Εύκολη, γρήγορη και πολύ νόστιμη!
Στην κουζίνα μου κολοκύθια μπαίνουν μετά το Πάσχα. Έχω γενικά ένα κόλλημα με την εποχικότητα των υλικών και δεν μου αρέσουν τα λαχανικά που δεν είναι στην εποχή τους. Δεν το κάνω μόνο λόγω των επιταγών της σύγχρονης διατροφολογίας. Δεν μας αρέσουν. Μπορεί κολοκύθια, μελιτζάνες και αγγούρια να κυκλοφορούν πια όλο το χρόνο αλλά στη γεύση … καμία σχέση με τα καλοκαιρινά. Αν έχω διατηρήσει με κάποιο τρόπο κάποια λαχανικά στην εποχή τους, έχει καλώς. Αλλιώς τα περιμένω… Από τώρα όμως και μετά δεν υπάρχει εβδομάδα που να μη χρησιμοποιήσω κολοκυθάκια σε κάποιο φαγητό ή ακόμη και ωμά ολόφρεσκα σε σαλάτα.
Η σημερινή αλμυρή κολοκυθόπιτα είναι από τις πιο εύκολες . Δεν έχει βλέπετε φύλλο και έτσι φτιάχνεται στο πι και φι .Έτσι είναι και λιγότερο παχυντική. Εγώ χρησιμοποιώ ξινομυζήθρα για να τη νοστιμίσω – είναι λιγότερο λιπαρή από τη φέτα – αλλά ούτως ή άλλως τα τυριά δεν είναι πολλά για την ποσότητα των υλικών. Η χρήση ελαιολάδου και όχι βουτύρου την κάνει πιο ελαφριά. Τρώγεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και όπως όλες τις πίτες μπορούμε να την απολαύσουμε όλες τις ώρες! Είναι ιδανική για ελαφρύ δείπνο.
Υλικά
3 κούπες τριμμένο και στραγγισμένο κολοκύθι (προκύπτει από 5-6 μεσαία κολοκύθια, περίπου 800 γραμμάρια όλα μαζί)
2 κούπες αλεύρι (κατά προτίμηση 1 κούπα σταρένιο ,1 κούπα για όλες τις χρήσεις)
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μεγαλούτσικο ξερό
4 μεσαία αυγά ή 3 μεγάλα
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι
1 κούπα ξινομυζήθρα ή φέτα
1 κούπα γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
1 φακελάκι μπέικιν (είναι 3,5 κουταλάκια του γλυκού)
Μαϊντανό ψιλοκομμένο (1 κούπα περίπου, όχι πατητή)
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές αβάρσαμο (δυόσμο) ψιλοκομμένο
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο για το πυρέξ και για την επιφάνεια της πίτας
Επί το έργον
Δείτε και το βίντεο μας (έχουμε φτιάξει μισή δόση σ’ αυτό) και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για περισσότερα βίντεο!
Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη της ντομάτας και το αλατίζουμε . Το αφήνουμε σε σουρωτήρι για μια ώρα και το πιέζουμε να βγάλει και όσα υγρά γίνεται ακόμη. Μετράμε τρεις κούπες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Πάνω ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα πράσινα. Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ τα τυριά και σε άλλο τα αλεύρια με το μπέικιν και το πιπέρι . Χτυπάμε τα αυγά με το ελαιόλαδο σε σκεύος ανάμειξης με το χέρι ή με το μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε τα πράσινα (κολοκύθια κλπ) , τα λευκά (τυριά), και τα λευκοκίτρινα (αλεύρια), ανακατεύοντας με το χέρι κάθε φορά που προσθέτουμε ένα μείγμα. Αδειάζουμε τον πηκτό χυλό σε ελαφρά λαδωμένο πυρέξ ή σε ταψάκι (40×28 είναι το δικό μου) . Βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο στο χέρι μας και στρώνουμε την επιφάνειά της να ισιώσει. Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 60-65 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και ο πάτος της. Τη σερβίρουμε ελαφρά ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Επειδή τα τυριά είναι αλμυρά, το μοναδικό αλάτι που βάζω στην πίτα είναι το 1 κουταλάκι με το οποίο πασπαλίζω το τριμμένο κολοκύθι για να βγάλει τα υγρά του. Αν χρησιμοποιήσουμε ανάλατα τυριά αλατίζουμε λίγο και το μείγμα.
2)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ψίχα από το άδειασμα των κολοκυθιών που σκοπεύουμε να κάνουμε γεμιστά . Αν δεν είναι αρκετή τρίβουμε ολόκληρα κολοκύθια και τη συμπληρώνουμε. Εγώ συνήθως μ’ αυτή την ψίχα κάνω κέικ κολοκυθιού γιατί είναι λευκή και δεν γίνεται σκούρο το γλυκό μου.
3)Τα τυριά πρέπει να είναι συνολικά 2 κούπες. Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις ποσότητες από κάθε είδος ανάλογα με τι τυρί έχουμε στο ψυγείο μας. Αξιοποιούμε ό,τι τυρί μας έχει περισσέψει.
4)Χρησιμοποιώ πυρέξ για τις πίτες αυτές για να ελέγχω αν έχουν ψηθεί καλά και στο κάτω μέρος. Τις ψήνω στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
Χρόνια Πολλά στις Φωτεινούλες! Να τις χαιρόμαστε όσοι τις έχουμε και να είναι πάντα φωτεινές και χαρούμενες και ευτυχισμένες!
Σήμερα γιορτάζει η Φωτεινή;; πρώτη φορά το ακούω.
Χρόνια Πολλά λοιπόν!!
Αυτή την πίτα στα μέρη μου τη φτιάχνουμε τραχανά.
Καλό και ξένοιαστο καλοκαίρι εύχομαι!!
Bαγγελιώ μου τα κολοκύθια είναι και δικά μου αγαπημένα λαχανικά, η πίτα καταγράφεται…..θα προσθέσω και λίγο ανθότυρο μέσα!!!!!!!
Γιάμμι, γιάμμι, γιάμμιιιιιιιιιιιιι!!! Είναι από τις αγαπημένες μου πίτες!!! Θα τη φτιάξω! Την έφτιαχνα ήδη, δηλαδή, αλλά χωρίς το κρεμμυδάκι.
σμακ
Καλημέρα Βαγγελιώ χρόνια σας πολλά!!!Υπέροχη αγαπημένη πίτα και όταν έχεις τα δικά σου κολοκυθάκια όπως εγώ, καταλαβαίνεις πόσο συχνά την κάνω!Πολλά φιλάκια από την Ξάνθη!!!
υπέροχη πίτα….να σαι καλά εξαιρετική παρουσίαση…
καλό μήνα
Η πίτα σου μυρίζει φρεσκάδα και φωνάζει νοστιμιά από μακριά!
Είναι καταπληκτική, τη φτιάχνουμε κι εμείς αυτή την εποχή!
Μου τη θύμισες, σ' ευχαριστώ πολύ, Βαγγελιώ μου!
Καλό μήνα και καλό απόγευμα
Μη σου πω ότι θα κάνω το ίδιο σε μαφινάκια για να πάρουν στο σχολείο αύριο! Φιλιά και καλή εβδομάδα! 🙂
Βαγγελιώ μου πριν λίγο γύρισα από το χωριατοσπιτάκι μου, κουβαλώντας μπόλικα κολοκύθια και μελιτζάνες που με φιλέψανε.
Και ναι, οι κολοκυθονοστιμιές που μπορούμε να φτιάξουμε είναι πολλές, όπως η υπέροχη πίτα σου!
Πολλά φιλιά!
Πολύ νόστιμη!! Έχω πάρει και κολοκυθάκια από την λαική τι άλλο θέλω; Εμένα πάντως μου την πρότεινε κι ο φίλος μου ο Πάνος που λατρεύει την Κρήτη!
Φιλιά πολλά.
Αυτή την πίτα την κάνω κάθε φορά που φτιάχνω κολοκυθάκια γεμιστά και μου περισσεύει ψίχα τους! Τα παιδιά μου την λατρεύουν!
Τελευταία την έφτιαξα και κέρασα μια μαύρη φίλη μου (που την έλεγε κέικ) και δεν πίστευε ότι ήταν φτιαγμένη με κολοκυθάκια!
Πολλά φιλιά καλό μήνα καλή βδομάδα!
Βαγγελιώ μου με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη ως προς την προτίμηση σου σε εποχικά υλικά. Κάθε πράγμα στον καιρό του που λέει ο λαός!
Τις κολοκυθόπιτες τις συμπαθώ ιδιαίτερα και αυτές που δεν έχουν φύλλο ακόμα περισσότερο!
Έχω και ξινομυζήθρα ναξιώτικη στο ψυγείο χε χε!
Φιλιά πολλά!
Πολυ νόστιμη, πρέπει να δώσω την συνταγη στη μαμα μου χα χα!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Υπέροχη πιτούλα!!! Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και κίτρινη κολοκύθα;
Φυσικά! Με διαφορετικό αλλά επίσης νόστιμο αποτέλεσμα!
Τέλεια η πίτα σου, Βαγγελιώ μου! Και τόσο εύκολη! Άνετα αδειάζω το πυρέξ…
Πολλά φιλάκια!
Βαγγελιώ μου τέλεια η πίτα σου!Λατρεύω αυτού του είδους πίτες που είναι χωρίς φύλλο, εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη!
Φιλιά πολλά!
ΕΓΩ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΜ ΚΡΗΤΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΨΗΝΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΚΙ ΕΧΕΙ ΜΟΣΧΟΒΟΛΗΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Δέσποινα ελπίζω να την απολαύσατε! Είναι πιο σύγχρονη συνταγή αυτή. Όπως βλέπεις δεν έχω μόνο εντελώς παραδοσιακές στο blog. Καλώς όρισες!
Εγω αντικατέστησα τη μια κουπα αλευρι με καλαμποκαλευρο και εγινε σουπερ!!!!
Πολύ ωραία ιδέα! θα εφαρμοστεί!
Εχω να πω, πως ειμαι κατενθουσιασμενη που επεσα πανω στο blog σου.
Εψαχνα να βρω μια συνταγη για γεμιστα τα οποια μεχρι τωρα δεν ειχα καταφερει ποτε να πετυχω, αν και στην κουζινα τα παω αρκετα καλα.
Με το ψαξιμο λοιπον, βρηκα και την κολοκυθοπιτα για την οποια ο αντρας μου κανει τουμπες!
Απολαυσα το γεγονος οτι εισαι πολυ συγκεκριμενη στις δοσολογιες σου και στην περιγραφη σου!
Το αποτελεσμα των γεμιστων, ηταν οχι μονο οτι καλυτερο εχω φτιαξει, αλλα ηταν οτι καλυτερο εχω φαει σε γεμιστο! Ετσι θα τα κανω στο εξης!
Η δε κολοκυθοπιτα, που την εκανα με ολοκληρα κολοκυθακια ( οχι μονο την ψιχα) εγινε αναρπαστη! Κι αλλη μια συνταγη που θα καθιερωσω για τους καλοκαιρινους μηνες!
Σ ευχαριστω πολυ που μοιραζεσαι τοσο απλοχερα και ακομπλεξαριστα τις συνταγες σου!
Ευχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά σου λόγια! Χαίρομαι που σου
αρέσει το blog. Οι συνταγές είναι απλώς η δική μου εκδοχή σε σοφές ιδέες άλλων :-). Να είσαι καλά!
Paidia to blog eiani apistefto mpravo ston anthrwpo pou ekatse kai asxolithike kai evgale tis fotografies vima vima
Tha sas/sou pire polu wra kali douleia file 🙂
Πολύ αυθόρμητο και κολακευτικό το σχόλιό σου. Ευχαριστώ! Κάνω ό,τι μπορώ 🙂
Geia sas!polu omorfh kai kalokairina nhsiwtiki suntagh!thn kanei kai h mama mou sxedon thn idia suntagh , mono pou xrhsimopoihei mia flutzana ,me misi posoththa aleuri kai thn allh misi psilo simigdali!leei oti thn kanei apeksw ligo pio kritsinisti kai krataei thn ugrasia ths mesa!!thn latreuw eidika otan thn exei tsimpisei to piperi!paei sto kolokuthi na to kaneis pikantiko ,kai h nufh mou thn apogeiwnei giati bazei elaxisto diosmo ,alla kai kaukalithres(arwmatiko thn krhths…isws kai allou)!!alla kai pali to blog sas einai apo ta agaphmena mou!!! 🙂
Καλώς όρισες και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Να είσαι καλά. Η παραλλαγή της μαμάς σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα τη δοκιμάσω την επόμενη φορά! Οι καυκαλίθρες δυστυχώς έχουν τελειώσει τώρα αλλιώς θα τις δοκίμαζα κι αυτές. Είναι το αγαπημένο μου αγριόχορτο μαζί με τα μάραθα. Ευχαριστώ για τις ιδέες!
Πολυ ωραια τα κολοκυθακια εγω φτιαχνω κολοκυθοκεφτεδες και βαζω μεσα πιπερια μελιτζανα σκορδο και ψιλοκομμενη ντοματα χωρις σπορια.κατερινα ευβοια
Ευχαριστω για τη συνταγη Βαγγελιω !!!! Τελεια !!!! Αφρατη
και ελαφρια γευση! Εχει τη σωστη δοση τυριων! Θα την ξαναφτιαξω !!!!
kalispera apo agio nikolao krhths. molis eftiaksa tin yperoxh kolokithopita … aplos anti gia kolokithia ebala glykia kolokitha !!! nai kala akousate ! to apotelesma…. glyfo ta daktila mou ….:) Nikolas
Κι εγώ την έφτιαξα την κολοκυθόπιτα!
ΣΟΥΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΡ!!!!!
Εξαιρετική συνταγή! Τρώγεται εξίσου ευχάριστα και κρύα και ζεστή!
Μαρία Σκουρβουλιανάκη
Καλώς όρισες Μαρία.Χαίρομαι που σας άρεσε. Ευχαριστώ για το σχόλιο.
τελεια η πιτα…. να ρωτησω αν βαλω ανιθο για μυρωδικο παει?οπως καταλαβες μου αρεσει πολυ ο ανιθος χαχαχα ευχαριστω για τις πεντανοστιμες συνταγες σου να εισαι καλα και καλες γιορτες.φιλια απο πηλιο.
ιωαννα
Ιωάννα ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Ο άνιθος ταιριάζει πολύ με το κολοκύθι. Να βάλεις και να μας πεις εντυπώσεις! Καλές γιορτές και σε σένα!
Πολυ νοστιμη κ ευκολη συνταγη!!Μπραβο!
Η ΠΙΤΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟ…
ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΩ.
ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Ευχαριστώ πολύ που τη δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε. Χρόνια Πολλά και σε σας!
την δοκιμασαμε χτες το βραδυ
δεν ξερω αν δεν εστυψα καλα τα κολοκυθακια, παντως εγω εβαλα 3 κουπες αλευρι
βγηκε σουπερ, θα την ξανακανουμε σιγουρα
ευχαριστουμε για την συνταγη
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ. Μας άρεσε πολύ. Καθιερώθηκε. Αντί για μαϊντανό έβαλα δυόσμο, φοβερός συνδυασμός. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
θενκσσ ♥ πολυυ νοστιμοοο
Καλησπέρα σας!Μόλις τελείωσε το ψήσιμο και μυρίζει υπέροχα το σπίτι…..τα έφτιαξα σε φορμάκια για μάφιν και έχουν γίνει σαν μικρά κεκάκια(20΄ θέλουν για να μην ξεραθούν).Πεντανόστιμααα!
Telia pita!!! Molis tin eftiaksa!!! Prosthesa k ligo anthotiro. Alevri xrisimopiisa miso karidas miso revithiou. Efxaristo para poli!!!
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε! Πολύ ενδιαφέρουσες οι παραλλαγές σας!
Πόσες θερμίδες ανά μεριδα; ένα κομμάτι δλδ
Αυτό δεν μπορώ να σας το πω… Δεν είμαι διατροφολόγος. Υποθέτω όμως ότι αυτές οι πίτες στις οποίες υπερισχύουν τα λαχανικά από τα ζυμάρια έχουν λιγότερες θερμίδες από άλλες με βουτυράτες ζύμες!
[…] ρύζι και πατάτα. Το κοινό με την άλλη μου κολοκυθόπιτα -που μάλλον αρέσει πολύ αφού είναι η πρώτη σε […]
Υπεροχη πιτα….αφρατη, νοστιμη,καταπληκτικη!!!
Χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ πολύ!
[…] Αλμυρή κολοκυθόπιτα ( χωρίς φύλλο) […]
Γεια σου από Γαλλία! Ήθελα να ρωτήσω ..αν το μίγμα βγει λίγο πιο “υγρο” μπορώ να προσθέσω κι άλλο αλεύρι η δεν πειράζει? Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα! Βέβαια, μπορείς να συμπληρώσεις αλεύρι! Αν τα κολοκύθια δεν έχουν στραγγίξει εντελώς, χρειάζεται αλεύρι ή φρυγανιά. Αν βάλεις αλεύρι, πρόσθεσε λίγο αλατάκι, η φρυγανιά δεν χρειάζεται γιατί είναι αλατισμένη. Τώρα ακούω για την Τουλούζη 🙁 … Να προσέχεις! Φιλιά από Ελλάδα!
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ
Εξαιρετική! Επιτέλους βλέπουμε τέλειες αναλογίες συστατικών! Δε θέλει καμία αλλαγή! Βγήκε άψογη!!
Χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
[…] αυτή η φοβερή πίτα με πολύ αναλυτικά βήματα και κατατοπιστικότατες […]
Καταπληκτική
Χαίρομαι που σας αρέσει! Ευχαριστώ πολύ!
αλεύρι πόσο βάζουμε;; δεν το βλέπω στα συστατικά
Δεν γράφουμε τις ποσότητες στο βίντεο. Στην συνταγή είναι γραμμένο 3ο στα υλικά. Χρειαζόμαστε 2 κούπες συνήθως 1 για όλες τις χρήσεις βάζω και 1 σταρένιο.
Δοκιμαστε στο λαδωμενο ταψι να πασπαλισετε λιγο ψιλο σιμιγδαλι κ μετα ν αδειασετε το μιγμα, κ επισης το μισο τ αλευριου ν αντικατασταθει με καλαμποκαλευρο, ηπειρωτικα μυστικα ειναι τουτα, ευχαριστω
Ευχαριστώ πολύ για τις εξαιρετικές πληροφορίες! Εμπιστεύομαι απόλυτα τις ηπειρώτισσες νοικοκυρές και ειδικά στο κομμάτι “πίτες”. Να είστε καλά!
τελεια κολοκυθοπιτα
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε!
[…] Κολοκυθόπιτα […]
Υπεροχες οι συνταγες σας
Σας ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Έγινε πολύ νόστιμη, ακόμα και με ένα μόνο αυγό. Θα δοκιμασω και χωρίς αυγά.
Δεν ξέρω πόσο “δεμένη” θα είναι, μη σκορπάει… Βέβαια υπάρχουν και νηστίσιμες κολοκυθόπιτες χωρίς αυγά, αλλά έχουν άλλη σύσταση. Πείτε μου το αποτέλεσμα αν τη δοκιμάσετε!
Αυτή τη συνταγή (σφουγγάτο φούρνου) την κάνω κάπως διαφορετικά: αφήνω από το βράδυ τα τριμμένα, αλατισμένα κολοκύθια στο ψυγείο σε σουρωτήρι και την επαύριο προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά. Βάζω όχι φέτα, αλλά κεφαλογραβιέρα και ό τι άλλο κίτρινο τυρί έχω και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Δοκίμασέ το και μου λες.
Κι εγώ κάνω ένα άλλο σφουγγάτο φούρνο (εμείς σφουγγάτα λέμε τις ομελέτες), θα το φτιάξω φέτος για το blog, χωρίς αλεύρι όμως. Θα δοκιμαστεί και το δικό σου Ειρήνη μου γιατί αγαπάμε τα κολοκυθοφαγάκια πολύ!
Δεν διευκρίνισα ότι εφόσον τα υγρά από τα κολοκυθάκια έχουν στραγγίζει τόσο καλά, το αλεύρι που προσθέτω στο τέλος είναι λίγο, ίσα που να σφίξει το μίγμα των κολοκυθιών.
Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση!
Poli. Oreo
Ευχαριστώ πολύ!
Απλα υπεροχη…
Χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ πολύ!
Υπέροχη πίτα! Την έφτιαξα πριν από 20 περίπου ημέρες και θα την ξαναφτιάξω σήμερα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!
Komninou
Εξαιρετική κολοκυθόπιτα, σαν μεγάλος κολοκυθοκεφτές 😀 Το ανακαλύψαμε πριν κάποιο καιρό και από τότε έχει καθιερωθεί. Δοκιμάστε να το συνοδέψετε με γιαούρτι, του πάει πολύ! Σημείωση: Μετά την πρώτη φορά και με βάση τις προτιμήσεις μας, μείωσα το λάδι ακριβώς στο μισό, πιστεύω ότι δεν άλλαξε πολύ η γεύση αλλά το κάνει σίγουρα πιο ελαφρύ.
Πολύ χαίρομαι όταν φίλες καθιερώνουν κάποια συνταγή και περισσότερο όταν παρεμβαίνουν! Πολύ ενδιαφέρουσα η μείωση του λαδιού και πράγματι εξοικονομεί θερμίδες. Ευχαριστούμε που μας πληροφορήσατε για την επιτυχημένη παρέμβαση!
Ομολογώ ότι όταν θέλω να φτιάξω μια συνταγή παραδοσιακή έρχομαι πάντα σε αυτή τη σελίδα. Και πάντα ότι φτιάχνω είναι νοστιμο. Στη Μυτιλήνη το λένε σφουγγάτο.
Σας ευχαριστώ πολύ, τιμή μου! Θα χαρώ να δοκιμάσετε και κάποιες από τις σύγχρονες συνταγές μας! Η κουζίνα εξελίσσεται και τα υλικά μας ταιριάζουν σε πολλές σύγχρονες παρασκευές!
Έκανα κι εγώ την κολοκυθόπιτα σας και βγήκε υπέροχη. Είναι αρωματική ακομα και την επαύριο, όχι μόνο όταν είναι ζεστή. Όταν την κόβω μυρίζει το δωμάτιο κολοκύθι και βαρσαμο! Σκέτη φρεσκάδα! Ελαφριά και νόστιμη. Αντί για 3 φλ. αλεύρι έβαλα ενάμιση αλεύρι και ενάμιση τραχανά γλυκό. Την άλλη φορά μόνο τραχανά! Μου φαίνεται λέει ίσως πιο θρεπτικός λίγο και αφού δεν χαλάει τη συνταγή, γιατί όχι; Σας ευχαριστώ πολύ!
Πολύ ωραία αντικατάσταση! Θα δοκιμαστεί. Σας ευχαριστούμε που τη μοιραστήκατε!
Άλλη μια υπέροχη συνταγή που μου έχει λύσει τα χέρια! 6:30 το πρωί την ξεκίνησα και 7 μπήκε στο φούρνο! Την πείραξα βέβαια λίγο: αντί για αλεύρι έβαλα μια κούπα βρώμη, μείωσα το λάδι στο μισό και προσθεσα 1/4 κούπας ανθρακούχο νερό και στα μυρωδικά προσθεσα άνηθο. Έψησα στους 180 για 40 λεπτά. Ξετρελαθήκαμε οικογενειακώς!!!
Εξαιρετικές οι παρεμβάσεις σου όπως πάντα αγαπητή Ντόρα (επιτρέπεις τον ενικό μετά από τόσο καιρό που επικοινωνούμε;). Ευχαριστούμε που τις μοιράζεσαι και πάλι με όλους!
Μα τί υπέροχη ιδέα και συνταγή!
Τα κολοκύθια κι η τομάτα είναι τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά λαχανικά και τώρα ,ξέρω τί θα κάνω με το εσωτερικό από τα κολοκύθια που φιάχνω γεμιστά!
Αυτό που “πρόσθεσα” είναι ότι τον πάτο του ταψιού εκτός από λαδάκι τον πασάλειψα με βουτυρο και καλυψα με
λίγο καλαμποκάλευρο,όπως κάνουν στη γιαννιώτικη πίτα πλαστός.
Επίσης ,δεν είχα μαιδανό κι έβαλα μπόλικο δυόσμο και μια σκελιδίτσα σκόρδο (βρίσκω ότι ταιριάζουν πολύ με το κολοκύθι). Έφιαξα τη μισή δόση και με το που βγήκε από το φούρνο έχω φάει ήδη πάνω από τη μισή !
Να είσαι καλά και Χρόνια Πολλά,για το Άγιο Πνεύμα,σήμερα.
Πάντα εποικοδομητικές οι παρεμβάσεις σου Νατάσα μου! Χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου (ταιριάζουν τα γαστρονομικά μας γούστα 😉 ) και σ’ ευχαριστώ που έχεις την υπομονή να γράψεις εδώ τις παραλλαγές σου! Χρόνια Πολλά για τους Άγιους Πάντες αύριο!
Εξαιρετική η κολοκυθόπιτα, τρώγεται ευχάριστα ζεστή και χλιαρή! Πρόσθεσα ένα φλυτζάνι γλυκό τραχανά που πιστεύω ταιριάζει.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες συνταγές σας!
Πολύ ωραία παρέμβαση! Θα δοκιμαστεί, ευχαριστούμε που τη μοιραστήκατε εδώ!