Vegan/vegetarian

Σαλάτα με πρασινάδες, ξερά σύκα και σουσάμι

Σαλάτα με πρασινάδες, ξερά σύκα και σουσάμι

Συνδυάζεται τέλεια με πολλά πιάτα!

Με τις σαλάτες αυτοσχεδιάζω πολλές φορές. Με ό,τι τύχει από πρασινάδες στο σπίτι, με όποια ξηροκάρπια υπάρχουν, και με ντρέσινγκ που προκύπτουν συχνά την τελeυταία στιγμή. Άλλοτε το αποτέλεσμα βγαίνει καλό, άλλοτε μέτριο, κι άλλοτε απλώς ανεκτό. Δεν συνδυάζοντα όλα με όλα ξέρετε… Ε, όταν κάτι θεωρήσω πως αξίζει τον κόπο, το καταγράφω και για το site. Αν προλάβω να βγάλω και δυο τρεις φωτογραφίες τόσο το καλύτερο! Αλλιώς την ξαναφτιάχνω για φωτογράφιση.

Σαλάτα με πρασινάδες, ξερά σύκα και σουσάμι

Έτσι προέκυψε και τούτη εδώ την πρώτη φορά, με αυτοσχεδιασμό και σχεδόν ό,τι πρασινο είχα στο ψυγείο. Βέβαια, ο συνδυασμός πρασινάδες-ξερά σύκα δεν είναι πια πρωτότυπος, πολύ συχνά τον συναντούμε σε σαλάτες εστιατορίων. Σίγουρα κάποιοι τον έχετε δοκιμάσει. Κι εγώ τα έχω προσθέσει σε πολλές πράσινες σαλάτες. Θεώρησα ότι πρέπει να καταγράψω και να προτείνω τον συγκεκριμένο συνδυασμό από πράσινα, γιατί τον βρήκαμε πολύ επιτυχημένο και άξιο δημοσίευσης!

Σαλάτα με πρασινάδες, ξερά σύκα και σουσάμι

Παρόλο που η σαλάτα δεν λείπει από το τραπέζι μας, επειδή είμαστε πια μόνο δυο άτομα ακόμη και τα μικρού μεγέθους λαχανικά βγάζουν 2-3 σαλάτες για μας. Είμαστε και της ποικιλίας, μας αρέσουν τα ανακατεμένα ;-). Aυτήν τη φορά ο βασικός συνδυασμός ήταν σικορέ-λόλα κόκκινη-ρόκα, κι επειδή περίσσεψαν, εκτός από τη σημερινή φτιάξαμε ακόμη μια ωραία σαλάτα που μπήκε ήδη στο φάκελο «προσεχή». Πιστέψτε με, ήταν από τους πιο επιτυχημένους μου έχουμε δοκιμάσει και στις δύο της εκδοχές. Η τραγανότητα του σικορέ, η τρυφεράδα της λόλας και η πιπεράτη γεύση της ρόκας έδεσαν τέλεια μεταξύ τους.

Ας δούμε σήμερα την πρώτη, επειδή θεωρώ ότι ταιριάζει πολύ και με ψητά και με μαγειρευτά δηλαδή είναι ό,τι πρέπει για το Σαββατοκύριακο! Εμείς τη συνδυάσαμε με μπριζόλες και ριζότο κι έδεσε τέλεια.

Παρατηρήσεις

  1. Δεν ανακατεύουμε το νρέσινγκ με τη σαλάτα πριν το σερβίρισμα για να μη μαλακώσουν οι πρασινάδες και να είναι τραγανές στο τραπέζι μας. Απλώς την περιχύνουμε. Έτσι έχει και καλύτερη εμφάνιση.
  2. Για να καθαρίσει καλά η λόλα, εγώ βάζω για κανένα δεκάλεπτο τα φύλλα της σε λίγο ξιδόνερο και μετά την πλένω κανονικά.
  3. Διαλέγουμε ξερά σύκα αλλά όχι σκληρά σαν πετσί, μαλακά και φρεσκοαποξηραμένα. Φροντίζουμε μάλιστα να είναι χωρίς ζάχαρη (πολλά του εμπορίου είναι ζαχαρωμένα).
  4. Δεν πρόσθεσα εδώ κάποιο είδος τυριού γιατί ήθελα να μη καλύπτονται οι γεύσεις των λαχανικών που χρησιμοποίησα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο