Ένα πανεύκολο γλυκό για κέρασμα ή για επιδόρπιο!
Εξ αναβολής η σημερινή ανάρτηση, γιατί από τότε που ετοιμάστηκε συνέτρεξαν κάμποσοι λόγοι για να μη δημοσιευτεί, και ξαχάστηκε στον φάκελλο «προς δημοσίευση»! Την έφτιαξα πρώτη φορά τις μέρες του Πάσχα με γλυκιά μυζήθρα (γι αυτό οι φωτογραφίες με το εκτός εποχής λουλούδι), αλλά ήδη έχει δοκιμαστεί 1-2 φορές ακόμη. Μιας και σήμερα είναι μια μέρα εορτής για την περιοχή μας, θεώρησα καλό να πάρει σήμερα τη σειρά του και πιστεύω ότι θα το βρείτε εύκολο και νόστιμο καλοκαιρινό επιδόρπιο.
Η αρχική σκέψη γι αυτό το γλυκό ήταν να …προσεγγίσει το κιουνεφέ. Η ιδέα όταν το έφτιαξα ήταν να ετοιμάσω ένα ζεστό κιουνεφέ αλλά επειδή προέκυψαν μουσαφίρηδες και δεν ήθελα να ψήνω κάτι τελευταία ώρα, είπα να «σκαρώσω» κάτι αντίστοιχο με το φύλλο του κανταϊφιού που είχα, και να το σερβίρω κρύο.
Υπήρχαν όμως δυο επί πλέον βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες: α) δεν είχα το κατάλληλο τυρί (στο κιουνεφέ χρησιμοποιώ την χανιώτικη «μαλάκα» με άριστα αποτελέσματα) και β) το κιουνεφέ στη δική μου γεύση ταιριάζει καυτό, ακόμη κι αν δεν είναι με το σωστό τυρί. Μας αρέσει ζεστό, στο τηγανάκι, αν και φτιάχνω και την παραλλαγή του φούρνου.
Κατέληξα σε τούτο εδώ το «αυτοσχέδιο» γλυκάκι που το βλέπω να καθιερώνεται το φετινό καλοκαίρι στα κεράσματά μου.Είναι κάτι ανάμεσα στο μυζηθρομπούρεκο, στο εκμέκ κανταΐφι, και στο κιουνεφέ, σερβιρισμένο με κρέμα γάλακτος κτυπημένη ως σαντιγί. Είναι εύκολο, γρήγορο, με σίγουρη επιτυχία, και τρώγεται κρύο, από το ψυγείο! Επίσης παρόλο που έχει τις κρεμούλες του, δεν του πηγαίνει άσχημα και μια μπάλα παγωτό από το πλάι…. Αν θέλουμε, βάζουμε και καμιά φραουλίτσα ή κάποιο κερασάκι στην κορφή για δροσιά και διακόσμηση!
Με προβλημάτισε ο τίτλος της συνταγής και για να μην κάνω πιο περιφραστική ονομασία, το ονόμασα απλά σιροπιαστό. Θα έλεγα λοιπόν ότι είναι ένα μπουρέκι (λόγω της μυζήθρας) που σερβίρεται αν θέλουμε ζεστό χωρίς την κρέμα, αλλά είναι εξίσου-μάλλον περίσσότερο- νόστιμο και από το ψυγείο. Είναι όμως και στη λογική του εκμέκ λόγω του κανταϊφιού, και επειδή έχουμε δυο στρώσεις κανταΐφι, φέρνει και προς το κιουνεφέ!
Υλικά
300gr κανταΐφι
100gr καθαρισμένο βούτυρο
300gr γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) Κρήτης ή άλλο τυρί κρέμα
1-2 κουταλιές γάλα ή κρέμα γάλακτος
Ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι:
250gr ζάχαρη
200ml νερό
½ λεμόνι (τον χυμό και την κούπα)
Για την επικάλυψη:
250ml κρέμα γάλακτος 35%λιπαρά
2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 σωληνάκι βανιλίνη
Αμυγδαλάκι τριμμένο ή τρούφα σοκολάτας
Επί το έργον
Αφήνουμε το κανταΐφι να ξεπαγώσει τελείως και με το ψαλίδι της κουζίνας ή με καλό μαχαίρι το κόβουμε σε μικρά κομματάκια (όπως στο κιουνεφέ) σε σκεύος με διαστάσεις 21Χ21 ή αντίστοιχο στρογγυλό. Το περιχύνουμε με το βούτυρο αφού το λιώσουμε (δεν είναι ανάγκη να κάψει) και το ανακατεύουμε να βουτυρωθεί παντού. Αφαιρούμε το μισό και πατάμε το υπόλοιπο με την παλάμη μας ή με ένα βαζάκι ώστε να έχει ίδιο ύψος παντού στο σκεύος μας. Λιώνουμε το τυρί σε ένα μπολ και για να γίνει πιο κρεμώδες προσθέτουμε 1-2 κουταλιές γάλα ή κρέμα γάλακτος.
Προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Το απλώνουμε πάνω από το κανταΐφι. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις), στη μεσαία σχάρα, για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει. Λίγο πριν το βγάλουμε από τον φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 7 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός (χαμηλώνουμε στο 6 από 9 μόλις πάρει βράση και μετράμε 7 λεπτά). Περιχύνουμε το γλυκό μόλις βγει από τον φούρνο με ζεστό σιρόπι, και αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει, χτυπάμε σε σαντιγί την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια και την απλώνουμε πάνω από το γλυκό. Πασπαλίζουμε με τρούφα ή αμυγδαλάκι και αφήνουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες.
Παρατηρήσεις
- Στα σιροπιαστά μου βάζω καθαρισμένο βούτυρο από πλάκα ή από απλά παίρνω βούτυρο σε βαζάκι.
- Αν μας αρέσουν τα γλυκά μας πολύ γλυκά, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και στο μείγμα του τυριού ή/και αυξάνουμε τη ζάχαρη στη σαντιγί.
- Παίρνω κρέμα γάλακτος των 250 και αφαιρώ 1-2 κουταλιές για το τυρί. Την υπόλοιπη την χτυπώ για την επικάλυψη.
- Συνήθως παίρνω νωπό φύλλο κανταΐφι από εργαστήριο ή από το σούπερ μάρκετ για να καταψύχω όσο περισσεύει από αυτά τα γλυκά.