Αλμυρά

Λαχανοντολμάδες τούρτα με σάλτσα-κρέμα αυγολέμονο

Λαχανοντολμάδες τούρτα με σάλτσα-κρέμα αυγολέμονο

Εντυπωσιακή και νόστιμη αλμυρή τούρτα για το γιορτινό τραπέζι!

Ίσως πιο σωστό θα ήτανε να γράψω λαχανοντολμάς τούρτα γιατί για έναν πρόκειται στην ουσία! Ένας μεγάλος λαχανοντολμάς που κόβεται σε μερίδες και σερβίρεται με γιαούρτι ή σάλτσα αυγολέμονο. Μερικοί λένε αυτό το πιάτο «λαχανοντολμάδες της τεμπέλας» αλλά εγώ δεν θα το πω έτσι γιατί δεν είναι μόνο από τεμπελιά που επιλέγουμε αυτό τον τρόπο για να γευτούμε λαχανοντολμάδες.

Λαχανοντολμάδες τούρτα με σάλτσα-κρέμα αυγολέμονο

Και εξηγώ τι εννοώ: ρωτήθηκα από νεαρή φίλη της σελίδας αν μπορεί να φτιάξει τους λαχανοντολμάδες με κιμά την προηγούμενη ή την προ-προηγούμενη μέρα ενός τραπεζώματος που έχει προγραμματίσει. Έχει φτιάξει πολλές φορές τη συνταγή μου στη γάστρα, και θέλει να τους σερβίρει φρέσκους και ζουμερούς.

Λαχανοντολμάδες τούρτα με σάλτσα-κρέμα αυγολέμονο

Θυμήθηκα λοιπόν τα δικά μου, όταν νέα νοικοκυρά και με πιο «ανοικτό» σπίτι, με μικρά παιδιά, με πλήρες ωράριο εργασίας προσπαθούσα να βρω λύσεις για πιο εύκολη προετοιμασία φαγητών τέτοιες μέρες. Η παρασκευή λαχανοντολμάδων ήταν περίπου απαγορευτική σε μεγάλες ποσότητες από άποψη χρόνου.

Λαχανοντολμάδες τούρτα με σάλτσα-κρέμα αυγολέμονο

Έτσι ήταν «στην μόδα» αυτές οι λαχανοντολμάδες σε «τούρτες», που ήταν το ίδιο νόστιμες με τους λαχανοντολμάδες αλλά φτιαχνόταν πολύ πιο γρήγορα και μπορώ να πω πως ήταν και πιο ευπαρουσίαστες στο σερβίρισμα! Ταιριάζουν και στη μέση καθιστού τραπεζιού και σε γιορτινούς μπουφέδες!

Λαχανοντολμάδες τούρτα με σάλτσα-κρέμα αυγολέμονο

Είχα χρησιμοποιήσει όλα τα σκεύη. Μακρόστενες φόρμες κέικ, παραλληλόγραμμα ή οβάλ ή στρογγυλά πυρέξ, φόρμες –στεφάνι (εννοείται χωρίς σούστα!). Πάντα το τελικό αποτέλεσμα πετυχαίνει! Και στο σερβίρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο σάλτσα αυγολέμονο αλλά και καλό στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί κρέμα (εδώ είναι με ξύγαλο Σητείας.

Λαχανοντολμάδες τούρτα με σάλτσα-κρέμα αυγολέμονο

Στη σημερινή ανάρτηση, φαίνονται δυο διαφορετικές προτάσεις σερβιρίσματος του λαχανοντομά. Μοίρασα τη δόση των υλικών που αναφέρεται παρακάτω σε 2 φόρμες, μια 24 νούμερο με τρύπα στη μέση και σε μια πήλινη μικρή και ρηχή γάστρα με την ίδια διάμετρο για να δείτε πώς φαίνονται. Θα μπορούσε να γίνει μια πιο ψηλή «τούρτα» σε 28άρα φόρμα. Μπορούμε ακόμη να κάνουμε 3 μικρότερες τούρτες σε μακρόστενες φόρμες. Για ευκολία των λιγότερο έμπειρων που θέλουν να την φτιάξουν, ζύγισα και τα μυρωδικά που χρησιμοποίησα, έτοιμα κομμένα!

Λαχανοντολμάδες τούρτα με σάλτσα-κρέμα αυγολέμονο

 

Παρατηρήσεις

  • Ο κιμάς μπορεί να είναι ενός είδους (ή με άλλη αναλογία) αλλά εμείς τον προτιμούμε μισό μισό.
  • Ρωτήστε τον μανάβη σας ή τον παραγωγό στη λαϊκή ποιο λάχανο είναι κατάλληλο για λαχανοντολμάδες. Πρεέπι να είναι αφράτο με λεπτά, φύλλα. Θα σας πω άλλη φορά, μέχρι και μαντινάδα για τέτοιο λάχανο, αλλά σήμερα μακρύναμε πολύ…
  • Το νερό στο σκεύος που θα ψήσουμε τον λαχανοντολμά δεν μας «αγχώνει» ως ποσότητα. Όταν θα ξεσκεπάσουμε το σκεύος θα προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό αν δεν υπάρχουν υγρά ή θα αδειάσουμε τα πολλά υγρά αν τα θεωρήσουμε υπερβολικά. Θα τα χρησιμοποιήσουμε για την κρέμα του αυγολέμονου.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε την τούρτα μας την προηγούμενη ή την προ-προηγούμενη της ημέρας που θα τη χρειαστούμε και να την κρατήσουμε στην συντήρηση. Θα την ψήσουμε 2-3 ώρες πριν να την σερβίρουμε. Η κρέμα αυγολέμονο όμως καλό είναι να είναι χλιαρή στο σερβίρισμα.
  • Ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτού του τρόπου παρασκευής είναι ότι μπορούμε να μη ζεματίσουμε ολόκληρο το λάχανο αν δεν έχουμε μεγάλη κατσαρόλα. Θα το κόψουμε σε 2 ή 3 ή 4 μέρη και θα χρησιμοποιήσουμε τα μεγάλα κομμάτια για τις εξωτερικές στρώσεις και τα μικρά για τις μεσαίες.
  • Η τούρτα-λαχανοντολμάς μπορεί να γίνει και με τη συνταγή για νηστίσιμους λαχανοντολμάδες για τους vegan και vegetarian φίλους μας!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο