Αυγά μάτια με ντομάτα και ένα “κρητικό” croque madame! (VIDEO)

Αυγά μάτια με ντομάτα και ένα “κρητικό” croque madame! (VIDEO)

Το απόλυτο καλοκαιρινό ελληνικό fast food!

 
Εντάξει, περισσότερο από τη συνταγή που πιστεύω ότι την γνωρίζουν και οι πιο αρχάριοι, σήμερα θέλω να σας δείξω μια πρόταση
σερβιρίσματος αυτού του νόστιμου καλοκαιρινού πιάτου. Και λέω καλοκαιρινού, γιατί άλλη γεύση έχει με τις καλοκαιρινές ντομάτες, κι άλλη με τις σάλτσες του χειμώνα ακόμη κι αν είναι σπιτικές. Αυγά με ντομάτα, αλλά μάτια όχι η γνωστή στραπατσάδα! 
 
 
 
Εγώ αποφεύγω να το φτιάχνω το χειμώνα παρόλο που έχω σχεδόν πάντα σπιτική σάλτσα ντομάτας, ενώ αντίθετα είναι από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα το καλοκαίρι. Είναι η εναλλακτική συνταγή της στραπατσάδας και αρκετοί προτιμούν αυτή την εκδοχή των αυγών με ντομάτα. Στο σπίτι μας πάντως είμαστε μισοί-μισοί…
 
 

Υλικά:

 
Για κάθε 1 αυγό:
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
Περίπου 1/2 κούπα τριμμένη ντομάτα (120ml)
Αλάτι
 

Επί το έργον: 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την έτσι κι αλλιώς απλή παρασκευή!

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!

 
Η παρασκευή απλή και ταχύτατη. 
 
 
Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι  και  αφού κάψει (χωρίς να καπνίσει) προσθέτω την ντομάτα, αλατίζω ελάχιστα,  χαμηλώνω σε μέτρια την θερμοκρασία και αφήνω να βράσει 5-10 λεπτά, μέχρι  απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά της ντομάτας. 
 Σπάω κάθε ένα αυγό σε ένα πιατάκι και αφήνω να γλιστρήσει μέσα στην σάλτσα. Αλατίζω ξανά ελάχιστα τα αυγά και σκεπάζω το
τηγάνι μου. Αφήνω να βράσουν σκεπασμένα 2 λεπτά περίπου αν τα θέλω μελάτα και  λίγο παραπάνω αν θέλω να σφίξει ο κρόκος. 
 
 
 
Αν θέλω –ή αν θέλουν οι υπόλοιποι- προσθέτω  μια χούφτα τρίμματα φέτας ή ξινομυζήθρα λίγο πριν αποσύρω το τηγάνι από το μάτι. Αν οι ντομάτες είναι υπαίθριες προτιμώ να μην αλλοιώσω με τυρί τη γεύση τους. Το ίδιο ισχύει και για την πρσθήκη κρεμμυδιού ή σκόρδου.   Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
 
Σερβίρω κανονικά σε πιάτα  ή κάνω ένα  … κρητικό croque madame : Βρέχω ελαφρά ( ή καθόλου αν είναι πολύ αφράτες)  κριθαροκουλούρες (μικρές ή κανονικές) και βάζω πάνω  σε κάθε μια ένα αυγό μαζί με μπόλικη σάλτσα!
 
 
 
 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Print Friendly, PDF & Email