Αλμυρά

Χοιρινό με σέλινο (σελινάτο, αυγολέμονο ή με ντομάτα)

Χοιρινό με σέλινο (σελινάτο, αυγολέμονο ή με ντομάτα)

Το φαγητό που εδώ και χρόνια φτιάχνω την επομένη των Χριστουγέννων είναι το γουρουνάκι με σέλινο. Και μάλιστα σε δυο εκδοχές αφού εγώ το προτιμώ αυγολέμονο και οι υπόλοιποι κόκκινο, με σάλτσα ντομάτας.

Χοιρινό με σέλινο (σελινάτο, αυγολέμονο ή με ντομάτα)

Κάνω το χατίρι  και του εαυτού  μου γιατί μέχρις ένα σημείο η ετοιμασία είναι η ίδια. Το φαγητό είναι από τα πιο παραδοσιακά των ημερών σε όλη την Ελλάδα. Πολύ συχνά ανακατεύουμε και πράσα με το σέλινο –κεντανέ με κερεβίζι που λέει και η παροιμία-  και φτιάχνουμε πρασοσέλινο  με ντομάτα ή πάλι με αυγολέμονο.Τα τελευταία χρόνια βάζω πάντα και τουλάχιστον μια σελινόριζα  αντί  της πατάτας που έβαζα την εποχή που είχα μικρά τα παιδιά μου. Πηγαίνει πολύ και «γλυκαίνει» το φαγητό.Κυρίως χειμωνιάτικο φαγητό, στην κόκκινη εκδοχή του χρησιμοποιείται ακόμη και πελτές ελλείψει ντομάτας (λέμε τώρα…). Γίνεται βέβαια και με μοσχάρι αλλά το αυθεντικό είναι με χοιρινό και εδώ που τα λέμε, είναι και καλύτερο…
Ας δούμε λοιπόν τη δική μου συνταγή του σελινάτου.

Παρατηρήσεις

 

Παρατηρήσεις:

1)Και στις δύο εκδοχές μπορούμε να προσθέσουμε πατάτες. Θα μπουν στην κατσαρόλα  μαζί με τη σελινόριζα. Επίσης και στην εκδοχή με ντομάτα μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος ή στο σερβίρισμα λίγο λεμόνι. Του πάει!

2)Το φαγητό μπορεί να γίνει και στη χύτρα ταχύτητας για τους βιαστικούς, τουλάχιστον κατά το ήμισυ! Δηλαδή μέχρι να μισοβράσει το κρέας. Φυσικά μπορούμε να την ξανακλείσουμε αφού προσθέσουμε τα χορταρικά που θα μπουν τότε όλα μαζί…

3)Η επιτυχία του φαγητού ( σαν αυγολέμονο) κατά τη γνώμη μου είναι στην ποσότητα του υγρού. Δεν πρέπει να είναι στεγνό αλλά δεν πρέπει να είναι και σούπα.

Πρέπει να επιτύχουμε μια βελουτέ, πλούσια σάλτσα. Γι αυτό , πέρα από το να είναι μέτρια η ποσότητα των υγρών του, στη φάση που προσθέτουμε το αυγολέμονο δεν χτυπάω τα ασπράδια χωριστά από τους κρόκους όπως κάνω στην κρεατόσουπα, αλλά ολόκληρα τα αυγά.

4) Στη λευκή εκδοχή προτιμούμε λευκό ή ροζέ κρασί αλλά αν το φτιάξουμε με ντομάτα πηγαίνει και το κόκκινο.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο