Το απόλυτο καλοκαιρινό ελληνικό fast food!
Εντάξει, περισσότερο από τη συνταγή που πιστεύω ότι την γνωρίζουν και οι πιο αρχάριοι, σήμερα θέλω να σας δείξω μια πρόταση
σερβιρίσματος αυτού του νόστιμου καλοκαιρινού πιάτου. Και λέω καλοκαιρινού, γιατί άλλη γεύση έχει με τις καλοκαιρινές ντομάτες, κι άλλη με τις σάλτσες του χειμώνα ακόμη κι αν είναι σπιτικές. Αυγά με ντομάτα, αλλά μάτια όχι η γνωστή στραπατσάδα! Εγώ αποφεύγω να το φτιάχνω το χειμώνα παρόλο που έχω σχεδόν πάντα σπιτική σάλτσα ντομάτας, ενώ αντίθετα είναι από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα το καλοκαίρι. Είναι η εναλλακτική συνταγή της στραπατσάδας και αρκετοί προτιμούν αυτή την εκδοχή των αυγών με ντομάτα. Στο σπίτι μας πάντως είμαστε μισοί-μισοί…
Υλικά
Για κάθε 1 αυγό:
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
Περίπου 1/2 κούπα τριμμένη ντομάτα (120ml)
Αλάτι
Επί το έργον
Δείτε στο παρακάτω βίντεο την έτσι κι αλλιώς απλή παρασκευή!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Η παρασκευή απλή και ταχύτατη. Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και αφού κάψει (χωρίς να καπνίσει) προσθέτω την ντομάτα, αλατίζω ελάχιστα, χαμηλώνω σε μέτρια την θερμοκρασία και αφήνω να βράσει 5-10 λεπτά, μέχρι απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά της ντομάτας. Σπάω κάθε ένα αυγό σε ένα πιατάκι και αφήνω να γλιστρήσει μέσα στην σάλτσα. Αλατίζω ξανά ελάχιστα τα αυγά και σκεπάζω το τηγάνι μου. Αφήνω να βράσουν σκεπασμένα 2 λεπτά περίπου αν τα θέλω μελάτα και λίγο παραπάνω αν θέλω να σφίξει ο κρόκος.
Αν θέλω –ή αν θέλουν οι υπόλοιποι- προσθέτω μια χούφτα τρίμματα φέτας ή ξινομυζήθρα λίγο πριν αποσύρω το τηγάνι από το μάτι. Αν οι ντομάτες είναι υπαίθριες προτιμώ να μην αλλοιώσω με τυρί τη γεύση τους. Το ίδιο ισχύει και για την πρσθήκη κρεμμυδιού ή σκόρδου. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρω κανονικά σε πιάτα ή κάνω ένα … κρητικό croque madame : Βρέχω ελαφρά ( ή καθόλου αν είναι πολύ αφράτες) κριθαροκουλούρες (μικρές ή κανο νικές) και βάζω πάνω σε κάθε μια ένα αυγό μαζί με μπόλικη σάλτσα!
Λέρωσα τη μπλούζα μου από τα σάλια που μου τρέχουν!!!!!!!!!!!Εύγε Βαγγελιώ μου, εγώ δεν τα αλλάζω με το καλύτερο γκουρμέ πιάτο,,, είναι τέλειο,,,τα έκανες υπέροχα, λαχταριστά,,,,μπράβο σου!!! Πολλά φιλιά!!!
Και λύση στο λεπτό για πεινασμένους Χρύσα :-)!
μου θυμησες τα παιδικα μου χρονια το εφτιαχνε η μανα μου !!!!!!!!!!!!!!
Ευκαιρία να τα ξαναγευτείς λοιπόν 🙂
Πωωωωωω!
Κορυφαίο φαγάκι!
Γεια σου βρε Βαγγελιώ με τη σούπερ πρόταση!
Φιλιά πολλά!
Πολύ καλοκαιρινό, έτσι Ερμιόνη;
Πόσο πίσω με πήγες…..Μας το έφτιαχνε η μητέρα της παιδικής μου φίλης!
Κι εγώ δε το έχω φτιάξει ποτέ!!! Το βάζω στο πρόγραμμα!!!
Peps δεν περνάει καλοκαίρι και να μην το φτιάξω τουλάχιστον μιά φορά ανά δεκαπενθήμερο! Το λατρεύουμε οικογενειακώς!
Καταπληκτικό Βαγγελιώ μου, μπράβο!!!
Φιλιά!
Ελενίτσα μου κι όμως τόσο απλό!
Πω πω Βαγγελιω, έγραψες!!!
Κρητική γκουρμεδιά απίθανη!!!
Φιλιά!
Πανελλήνια νομίζω Έλενα :-)!
Πολυαγαπημένο του γιου είναι ικανός να φάει πολύ!!!
Καλησπέρα
Κι ο δικός μου ο μεγάλος Ξανθή. Ο μικρός τα θέλει χτυπημένα 🙂
Αυτό θα δοκιμαστεί το μεσημέρι με αυγά από τις κοτούλες μου και ντομάτες από το μποστάνι μου!!!!
Τις είδα τις δοκιμές σου Λίλα και χάρηκα που σας άρεσε 🙂
Λατρεύω τη στραπατσάδα σε όλες της τις εκδοχές! Και οι ντάκοι δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι μας!
Κατερίνα είναι Η λύση για βιαστικούς πεινασμένους!
Παραδοσιακό καλοκαιρινό πιάτο και στο δικό μου σπίτι!
Η κριθαροκουλούρα λατρεμένη!
Φιλάκια, να είσαι καλά!
Το λατρεύουμε Μαίρη και ο συνδυασμός είναι ιδανικός!
Αυτο το φαγακι το εφτιαχνε ο μπαμπας μου και συμπτωματικα το φτιαχνει και ο καλος μου που λατρευει τα αυγα! Εγω παλι δεν τα παω καλα με τα αυγα και γι' αυτο παω πασσο!
Μαρίνα για μένα τα αυγά είναι από τα top υλικά! Τα λατρεύω όπως και να είναι!
Το φτειάχνω κι εγώ και το βάζω με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε ντακουλάκι κρίθινο. Με τη ζεστασά μαλακώνει ο ντάκος και ντάκα μπιχταρίδια.
Γιάννη καλώς ξανάρθες :-). Μόνο που θέλει ντομάτα ώριμη υπαίθρια και μυρωδάτη και αυγά χωριάτικα και φρέσκα!
Πω πω Βαγγελιώ μου τι μας έκανες μεσημεριατικα…,
All time classic Ελένη μου!