Λαχανοντολμάδες τούρτα με σάλτσα-κρέμα αυγολέμονο

Λαχανοντολμάδες τούρτα με σάλτσα-κρέμα αυγολέμονο

Εντυπωσιακή και νόστιμη αλμυρή τούρτα για το γιορτινό τραπέζι!

Ίσως πιο σωστό θα ήτανε να γράψω λαχανοντολμάς τούρτα γιατί για έναν πρόκειται στην ουσία! Ένας μεγάλος λαχανοντολμάς που κόβεται σε μερίδες και σερβίρεται με γιαούρτι ή σάλτσα αυγολέμονο. Μερικοί λένε αυτό το πιάτο «λαχανοντολμάδες της τεμπέλας» αλλά εγώ δεν θα το πω έτσι γιατί δεν είναι μόνο από τεμπελιά που επιλέγουμε αυτό τον τρόπο για να γευτούμε λαχανοντολμάδες.

Και εξηγώ τι εννοώ: ρωτήθηκα από νεαρή φίλη της σελίδας αν μπορεί να φτιάξει τους λαχανοντολμάδες με κιμά την προηγούμενη ή την προ-προηγούμενη μέρα ενός τραπεζώματος που έχει προγραμματίσει. Έχει φτιάξει πολλές φορές τη συνταγή μου στη γάστρα, και θέλει να τους σερβίρει φρέσκους και ζουμερούς.

Θυμήθηκα λοιπόν τα δικά μου, όταν νέα νοικοκυρά και με πιο «ανοικτό» σπίτι, με μικρά παιδιά, με πλήρες ωράριο εργασίας προσπαθούσα να βρω λύσεις για πιο εύκολη προετοιμασία φαγητών τέτοιες μέρες. Η παρασκευή λαχανοντολμάδων ήταν περίπου απαγορευτική σε μεγάλες ποσότητες από άποψη χρόνου.

 

Έτσι ήταν «στην μόδα» αυτές οι λαχανοντολμάδες σε «τούρτες», που ήταν το ίδιο νόστιμες με τους λαχανοντολμάδες αλλά φτιαχνόταν πολύ πιο γρήγορα και μπορώ να πω πως ήταν και πιο ευπαρουσίαστες στο σερβίρισμα! Ταιριάζουν και στη μέση καθιστού τραπεζιού και σε γιορτινούς μπουφέδες! 

Είχα χρησιμοποιήσει όλα τα σκεύη. Μακρόστενες φόρμες κέικ, παραλληλόγραμμα ή οβάλ ή στρογγυλά πυρέξ, φόρμες –στεφάνι (εννοείται χωρίς σούστα!). Πάντα το τελικό αποτέλεσμα πετυχαίνει! Και στο σερβίρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο σάλτσα αυγολέμονο αλλά και καλό στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί κρέμα (εδώ είναι με ξύγαλο Σητείας.

 

Στη σημερινή ανάρτηση, φαίνονται δυο διαφορετικές προτάσεις σερβιρίσματος του λαχανοντομά. Μοίρασα τη δόση των υλικών που αναφέρεται παρακάτω σε 2 φόρμες, μια 24 νούμερο με τρύπα στη μέση και σε μια πήλινη μικρή και ρηχή γάστρα με την ίδια διάμετρο για να δείτε πώς φαίνονται. Θα μπορούσε να γίνει μια πιο ψηλή «τούρτα» σε 28άρα φόρμα. Μπορούμε ακόμη να κάνουμε 3 μικρότερες τούρτες σε μακρόστενες φόρμες. Για ευκολία των λιγότερο έμπειρων που θέλουν να την φτιάξουν, ζύγισα και τα μυρωδικά που χρησιμοποίησα, έτοιμα κομμένα! 

Υλικά:

1 αφράτο λάχανο, ειδικό για λαχανοντολμάδες περίπου 2 κιλά

500 – 600 gr κιμά ανάμεικτο μοσχαρίσιο με χοιρινό

150 gr κρεμμύδι τριμμένο (2 μέτρια)

120 gr καρότα

40 gr μαϊντανό’

20 gr άνηθο

60 ml ελαιόλαδο

100 gr τρομμένη ντομάτα ή χυμό ντομάτας ή ντομάτα κονκασέ από κονσάρβα ή σπιτική

100-150 gr ρύζι καρολίνα 

Aλάτι

Πιπέρι

Προαιρετικά μπορούμε να τους αρωματίσουμε με κύμινο ή να προσθέσουμε εκτός από τα προαναφερόμενα αρωματικά λίγο ψιλοκομμένο μάραθο χωρίς τα κοτσάνια του.

Για τις φόρμες, 125 -150 ml ελαιόλαδο, μοιρασμένο στις φόρμες που θα στήσουμε τους λαχανοντολμάδες-τούρτες.

Αν σερβίρουμε με σάλτσα αυγολέμονο θα χρειαστούμε:

Για κάθε κούπα (250 ml) νερό ή ζωμό από τους λαχανοντολμάδες,

2 κουταλιές σούπας corn flour (η δοσομετρική κουταλιά των 15 ml)  

1 αυγό

30-45 ml χυμό λεμονιού

Λίγο αλάτι

1 κουταλάκι βούτυρο ή ελαιόλαδο (αν χρησιμοποιήσουμε νερό)

Επί το έργον:

Αφαιρούμε τα κατεστραμμένα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο και με ένα μαχαίρι «σκάβουμε» το μέρος που ήταν το κοτσάνι του. Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό με λίγο αλάτι να βράσει και μόλις πάρει βράση τοποθετούμε το λάχανο με το σκαμμένο μέρος προς τα κάτω.

Αφήνουμε να βράσει 3-4 λεπτά και με τη βοήθεια δύο κουτάλων το αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη και το αποσύρουμε από το μάτι και από το νερό. Όση ώρα κρυώνει ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και από πάνω ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τις πρασινάδες. Προσθέτουμε την ντομάτα και το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε καλά μέσα σε σουρωτήρι. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά  και ζυμώνουμε καλά.

Το μείγμα πρέπει να έχει υγρασία, να μην είναι σφιχτό. Λαδώνουμε ελαφρά τον πάτο του σκεύους ή των σκευών που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε 2-3 φύλλα λάχανου (αφαιρούμε το σκληρό κεντρικό νεύρο) με τρόπο που να περισσεύουν από το σκεύος. Απλώνουμε μια στρώση από το μείγμα του κιμά το 1/2 ή το 1/3 αν κάνουμε 4 στρώσεις με φύλλα.

Επαναλαμβάνουμε 2 ή 3 φορές, ανάλογα πόσο ψηλή θέλουμε την τούρτα μας (στις μεσαίες στρώσεις βάζουμε λιγότερο λάχανο). Γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν να καλύψουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με 1-2 φύλλα ακόμη.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με νερό τόσο ώστε να φαίνεται από τα πλάγια του σκεύους αλλά να μην καλύπτει τον λαχανοντολμά. Σκεπάζουμε το σκεύος μας με το σκέπασμά του αν υπάρχει ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς (μεσαία σχάρα, δεν χρειάζεται να είναι προθερμασμένος), 10-15 πόντους πάνω από τη βάση του φούρνου για μια ώρα.

Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε για μισή ώρα ακόμη ή για όσο χρειαστεί να μαλακώσει το λάχανο, με ξεσκέπαστο σκεύος. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Για την κρέμα αυγολέμονο:

Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό με τη λιπαρή ουσία και το αλάτι να βράσει. Χτυπάμε σε μπολ ή στο multi το αυγό με το corn flour και ελάχιστο νερό αν χρειάζεται και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Όταν βράσει το νερό αδειάζουμε αρκετό στο μπολ με το μείγμα του αυγού συνεχίζοντας το χτύπημα. Αδειάζουμε ξανά το μείγμα στο κατσαρολάκι και βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει και να πάρει μια βελούδινη υφή η σάλτσα μας.

Σερβίρουμε την τούρτα-λαχανοντολμάδες χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου αφού την περιχύσουμε με την κρέμα αυγολέμονο. Την στολίζουμε όπως μας αρέσει, και ανάλογα με την περίσταση!

Παρατηρήσεις:

  • Ο κιμάς μπορεί να είναι ενός είδους (ή με άλλη αναλογία) αλλά εμείς τον προτιμούμε μισό μισό.
  • Ρωτήστε τον μανάβη σας ή τον παραγωγό στη λαϊκή ποιο λάχανο είναι κατάλληλο για λαχανοντολμάδες. Πρεέπι να είναι αφράτο με λεπτά, φύλλα. Θα σας πω άλλη φορά, μέχρι και μαντινάδα για τέτοιο λάχανο, αλλά σήμερα μακρύναμε πολύ…
  • Το νερό στο σκεύος που θα ψήσουμε τον λαχανοντολμά δεν μας «αγχώνει» ως ποσότητα. Όταν θα ξεσκεπάσουμε το σκεύος θα προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό αν δεν υπάρχουν υγρά ή θα αδειάσουμε τα πολλά υγρά αν τα θεωρήσουμε υπερβολικά. Θα τα χρησιμοποιήσουμε για την κρέμα του αυγολέμονου.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε την τούρτα μας την προηγούμενη ή την προ-προηγούμενη της ημέρας που θα τη χρειαστούμε και να την κρατήσουμε στην συντήρηση. Θα την ψήσουμε 2-3 ώρες πριν να την σερβίρουμε. Η κρέμα αυγολέμονο όμως καλό είναι να είναι χλιαρή στο σερβίρισμα.
  • Ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτού του τρόπου παρασκευής είναι ότι μπορούμε να μη ζεματίσουμε ολόκληρο το λάχανο αν δεν έχουμε μεγάλη κατσαρόλα. Θα το κόψουμε σε 2 ή 3 ή 4 μέρη και θα χρησιμοποιήσουμε τα μεγάλα κομμάτια για τις εξωτερικές στρώσεις και τα μικρά για τις μεσαίες.
  • Η τούρτα-λαχανοντολμάς μπορεί να γίνει και με τη συνταγή για νηστίσιμους λαχανοντολμάδες για τους vegan και vegetarian φίλους μας! 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Print Friendly, PDF & Email