Ποιος μπορεί να αντισταθεί;
Έχετε προσέξει ότι τα πρώτα πιάτα που αδειάζουν σε τραπέζια μεζέδων είναι αυτά με τα τηγανητά λαχανικά αν είναι καλοτηγανισμένα;Κι όταν λέμε καλοτηγανισμένα εννοούμε να είναι τραγανά και να έχουν συγκρατήσει όσο λάδι χρειάζεται!
Το Καλοκαίρι -θέλει δε θέλει ο καιρός των τελευταίων ημερών-είναι προ των πυλών! Και κάποια πιάτα είναι συνδεδεμένα με το Καλοκαίρι .
Εγώ τουλάχιστον δεν θέλω να τηγανίζω κολοκυθάκια το Χειμώνα… Ούτε να γεμίζω εδώ που τα λέμε. Κάποια πράγματα τα συνδέω απόλυτα με την εποχή τους, και αυτό το πιάτο θέλει φρέσκα κολοκυθάκια εποχής, βεράντα, ούζο, θάλασσα αν είναι δυνατόν και σίγουρα Καλοκαίρι!
Φέτος είναι η αλήθεια οι κολοκυθιές μας είναι και προκομμένες και παραγωγικές. Δεν τις προλαβαίνουμε για την ώρα και άρχισαν πρώιμα να μας δίνουν κολοκύθια. Κοντεύει μήνας! Βοήθησε ίσως και η πρώιμη Άνοιξη του προηγούμενου μήνα. Βράσαμε, γεμίσαμε, και τηγανίσαμε ήδη!
Τα τηγανητά συνήθως είναι η τελευταία μας επιλογή γιατί μας αρέσουν περισσότερο απ’ όλα και δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε! Δυστυχώς είναι και τα πιο πλούσια σε θερμίδες αλλά μια στις τόσες, ας πάει και το παλιάμπελο (αυτό λέγεται καθησυχασμοςσυνειδησηςμεαυταπάτες γιατί δεν είναι μια στις τόσες… ) . Αν βέβαια έχουμε βρει κάποιο τρόπο να τραβάνε λιγότερο λάδι οι τύψεις περιορίζονται . Διαίτης βέβαια δεν γίνονται αλλά …ας ξαναπάει το παλιάμπελο!
Παλιότερα τηγάνιζα τα λαχανικά με κουρκούτι (χυλό) . Ωραίος τρόπος αλλά θέλει περισσότερο χρόνο. Τα τελευταία χρόνια έχω βρει αυτό το «κόλπο» που δημοσιεύω στην σημερινή ανάρτηση και τα κολοκυθάκια μου γίνονται τραγανά και νόστιμα και με σκέτο αλεύρι. Το είχα δει σε κάποιο περιοδικό κυριακάτικης εφημερίδας σε αίθουσα αναμονής ιατρείου.
Η συνταγή έλεγε τηγάνισμα σε σπορέλαιο αλλά στο σπίτι μου είναι αδιανόητη η χρήση σπορέλαιου στο τηγάνι! Και δεν το λέω μόνο από την κρητική μου παραξενιά . Όλες οι μελέτες λένε ότι το ελαιόλαδο είναι η ασφαλέστερη λιπαρή ουσία για τηγάνισμα. Για δείτε παρακαλώ ενδεικτικά εδώ: http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/1440/ladia-thganismatos-osa-prepei-opwsdhpote-na-gnwrizw/Ακόμη και μετά από 2-3 τηγανίσματα το ελαιόλαδο είναι ασφαλέστερο από το σπορέλαιο που δεν έχει τηγανιστεί ούτε μία φορά!
Συγκράτησα λοιπόν το κόλπο του τηγανίσματος και στα υπόλοιπα κάνω τα δικά μου…
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Υλικά
1-2 κολοκυθάκια σχετικά μεγάλα (περίπου μισό κιλό συνολικά)
Περίπου 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
2 κούπες νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι για το νερό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι για τα κολοκυθάκια
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε στρογγυλές φέτες πάχους λίγου μεγαλύτερου από 1/2 cm ή σε μακρόστενες (κατά μήκος) ή σε μπαστουνάκια. Τα αλατίζουμε με το ½ κουταλάκι του γλυκού και τα αφήνουμε να ιδρώσουν. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το νερό και διαλύουμε το 1 κουταλάκι αλάτι.
Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι να κάψει. Παίρνουμε αρκετά κολοκυθάκια, τα βουτάμε πρώτα στο αλατόνερο και αφού τινάξουμε το περίσσιο νερό (εγώ τα ανασύρω με τρυπητή κουτάλα) τα βουτάμε στο αλεύρι και τα αλευρώνουμε καλά.
Παίρνουμε μια μια φετούλα αλευρωμένη τη βουτάμε στιγμιαία ξανά στο αλατόνερο και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα-φριτέζα ή στο τηγάνι. Τις γυρίζουμε και αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε τα κολοκυθάκια πάνω σε απορροφητικό χαρτί . Τα σερβίρουμε ζεστά.
Παρατηρήσεις
- Αν έχουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χρησιμοποιούμε μια κούπα χωρίς βέβαια το μπέικιν.
- Μπορούμε να κάνουμε μείγμα από διάφορα αλεύρια. Στη φωτογραφία ανακάτεψα αλεύρι για όλες τις χρήσεις με καλαμποκάλευρο. Αν έχουμε καλαμποκάλευρο συστήνεται στο μείγμα μας και για το ωραίο χρώμα που δίνει στο αποτέλεσμα! Μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα μείγματα αλεύρων. Καλή επιλογή είναι και το σταρένιο ολικής άλεσης.
- Αυτή τη φορά τηγάνισα τα κολοκυθάκια μου σε μια μικρή φριτέζα (του ½ lt) σε ελαιόλαδο που είχα ήδη τηγανίσει 2 φορές πατάτες. Είπαμε, ακόμη κι έτσι είναι ασφαλέστερο από τα σπορέλαια. Αν χρησιμοποιήσω τηγάνι κόβω τα κολοκυθάκια σε μακρόστενες φέτες. Και πιο γρήγορα τελειώνω και βολεύει το γύρισμα τους στο τηγάνι.
- Για ακόμη πιο αμαρτωλό αποτέλεσμα, τρίβουμε λίγη πικάντικη κρητική γραβιέρα στα καυτά κολοκυθάκια την ώρα του σερβιρίσματος.
- Για λιγότερες τύψεις τα σερβίρουμε με χυμό λεμονιού.
Έτσι τα τηγανίζω και ‘γω. Βουτώντας τα σε άλμη. Επίσης και τα μανιτάρια πλευρώτους δοκιμάστε να τα τηγανίσετε με αλεύρι και άλμη!!
Μας ξεμυαλίζετε με τις άρτιες συνταγές σας!! Εύγε!!
Θα τον δοκιμάσω κι αυτόν τον τρόπο τηγανισματος. Όσο για τις τύψεις… Μην τρελαθούμε κιόλας….. Δεν νοείται καλοκαίρι χωρίς τηγανητά λαχανικά και γενικά χωρίς τηγανητά….
Φανταστικά μου εγιναν τέλεια!!!
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Να δοκιμάσετε τη συνταγή και με τα καλοκαιρινά κολοκύθια! Το καλοκαίρι είναι πολύ νοστιμότερα!
POLY VRAIA SYNTAGH..MPRABO.
Χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ πολύ!
Ένταξη δεν έχω λογια!!!! Πήγα 40 χρονών για να μάθω να τηγανιζω κολοκύθια…σας ευχαριστώ!!;
Ευχαριστώ πολύ για το τόσο θερμό σχόλιο! Χαίρομαι που σας πέτυχαν!
Χαίρομαι πολύ γιατί περισσεύει η αγάπη γι’ αυτό που κάνετε κ το εισπράττω . Με κάνετε χαρούμενη!!!!!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Χαίρομαι που διακρίνετε την “ψυχή” αυτού του site, που πράγματι είναι η αγάπη γι αυτό που κάνω. Να είστε καλά!
Τραγανοτατα!Super!Ειχαν λιγη φασαρια στο τηγανισμα αλλα……….το αποτελεσμα με αποζημιωσε
Πράγματι το αποτέλεσμα αποζημιώνει! Χαίρομαι που σας άρεσαν!
θα τα δοκιμασω! παντως τα ωραιοτερα τηγανιτα κολοκυθακια τα εφαγα σε μια ταβερνα μεζεδοκηπος στα πλατανακια Σερρων,
Θα χαρώ να σας αρέσουν αν τα δοκιμάσετε! Δεν μπορώ να ξέρω πώς είναι αυτά που σας άρεσαν για να έχω μέτρο σύγκρισης, πάντως όσοι έχουν δοκιμάσει τη συνταγή μόνο καλά λόγια έχουν!
[…] cretangastronomy.gr […]
[…] cretangastronomy.gr […]
Μόλις τώρα δοκίμασα την παραπάνω συνταγή σας, δοκιμαστικά, με ένα μόνο μεγάλο κολοκύθι, και κατενθουσιάστηκα! Δεν έχω δοκιμάσει πιο νόστιμο τηγανιτό κολοκύθι, πιο τραγανό, χωρίς πολλά λάδια… Μου άρεσε και η εμφάνισή του, μιας και δεν ήταν μαυρισμένο όπως άλλες φορές… (Τα ίδια σχόλια έκανε και η ηλικιωμένη μητέρα μου, που είναι πάντα αυστηρός κριτής και συνήθως δίσπιστη). Σας ευχαριστώ!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ που τη δοκιμάσατε! Να είστε καλά! Μεταξύ μας, οι μαμάδες είναι όλες αυστηρές στις κριτικές τους. Μας κάνουν όμως καλύτερες έτσι ;-)!
Καταπληκτικά κολοκυθάκια!!
Από τα καλύτερα τηγανητά που έχω δοκιμάσει!!
Ευχαριστώ που τα δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσαν! Να τα φτιάξετε και το καλοκαίρι με υπαίθρια κολοκυθάκια, είναι ακόμη καλύτερα!
πολυ ωραια και ευκολα οτι καλυτερο! βγηκαν τοσο νοστιμα! Χαιρετισματα απο Ολλανδια!
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσαν! Χαιρετίσματα στην Ολλανδία, έχουμε εκεί αγαπημένα πρόσωπα!
Από τότε που τα δοκίμασα δεν έχω φτιάξει τηγανητά κολοκυθάκια με άλλο τρόπο!! Τα τρώει μέχρι και ο μικρος μου γιος που είναι…ο πιο δύσκολος πελάτης!!
Το ίδιο μου λένε όσοι τα έχουν δοκιμάσει! Σας ευχαριστώ πολύ που επιβεβαιώνετε τη νοστιμιά τους!