Γιορτινά

Χοιρινό με πορτοκάλι, ψητό κατσαρόλας

Χοιρινό με πορτοκάλι, ψητό κατσαρόλας

Αρωματικό  γιορτινό πιάτο!

Το χοιρινό είναι αδιαμφισβήτητα το κρέας που κυριαρχεί στα γιορτινά πιάτα του δωδεκαημέρου. Μαγειρεμένο με πολλούς τρόπους στο φούρνο ή στην κατσαρόλα και συνδυασμένο με πολλά υλικά δίνει μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα της χρονιάς. Το συγκεκριμένο είναι ένα εύκολο και αρωματικό γιορτινό πιάτο που μπορεί να ετοιμαστεί σχετικά γρήγορα αφού γίνεται πολύ καλό (ίσως και καλύτερο) και στην χύτρα ταχύτητας αν τηρήσουμε τις οδηγίες που θα γράψω παρακάτω.

Χοιρινό με πορτοκάλι, ψητό κατσαρόλας

Μιας και οι φούρνοι στα περισσότερα σπίτια αυτές τις μέρες είναι σε συνεχή λειτουργία για άλλες δουλειές (κυρίως γλυκά), ένα ψητό κατσαρόλας που δεν υστερεί πουθενά από εκείνα του φούρνου, και θέλει περίπου το μισό χρόνο απ’ αυτά νομίζω ότι είναι ευπρόσδεκτο και από τη μαγείρισσα και από τους συνδαιτυμόνες.

Χοιρινό με πορτοκάλι, ψητό κατσαρόλας

Το άρωμα του πορτοκαλιού ταιριάζει πολύ με το γουρουνάκι. Παραδοσιακά το πορτοκάλι αρωματίζει λουκάνικα , καπνιστά χοιρινά και σύγλινα.  Εδώ ο χυμός πορτοκαλιού δίνει την απαραίτητη οξύτητα που χρειαζόμαστε για να μετριαστεί η αίσθηση του λιπαρού και αρωματίζει ευχάριστα το πιάτο μας.

 

Η κεντρική ιδέα της συνταγής μου έχει δοθεί από χανιώτισσα φίλη πριν από πολλά χρόνια (παράδεισος πορτοκαλεώνων τα Χανιά και τα πορτοκάλια χρησιμοποιούνται σε πολλές χανιώτικες συνταγές) .

Χοιρινό με πορτοκάλι, ψητό κατσαρόλας

Η λογική του είναι  στο πνεύμα του τσιγαριαστού  που μαγειρεύεται μόνο με το λάδι αλλά επειδή εδώ έχουμε χοιρινό κρέας χρειαζόμαστε το πορτοκάλι και για άρωμα και για γεύση. Οι ποσότητες των υλικών έχουν προσαρμοστεί από μένα ώστε το αποτέλεσμα να μας ικανοποιεί.

Χοιρινό με πορτοκάλι, ψητό κατσαρόλας

Παρατηρήσεις

1)Αν δεν μας φοβίζουν οι γλυκές γεύσεις μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος –μετά το άνοιγμα της χύτρας- ένα κουταλάκι μέλι ή πετιμέζι.

2)Αντί θυμάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρίγανη ή αρισμαρί (δεντρολίβανο) με διαφορετικά βέβαια αποτελέσματα. Κατά τη δική μας γνώμη στο πιάτο πηγαίνει το θυμάρι αλλά πολλοί το προτιμούν με αρισμαρί ή ρίγανη.

3)Αν μαγειρέψουμε το φαγητό μας σε κατσαρόλα και όχι σε χύτρα ταχύτητας πρέπει η θερμοκρασία να είναι πολύ χαμηλή ώστε να διατηρεί τα υγρά του . Αν χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο υγρά μέχρι να τελειώσει, προτιμούμε να είναι λίγο ζεστό νεράκι.

4)Το μαγείρεμα στη χύτρα εκτός από το πλεονέκτημα του χρόνου, εξασφαλίζει ότι δεν θα προστεθεί άλλο
υγρό εκτός από το κρασί και το πορτοκάλι στο κρέας μας. Πρέπει όμως να χαμηλώσουμε το μάτι περισσότερο απ’ ότι συνήθως και να αφήσουμε να σιγοβράσει το φαγητό μας με ανοικτή χύτρα όσο χρειάζεται να καραμελώσει  η σάλτσα του και να μείνει με το λάδι του.

5)Κρεμμύδι δεν χρειάζεται αυτό το φαγητό. Και το σκόρδο πρέπει να είναι ακαθάριστο. Δίνει το άρωμά του χωρίς να βαραίνει το πιάτο μας. Καλημέρα!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο