Όταν για πρώτη φορά πριν κάμποσα χρόνια διάβασα σ’ ένα περιοδικό με θέματα υγείας διατροφής κλπ -δεν θυμάμαι αν ήταν το συνονόματό μου το VITA-για τη σημασία του συνδυασμού οσπρίων και δημητριακών, δεν μπόρεσα να μην αναρωτηθώ πώς είναι δυνατόν να έχουν αυτή τη γνώση οι μαγείρισσες της Κρήτης από τα πολύ παλιά χρόνια και να την αξιοποιούν στη μαγειρική τους.
Αργότερα, όταν ασχολήθηκα λίγο πιο σοβαρά με τη σημασία των συστατικών των τροφίμων- είχα μάλιστα την τύχη να παρακολουθήσω κάποια σεμινάρια κορυφαίου επιστήμονα της διατροφής (του καθηγητή κ. Καφάτου)- συνειδητοποίησα ακόμη περισσότερο τη σοφία των γυναικών αυτών οι οποίες χρησιμοποιούσαν το περίσσευμα των οσπρίων με τον καλύτερο τρόπο είτε για λόγους οικιακής οικονομίας, είτε γιατί με κάποιο τρόπο γνώριζαν τη σημασία του συνδυασμού αυτού.
Η φωτογραφία είναι από εδώ |
Σήμερα ξέρουμε ότι τα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνη. Αυτή όμως η πρωτεΐνη δεν περιέχει ένα από τα εννιά αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Συγκεκριμένα από όλα τα όσπρια (εκτός από τη σόγια) απουσιάζει η μεθειονίνη, ενώ είναι πλούσια σε λυσίνη. Η λυσίνη όμως απουσιάζει από το ρύζι. Ο συνδυασμός λοιπόν του ρυζιού με όσπρια δημιουργεί πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής ποιότητας, σχεδόν ίσης αξίας με την πρωτεΐνη του κρέατος.(Κάτι ξέρουν οι χορτοφάγοι).
Με σαλάτα μαρούλι και το πρώτο φετινό λουκάνικο…. |
Επίσης η απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν τα όσπρια, ενισχύεται από τη βιταμίνη C της ντομάτας της πιπεριάς του λεμονιού και των άλλων λαχανικών και φρούτων που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμά τους.
Από τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα σημερινό παλαιινό φαγάκι είναι απ’ αυτά που χαρακτηρίζονται ιδανικά από διατροφική άποψη. Επίσης είναι πολύ νόστιμο, και κατάλληλο για μικρά παιδιά. Πολλές φορές τους αρέσει περισσότερο από το ίδιο το όσπριο.
Δεν θα δώσω σήμερα την δική μου συνταγή για τη φασολάδα γιατί θέλω η προσοχή όσων με επισκεφτούν να εστιαστεί στο φασουλόρυζο. Μπορεί να γίνει με τη φασολάδα κάθε νοικοκυράς.
Υλικά
(Προσαρμόστε ανάλογα)
1,5 πιάτο φασολάδα της προηγούμενης (τόσο έμεινε από τη δική μου)
1 φλυτζάνα νερό
½ φλυτζάνα ρύζι γλασέ ή νυχάκι
Λίγο αλάτι ή ένα κύβο λαχανικών (κατά προτίμηση δικό μας ή βιολογικό)
Πιπέρι
Επί το έργον
Βάζουμε τη φασολάδα μας μαζί με το νερό και το αλάτι ή τον κύβο λαχανικών να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο και στραγγισμένο. Ανακατεύουμε. Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε το μάτι και σιγοβράζουμε να γίνει το ρύζι αλλά να μη λασπώσει.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Καλύτερα να είναι ελαφρά ζουμάτο όταν κλείσουμε το μάτι. Μόλις το κατεβάσουμε , το σκεπάζουμε με πετσέτα να απορροφήσει τα υγρά του.
Το σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι στα πιάτα των ενηλίκων ( εκτός αν τα παιδάκια έχουν πει κακά λόγια …)
Παρατηρήσεις
1)Όλες οι σούπες οσπρίων συνδυάζονται με ρύζι. Ωραιότατο είναι και το φακόρυζο και το ρεβυθόρυζο.
2) Σε αφιέρωμα στη μαγειρική της Δυτικής Κρήτης του gourmet της Ελευθεροτυπίας την τελευταία Κυριακή, ανάμεσα στα κρητικά πιάτα που μνημονεύονται είναι και το φασουλοπίλαφο ή φασουλόρυζο, αλλά δεν δίνει συνταγή. Μάλλον άρεσε και στους δοκιμαστές…
3)Πολλές πληροφορίες πήρα από εδώ και από εδώ καθώς και από τις σημειώσεις των σεμιναρίων που σας έλεγα παραπάνω.
Εξαιρετικές οι πληροφορίες σου!!!
Καλησπέρα Vita.
Χάρηκα τη λεπτομερή και λίαν διδακτική ανάρτησή σου (χώρια ο χιουμοριστικός τίτλος!), γιατί εκτός όλων των σωστών που αναφέρονται, μου ξύπνησε και μνήμες γιαγιαδίστικου, πεντανόστιμου φαγητού!!!
Συγχαρητήρια Vita
Καλό Σ/Κ
Ζαμπία
Ο πατέρας μου έτρωγε έτσι τα φασόλια ή τη φακή με ρύζι!
o sizigos mou to sinithizi etsi otan periseui fasolada.
kalo savatikyriako
Καλημέρα…δεν έκανα ποτέ τέτοιο συνδυασμό.Ευκαιρία είναι να τον δοκιμάσω
Ξανθή σ' ευχαριστώ
Ζαμπία κοκκινίζω…
Κική ο μπαμπάς σου είχε άριστες διατροφικές επιλογές σύμφωνα με τους ειδικούς 🙂
Βασιλική μου στους υπόλοιπους δεν αρέσει ο συνδυασμός;
Δήμητρα την επόμενη φορά που θα κάνεις φασολάδα κάνε με μια φλυτζάνα μόνο για να το δοκιμάσετε.Ζεστό και με πιπεράκι, και πράσινη σαλάτα ή λαχανοσαλάτα από κείνη την ωραία που φτιάχνετε οι βορειελλαδίτες θα είναι μια χαρά. Αν το συνοδεύσεις και με μια τηγανιά μανιτάρια θα είναι βασιλικό γεύμα 🙂
♥ Olá, amiga!
Passei para uma visitinha…♥♥
Hummmmmm!… isso é tudo de bom!!!♥
Obrigada pelas dicas nutricionais que antecederam à receita.
Seu blog é lindo e agradável!!!
Beijinhos.
♥ Boa semana!
♥♥ Itabira
Brasil♥♥
✿ܓܓ✿ܓ✿ܓ
Magia da Ines amiga!
Obrigado meu amigo pelas suas palavras agradáveis
Fico feliz que você gosta do meu blog
Obrigado pela sua visita
Eu uso o google para o meu postogalika por isso não deve ser muito bem
🙂
Εξαιρετική ανάρτηση!
Φιλιά
Καλή εβδομάδα
Εμένα από την φασολάδα της Παρασκεύης μια πολύ μικρή μερίδα έμεινε, μιας και μαγειρεύω πια μικρές ποσότητες.
Αλλά τις φακές και τα φασόλια τα μαυρομάτικα ή τα μικρά τα άσπρα, τα συνδυάζω συχνά με ρύζι και μπόλικα μυρωδικά σε σαλάτες ή ελαφριές χειμωνιάτικες σουπίτσες μαζί με αλεσμένα λαχανικά.
Είναι παρηγοριά, ένα τέτοιο πιάτο ζεστή σούπας μέσα στα κρύα.
Αστεράκι σ' ευχαριστώ.Πάντα με τον καλό λόγο στο στόμα είσαι κοπέλα μου!
Πηνελόπη μου κι εγώ πολύ μικρές ποσότητες μαγειρεύω πιά. Και πάλι έχω περισσεύματα…Όταν λείπουν οι "βασικοί καταναλωτές" 🙂 δεν εξαντλούνται τα προϊόντα!
η φασολάδα είναι από τα φαγητά που τώρα αρχίζω δειλά δειλά να τρώω και δεν την έχω μαγειρέψει….. η μαμά μου την φτιάχνει πάντα με μακαροτσίνι (κοφτό μακαρονάκι). Που θα πάει θα την μάθω… φιλάκια καλή βδομάδα
Μανουσίνα μου όσο μεγαλώνει το μωρό σου πρέπει να βάλεις τα όσπρια στην κουζίνα σου γιατί είναι από τις υγιεινότερες τροφές.Και ο συνδυασμός με ζυμαρικό, που συνηθίζεται στα Βαλκάνια απ΄ότι ξέρω, έχει τα ίδια αποτελέσματα με το ρύζι.
Πολλή καλή ιδέα, και μου αρέσουν οι σούπες. Ψάχνω πάντα καινούργιες συνταγές.
Καλό σου βράδυ.
Ellada τώρα το χειμώνα είναι από τα καλύτερα φαγάκια οι σούπες
[…] είναι πολύ συνηθισμένος ο συνδυασμός φασόλια-ρύζι (φασουλόρυζο), φακές –ρύζι (φακόρυζο) και ρεβύθια-ρύζι […]
οταν μιλατε για βιταμινες και υγιεινο φαι
καλο θα ηταν να μην προτεινετε συνταγη με κυβο. γιατι εσεις λετε δικο σας, αλλα καλυτερα να γραφατε τι υλικα και λαχανικα μπορουν να μπουν στο φαγητο
Συστήνω δικό μας κύβο (έχω δώσει συνταγή) ή βιολογικό και μάλιστα ως εναλλακτική του αλατιού, όχο για υποχρεωτική χρήση. Θεωρείτε πιο ασφελές το “υγιεινό” φουλ φυτοφάρμακα σπανάκι και τα χιλιοραντισμένα κολοκυθάκια; Θα μου επιτρέψετε να είμαι επιφυλακτική ως προς πολλά λαχανικά και ειδικά τα εκτός εποχής… Και ναι, το φασουλόρυζο είναι υγεινό φαγητό ακόμη και με ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ κύβο ή ΔΙΚΗΣ μας παρασκευής κύβο! Είναι ευθύνη του καθένα να επιλέγει τη σωστή ποιότητα για το τραπέζι του. Αν σας ενδιαφέρει όντως τι λαχανικά έχουν οι δικοί μου κύβοι, δείτε εδώ τη συνταγή τους: https://staging.cretangastronmy.gr/2014/11/%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CF%8D%CE%B2%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-2/