Vegan/vegetarian

Μαγκίρι: φρέσκο κρητικό ζυμαρικό! (VIDEO)

Μαγκίρι: φρέσκο κρητικό ζυμαρικό! (VIDEO)

 

Σήμερα αρχίζει η εβδομάδα της Τυρινής , η μακαρονού ή λαζανού . Παραδοσιακά είναι εβδομάδα κατανάλωσης ζυμαρικών που συνοδεύονται με τυρί , και διάφορων τυροπιτοειδών… Εκεί οφείλονται και τα προαναφερθέντα ονόματά της . Το ζυμαρικό το σημερινό, το παραδοσιακό μαγκίρι (ή μαγγίρι) είναι φαγητό που καταναλωνόταν σαν δείπνο σε εποχές φτώχειας και ανέχειας.

Μαγκίρι: φρέσκο κρητικό ζυμαρικό! (VIDEO)

  Τα υλικά του υπήρχαν σε κάθε σπίτι οπότε ήταν η «εύκολη» λύση για να χορτάσουν πεινασμένα στόματα. Η λέξη εύκολη μπήκε σε εισαγωγικά επειδή αφορά την απάντηση στην ερώτηση «τι θα φάμε;» . Αλλιώς δεν είναι και από τα ευκολότερα φαγητά τουλάχιστον για όσους δεν μπορούν να ανοίξουν φύλλο είτε με μηχανή είτε με ξυλίκι (πλάστη).
Δεν είναι όμως δυνατόν σε ένα blog με κρητικές συνταγές να μην υπάρχει το μαγκίρι! Εξάλλου πολλά φύλλα βλέπω και ανοίγονται στην μπλοκόσφαιρα. Γιατί όχι και για μαγκίρι;
Μαγκίρι: φρέσκο κρητικό ζυμαρικό! (VIDEO)

Το μαγκίρι είναι ένα ζουμερό φαγητό που τρώγεται είτε με μπόλικο τυρί, κατά προτίμηση αθότυρο, είτε σκέτο σε περιόδους νηστείας.

Μιας και ο καιρός είναι ακόμη βροχερός και κρύος, είναι ό,τι πρέπει! Είναι ένα κρητικό ζυμαρικό που δεν περιέχει αυγά (όπως άλλωστε και τα σκιουφιχτά μακαρόνια το πιο διάσημο αδελφάκι του!).

Παρατηρήσεις

1)Το φαγητό είναι μια πηχτή σούπα ζυμαρικών. Δεν είναι στεγνά μακαρόνια. Οπότε πρέπει να έχει υγρό. Αν χρειαστεί κι άλλο νεράκι στο βράσιμο, προσθέτουμε λίγο βραστό για να μη σταματήσει ο βρασμός.

2)Επειδή θέλουν γύρω στη μισή ώρα να βράσουν, τα τηγανισμένα καλό είναι να τα προσθέσουμε τα τελευταία 5 ή 10 λεπτά ώστε να τα βρίσκουμε τραγανιστά μέσα στη σούπα μας.

3)Με τις ποσότητες των υλικών που δίνω βγαίνουν 4 βαθιά πιάτα όπως της φωτογραφίας. Έτσι δικαιολογείται απόλυτα το γεγονός ότι το μαγκίρι χαρακτηρίζεται ως οικονομικότατο πιάτο που καταναλωνόταν συχνά από τη φτωχολογιά στην ύπαιθρο. Είναι βέβαια δεδομένο ότι τότε οι περισσότερες οικογένειες είχαν τα δικά τους τυράκια!

4)Πολλοί συνηθίζουν αυτή τη σουπίτσα με ζάχαρη ή μέλι και κανέλα ή με μια μεγάλη κουταλιά πρόβειο ολόπαχο γιαούρτι σε κάθε πιάτο.

Συνηθιζόταν εξάλλου να προσφέρεται στη λεχώνες γιατί εθεωρείτο ότι συνέβαλε στην παραγωγή γάλατος!

5)Όσον αφορά την ονομασία του φαγητού, ψάχνοντας βρήκα τις παρακάτω πληροφορίες (ομολογουμένως με αρκετό κόπο…).Είναι από το βιβλίο:

Ευτυχία Δ. Λιάτα
Φλωρία δεκατέσσερα στένουν γρόσια σαράντα
Η κυκλοφορία των νομισμάτων στον ελληνικό χώρο, 15ος -19ος αιώνας
Κέντρο Ελληνικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αθήνα 1996
σσ. 129-132

Mangir χάλκινο νόμισμα που ξεκίνησε σαν ασημένιο με μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό και πρωτοκόπηκε από τον Μουράτ τον Α΄(1360-1389)., ίσως και παλαιότερα το1299 από τον Οσμάν τον ιδρυτή του οθωμανικού κράτους.Αργότερα κατέληξε χάλκινο. Σημειώνεται ότι η ρίζα της λέξης mangir είναι μογγολικής προέλευσης ίσως από τη λέξη mongundan που σημαίνει χρήμα.Από τους Έλληνες ονομάζεται μαγκούρι, γεδίκ ή φόλλα (όνομα που προέρχεται από το βυζαντινό νόμισμα φόλλις.Στις ελληνικές πηγές του 15ου -19ου αιώνα η φόλλα αναφέρεται είτε ως νόμισμα είτε ως δηλωτικό μηδαμινής αξίας, αφού είχε την μικρότερη αξία και από τα βυζαντινά και από τα τουρκικά νομίσματα.
Στο ίδιο βιβλίο σε υποσημείωση της συγγραφέως αναφέρεται :

Π.Αργυρόπουλος ,Δημοτική Διοίκησις εν Ελλάδι , Αθήνα 1859,σ.49: « …είνε από της αρχής νομοθετημένον εκείνο να πέρνουνε και περισσότερον ένα Μαγκίρι να μη παίρνουν …»

Προφανώς λοιπόν η σουπίτσα αυτή εθεωρείτο τόσο ασήμαντη, όσο το ευτελές τούρκικο νόμισμα. Έχουμε όμως και ένα ακόμη στοιχείο για το πόσο παλιό είναι αυτό το φαγητό!

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο