έχω ένα πραγματικά γευστικό πιάτο.
Καλό βράδυ Vita μου. Τέλειο το φαγητό σου και σήμερα.
Πολύ ωραία η τηγανιά σου Vita. Την έχουμε συνηθίσει με προσθήκες διαφόρων λαχανικών μέσα (πιπεριές, μανιτάρια κλπ).
Ετσι σκέτη με το λεμονάκι δεν την έχω δοκιμάσει.
Πολύ ωραία είναι.
Καλό βράδυ :))
ονειρεμένο φαγάκι, ξινούλι όπως μ' αρέσει!!!
φιλάκια
Η απλή λεμονάτη τηγανιά είναι και η πιο νόστιμη νομίζω!
Καλό μήνα Vita μου, φιλιά!
Απλό και υπέροχο το φουκάκι σου! Ομολογώ ότι δεν είχα ξανακούσει την ορολογία και έχω και καταγωγή από κρήτη τρομάρα μου! Φιλιά
Καλό μήνα Vita! Λαχταριστός μεζές και όπως ο περιγράφεις με φρέσκο ζυμωτό ψωμί…θα γίνει χαμός!
Φιλιά πολλά
Δεν είχα ακούσει τη λέξη φουκάκι ποτέ!
σου έχω πει οτι λατρεύω τις συνταγές σου και την απλότητά τους ε…???
καλό μήνα…-:))
Μας μαθαίνεις και νέες λέξεις. Π.χ. φουκάκι. Τι φαγάκι ωραίο είναι τούτο; Και μ αρέσει που δεν είναι σκούρο.
Νένα
Πηνελόπη μου και το ξύσμα λεμονιού! Αυτά μ' αρέσουν και μένα.
Μάριον κι εγώ την κάνω και με άλλους τρόπους αλλά η απλότητα τούτης είναι και η νοστιμιά της…
Γαστερόπληκτη κι εγώ πνιγμένο στο λεμόνι το θέλω :-).
Έλενα συμφωνούμε απόλυτα 🙂
Ερμιόνη καλώς όρισες κι ευχαριστώ για το σχόλιο. Έτσι το λένε κυρίως στο Μαλεβύζι (δεν ξέρω αν και κάπου αλλού). Ούτε εμείς το λέμε έτσι αλλά θεώρησα καλό να αναφέρω την παραδοσιακή ονομασία.
Έρι ναι η σαλτσούλα είναι λεμονάτη και πεντανόστιμη.
Κική είναι λέξη ντοπιολαλιάς πολύ περιορισμένης περιοχής 🙂
Βιβή μου σ' ευχαριστώ πολύ. Καλό μήνα και σ'εσένα.
Νένα μου όπως έλεγα και παραπάνω στην Κική λίγοι , πολύ λίγοι την ξέρουν.Αλλά το χοιρινό είναι πεντανόστιμο έτσι.
mia xara sas brisko ego tora kanv kremidokalitsoyna
Ευχαριστώ ανώνυμε για την επίσκεψη και το σχόλιο. Σας άρεσαν τα κρεμμυδοκαλίτσουνα;
@
μπήκα σήμερα (από την παραπομπή) στο Μαλεβύζι
και συγκινήθηκα…
ο πατέρας μου, μας έλεγε πάντα ότι 2 γενιές πριν,
οι προπαππούδες του ήσαν απ' το Μαλεβύζι.
🙂
quartier libre Κι εμένα ο μπαμπάς μου μαλεβυζιώτης ήταν κατά το ήμισυ και μεγαλωμένος εκεί. Πολλές παιδικές μου αναμνήσεις είναι δεμένες με το Μαλεβύζι, τις μυρωδιές και τις γεύσεις του, μιας και τα καλοκαίρια τα περνούσα εκεί…
ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΣΑΝ ΦΑΓΗΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΟΤΑΝ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΣΦΑΖΕ ΤΟ ΧΟΙΡΟ ΠΟΥ ΕΘΡΕΦΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ…
Fantazomai tin tigania eksairetiki
[…] Φουκάκι […]
[…] Πηγή: staging.cretangastronmy.gr […]