Σιρόπια για να γλυκαθούμε!
Σιροπιαστά γλυκά θέλουν οι γιορτές και σιροπιαστό είναι το σημερινό, της τελευταίας ανάρτησης του 2019. Ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά-επιδόρπια των ελληνικών εορτών, με ρίζες στην Πόλη και στην Ανατολή! Το εκμέκ κανταΐφι είναι η απλή εκδοχή του εκμέκ με καϊμάκι, η εξέλιξη ενός σχετικά μπελαλίδικου σιροπιαστού. Σερβίρεται μάλιστα σε δυό εκδοχές, στην πιο καλοκαιρινή με παγωτό και στην «παντός καιρού» με κρέμα.
Από κιουνεφέ που σκόπευα να φτιάξω την ημέρα των Χριστουγέννων, για άλλη μια φορά τον τελευταίο καιρό (έχω κάνει πια αρκετές δοκιμές μετά το ταξίδι στην Πόλη), κατέληξα σε τούτη εδώ την παλιά καλή λύση των τραπεζωμάτων γιατί την τελευταία στιγμή διαπίστωσα ότι δεν είχα βγάλει το κατάλληλο για κιουνεφέ χανιώτικο τυρί από την κατάψυξη! Θα σας τα πω όταν έλθει η ώρα του κιουνεφέ, περί του τυριού τούτου! Το γλυκό είναι τόσο εύκολο, που πρόλαβα και το έφτιαξα παράλληλα με τα υπόλοιπα μαγειρέματα της ημέρας των Χριστουγέννων (συνήθως σε μεγάλα τραπεζώματα το φτιάχνω την προηγούμενη σε διπλή δόση).
Έτσι η ανάρτηση για το κιουνεφέ αναβάλλεται για το 2020 και κλείνουμε το 2019 με ένα ακόμη μικρασιάτικο γλυκό που όμως «παίζω στα δάκτυλα μου» αφού το φτιάχνω εδώ και πάρα πολλά χρόνια! Βλέπετε, μετά τη σμυρνέικη βασιλόπιτα και το ξεφύλλισμα παλιών σημειώσεων, τετραδίων-κειμηλίων, περιοδικών και βιβλίων με μικρασιάτικες συνταγές, πολλά παρασκευάσματα των τελευταίων γιορτινών ημερών στο σπίτι μου έχουν ανατολίτικες ρίζες.
Άλλωστε, το έχω υποσχεθεί ότι η στήλη με τα μικρασιάτικα θα έχει ισχυρή θέση στη σελίδα αφού θεωρώ ότι μετά από την εγκατάσταση των μικρασιατών στην Κρήτη και μάλιστα σε πολλά χωριά της περιοχής μου, η ντόπια κουζίνα απέκτησε άλλη φινέτσα, άλλη χάρη! Όσο ψάχνω, τόσο βρίσκω συνταγές με προσφυγική ρίζα που είτε οι ίδιες προσαρμόστηκαν στα καθ’ ημάς με υλικά ντόπια, είτε επηρέασαν τις δικές μας οριστικά!
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο κανταΐφι μας μέρα που είναι… Εκμέκ κανταϊφι το λέμε επειδή η βάση του είναι φύλλο κανταϊφιού, εναλλακτική και γρήγορη λύση, αντί της σιροπιαστής βάσης ψωμιού που θέλει η αυθεντική συνταγή. Η κρέμα από πάνω δεν είναι βέβαια βουβαλίσιο καϊμάκι, αλλά μια χαρά ταιριάζει και μια καλή κρέμα γάλακτος κτυπημένη σε σαντιγύ. Το γλυκό είναι πια τόσο συνηθισμένο που θα έλεγα ότι έχει καταλήξει να είναι παραδοσιακό για το κλείσιμο τραπεζιών!
Κι εδώ αρχίζουν οι προσωπικές επιλογές όπως: πολύ ή λίγο σιρόπι; γλυκιά ή λιγότερο γλυκιά κρέμα; αμυγδαλάκι ή φιστίκι Αιγίνης; Εγώ θα δώσω τις προσωπικές μου επιλογές και κάποιες πρόσθετες πληροφορίες για να καλυφθούν άλλες προτιμήσεις. Πάντως κι αυτό το γλυκό είναι από τα εύκολα σιροπιαστά και μπορεί να το φτιάξει ακόμη και ο πιο άπειρος περί της ζαχαροπλαστικής!
Υλικά
Για ένα πυρέξ με διαστάσεις 30 cmΧ20 cm
Η κούπα είναι η δοσομετρική των 250 ml και η κουταλιά επίσης η δοσομετρική των 15 ml
Για τη βάση:
225 gr φύλλο κανταΐφι (μισή συσκευασία του εμπορίου)
100-120 gr βούτυρο γάλακτος λιωμένο (δείτε παρατηρήσεις)
Για το σιρόπι:
250 gr ζάχαρη
200 ml νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Την λεμονόκουπα που στύψαμε (αφού την πλύνουμε)
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
2 κούπες (500 ml) πλήρες γάλα
5 κουταλιές ζάχαρη
6 κουταλιές κορν φλαουρ
Ξύσμα ενός λεμονιού
2 αυγά ολόκληρα
50 gr βούτυρο
2 σωληνάκια βανίλιας
Για τη σαντιγύ και το γαρνίρισμα:
250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Προαιρετικά, 1 σωληνάκι βανίλια
3-4 κουταλιές φιστίκι Αιγίνης χοντροτριμμένο
Επί το έργον
Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση: Έχουμε εντελώς ξεπαγώσει το κανταίφι και το έχουμε χωρίσει, «ξάνει» όσο πιο καλά μπορούμε. Ανάβουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς. Το απλώνουμε σε ένα πυρέξ και το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε να πάει παντού. Πιέζουμε να ξαναγίνει επίπεδο (εδώ πατάω με την κούπα που είχα το βούτυρο).
Το βάζουμε στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα (αντιστάσεις) και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το σιρόπι και την κρέμα: βάζουμε τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα και βράζουμε 7 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Αποσύρουμε από το μάτι. Για την κρέμα, χτυπάμε στο multi τα αυγά με το κορν φλάουρ και ½ κούπα από το γάλα, και βάζουμε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη να κάψει. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του multi σε ένα μπολ, και προσθέτουμε σιγά σιγά χτυπώντας με ένα αυγογδάρτη ή με ένα πιρούνι λίγο λίγο από το καυτό γάλα.
Όταν έχουμε προσθέσει αρκετό (περίπου το μισό), αδειάζουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια και το βούτυρο, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μη κάνει κρούστα. Ωστόσο πρέπει να έχει γίνει το κανταϊφι μας (θέλει 35-40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, ροδοκοκκινίσει).
Το αποσύρουμε από το φούρνο, περιμένουμε 5 λεπτά και το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι. Τα αφήνουμε όλα να κρυώσουν! Η βάση θα έχει απορροφήσει το σιρόπι ωστόσο. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και την βανίλια σε σαντιγύ. Συναρμολογούμε το γλυκό μας ως εξής:
Πάνω από το σιροπιασμένο κανταΐφι απλώνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την στρώνουμε με μια σπάτουλα. Από πάνω απλώνουμε την σαντιγύ. Κάνουμε σχέδια με ένα πιρούνι και πασπαλίζουμε με το φιστίκι Αιγίνης.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες και σερβίρουμε. Είναι αρκετό για 8-10 μερίδες. Αν θέλουμε περισσότερες διπλασιάζουμε τα υλικά, αλλά χρησιμοποιούμε μεγαλύτερο πυρέξ να μην γίνει η βάση πολύ ψηλή και δεν σιροπιαστεί σωστά.
Παρατηρήσεις
- Έχω αντικαταστήσει τους 4 κρόκους που θέλει και η δική μου αρχική συνταγή της κρέμας ζαχαροπλαστικής με 2 ολόκληρα αυγά. Με το καλό χτύπημα και τη διαδικασία με το καυτό γάλα δεν μου έχει κόψει ποτέ, και είναι πιο ελαφριά.
- Χρησιμοποιώ στα γλυκά με φύλλο καθαρισμένο βούτυρο ή βούτυρο γάλακτος από βαζάκι. Δείτε και τα σαραγλάκια μου. Επίσης προτιμώ νωπό φύλλο κρούστας ή κανταΐφι (ιδανικά από εργαστήριο αν και δεν έχω πάντοτε τη δυνατότητα να το προμηθευτώ). Ψήνω τα γλυκά αυτά σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, το πολύ 170 βαθμών.
- Αν μας αρέσουν τα πιο γλυκά και πιο σιροπιασμένα γλυκά, μπορούμε να αυξήσουμε κατά 1 και ¼ μέχρι και σε 1,5 δόση το σιρόπι και ακόμη να αυξήσουμε ως και σε 4 τις κουταλιές της αχνοζάχαρης στη σαντιγύ! Δεν θα το συνιστούσα ειδικά αν προορίζεται για επιδόρπιο αλλά πάλι μερικοί θέλουν πολύ πλούσιο το σιρόπι στα σιροπιαστά…
- Αντί κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορούμε να φτιάξουμε το εκμέκ κανταϊφι με 1/2 δόση σπιτικό παγωτό (το καλοκαίρι θα το φτιάξω και θα συμπληρώσω φωτογραφίες).
- Εντάξει, στην επικάλυψη δεν θα επιμένω… Αντί φιστίκι (το καλύτερο κατά τη γνώμη μου) μπορούμε να βάλουμε αμυγδαλάκι φιλέ καβουρδισμένο, ή αμυγδαλάκι με το φλούδι χοντροτριμμένο και καβουρδισμένο. Ακόμη και τριμμένη σοκολάτα του πηγαίνει!
Eνημερωσεις
Τι εννοείτε; Θέλετε να παίρνετε ενημερώσεις μας;
Yπάρχει περίπτωση να μου πείτε άμεσα για το εκμέκ κανταίφι που φτιάχνω τώρα αν οι 6 κουταλιές κορν φλάουρ είναι σούπας ή καφέ; Ευχαριστώ πολύ.
Μαίρη
Είναι οι δοσομετρικές κουταλιές δηλαδή 15 ml η κάθε μια (σαν σούπας). Ελπίζω να σας πρόλαβα!