Γλυκά

Εκμέκ κανταΐφι

Εκμέκ κανταΐφι

Σιρόπια για να γλυκαθούμε!

Σιροπιαστά γλυκά θέλουν οι γιορτές και σιροπιαστό είναι το σημερινό, της τελευταίας ανάρτησης του 2019. Ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά-επιδόρπια των ελληνικών εορτών, με ρίζες στην Πόλη και στην Ανατολή! Το εκμέκ κανταΐφι είναι η απλή εκδοχή του εκμέκ με καϊμάκι, η εξέλιξη ενός σχετικά μπελαλίδικου σιροπιαστού. Σερβίρεται μάλιστα σε δυό εκδοχές, στην πιο καλοκαιρινή με παγωτό και στην «παντός καιρού» με κρέμα.

Εκμέκ κανταΐφι

Από κιουνεφέ που σκόπευα να φτιάξω την ημέρα των Χριστουγέννων, για άλλη μια φορά τον τελευταίο καιρό (έχω κάνει πια αρκετές δοκιμές μετά το ταξίδι στην Πόλη), κατέληξα σε τούτη εδώ την παλιά καλή λύση των τραπεζωμάτων γιατί την τελευταία στιγμή διαπίστωσα ότι δεν είχα βγάλει το κατάλληλο για κιουνεφέ χανιώτικο τυρί από την κατάψυξη! Θα σας τα πω όταν έλθει η ώρα του κιουνεφέ, περί του τυριού τούτου! Το γλυκό είναι τόσο εύκολο, που πρόλαβα και το έφτιαξα παράλληλα με τα υπόλοιπα μαγειρέματα της ημέρας των Χριστουγέννων (συνήθως σε μεγάλα τραπεζώματα το φτιάχνω την προηγούμενη σε διπλή δόση).

Εκμέκ κανταΐφι

Έτσι η ανάρτηση για το κιουνεφέ αναβάλλεται για το 2020 και κλείνουμε το 2019 με ένα ακόμη μικρασιάτικο γλυκό που όμως «παίζω στα δάκτυλα μου» αφού το φτιάχνω εδώ και πάρα πολλά χρόνια!  Βλέπετε, μετά τη σμυρνέικη βασιλόπιτα και το ξεφύλλισμα παλιών σημειώσεων, τετραδίων-κειμηλίων, περιοδικών και βιβλίων με μικρασιάτικες συνταγές, πολλά παρασκευάσματα των τελευταίων γιορτινών ημερών στο σπίτι μου έχουν ανατολίτικες ρίζες.

Εκμέκ κανταΐφι

Άλλωστε, το έχω υποσχεθεί ότι η στήλη με τα μικρασιάτικα θα έχει ισχυρή θέση στη σελίδα αφού θεωρώ ότι μετά από την εγκατάσταση των μικρασιατών στην Κρήτη και μάλιστα σε πολλά χωριά της περιοχής μου, η ντόπια κουζίνα απέκτησε άλλη φινέτσα, άλλη χάρη! Όσο ψάχνω, τόσο βρίσκω συνταγές με προσφυγική ρίζα που είτε οι ίδιες προσαρμόστηκαν στα καθ’ ημάς με υλικά ντόπια, είτε επηρέασαν τις δικές μας οριστικά!

Εκμέκ κανταΐφι

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο κανταΐφι μας μέρα που είναι… Εκμέκ κανταϊφι το λέμε επειδή η βάση του είναι φύλλο κανταϊφιού, εναλλακτική και γρήγορη λύση, αντί της σιροπιαστής βάσης ψωμιού που θέλει η αυθεντική συνταγή. Η κρέμα από πάνω δεν είναι βέβαια βουβαλίσιο καϊμάκι, αλλά μια χαρά ταιριάζει και μια καλή κρέμα γάλακτος κτυπημένη σε σαντιγύ. Το γλυκό είναι πια τόσο συνηθισμένο που θα έλεγα ότι έχει καταλήξει να είναι παραδοσιακό για το κλείσιμο τραπεζιών!

Εκμέκ κανταΐφι

Κι εδώ αρχίζουν οι προσωπικές επιλογές όπως: πολύ ή λίγο σιρόπι;  γλυκιά ή λιγότερο γλυκιά κρέμα; αμυγδαλάκι ή φιστίκι Αιγίνης; Εγώ θα δώσω τις προσωπικές μου επιλογές και κάποιες πρόσθετες πληροφορίες για να καλυφθούν άλλες προτιμήσεις. Πάντως κι αυτό το γλυκό είναι από τα εύκολα σιροπιαστά και μπορεί να το φτιάξει ακόμη και ο πιο άπειρος περί της ζαχαροπλαστικής!

Εκμέκ κανταΐφι

Παρατηρήσεις

  • Έχω αντικαταστήσει τους 4 κρόκους που θέλει και η δική μου αρχική συνταγή της κρέμας ζαχαροπλαστικής με 2 ολόκληρα αυγά. Με το καλό χτύπημα και τη διαδικασία με το καυτό γάλα δεν μου έχει κόψει ποτέ, και είναι πιο ελαφριά.
  • Χρησιμοποιώ στα γλυκά με φύλλο καθαρισμένο βούτυρο ή βούτυρο γάλακτος από βαζάκι. Δείτε και τα σαραγλάκια μου. Επίσης προτιμώ νωπό φύλλο κρούστας ή κανταΐφι (ιδανικά από εργαστήριο αν και δεν έχω πάντοτε τη δυνατότητα να το προμηθευτώ). Ψήνω τα γλυκά αυτά σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, το πολύ 170 βαθμών.
  • Αν μας αρέσουν τα πιο γλυκά και πιο σιροπιασμένα γλυκά, μπορούμε να αυξήσουμε κατά 1 και ¼ μέχρι και σε 1,5 δόση το σιρόπι και ακόμη να αυξήσουμε ως και σε 4 τις κουταλιές της αχνοζάχαρης στη σαντιγύ! Δεν θα το συνιστούσα ειδικά αν προορίζεται για επιδόρπιο αλλά πάλι μερικοί θέλουν πολύ πλούσιο το σιρόπι στα σιροπιαστά…
  • Αντί κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορούμε να φτιάξουμε το εκμέκ κανταϊφι με 1/2 δόση σπιτικό παγωτό (το καλοκαίρι θα το φτιάξω και θα συμπληρώσω φωτογραφίες).
  • Εντάξει, στην επικάλυψη δεν θα επιμένω… Αντί φιστίκι (το καλύτερο κατά τη γνώμη μου) μπορούμε να βάλουμε αμυγδαλάκι φιλέ καβουρδισμένο, ή αμυγδαλάκι με το φλούδι χοντροτριμμένο και καβουρδισμένο. Ακόμη και τριμμένη σοκολάτα του πηγαίνει!

Καλά να είστε, καλά να περάσετε, με υγεία και αγαπημένα πρόσωπα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο