Γιαχνί εποχής, από τα πιο κλασικά κρητικά πιάτα!
Υλικά
40-50 χοντρούς χοχλιούς
1 μεγάλο μάτσο μάραθα
2-3 πράσα ήμερα ή 5-6 άγρια
1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο
1 βαθύ πιάτο ντομάτες τριμμένες και 1 κουταλιά πελτέ διαλυμένο σε μισή κούπα νερό (ή 1-1,5 κούπα σπιτική σάλτσα ντομάτας) ή ½ -1 κουτί ντοματάκια κονσέρβας .
3 μέτριες πατάτες
Αλάτι
Επί το έργον
H προετοιμασία των χοχλιών είναι η κλασική , αυτή που κάνουμε για όλα τα φαγητά με χοχλιούς. Καθάρισμα από μεμβράνες και ακαθαρσίες που μπορεί να υπάρχουν στο όστρακο, πλύσιμο, βράσιμο για 10 λεπτά σε νερό που κοχλάζει (και έχουμε διαλύσει 1 κουταλάκι αλάτι) και πολύ καλό πλύσιμο ξανά να φύγουν όλες οι εκκρίσεις τους και τα υπόλοιπα από τις μεμβράνες. Αναλυτικά, στους χοχλιούς με χόντρο και στους “μπουμπουριστούς χοχλιούς” .
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τους χοχλιούς. Αφού τους γυρίσουμε 2-3 στο λάδι να τους πιάσει
όλους , τους βγάζουμε σε ένα πιάτο προσεκτικά ώστε να πάρουμε όσο το δυνατόν λιγότερο κρεμμύδι.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μάραθα πλυμένα πολύ καλά και κομμένα σε κομμάτια 6-7 cm. Βάζουμε και λίγο νεράκι και αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Προσθέτουμε τα πράσα, τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες , την ντομάτα και αλατίζουμε το φαγητό μας. Αν βάλουμε σπιτική σάλτσα ή σπιτικό πελτέ που είναι ήδη αλατισμένα, προσέχουμε το αλάτι.
Αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι. Αποφεύγουμε να ανακατέψουμε με κουτάλα και κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμα τα χορταρικά, ξαναβάζουμε τους χοχλιούς και αφήνουμε να βράσει το φαγητό μας άλλα 10 λεπτά. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε το φαγητό να μαρουβίσει. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και είναι πολύ νόστιμο και την επόμενη μέρα (όπως όλα σχεδόν τα γιαχνάκια).
Παρατηρήσεις
1)Τα μάραθα θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο από όλα τα υπόλοιπα χορταρικά για να βράσουν και να μαλακώσουν. Έτσι τα βάζουμε στη κατσαρόλα αρκετή ώρα πριν τα υπόλοιπα. Ιδιαίτερα τα άγρια, μπορεί να χρειαστεί να βράζουν και 40 λεπτά περισσότερο! Τα καλλιεργημένα είναι πολύ πιο τρυφερά , αλλά λιγότερο αρωματικά και νόστιμα.
2)Μπορούμε να περιορίσουμε το χρόνο μαγειρέματος αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας. Αφήνουμε τα μάραθα να βράσουν για 15-20 λεπτά μόνα τους και κλείνουμε τη χύτρα αφού προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Φυσικά για να μελώσει η σάλτσα πρέπει να αφήσουμε το φαγητό να βράσει με ανοιχτή τη χύτρα ώστε να απορροφηθούν τα υγρά. Έτσι όταν την ανοίξουμε προσθέτουμε τους χοχλιούς και τελειώνουμε το φαγητό μας.
3)Αν οι χοχλιοί παραβράσουν δεν βγαίνουν εύκολα. Γι α μας είναι αρκετά τα 20 λεπτά που αναφέρω παραπάνω (10 μόνοι τους και 10 με το φαγητό). Αν μας αρέσουν πιο βρασμένοι τους προσθέτουμε πιο νωρίς στην κατσαρόλα.
4)Το γιαχνί αυτό το μαγειρεύουμε και χωρίς χοχλιούς. Σκέτα μάραθα με πράσα και με πατάτες. Φυσικά -για τα γούστα των κρητικών- οι χοχλιοί του δίνουν άλλη γεύση!
Καλημέρα! Τι όμορφα παρουσιασμένο πιάτο. Δύσκολα να βρεις τέτοιους χοχλιούς αλλά φαντάζομαι πεντανόστιμοι και αρωματικοί από το μάραθο και τα πράσα. Θα πάρω τη λεμονάτη έκδοση.
Καλημέρα!!Επειδή το Πάσχα θα είμαστε Χανιά με πειράζουν ότι θα ψήσουμε χοχλιούς αντί αρνί!!Μόνο που δεν ξέρουν ότι ο Θ. ούτε να τους ακούσει.
Αλήθεια δοκίμασες ξανά αν δουλεύει η αναζήτηση γιατί το άλλο που βάλαμε δεν είναι το ίδιο.
Στο Βέλγιο έφτασαν τ'αρώματα!!!
Μετά από αυτό το πιάτο πως θα μαζέψω τα μυαλά μου για να βρω τι να μαγειρέψω σήμερα;
Εγώ Βαγγελιώ μου, αν και είμαι του "λεμονάτου", στο φαγάκι αυτό θα προτιμήσω την κοκκινιστή εκδοχή!
Υπέροχο πιάτο, σίγουρα!
Φιλιά, καλή σου μέρα!!
Δεν τρώω τα σαλιγκάρια, αλλά η μυρωδιά του μάραθου με τράβηξε από την μύτη!
Φιλάκια
Εγώ που τα τρώω θα πάρω και τη μερίδα της Αγγελικής από πάνω μου!!!! Τα τρώω όπως και να είναι, πάντα όμως θυμάμαι τη γιαγιά μου να λέει οτι δεν βάζουμε άνιθο στα σαλιγκάρια…….βάζουμε μάραθα!!! Η γιαγιά ήταν από την Ήπειρο αλλά πολλές φορές διαβάζοντας τις συνταγές σου, την έχω θυμηθεί!!
Πραγματικά πολύ κλασικό κρητικό πιάτο! Κρίμα που δεν τρώω τα σαλιγκάρια…
Αχ και να'μουνα στην Κρήτη τώρα!!!
Βαγγελιώ μου το βλέπω και συγκινούμαι, το έφτιαχνε η γιαγιά μου και είναι απο τα αγπημένα μου φαγητά, τρελαίνομαι!
Βαγγελιώ μου τους μαγείρεψες πάρα πολύ ωραία!Πρέπει να είναι νοστιμότατοι και έτσι!!!
Φιλιά!
με ανατριχιάζει λίγο η ιδέα του σαλιγκαριού στο στόμα αλλά αν ποτέ αποφασίσω να το αποτολμήσω θα κάνω αυτή τη συνταγή!!
φιλιά 🙂
Πω πω, ο μπαμπάκας μου θα ήταν ευτυχισμένος με τέτοιο φαγάκι!
Μερακλίδικο φαγάκι! Εγώ θέλω φρέσκο ψωμάκι για να βουτήξω στη σαλτσούλα!!!
Πολλά φιλάκια, Βαγγελιώ μου! Καλό βράδυ!!!
Γεια σας! Όλα καλα; Πάντα καλά! :-p