VIDEOS

Φουκάκι: η κρητική τηγανιά (VIDEO)

Φουκάκι: η κρητική τηγανιά (VIDEO)

Ελάχιστα υλικά, εξαιρετικό αποτέλεσμα! 

Οι θερμοκρασίες, άρχισαν να πέφτουν, άλλαξε κι η ώρα – νυχτώνει πολύ νωρίς πια – και βαδίζουμε προς το χειμώνα ( σε πολλούς τομείς δυστυχώς). Όσπρια, πρωτοφανίστικα αγριόχορτα (η προ δεκαημέρου βροχούλα έκανε κιόλας το θαύμα της), αλλά και πιο βαριά φαγάκια άρχισαν να μυρίζουν τώρα στις κουζίνες μας. Η τηγανιά είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα της εποχής!
Φουκάκι: η κρητική τηγανιά (VIDEO)
Το χοιρινό επανέρχεται σιγά σιγά στα πιάτα μας, όχι μόνο με τη μορφή της μπριτζόλας που είναι παντός καιρού, αλλά και σε πιο «χειμωνιάτικες» εκδοχές. Πρασοσέλινο με ντομάτα ή με αυγολέμονο ή απλώς λεμονάτο, με όσπρια, με χόρτα, ψητό, κατσαρόλας , τηγανιές με διάφορους τρόπους και προσθήκες ανά την Ελλάδα.
Φουκάκι: η κρητική τηγανιά (VIDEO)
Παλιότερα, όχι μόνο δεν τα έσφαζαν τα γουρουνάκια τέτοια εποχή, αλλά τα περιποιούνταν και τα είχαν στα όπα όπα,  προετοιμάζοντάς τα για τα Χριστούγεννα! Τώρα, μέχρι και λουκάνικα και απάκια έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν πριν καν αρχίσει η νηστεία των Χριστουγέννων.
Το «φουκάκι», η κρητική τηγανιά,  έχει βυζαντινές ρίζες τουλάχιστον κατ’ όνομα.Ο Ψιλάκης γράφει ότι οι πηγές του αναφέρουν φαγητό με αυτό  το όνομα που πιθανόν να περιείχε τυρί.  Φουκάκι όμως ονομάζεται ακόμη και σήμερα στο Μαλεβύζι η χοιρινή τηγανιά , η απλή τηγανιά χωρίς προσθήκες και γαρνιτούρες, μόνο με μπόλικο λεμόνι. ‘Άλλωστε τα λεμόνια αφθονούν στο Μαλεβύζι,  όπου παράγονται  κάποια από τα καλύτερα εσπεριδοειδή της Κρήτης.
Φουκάκι: η κρητική τηγανιά (VIDEO)
Φαγητό που παλιότερα συνηθιζόταν ανήμερα των Χριστουγέννων, σήμερα είναι εύκολη , νόστιμη και λαχταριστή λύση όλες τις εποχές, ακόμη και για τους πιο δύσκολους στο κρέας!Η σάλτσα του δε, είναι σκέτος πειρασμός με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.
Φουκάκι: η κρητική τηγανιά (VIDEO)

Παρατηρήσεις

1) Κατ’ άλλο τρόπο, βάζουμε το λάδι πρώτα στο τηγάνι,  τηγανίζουμε το κρέας  ελαφρά και προσθέτουμε λίγο λίγο το  νεράκι μέχρι να μαλακώσει. Σβήνουμε πάλι  με λεμόνι. Θεωρώ ότι γίνεται καλύτερο αν μαγειρευτεί πρώτα με το νεράκι.

2) Αν δεν θέλουμε να βρίσκουμε το ξύσμα λεμονιού στο κρέας, βάζουμε λίγη φλούδα λεμονιού  στο τηγάνι μαζί με το κρέας.

3) Όπως βλέπετε, στο παραδοσιακό φουκάκι δεν σβήνουμε το κρέας με κρασί ή ξύδι αλλά με λεμόνι. Δοκιμάστε το . Είναι διαφορετικό αλλά εξ ίσου νόστιμο.

4) Κατάλληλο για φουκάκι είναι ψαχνό από το μπροστινό πόδι μικρού γουρουνιού (το χεράκι που λέμε) και του πηγαίνει να έχει και λίγη πανσέτα , λίγο λίπος τέλος πάντων. Στην Κρήτη συνηθίζουμε τα άγδαρτα γουρουνάκια και  βάζουμε στο τηγάνι και λίγο λιπάκι (αν μας το επιτρέπει η δίαιτά μας και η υγεία μας… ). Του δίνει διαφορετική νοστιμιά!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο