Το φαγητό που εδώ και χρόνια φτιάχνω την επομένη των Χριστουγέννων είναι το γουρουνάκι με σέλινο. Και μάλιστα σε δυο εκδοχές αφού εγώ το προτιμώ αυγολέμονο και οι υπόλοιποι κόκκινο, με σάλτσα ντομάτας.
Κάνω το χατίρι και του εαυτού μου γιατί μέχρις ένα σημείο η ετοιμασία είναι η ίδια. Το φαγητό είναι από τα πιο παραδοσιακά των ημερών σε όλη την Ελλάδα. Πολύ συχνά ανακατεύουμε και πράσα με το σέλινο –κεντανέ με κερεβίζι που λέει και η παροιμία- και φτιάχνουμε πρασοσέλινο με ντομάτα ή πάλι με αυγολέμονο.Τα τελευταία χρόνια βάζω πάντα και τουλάχιστον μια σελινόριζα αντί της πατάτας που έβαζα την εποχή που είχα μικρά τα παιδιά μου. Πηγαίνει πολύ και «γλυκαίνει» το φαγητό.Κυρίως χειμωνιάτικο φαγητό, στην κόκκινη εκδοχή του χρησιμοποιείται ακόμη και πελτές ελλείψει ντομάτας (λέμε τώρα…). Γίνεται βέβαια και με μοσχάρι αλλά το αυθεντικό είναι με χοιρινό και εδώ που τα λέμε, είναι και καλύτερο…
Ας δούμε λοιπόν τη δική μου συνταγή του σελινάτου.
Υλικά
1 kg χοιρινό για κατσαρόλα σε μέτριες μερίδες
1 κουταλιά ξίδι
½ κιλό χοντρό σέλινο
1-2 σελινόριζες (αν υπάρχουν
½ κούπα (125ml) ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
100 ml κρασί
2 πράσα (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι
Για το αυγολέμονο, 2 αυγά και το χυμό 2 λεμονιών
Εναλλακτικά, 1 κούπα σάλτσα ντομάτας σπιτική ή από κονσέρβα, και τον χυμό ενός λεμονιού
Ή εναλλακτικά 1 κούπα σάλτσα ντομάτας σπιτική, ή από κονσέρβα και χυμό ενός λεμονιού.
Επί το έργον
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε σε μια λεκάνη με νερό μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει μια κουταλιά ξύδι, για 10-15 λεπτά.Έτσι δεν θα μυρίζει βαριά στο φαγητό μας.Βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να τσιγαρίζεται, βάζουμε το κρέας και το γυρνάμε να αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί.
Κόβουμε τα πράσα σε κομματάκι 1-2 εκατοστών και τα ρίχνουμε πάνω από το κρέας. Αλατίζουμε. Προσθέτουμε 1 κούπα νερό και αφήνουμε να βράζει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι το κρέας να «τσιμπιέται» με το πιρούνι, προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται.
Προσθέτουμε και τις σελινόριζες κομμένες σε φέτες. Μετά από 10-15 λεπτά προσθέτουμε το σέλινο πλυμένο πολύ καλά και κομμένο σε κομμάτια με μήκος 7-8 εκατοστά. Όταν χαμηλώσει στην κατσαρόλα, αλατίζουμε ελαφρά (για το σέλινο) και προσθέτουμε πάλι νεράκι.
Τώρα, η 1η εκδοχή . Αυγολέμονο:
Σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι το κρέας να μαλακώσει και το σέλινο να έχει βράσει μέχρι το σημείο που μας αρέσει (εγώ πιέζω ένα κλαράκι ανάμεσα στα δάκτυλά μου κι αν λιώνει θεωρώ ότι είναι έτοιμο).Αν το φτιάξουμε αυγολέμονο, θέλουμε να έχει αρκετό υγρό το φαγητό μας πριν το αυγοκόψουμε. Όχι να το σκεπάζει ( αν και πολλοί το προτιμούν σχεδόν σούπα), αλλά να φαίνεται μέσα στην κατσαρόλα.
Χτυπάμε καλά τα αυγά σε βαθύ πιάτο , προσθέτουμε το λεμόνι σαν κλωστή και αρκετό ζωμό από την κατσαρόλα ( λίγο λίγο με μια βαθιά κουτάλα συνεχίζοντας το χτύπημα). Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αδειάζουμε το πιάτο με το αυγολέμονο πάνω από το φαγητό μας κυκλικά. Ταυτόχρονα κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα μας να πάει παντού και να μην πήξει απότομα. Ξαναβάζουμε στο μάτι την κατσαρόλα και μόλις πάει να πάρει βράση την απομακρύνουμε οριστικά και σερβίρουμε.
Και η 2η εκδοχή, με σάλτσα ντομάτας:
Μόλις χαμηλώσουν τα σέλινα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Λίγο πριν αποσύρουμε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό μας μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να απορροφηθούν όλα τα υγρά του. Αυτή την εποχή χρησιμοποιούμε σπιτική σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένη ντομάτα κονσέρβας ή πελτέ διαλυμένο σε νερό.
Ενώ το αυγολέμονο σερβίρεται καυτό (κατά τη γνώμη μου), το φαγητό με την ντομάτα χρειάζεται να μείνει ένα δεκάλεπτο να ηρεμήσει (να μαρουβίσει όπως λέμε στην Κρήτη).
Παρατηρήσεις
Παρατηρήσεις:
1)Και στις δύο εκδοχές μπορούμε να προσθέσουμε πατάτες. Θα μπουν στην κατσαρόλα μαζί με τη σελινόριζα. Επίσης και στην εκδοχή με ντομάτα μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος ή στο σερβίρισμα λίγο λεμόνι. Του πάει!
2)Το φαγητό μπορεί να γίνει και στη χύτρα ταχύτητας για τους βιαστικούς, τουλάχιστον κατά το ήμισυ! Δηλαδή μέχρι να μισοβράσει το κρέας. Φυσικά μπορούμε να την ξανακλείσουμε αφού προσθέσουμε τα χορταρικά που θα μπουν τότε όλα μαζί…
3)Η επιτυχία του φαγητού ( σαν αυγολέμονο) κατά τη γνώμη μου είναι στην ποσότητα του υγρού. Δεν πρέπει να είναι στεγνό αλλά δεν πρέπει να είναι και σούπα.
Πρέπει να επιτύχουμε μια βελουτέ, πλούσια σάλτσα. Γι αυτό , πέρα από το να είναι μέτρια η ποσότητα των υγρών του, στη φάση που προσθέτουμε το αυγολέμονο δεν χτυπάω τα ασπράδια χωριστά από τους κρόκους όπως κάνω στην κρεατόσουπα, αλλά ολόκληρα τα αυγά.
4) Στη λευκή εκδοχή προτιμούμε λευκό ή ροζέ κρασί αλλά αν το φτιάξουμε με ντομάτα πηγαίνει και το κόκκινο.
Καλημέρα!!άλλη μια φορά θα ήθελα να ήμουν πιο κοντά σας να δοκιμάσω τις νοστιμιές σας!!Το έχω επιθυμήσει αυτό το φαγητό ίσως με σελινόριζα και πατάτες να το φάνε, τα χόρτα στο κρέας δεν αρέσουν ιδιαίτερα.
Χρόνια Πολλά και πάλι.
Τα μελομακάρονα έκαναν θραύση τέλειωσαν ήδη!!
Vita χρονια πολλα!!!!Το φαγητο αυτο θα το δοκιμασω την Πρωτοχρονια!!μερες μου το ζηταει ο αντρας μου!!!!φιλια και να εισαι παντα καλα!!
Μια μεριδα με μπολικο λεμονακι για μενα παρακαλω!
Τέλοια η συνταγή!!!! ….. μυρωδιές από την πατρίδα μου!!! Χρόνια Πολλά με υγεία και αγάπη!!! Καλώς σε βρήκα. Άννα
Αγαπημένο μου! Και με τη σελινόριζα και με πατατούλες και χωρίς μόνο με σελινάκι, υπέροχο, ελληνικότατο, χριστουγεννιάτικο, και όχι μόνο, οικογενειακό..πεντανόστιμο φαγάκι και στις δύο εκδοχές του! Γειά στα χεράκια σου! Με ξελίγωσες τώρα..χιχιχι! Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε!
Οι δύο εκδοχές μου άρεσαν…Εσύ παιδί μου θα με πεθάνεις…! Είσαι τυχερή που είμαι μακρύά αλλιώς θα με έίχες μόνιμη στην κουζίνα σου…!
Ξανθή και οι δικοί μου δεν τρελαίνονται για χόρτα στο κρέας, αλλά αυτό το απολαμβάνουν.Μπορεί απλώς να κάνουν το χατίρι μου 🙂
Κατερίνα καλή Πρωτοχρονιά και καλή επιτυχία!
Λίλα κι εγώ του λεμονιού είμαι 🙂
Άννα καλώς όρισες. Χαίρομαι που με βρήκες γιατί έτσι σε βρήκα κι εγώ. Να περνάς…
Έφη πάλι σαν να μίλησες με τα δικά μου λόγια! Κι εμένα όπως κι αν είναι μ' αρέσει αυτό το φαγητό και λίγο παραπάνω με το αυγολέμονο 🙂
Μαρίνα το επόμενο καλοκαίρι σε περιμένω.Το φετινό μάλλον ήταν δύσκολο και για τις δυο μας…
jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
Φαίνεται πολύ ωραίο! Τώρα το δοκιμάζω για πρώτη φορά, ελπίζω να το πετύχω!!! Εξαιρετικό το blog σου, συγχαρητήρια!!!!
Αγαπητή Vita, φαίνεται πολύ νόστιμη η συνταγή για το σελινάτο σου.Θέλω να τη φτιάξω, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να ζεματίσω πριν το σέλινο.Οι μεγάλες σε ηλικία μαγείρισες επιμένουν σε αυτό.Εσύ τι με συμβουλεύεις;Ρένα από Μυτιλήνη.Σου εύχομαι Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη.
Ειρήνη μου ανάλογα πόσο τρυφερό είναι… Εγώ αν είναι πολύ φρέσκο και τρυφερό δεν το ζεματίζω. Αν είναι πιο χοντρά τα κοτσανάκια και πιο τραχιά τα φύλλα το ζεματίζω σε νερό που βράζει (ελαφρά αλατισμένο) για λίγα λεπτά. Καλή επιτυχία!
Έγινε πεντανόστιμο, όπως ό,τι φτιάχνω από εσάς!
Καλή χρονιά να έχετε, με υγεία και χαρά στο σπιτικό σας!
Σας ευχαριστώ πολύ που το δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε! Καλή Χρονιά και σε σας με υγεία και ευτυχία!
Μόλις ψήθηκε το σελινάτο μας!!! Παραδοσιακά το φτιάχνουμε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, καθυστερησαμε λίγο να το φτιάξουμε αλλά η γεύση του μας αποζημίωσε!!!
Από τα πιο αγαπημένα πιάτα και για μας! Μάλλον θα το ξαναφτιάξω την επόμενη εβδομάδα! Καλή Πρωτοχρονιά και κυρίως Καλή Χρονιά!