Γλωσσάρι κρητικής κουζίνας

 

Μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί οι παρακάτω όροι:

Αβάρσαμος

Δυόσμος

Αγνιά (επί ζύμης)

Αραιή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια αλλά σηκώνει λίγο αλεύρι ακόμη. Είναι όμως ζύμη κι όχι χυλός.

Αλουσιά (Αλυσίβα)

Η αλυσίβα είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές συνταγές. Γίνεται με στάχτη από καθαρά ξύλα ως εξής: Βράζουμε μια κουταλιά στάχτη με μια κούπα νερό και αφήνουμε να κατασταλάξει. Σουρώνουμε πολύ προσεκτικά με σουρωτήρι που έχουμε καλύψει με τούλι και βαμβάκι ή το περνάμε από φίλτρο καφετιέρας.

Αμπερόζα

Αμπερόριζα

Ανέπιασμα μαγιάς

Η διάλυση της μαγιάς σε χλιαρό νερό ή γάλα με λίγο αλεύρι και το άφρισμα αυτού του χυλού.

Ανέπιασμα προζυμιού

Η προσθήκη χλιαρού νερού και αλευριού στο προζύμι και το ανέβασμά του

Αρισμαρί

Δεντρολίβανο

Κανελόζουμο

Το ζουμί που προκύπτει όταν βράζουμε ξυλάκια κανέλας σε νερό και αφήσουμε να χλιαρύνει. Συνήθως για να προκύψει 1 φλυτζάνα βράζουμε για 1-2 λεπτά 1 και 1/4 φλυτζάνα νερό με 2 ξύλα μήκους 5 cm.

Λεργιά

Τα μη νηστίσιμα τρόφιμα στην Κρήτη.

Μαρούβισμα

Όταν λέμε ότι ένα φαγητό πρέπει να μαρουβίσει εννοούμε ότι δεν πρέπει να σερβιριστεί αμέσως αλλά να μείνει λίγο στην κατσαρόλα μετά το τέλος του μαγειρέματος, ώστε να «ηρεμήσουν» οι χυμοί του.

Ξυλίκι

Πλάστης.

Σάκασμα

Τάισμα χοχλιών με αλεύρι ή ζυμαρικά για να «καθαρίσουν» από τα χόρτα που έτρωγαν στην εξοχή.

Τριβίδια ή τριβιδάκια

Βουτήματα ή ψωμάκια με μακρουλό σχήμα σε αντιδιαστολή με το κουλουράκι ή την κουλούρα.

Χαβάνι

Το γουδί, συνήθως από κράμα χαλκού.

Print Friendly, PDF & Email