Περί ντά(γ)κου γενικώς!
Αν θέλετε κάποια βράδια να ελαφρύνετε τη διατροφή σας, η καλύτερη πρόταση -ρωτήστε οποιονδήποτε διαιτολόγο- είναι ΕΝΑΣ ντάκος, 5-6 καλές ελιές και μια πλούσια σαλάτα νωπή ή βραστή (ΕΝΑΣ με κεφαλαία και για να δώσω έμφαση στην ποσότητα και για να τονίσω το γεγονός ότι πρόκειται για λέξη γένους αρσενικού!). Φυσικά δεν προσφέρετε μόνο για τέτοιες περιπτώσεις! Αποτελεί πια ένα από τα πιο εύκολα, και ταυτόχρονα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά ορεκτικά των οικογενειακών και φιλικών τραπεζιών.
Σ΄όλη την Ελλάδα έχουν μάθει πια τον κρητικό ντάκο. Μέχρι που κι εμείς εδώ κάτω όταν λέμε “να σου φτιάξω ένα ντάγκο” καταλήξαμε να εννοούμε την κριθαροκουλούρα με την ντομάτα και τα υπόλοιπα συμπαρομαρτούντα ξεχνώντας τι λέγαμε παλιότερα ντάκο.Ο ντάκος είναι μια από τις μορφές που εμφανίζεται το παξιμάδι. Το παξιμάδι , ο διπυρίτης άρτος των αρχαίων, που πήρε το σημερινό του όνομα από τον ρωμαίο αρτοποιό Πάξαμο τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ο δίπυρος άρτος (διπλοφουρνιστό ψωμί) ήταν γνωστός από την αρχαιότητα και αντικαθιστούσε το ψωμί των βοσκών , των ναυτικών και γενικότερα των ανθρώπων που δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο ψωμί.
Στην Κρήτη αποτελούσε το καθημερινό υποκατάστατο του ψωμιού μέχρι πολύ πρόσφατα. Η επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία του ζυμώματος δεν ήταν εύκολο να γίνεται συχνά και το παξιμάδι έδινε τη λύση στο πρόβλημα.Το έτρωγαν από το πρωί , σαν συμπλήρωμα του πρωινού τους ροφήματος μέχρι το βράδυ σαν συνοδευτικό του φαγητού τους. Καμιά φορά μπορεί να ήταν και το δείπνο τους μαζί με ένα κομμάτι τυρί και κάμποσο λάδι. Το άσπρο ψωμί συνηθιζόταν μόνο στις μεγάλες γιορτές και σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ακόμη μου διηγούνται ηλικιωμένοι γνωστοί μου ότι η χαρά τους ήταν να πάει ο πατέρας τους στη “Χώρα” και να φέρει άσπρη φραντζόλα και παστενάγλες! Δεν είχαν βλέπετε σε υπόληψη το ζυμωτό ψωμί και το παξιμάδι της καθημερινότητάς τους.
Τα τελευταία χρόνια , μετά και από τη διαπίστωση των ειδικών ότι πρόκειται για ένα υγιεινότατο παρασκεύασμα, το κρίθινο ιδιαίτερα παξιμάδι της Κρήτης έχει κατακτήσει όλη την Ελλάδα.Φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όλα τα must συστατικά αυτών που θεωρούμε υγιεινές τροφές περιέχονται στο περιφρονημένο παξιμάδι. Επι πλέον σήμερα τό θεωρούμε πεντανόστιμο μπροστά στις άνοστες “πλαστικές τροφές” που μας κατακλύζουν…Οι ξένοι που περιηγήθηκαν την Κρήτη στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου , μόνο απαξιωτικά λόγια είχαν για το ψωμί και το παξιμάδι των κρητικών που -αφού κατασκευαζόταν από κριθάρι και σίκαλη- ήταν μαυριδερό και σκληρό και δεν έμοιαζε με τα αφράτα ευρωπαϊκά ψωμιά που είχαν συνηθίσει.
UPDATE 2020:
Δείτε στο video που ακολουθεί πώς φτιάχνουμε τον ντάγκο -κουκουβάγια. Γιατί για μας έχει σημασία η σειρά προσθήκης των υλικών! Εννοείται ότι οι ποσότητες μπορεί να αυξομειωθούν ελαφρά…
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Αλλά ας δούμε λίγα ακόμη για τον αγαπημένο ντάγκο. Τα κυριότερα είδη του παξιμαδιού είναι το κρίθινο, το μιγαδερό , το σταρένιο, το σικάλεως το εφτάζυμο και τα διάφορα γλυκά παξιμάδια με ονομαστά τα σφακιανά. Επίσης κάθε παξιμάδι θέλει διαφορετικό βρέξιμο. Άλλα θέλουν να τα βουτήξουμε εξ ολοκλήρου στο νερό, άλλα να κάνουμε ένα γρήγορο πέρασμα από το νερό της βρύσης που τρέχει κι άλλα δεν θελουν καθόλου βρέξιμο.Μια από τις μορφές του είναι ο ντάκος ( ντάγκος για να κυριολεκτώ), μια άλλη μορφή η κριθαροκουλούρα (με το πανωκαύκαλο και το κατωκαύκαλό της) και οι μικρές μπουκίτσες τα νταγκάκια ή νταγκουλάκια όπως τα λέμε.
Από την Έμπαρο κρασί
κι από τη Βιάννο λάδι
κι από το Μυλοπόταμο
ελιές και παξιμάδι
Έτσι λέει μια παροιμία και δηλώνει με λίγα λόγια ποιοί τόποι δίνουν τα καλύτερα από τα κορυφαία προϊόντα της Κρήτης. Καλό όμως παξιμάδι φτιάχνουν παντού στην Κρήτη.Ακόμη και πολλές από τις κριθαροκουλούρες που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ δεν είναι άσχημες. Άλλο όμως είναι αυτό που κάνουν παραδοσιακά κάποιες παλιές νοικοκυρές αλλά και συνεταιρισμοί στην ενδοχώρα του νησιού.
Και λέω μόνο με το αγγουρόλαδο γιατί η ντομάτα είναι σχετικά πρόσφατη προσθήκη στο γνωστό σ’ εμάς ντάγκο. Σαν παιδί θυμάμαι να βρέχουμε το κρίθινο παξιμάδι ελαφρά, να το αλατίζουμε με αλάτι της θάλασσας και να το λαντουρίζομε (περιχύνουμε) με μπόλικο λάδι. Άντε μερικοί μερικοί να πρόσθεταν και λίγο ξύδι από κρασί.Γι αυτό και στην ανατολική Κρήτη το λέμε και λαντουριστό. Παρ’ όλο που έχω καλή συνταγή αποφεύγω να ζυμώνω στο σπίτι ντάγκους γιατί είναι άλλη η γεύση τους όταν γίνουν σε ξυλόφουρνο. Άλλωστε εγώ βρίσκω άριστο και αυθεντικό κρητικό παξιμάδι. Τελευταία έχω βρει ένα λασιθιώτικο κρίθινο ντάγκο που μαζί με το φρέσκο φετινό αγγουρόλαδο, κάθε άλλο παρά βοήθησαν την δίαιτά μου!
Εγώ δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτή τη λιτή γεύση. Ντομάτα κλπ., βάζω μόνο το Καλοκαίρι. Τον Χειμώνα που το λάδι είναι ακόμη φρέσκο θέλω το μαύρο κρίθινο παξιμάδι μου μόνο με αλάτι και λάδι. Με λίγες ελιές δίπλα είναι αξεπέραστη η γεύση του!Η παλιά λιτή εκδοχή του “λαντουριστού” έχει ως εξής:
Βρέχουμε ελαφρά ένα κρίθινο ντάγκο καλής ποιότητας, τον αλατίζουμε με αλάτι καλής ποιότητας και τον λαντουρίζουμε με λάδι καλής ποιότητας κατά προτίμηση αγγουρόλαδο! Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο ξύδι καλής ποιότητας.
Η “κουκουβάγια” είναι όπως είπα παραπάνω επινόηση των τελευταίων δεκαετιών. Η επικρατέστερη εκδοχή για το όνομα του ορεκτικού, είναι πως έτσι ήταν το επώνυμο ρεθεμνιώτη εστιάτορα που το καθιέρωσε στα ορεκτικά του. Κατ’ άλλους, ονομάτηκε κουκουβάγια γιατί το πανωκαύκαλο με το κατωκαύκαλο έτσι στολισμένα παραπέμπουν στα γουρλωμένα μάτια του σοφού πουλιού. Και για να μη παραξηγηθώ, δεν είναι ότι δεν μ΄αρέσει η κουκουβάγια. Αλλά δεν θα την έτρωγα ποτέ με χειμωνιάτικη ντομάτα. Θα έχανα την υπέροχη γεύση του χειμωνιάτικου φρέσκου λαδιού. Κάθε πράμα στον καιρό του!
Παρατηρήσεις:
1) Η Έμπαρος και η Βιάννος είναι χωριά του νομού Ηρακλείου, και ο Μυλοπόταμος είναι η βορειοανατολική μεριά του νομού Ρεθύμνου , η δυτική μεριά του Ψηλορείτη.
2) Παστενάγλες έλεγαν παλιά τα καρότα στην Κρήτη!
3)”Χώρα” λέγανε το Ηράκλειο στην ενδοχώρα του νομού.
Τι όμορφη ανάρτηση!!!
Ως σωστή σύζυγος Κρητικού, έχω αντικαταστήσει το καθημερινό ψωμάκι με νταγκουλάκια…. και πολλά βράδια με αυτό γεμίζουμε την κοιλίτσα μας.
Καλό βράδυ
Αθάνατος Κρητικός Ντάγκος!!!!Πόσα βράδυα περνάμε παρέα εγώ και ο ντάγκος μου!!!!Και όχι μόνο σε περίοδο δίαιτας!!!Το καλοκαιράκι, τον προτιμώ με τριμένη ντομάτα , αλάτι, ρίγανη και φέτα.Τώρα τόν Χειμώνα, συμφωνώ μαζί σου, ελίτσες αλατάκι και αγγουρόλαδο(μόλις προμηθεύτηκα )!!!Τόση νοστιμιά σε ενα ταπεινό παξιμάδι!!!
Εξαιρετική ανάρτηση. Γευστική, ταξιδιάρικη και με μια ιστορική χροιά.
Τι όμορφες πληροφορίες μας έδωσες γι΄αυτό το αγαπημένο έδεσμα!
Βρίσκουμε ντάγκος,αλλά τα δικά σας φρέσκα θα είναι αυναγώνιστα.Ναι το καλοκαίρι με ντοματούλα και φετούλα είναι το καλύτερό μου πιάτο.Όσο για το λάδι,στην Εύβοια,που δεν έχουμε τα παξιμάδια σας,βάζαμε μικρά λαδάκι κι αλατάκι στο ζυμωτό ψωμί.
Φιλιά!
Υπέροχη ανάρτηση να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι!!
Στη γειτονιά μου υπάρχει μαγαζάκι με Κρητικά προϊόντα και πάντα προμηθεύομαι ντάγκο και ξινομυζήθρα.Συμφωνώ μαζί σου κάθε πράγμα στον καιρό του!!
μια χαρα το ειπες!μολις προσφατα έδωσα μια μαχη για το οτι η φύση ειναι πιο σοφή,σε καθε εποχή έχει διαφορετικά προιόντα…εμεις ομως οχι..θελουμε τα πάντα,παντα!
καλη χρονια με περισσότερη σοφία και λιγότερη αναισθησία…:)
Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση αυτή για να τα ξεχωρίζουμε γιατί νομίζω ότι λίγοι γνωρίζουν τις διαφορές τους. Συμφωνώ μαζί σου για το λαδάκι και το αλατάκι το χειμώνα. Απλό και τέλειο ταυτόχρονα!
Προσωπικά ντομάτα δεν χρησιμοποιώ καθόλου τέτοια εποχή!
Καλή χρονιά!
Πόσο λαχταριστό τον έκανες το ντάκο, μακάρι να είχα τώρα!
Καλή και ευτυχισμένη χρονιά!
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά, γεμάτη από τις νοστιμιές σου !!
Σε διαβεβαιώνω ότι χωρίς ντάκο, το σπίτι μου ποτέ δεν μένει.
Ευτυχώς εδώ στην Βόρεια Ελλάδα, πάντα υπάρχουν Κρητικά παξιμάδια.
Φιλιά
Καλή χρονιά σου εύχομαι με υγεία,χαρά και περισσότερες γευστικές συνταγές!!
Οι πληροφορίες που μας έδωσες είναι καταπληκτικές,πολλά από αυτά που μας περιέγραψες δεν ήξερα και ας είμαι από την Κρήτη.
Ο ντάκος είναι ένα από τα πιο υγιεινά γεύματα που μπορεί να φάει κάποιος,ειδικά το καλοκαίρι σου δίνει ενέργεια και δροσιά μαζί με τα λαχανικά που το συνοδεύουν.
Πολλά φιλιά!!!!!!!!
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Το κρητικο παξιμάδι είναι από τα αγαπημένα και μόνιμα στο σπίτι μας.
Σε διάφορες μορφές, ειδικά το κρίθινο.
Να είσαι καλά, τώρα θα το τιμούμε περισσότερο.
Καλή Χρονιά με υγεία και δημιουργία.
Χρόνια Πολλά! Ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Λατρεύω τα Κρητικά παξιμάδια σερβιρισμένα όπως το λες με καλό λάδι, αλάτι και ελάχιστο ξύδι!
Τι ωραία ανάρτηση! Ούτε λέξη δεν έχασα! Πολύ ωραίες πληροφορίες! Μπράβο! Άσε που λατρεύω το ντάγκο!
Υπέροχη ανάρτηση με χρησιμότατες πληροφορίες ακόμα και για μένα που τα θυμήθηκα -δεν τα έμαθα- διαβάζοντάς τα….κι εγώ τον προτιμώ με λάδι και αλάτι μόνο, αξεπέραστα λιτή και μεστή γεύση, εφόσον είναι καλά τα υλικά! Θυμάμαι όταν, παιδί και στο χωριό που αναφέρει πρώτο η μαντινάδα, μου είχε φτιάξει ο παππούς μου, είχα ενθουσιαστεί πώς κάτι τόσο απλό και καθημερινό μπορεί να είναι και τόσο νόστιμο! Καλή χρονιά!! Πάντα να μας εκπλήσσεις τόσο ευχάριστα!!
Μανουσίνα ευχαριστώ! Ο σύζυγος βλέπω σε έχει μυήσει στα δικά μας αρκετα 🙂
Ριρή μου όπως τα λες! Τόση νοστιμιά με τόσο απλά υλικά!
Κάνθαρε σ' ευχαριστώ πολύ! Πολύ επαινετικό το σχόλιό σου.
Έλένη μου είπαμε ΟΙ δικοί μας ντάγκοι :-).Τα
(ν)τάκος μάλλον μεξικάνικα και όχι κρητικά είναι 🙂
Ξανθή μου ευχαριστώ πολύ! Αυτά που λές πρέπει να τα έχουμε σαν στόχο εμείς οι πα΄λιότερες μαγείρισσες του διαδικτύου…
Cook είμαι γενικά των προϊόντων εποχής! Δεν μπορώ να χαλάσω αυτό που θυμάμαι σαν γεύση κάθε προϊόντος τρώγοντάς το εκτός εποχής
Έφη μου ούτε ντομάτα ούτε πολύ περισσότερο αγγουράκι! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
Mia maria μακάρι να μπορούσα να σου στείλω από τον συγκεκριμένο .Θα καταλάβαινες τη διαφορά από αυτούς που κυκλοφορούν
Μάγδα χαίρομαι που εκτιμάτε τα προϊόντα μας. Ως εξ αγχιστείας βορειοελλαδίτισσα εκτιμώ κι εγώ δεόντως τα δικά σας 🙂
Ειρήνη μου σ' ευχαριστώ και σου αντεύχομαι ό,τι επιθυμείς με πολλά καλομαγειρέματα
Θαλασσένια μου χαίρομαι που γίνομαι αφορμή να εκτιμάτε ένα προϊόν μας πιο πολύ. Είναι και πολύ υγιεινό εκτός από νόστιμο.
Αγγελική μου ισχύει το "ουκ εν τω πολλώ το ευ" στο συγκεκριμένο έδεσμα 🙂
Κική μου με τιμούν τα παινέματά σου.Ευχαριστώωωωω.
Ανεράιδα μου κοντοχωριανές είμαστε καλή μου; Χαίρομαι 🙂
Vita μου χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά σου εύχομαι με υγεία,αγάπη, ευτυχία, χαρά και ότι άλλο επιθυμείς για το καινούργιο έτος!!
Η ανάρτησή σου για άλλη μια φορά είναι υπέροχη! Το λαδάκι σου μύρισε εώς εδώ..λατρεύω τον ντάγκο και δεν παραλείπω ποτέ να τον γευθώ όταν έρχομαι στη Κρήτη!!
Φιλάκια!
Καλή χρονιά και χρόνια πολλά και καλά με υγεία και χαρές στο σπιτικό σας!!!
🙂
Κι εμείς παξιμάδια τα ξέραμε πριν κατακλυσουν τα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία!
Μάλιστα έτσι ακριβώς τα τρώγαμε και ακόμα τρώμε με λαδάκι καλό, αλατάκι και φρεσκοτριμένη ρίγανη!
Τίποτα καλύτερο!!! Και όταν το λάδι είναι εξαιρετικό, δεν υπάρχει πιο νόστιμο πράγμα στον κόσμο! Και άσε τους άλλους να ψάχνουν για χαβιάρια!!!
😀
Καλή και δημιουργική Χρονιά!
Εξαίρετη η περί Κρητικού παξιμαδιού ανάρτηση, υπέροχο έδεσμα ούτως ή άλλως ~ αν υπάρχει δε και το κατάλληλο ελαιόλαδο, δεν έχω καλύτερο!
Kikop έτσι όπως τα λες :-). Καλή χρονιά και σε σένα .να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου και καλή ανατροφή στο νινί 🙂
Μπέττυ μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Έχουν αξία τα παινέματα όταν προέρχονται από έμπειρους του αντικειμένου…
Καλή χρονιά και σε σένα
Πολύ ωραίο post. Περιττό να σου πω ότι όποτε έρχομαι Κρήτη τους τσακίζω χεχε
Φιλιά
Καλή εβδομάδα
Αστεράκι ευχαριστώ.Τώρα τους βρίσκουμε παντού έτσι δεν είναι; Καλή βδομάδα και σε σένα 🙂
Σ'ευχαριστώ γιά την συνταγή. Μέχρι τώρα αναγκαζόμουν να περιορίζομαι σε ότι έφερνα μαζί μου όταν κατέβαινα στην πατρίδα. Τώρα θα μπορώ να φτιάχνω "ντάκο" όλο το χρόνο και δεν θα μου τελειώνουν ποτέ. Ελπίζω μόνο να πετύχω τις παξιμαδοκουλούρες
Καλό μας μήνα!
Δοκίμασέ τις Μαίρη. Είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις. Πες μου αν κάτι δεν πάει καλά.
Ωραίο το άρθρο περί ντάγκου όχι ντάκου, για να ανταποκρίνεται στο γλωσσικό επιτονισμό του κρητικού ιδιώματος. Παρακάτω βέβαια μιλάτε και για ντάγκο (ντάgo) και νταγκουλάκια, για το πανωκαύκαλο το κατωαύκαλο από στρογγυλό ψωμί κομμένο ντομουρούκι. Ωραία όλα αυτά ! ! !
Καλόπιστο και όχι μειωτικό το σχόλιό μου για το ντάγκο = παξιμαδερένια χοντρή φέτα από ψωμί και του ντάκου = παρέμβασμα, υποστήριγμα.
Να είστε καλά να διασώζεται τη διάλεκτό μας.
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Χρησιμοποίησα τη λέξη “ντάκο” για να είναι σαφές τι εννοώ στους μη κρητικούς, αλλά ελπίζω να είναι επίσης σαφές πώς λέμε εμείς το συγκεκριμένο αρτοσκεύασμα! Μου άρεσε το σχόλιό σας και δεν το θεωρώ μειωτικό, αλλά συμπληρωματικό της ανάρτησης. Να είστε καλά.