Αλμυρά

Παστουρμαδόπιτα εύκολη και νόστιμη

Παστουρμαδόπιτα εύκολη και νόστιμη

Για την Τσικνοπέμπτη και τις Απόκριες!

Και όχι μόνο… Υπέροχη πίτα με τον αγαπημένο μεζέ των μικρασιατών, σε μια πολύ απλή και μάλλον ελαφριά εκδοχή. Ταιριάζει ως ορεκτικό ή πρώτο πιάτο σε πλούσια τραπεζώματα αλλά μπορεί να αποτελέσει και κυρίως πιάτο μαζί με μια σαλάτα.

Παστουρμαδόπιτα εύκολη και νόστιμη

Η αλήθεια είναι ότι παστουρμαδόπιτα πρωτοδοκίμασα στην Κομοτηνή και αργότερα και αλλού, στην Βόρεια Ελλάδα. Όπως έμαθα όμως αργότερα, ο παστουρμάς είναι από τους πιο αγαπημένους μεζέδες και των μικαρασιατών της Κρήτης και θα χαρώ αν συντοπίτες μου μικρασιάτες μου δώσουν συνταγές παστουρμαδόπιτας.

Παστουρμαδόπιτα εύκολη και νόστιμη

Όπως έχω διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την αναζήτηση παραδοσιακών (και όχι μόνο…) συνταγών, μια συνταγή μπορεί να διαφέρει ακόμη και σε διπλανά χωριά, ακόμη κι από σπίτι σε σπίτι. Κάθε νοικοκυρά έκανε τις προσθαφαιρέσεις της σε υλικά, τις παρεμβάσεις που κάνουν πολύ ή λιγότερο νόστιμο ένα φαγητό ή ένα γλυκό.

Παστουρμαδόπιτα εύκολη και νόστιμη

Έχοντας προμηθευτεί εκλεκτό παστουρμά τις γιορτές που μας πέρασαν, ήμουν σε αναζήτηση καλής συνταγής παστουρμαδόπιτας και είχα ψάξει πολλά βιβλία συνταγών μου. Τη λύση την έδωσε η αδελφή μου, παραπέμποντας σε αγαπημένη συγγενή της οικογένειας. «Είναι πολύ νόστιμη, και όχι τόσο βαριά όσο άλλες που έχουμε δοκιμάσει» ήταν η σύσταση. Κι εγώ δεν ήθελα βαριά. Έχω δοκιμάσει αρκετές πια, αλλά εξακολουθεί να προτιμώ αυτές που θεώρησα ελαφριές.

Παστουρμαδόπιτα εύκολη και νόστιμη

Η συνταγή ζητήθηκε και μου δόθηκε ευχαρίστως. Εμείς τη δοκιμάσαμε και ενθουσιαστήκαμε. Δεν έμεινε ψίχουλο, και πράγματι η πίτα δεν ήταν καθόλου βαριά, οπότε την ξαναφτιάξαμε και για κυρίως! Κράτησα την ανάρτηση για να τη δημοσιεύσω αυτές τις μέρες, που θεωρώ ότι θα ταιριάξει στα τραπέζια των ημερών!

Παστουρμαδόπιτα εύκολη και νόστιμη

Παρατηρήσεις

  1. Ο παστουρμάς μου δεν είχε έντονη μυρωδιά (αναζητείστε τον, υπάρχει και τέτοιος, αν δεν σας αρέσει η έντονη μυρωδιά του…) κι έτσι η πίτα ήταν ακόμη πιο ελαφριά. Δεν έβγαλα μάλιστα καθόλου τσιμένι. Αν είναι κλασικός παστουρμάς αφαιρούμε αρκετό από το τσιμένι για να αποφύγουμε τη βαριά μυρωδιά. Εντάξει ο δυσεύρετος παστουρμάς από καμήλα δεν είναι εύκολο να βρεθεί, αλλά και ο καλής ποιότητας από μοσχάρι που κυκλοφορεί είναι πολύ νόστιμος.
  2. Προτιμώ έτσι κι αλλιώς τα ντοματίνια αυτήν την εποχή (δεν μας αρέσουν οι ντομάτες του χειμώνα…) και σ’ αυτήν την πίτα νομίζω ότι είναι και καλύτερα γιατί δεν είναι πολύ ζουμερά.
  3. Δοκιμάσαμε την πρώτη φορά την πίτα με κασέρι (συνηθίζω στην πρώτη δοκιμή κάθε συνταγής να χρησιμοποιώ ακριβώς τα υλικά που μου δίνουν), και τη δεύτερη με γραβιέρα όχι πολύ ώριμη. Και τις δυο φορές μας άρεσε πολύ! Δεν είναι βέβαια άσχημη ιδέα και η ανάμειξη τυριών, θα γίνει έτσι την επόμενη φορά…
  4. Το φύλλο που έφτιαξα με την εύκολη και πολύ δημοφιλή συνταγή μου, ταίριαξε πολύ. Η αρχική συνταγή ήθελε έτοιμο χωριάτικο φύλλο ή φύλλο σφολιάτας. Είναι μια εύκολη λύση.
  5. Η παστουρμαδόπιτα ταιριάζει πολύ με γιαούρτι. «Εάν τη σερβίρεις ατομικά στον καθένα βάζεις δίπλα λίγο γιαούρτι μ ένα φυλλαράκι δυόσμο η μαϊντανό» ήταν η συμβουλή της αγπαημένης μου Μ. που μου έδωσε τη συνταγή, και έχει απόλυτο δίκιο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο