Γλυκά

Μπισκοτογλυκό ψυγείου με σπιτική κομπόστα και εύκολη κρέμα!

Μπισκοτογλυκό ψυγείου με σπιτική κομπόστα και εύκολη κρέμα!

Το γλυκό της Βαγγελίτσας!

Αυτοσχεδιασμός με περιγραφή της μικρής μου για ένα απ’ αυτά που λέμε οικογενειακά γλυκά, με ό,τι είχαμε στο σπίτι. Είδε το πακέτο με τα σαβαγιάρ στο ντουλάπι και κατάλαβε ότι είναι μπισκότα για γλυκό οπότε  βάλαμε μπροστά την παρασκευή του. Είχαν ξεμείνει από το Πάσχα (οπότε είχε ακυρωθεί λόγω ίωσης ένα τραπέζωμα που θα είχε και τιραμισού) και ήταν ώρα να χρησιμοποιηθούν.

Μπισκοτογλυκό ψυγείου με σπιτική κομπόστα και εύκολη κρέμα!

Το περιέγραψε με ακρίβεια: «θα στρώσουμε γιαγιά μπισκότα, θα βάλουμε κρέμα, όποια θέλεις εσύ, από πάνω ροδάκινα, ξανά μπισκότα, φρούτα και κρέμα».

-Καλή ιδέα! Και από πάνω τι θα βάλουμε;

-Να σκεφτείς μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα, θα δω και τι έχω…

Μπισκοτογλυκό ψυγείου με σπιτική κομπόστα και εύκολη κρέμα!

Στο σπίτι στο γιαλό έχω πάντα 1-2 κουτιά ζαχαρούχο και εβαπορέ (που πρέπει κατά καιρούς να ανανεώνονται), σπανίως κρέμα γάλακτος και σπανίως –εκτός αν έχω προγραμματίσει επί τούτου γλυκό- φρέσκια μυζήθρα ή τυρί κρέμα. Έτσι για την κρέμα είχα περιορισμένες επιλογές αλλά μας βγήκε εξαιρετική! Συνήθως σ’ αυτά τα γλυκά βάζω μαλακά φρέσκα φρούτα ή κοσμπόστες, αλλά τώρα είχαμε ροδάκινα που δεν ήταν τόσο ώριμα όσο θα ήθελα οπότε σκαρώσαμε σε ελάχιστο χρόνο μια απλή σπιτική κομπόστα για το γλυκό μας. Όλα καλά!

-Έχω τρεις προτάσεις για το «από πάνω»: αμυγδαλάκι ή καρύδι, καρύδα, τρούφα σοκολάτας. Τι να βάλουμε;

-Να σκεφτώ…

-Να βάλουμε κι από τα τρία;

-Όχι γιαγιά, προτιμώ την τρούφα να φαίνεται κιόλας.

Μπισκοτογλυκό ψυγείου με σπιτική κομπόστα και εύκολη κρέμα!

Για να είμαι ειλικρινής, εγώ θα προτιμούσα αμυγδαλάκι (είχα λίγο φιλέ που περίσσεψε από τα τσουρέκια και θα το καβούρδιζα ελαφρά), αλλά εννοείται πως οι γιαγιάδες σπάνια χαλούν χατίρια! Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Μπισκοτογλυκό ψυγείου με σπιτική κομπόστα και εύκολη κρέμα!

Παρατηρήσεις

  1. Στην ουσία η κρέμα μου ήταν μια πατισερί (κρέμα ζαχαροπλαστικής) με ζαχαρούχο και άνθος αραβοσίτου! Μπορούμε να φτιάξουμε την κρέμα που βάζω στο άλλο αγαπημένο μας μπισκοτογλυκό με τα κριμ κράκερς ή  κανονική πατισερί με φρέσκο γάλα.
  2. Το άνθος αραβοσίτου εδώ είχε άρωμα βανίλιας αλλά απλά επειδή αυτό είχα… Όποιο και να έχουμε θα ταιριάζει. Εμείς την επόμενη φορά θα βάλουμε σοκολάτα. Επειδή η κρέμα δεν είχε κρυώσει εντελώς, έλιωσε λίγο η τρούφα και έδωσε λίγη από τη γεύση της στην κρέμα. Μας άρεσε.
  3. Μπορούμε να στήσουμε το γλυκό σε τσέρκι. Η κρέμα είναι αρκετά σταθερή αλλά θα πρότεινα να βάλουμε τότε 5 κουταλιές άνθος αραβοσίτου.
  4. Η μέτρηση για την κομπόστα έγινε με κοινό κουτάλι, μπορούμε να αυξομειώσουμε τη ζάχαρη. Στην κρέμα μέτρησα το άνθος αραβοσίτου με δοσμετρικό κουτάλι 15ml.
  5. Στα γλυκά, στις ζύμες, στα σιρόπια, στα λικέρ, χρησιμοποιώ νερό ΖΑΡΟΣ όπως έχω γράψει… Ειδικά σε περιοχές που δεν ξέρουμε τη σκληρότητα του νερού ένα καλό εμφιαλωμένο (το ΖΑΡΟΣ έχει βραβευτεί ως το καλύτερο του κόσμου!), είναι παράγοντας επιτυχίας!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο