Αρωματικό γιορτινό πιάτο!
Το χοιρινό είναι αδιαμφισβήτητα το κρέας που κυριαρχεί στα γιορτινά πιάτα του δωδεκαημέρου. Μαγειρεμένο με πολλούς τρόπους στο φούρνο ή στην κατσαρόλα και συνδυασμένο με πολλά υλικά δίνει μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα της χρονιάς. Το συγκεκριμένο είναι ένα εύκολο και αρωματικό γιορτινό πιάτο που μπορεί να ετοιμαστεί σχετικά γρήγορα αφού γίνεται πολύ καλό (ίσως και καλύτερο) και στην χύτρα ταχύτητας αν τηρήσουμε τις οδηγίες που θα γράψω παρακάτω.
Μιας και οι φούρνοι στα περισσότερα σπίτια αυτές τις μέρες είναι σε συνεχή λειτουργία για άλλες δουλειές (κυρίως γλυκά), ένα ψητό κατσαρόλας που δεν υστερεί πουθενά από εκείνα του φούρνου, και θέλει περίπου το μισό χρόνο απ’ αυτά νομίζω ότι είναι ευπρόσδεκτο και από τη μαγείρισσα και από τους συνδαιτυμόνες.
Το άρωμα του πορτοκαλιού ταιριάζει πολύ με το γουρουνάκι. Παραδοσιακά το πορτοκάλι αρωματίζει λουκάνικα , καπνιστά χοιρινά και σύγλινα. Εδώ ο χυμός πορτοκαλιού δίνει την απαραίτητη οξύτητα που χρειαζόμαστε για να μετριαστεί η αίσθηση του λιπαρού και αρωματίζει ευχάριστα το πιάτο μας.
Η κεντρική ιδέα της συνταγής μου έχει δοθεί από χανιώτισσα φίλη πριν από πολλά χρόνια (παράδεισος πορτοκαλεώνων τα Χανιά και τα πορτοκάλια χρησιμοποιούνται σε πολλές χανιώτικες συνταγές) .
Η λογική του είναι στο πνεύμα του τσιγαριαστού που μαγειρεύεται μόνο με το λάδι αλλά επειδή εδώ έχουμε χοιρινό κρέας χρειαζόμαστε το πορτοκάλι και για άρωμα και για γεύση. Οι ποσότητες των υλικών έχουν προσαρμοστεί από μένα ώστε το αποτέλεσμα να μας ικανοποιεί.
Υλικά
Για 1 κιλό χοιρινό κρέας (κομμάτι κατάλληλο για κατσαρόλα, χωρίς κόκαλο) κομμένο σε 3-4 κομμάτια
3/4 – 1 κούπα ελαιόλαδο
10-12 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες
1 κούπα κόκκινο (ή ροζέ)
κρασί
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κλαδάκι φρέσκο
θυμάρι ( ή ένα κουταλάκι του γλυκού ξερό )
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Πλένουμε καλά το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος στη χύτρα. Όταν θα ξεκολλήσουν μόνα τους (το δοκιμάζουμε αυτό χωρίς να τα τρυπάμε) τα γυρίζουμε με ένα κουτάλι να τσιγαριστούν γύρω γύρω.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα σκόρδα, το θυμάρι το αλάτι και το πιπέρι.
Μόλις αρχίσει να βράζει έντονα προσθέτουμε και τον χυμό πορτοκαλιού και κλείνουμε τη χύτρα.
Όταν ανυψωθεί η βαλβίδα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πιο χαμηλά απ’ ότι λένε οι οδηγίες της χύτρας και από ότι κάνουμε συνήθως. Εγώ επί παραδείγματι χαμηλώνω στο 3 (με μέγιστη διαβάθμιση το 9 στην κουζίνα μου). Αφήνουμε να μαγειρεύεται 15-20 λεπτά παραπάνω απ’ ότι λένε οι οδηγίες της χύτρας μας , γύρω στα 50 λεπτά. Ανοίγουμε τη χύτρα .
Με ένα καλό μαχαίρι κόβουμε σε μικρότερες μερίδες το κρέας . Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο
αλάτι ή πιπέρι κι αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι του.
Αφήνουμε να ηρεμήσει κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Αν δεν μας φοβίζουν οι γλυκές γεύσεις μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος –μετά το άνοιγμα της χύτρας- ένα κουταλάκι μέλι ή πετιμέζι.
2)Αντί θυμάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρίγανη ή αρισμαρί (δεντρολίβανο) με διαφορετικά βέβαια αποτελέσματα. Κατά τη δική μας γνώμη στο πιάτο πηγαίνει το θυμάρι αλλά πολλοί το προτιμούν με αρισμαρί ή ρίγανη.
3)Αν μαγειρέψουμε το φαγητό μας σε κατσαρόλα και όχι σε χύτρα ταχύτητας πρέπει η θερμοκρασία να είναι πολύ χαμηλή ώστε να διατηρεί τα υγρά του . Αν χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο υγρά μέχρι να τελειώσει, προτιμούμε να είναι λίγο ζεστό νεράκι.
4)Το μαγείρεμα στη χύτρα εκτός από το πλεονέκτημα του χρόνου, εξασφαλίζει ότι δεν θα προστεθεί άλλο
υγρό εκτός από το κρασί και το πορτοκάλι στο κρέας μας. Πρέπει όμως να χαμηλώσουμε το μάτι περισσότερο απ’ ότι συνήθως και να αφήσουμε να σιγοβράσει το φαγητό μας με ανοικτή χύτρα όσο χρειάζεται να καραμελώσει η σάλτσα του και να μείνει με το λάδι του.
5)Κρεμμύδι δεν χρειάζεται αυτό το φαγητό. Και το σκόρδο πρέπει να είναι ακαθάριστο. Δίνει το άρωμά του χωρίς να βαραίνει το πιάτο μας. Καλημέρα!
Τέλειο!
Αφού είναι στη βάση του τσιγαριαστού, φαντάζομαι την νοστιμιά του!!!
Τα υλικά αρέσουν στην οικογένεια οπότε θα το τιμήσουμε γιατί μου αρέσει και ο τρόπος μαγειρέματος !
Καλή Χρονιά με καλά πιάτα 🙂
τελεια γευση , το εκανα ακριβως οπως το περιγραφεις κ ξετρελαθηκα,μπραβο………Φωτεινη
Πεντάνόστιμο. Τι κρέας έχει υπέροχη γεύση και η σαλτσα είναι χυλωμενη. Το έκανα σε κατσαρόλα σε χαμηλή ταχύτητα.πρόσθεσα κι ένα μικρό κρεμμύδι. Πιάτο αρωματικό, ζουμερό με απλά υλικά
Χαίρομαι που σας άρεσε! Ωραία προσθήκη το κρεμμύδι. Ευχαριστώ για την επίσκεψη, την εμπιστοσύνη, και το σχόλιο.
Καλησπέρα,
θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
(1) Επειδή σκοπεύω να φτιάξω τη διπλάσια ποσότητα και δεν ξέρω αν θα χωρέσει στη χύτρα μου, σε κανονική κατσαρόλα πόση ώρα περίπου χρειάζεται;
(2) Για να βεβαιωθώ ότι κατάλαβα τις οδηγίες, αν τελικά χωρέσει στη χύτρα μου, αντί να το μαγειρέψω στο 2ο δαχτυλίδι του δείκτη πίεσης (όπως λένε οι οδηγίες της χύτρας μου για κρέας), θα πρέπει να το μαγειρέψω στο 1ο για περισσότερη ώρα;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Σας απάντησα στο mail σας. Ελπίζω να είδατε την απάντηση γιατί λόγω διαφόρων διεργασιών στο site δεν γινόταν να απαντήσω από δω. Εύχομαι καλές γιορτές!
Καλά που μου το είπατε, γιατί δεν ελέγχω συχνά το mail μου 🙂
Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινίσεις και καλές γιορτές και σ’ εσάς!
Καλά Χριστούγεννα σ όλες και σ όλους! Είναι πράγματι εξαιρετική συνταγή. Την κάνω με χοιρινά κότσια στη γάστρα. Δε θα μετανιώσετε. Και λίγη μουστάρδα. Κυρία Ευαγγελία να είστε πάντα καλά. Σας θαυμάζω απόλυτα. Σας σύστησα στον φοιτητή γιο μου που μαγειρεύει. Υγεία και αγάπη σ ολον τον κόσμο!
Σας ευχαριστώ για τις ευχές, τα καλά σας λόγια και την εμπιστοσύνη! Να είστε καλά!Θα το δοκιμάσω με κότσι. Ωραία ιδέα!
ο σκορδος ειναι εντονος στη γευση του φαγητου μετα; γιατι δεν ειμαστε πολυ του σκορδου
Μπορείτε να το ελαττώσετε ή να το παραλείψετε… Χρόνια Πολλά!
καλησπερα και χρονια σας πολλα.θα ηθελα να σας ευχαριστησω για την εξαιρετικη συνταγη σας.ηταν πεντανοστιμη.φαγωθηκαν μεχρι και τα σκορδα.τα παιδια μου και ο συζυγος ενθουσιαστηκαν.θα ακολουθουμε μετα μανιας τις συνταγες σας.καλη χρονια να εχετε με την οικογενεια σας,
Σας ευχαριστώ πολύ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσε! Χρόνια Πολλά κι ευτυχισμένα και σε σας. Καλή χρονιά να έχουμε!
[…] Χοιρινό με πορτοκάλι, ψητό κατσαρόλας […]
Πολυ ωραια συνταγη, αρωματικο πιατο με πλουσια γευση και απλα υλικα!!!!! Σας ευχαριστω που την μοιραστηκατε μαζι μας.
Χαίρομαι που σας άρεσε και μπήκατε στον κόπο να το γράψετε! Να είσαστε καλά!
Δεν καταλαβα απο την φωτογραφια το συνοδευτικο του χοιρινου.
φαινεται ομορφο και με ενδιαφερει να το μαθω.
Ευχαριστω πολυ
Κάθε φορά το συνοδεύω με κάτι διαφορετικό κι εδώ όπως βλέπω είναι με κάποιο πιλαφάκι. Τα “ψευτοπιλαφάκια” μου είναι πολύ ευέλικατα, αλλά σε γενικές γραμμές ακολουθώ τη συνταγή στο παρακάτω λινκ. Στα πιο γιορτινά, βάζω και καμιά σταφιδούλα μαύρη, κουκουνάρι ή αμύγδαλο ασπρισμένο και 1-2 ξερά βερίκοκα κομμένα πολύ μικρά για το χρώμα. Επειδή εδώ βλέπω να κοκκινίζει, μπορεί να έβαλα καμιά κουταλιά κράνπερις χωρίς ζάχαρη. Δείτε τη γενική συνταγή εδώ: https://www.cretangastronomy.gr/2018/08/pilafi-gia-sinodeftiko-pseftopilafo/ Καλές γιορτές!
Η συνταγή φαίνεται λαχταριστή κ θέλω να την κάνω, ωστόσο μπερδεύομαι με τα ακαθάριστα σκόρδα. Τα φλούδια μένουν μέσα στο φαγητό; Αφαιρούνται τα σκόρδα στο τέλος;
Καλησπέρα σας. Τα ακαθάριστα σκόρδα δίνουν άρωμα χωρίς να βαραίνουν το φαγητό και μπορούμε να τα αφαιρέσουμε στο σερβίρισμα. Εν τούτοις σε μας αρέσουν ψημένα! Τα πλένω πριν τα προσθέσω και τα τρώμε αφού βέβαια αφαιρέσουμε τη φλούδα!
Υπέροχη συνταγή, τη δοκιμάσαμε χθες Χριστούγεννα.
Την φτιάξαμε όπως λέτε και το απολαύσαμε μικροί και μεγάλοι, με ενα (ψευτο)πιλαφακι 🙂 από δίπλα.
Σας ευχαριστουμε πολύ για όσα μας μαθαίνετε και μοιραζεστε μαζί μας.
Το φτιάξαμε σε κατσαρόλα, δε χρειάστηκε επιπλέον υγρα και το μοναδικο “πείραγμα” που κάναμε ειναι οτι προσθέσαμε
μερικά χοντροκομμένα καρότα στο σημειο που κόβουμε τα μεγάλα κομμάτια κρεας σε μικρότερα.
(έγιναν πολυ ωραία και το προτεινουμε σε οποιον φτιαξει αυτο το φαγητό)
Χρόνια πολλα και καλές γιορτές σε όλους,
Νίκος
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε και βρίσκω εξαιρετική την παρέμβαση με τα καρότα! Καλές γιορτές και σε σας!