Για την Τσικνοπέμπτη και τις Απόκριες!
Και όχι μόνο… Υπέροχη πίτα με τον αγαπημένο μεζέ των μικρασιατών, σε μια πολύ απλή και μάλλον ελαφριά εκδοχή. Ταιριάζει ως ορεκτικό ή πρώτο πιάτο σε πλούσια τραπεζώματα αλλά μπορεί να αποτελέσει και κυρίως πιάτο μαζί με μια σαλάτα.
Η αλήθεια είναι ότι παστουρμαδόπιτα πρωτοδοκίμασα στην Κομοτηνή και αργότερα και αλλού, στην Βόρεια Ελλάδα. Όπως έμαθα όμως αργότερα, ο παστουρμάς είναι από τους πιο αγαπημένους μεζέδες και των μικαρασιατών της Κρήτης και θα χαρώ αν συντοπίτες μου μικρασιάτες μου δώσουν συνταγές παστουρμαδόπιτας.
Όπως έχω διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την αναζήτηση παραδοσιακών (και όχι μόνο…) συνταγών, μια συνταγή μπορεί να διαφέρει ακόμη και σε διπλανά χωριά, ακόμη κι από σπίτι σε σπίτι. Κάθε νοικοκυρά έκανε τις προσθαφαιρέσεις της σε υλικά, τις παρεμβάσεις που κάνουν πολύ ή λιγότερο νόστιμο ένα φαγητό ή ένα γλυκό.
Έχοντας προμηθευτεί εκλεκτό παστουρμά τις γιορτές που μας πέρασαν, ήμουν σε αναζήτηση καλής συνταγής παστουρμαδόπιτας και είχα ψάξει πολλά βιβλία συνταγών μου. Τη λύση την έδωσε η αδελφή μου, παραπέμποντας σε αγαπημένη συγγενή της οικογένειας. «Είναι πολύ νόστιμη, και όχι τόσο βαριά όσο άλλες που έχουμε δοκιμάσει» ήταν η σύσταση. Κι εγώ δεν ήθελα βαριά. Έχω δοκιμάσει αρκετές πια, αλλά εξακολουθεί να προτιμώ αυτές που θεώρησα ελαφριές.
Η συνταγή ζητήθηκε και μου δόθηκε ευχαρίστως. Εμείς τη δοκιμάσαμε και ενθουσιαστήκαμε. Δεν έμεινε ψίχουλο, και πράγματι η πίτα δεν ήταν καθόλου βαριά, οπότε την ξαναφτιάξαμε και για κυρίως! Κράτησα την ανάρτηση για να τη δημοσιεύσω αυτές τις μέρες, που θεωρώ ότι θα ταιριάξει στα τραπέζια των ημερών!
Υλικά
1 δόση εύκολο φύλλο για πίτες ή χωριάτικο φύλλο του εμπορίου
12 φέτες παστουρμά
½ κιλό γραβιέρα (ή κασέρι ή 250 gr από κάθε είδος)
3 μέτριες ντομάτες ή 10-12 ντοματίνια
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Ελάχιστο αλάτι
Πιπέρι
Για το πασπάλισμα της επιφάνειας: λίγο ελαιόλαδο ή γάλα, και λίγο σουσάμι
Επί το έργον
Κόβουμε τον παστουρμά σε λωρίδες (σαν να κρατάμε ένα ματσάκι μυρωδικού!), και τον ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Τις ντομάτες τις ψιλοκόβουμε και τις στραγγίζουμε να μην έχουμε ζουμιά.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το ένα φύλλο (ή λίγο παραπάνω από τη μισή ζύμη της εύκολης τυρόπιτας) σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις περίπου 35Χ24 και απλώνουμε τη γέμιση ισόπαχα. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ή γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις), λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα, για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα μας. Σερβίρεται ζεστή, χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Ο παστουρμάς μου δεν είχε έντονη μυρωδιά (αναζητείστε τον, υπάρχει και τέτοιος, αν δεν σας αρέσει η έντονη μυρωδιά του…) κι έτσι η πίτα ήταν ακόμη πιο ελαφριά. Δεν έβγαλα μάλιστα καθόλου τσιμένι. Αν είναι κλασικός παστουρμάς αφαιρούμε αρκετό από το τσιμένι για να αποφύγουμε τη βαριά μυρωδιά. Εντάξει ο δυσεύρετος παστουρμάς από καμήλα δεν είναι εύκολο να βρεθεί, αλλά και ο καλής ποιότητας από μοσχάρι που κυκλοφορεί είναι πολύ νόστιμος.
- Προτιμώ έτσι κι αλλιώς τα ντοματίνια αυτήν την εποχή (δεν μας αρέσουν οι ντομάτες του χειμώνα…) και σ’ αυτήν την πίτα νομίζω ότι είναι και καλύτερα γιατί δεν είναι πολύ ζουμερά.
- Δοκιμάσαμε την πρώτη φορά την πίτα με κασέρι (συνηθίζω στην πρώτη δοκιμή κάθε συνταγής να χρησιμοποιώ ακριβώς τα υλικά που μου δίνουν), και τη δεύτερη με γραβιέρα όχι πολύ ώριμη. Και τις δυο φορές μας άρεσε πολύ! Δεν είναι βέβαια άσχημη ιδέα και η ανάμειξη τυριών, θα γίνει έτσι την επόμενη φορά…
- Το φύλλο που έφτιαξα με την εύκολη και πολύ δημοφιλή συνταγή μου, ταίριαξε πολύ. Η αρχική συνταγή ήθελε έτοιμο χωριάτικο φύλλο ή φύλλο σφολιάτας. Είναι μια εύκολη λύση.
- Η παστουρμαδόπιτα ταιριάζει πολύ με γιαούρτι. «Εάν τη σερβίρεις ατομικά στον καθένα βάζεις δίπλα λίγο γιαούρτι μ ένα φυλλαράκι δυόσμο η μαϊντανό» ήταν η συμβουλή της αγπαημένης μου Μ. που μου έδωσε τη συνταγή, και έχει απόλυτο δίκιο!
Θα φτιάξω και φέτος παστρουμαδοπιτα για το γιορτινό τραπέζι. Θα ακολουθήσω την μέθοδο ας με τα ψιλοκομμένα και ανακατεμένα υλικά, μέχρι τώρα τα έστρωνα κλασικά σε διαδοχικές στρώσεις, παστουρμά, ντοματα και κασέρι. . Μαϊντανό δεν έχω βάλει ποτέ, υποθετω “δροσιζει” το σύνολο.
Για το φυλλο όμως, θα παραμείνω πίστη στην καταπληκτική σας συνταγή ” Νηστίσιμη ζύμη σαν κουρού, για πίτες και πιτάκια φούρνου” , την οποία χρησιμοποιώ πλέον παντού, σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές και έχει ενθουσιάσει του πάντες! Κάθε φορά, σε κάθε τραπέζι, όλο και σε κάποιον θα δώσω τον λινκ της συνταγης..
Καλό απόγευμα! Πόσο με συγκινεί η διαρκής εμπιστοσύνη σας! Σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά και να μαγειρεύετε πάντα για χαρές! Καλές γιορτές, με υγεία, χαρά και αγαπημένα πρόσωπα!