Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες που έκανα την ανάρτηση για τον πελτέ από κυδώνι. Είχα γράψει τότε ότι τα απομεινάρια ,φλούδια και κουκούτσια, τα χρησιμοποίησα για να φτιάξω κυδωνόπαστο.Δεν είχα βάλει τη συνταγή γιατί ήθελα να φτιάξω λίγο με την δεύτερη μέθοδο που συνηθίζω, και να γράψω μαζί τους δυο τρόπους παρασκευής.
Πολλοί συγχέουν το κυδωνόπαστο με τον πελτέ.Όμως δεν είναι τα ίδια, ούτε στην εμφάνιση , ούτε στον τρόπο που τα φτιάχνουμε, ούτε βέβαια στη γεύση.Για τον πελτέ χρησιμοποιούμε τον ζωμό από βρασμένα κυδώνια, δηλαδή το νερό μέσα στο οποίο τα βράσαμε, ενώ για το κυδωνόπαστο τον πολτό των κυδωνιών ( για τη μαρμελάδα και το ζωμό και τον πολτό ). Αυτά τα παρασκευάσματα είναι ένα κλασικό παράδειγμα για τη φράση “τίποτα δεν πάει χαμένο”.Ευτελές το παράδειγμα για τόσο βαρειά φράση; Πιθανόν… Αλλά κυριολεκτικά, για όποιον δεν βαριέται, από τα κυδώνια τίποτα δεν πάει χαμένο! Με 2 κιλά κυδώνια μπορούμε να φτιάξουμε και το γλυκό μας, και πελτέ και κυδωνόπαστο.
Η ευρηματικότητα της απλής μαγείρισσας και η τάση της να αξιοποιεί όλα τα υλικά της για λόγους οικονομίας κατ’ αρχήν, έχουν δώσει γευστικά αριστουργήματα.Κατά τον Αθήναιο, και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έβραζαν κυδώνια με μούστο ή πετιμέζι.Το συγκεκριμένο γλυκό φτιάχνεται σ΄όλη την Ελλάδα και προφανώς και στην Κρήτη αφού σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε η κυδωνιά καλλιεργείται εδώ από την αρχαιότητα. Πολτό των κυδωνιών μπορούμε να πάρουμε είτε βράζοντας 2-3 κυδώνια μαζί με τα φλούδια και τα κουκούτσια εκείνων που κάναμε γλυκό, είτε ψήνοντας στο φούρνο κυδώνια μέχρι να μαλακώσουν.
Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε την πρώτη μέθοδο.
Έβρασα 3 κυδώνια κομμένα στα 8 μαζί με τα φλούδια και τα κουκούτσια 4 άλλων που είχα χρησιμοποιήσει για το γλυκό μου.Τα έβαλα σε κατσαρόλα με νερό που τα σκέπαζε 1-2 δάκτυλα με 1 ξύλο κανέλας και όταν πήρε βράση, χαμήλωσα τη θερμοκρασία και τα άφησα να βράζουν μέχρι να μαλακώσουν.Τα φλούδια και τα κουκούτσια ήταν στο τούλι. Χρησιμοποίησα το ζωμό για τον πελτέ και άλεσα τα κυδώνια (χωρίς την κανέλα ) για το κυδωνόπαστο.
Με τα βρασμένα κυδώνια.Δεν έβαλα μέσα τα αμύγδαλα. |
Στη δεύτερη περίπτωση, έκοψα 4 κυδώνια σε φέτες (ακαθάριστα) , αφού τα έπλυνα πολύ καλά και έβγαλα το σκληρό μέρος που έχει τα κουκούτσια (δεν τα πέταξα όμως). Επειδή ήταν αράντιστα, είχαν μερικούς …ανεπιθύμητους επισκέπτες γι αυτό και η ανομοιομορφία που βλέπετε.
Έστρωσα τις φέτες σε πυρέξ έβαλα μία κούπα νερό, 5-6 γαρύφαλλα και 1 ξύλο κανέλα και σε τούλι τα κουκούτσια τους, και τα έψησα στους 180 βαθμούς μέχρι που μαλάκωσαν.Ενδιάμεσα, έβγαλα το τούλι και τα γύρισα μια φορά.Όταν ήταν έτοιμα είχαν πιει και το νερό τους.Τα άλεσα στο μπλέντερ και πήρα τον πολτό.
Στον πολτό των ψητών, έβαλα μέσα τα αμύγδαλα. |
Κυδωνόπαστο λοιπόν!
Υλικά
Για κάθε 3 κούπες πολτό κυδωνιών
2 κούπες ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι
Ασπρισμένα* αμύγδαλα (για μέσα ή για διακόσμηση από πάνω )
Αμπερόριζα, βανίλια (εγώ έβαλα 3 σταγόνες υγρής βανίλιας)
1 κουταλιά λικέρ με βάση το κονιάκ (η τεντούρα του πάει πολύ) ή σκέτο κονιάκ.
Κρυσταλλική ζάχαρη για το τύλιγμα
Επί το έργον
Δείτε τη διαδικασία στο video που ακολουθεί και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα video εδώ:
Βάζουμε τον πολτό των κυδωνιών με τη ζάχαρη το μέλι και τα αρωματικά σε κατσαρόλα, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η ζάχαρη με τον πολτό και βράζουμε το μείγμα μας ανακατεύοντας. Χαμηλώνουμε το μάτι(στη δική μου κουζίνα η μέγιστη διαβάθμιση είναι 9 και χαμήλωσα στο 5) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Καλύτερα να έχουμε μεγάλη κατσαρόλα γιατί εκείνα τα φλιπ-φλοπ είναι καυτά και αλοίμονο στα χεράκια μας αν μας τα πετύχουν.Πρέπει όμως να ανακατεύουμε γιατί πιάνει εύκολα από ένα σημείο και μετά.
Όταν το μείγμα μας ξεκολλά από την κατσαρόλα, ρίχνουμε τα αμύγδαλα (αν τα βάλουμε μέσα), το γυρνάμε 1-2 φορές ακόμη, αφαιρούμε την αμπερόριζα και το απλώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο πυρέξ ώστε να έχει πάχος ενός δακτύλου.Το βράσιμο μου πήρε περίπου μια ώρα στην περίπτωση του πολτού των βρασμένων κυδωνιών και περίπου 45 λεπτά στα ψητά.Στρώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι αφού τη ραντίσουμε με το λικέρ.Αν δεν έχουμε βάλει μέσα τα αμύγδαλα, χαράσσουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι σε ρομβοειδή κομμάτια την επιφάνεια και στο κέντρο καθενός σπρώχνουμε ένα αμύγδαλο.
Αφήνουμε το κυδωνόπαστο να στεγνώσει 2 μέρες. Το κόβουμε σε κομμάτια , τα τυλίγουμε στη ζάχαρη και τα αφήνουμε να στεγνώσουν μια ακόμη μέρα.
Στεγνώνουν! |
Το διατηρούμε σε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία για αρκετό καιρό .Ιδιαίτερα αν τυλίξουμε ένα ένα κομμάτι σε ζελατίνα μπορεί να κρατήσει ως τα Χριστούγεννα.
Παρατηρήσεις
Τα αφήνουμε ένα δυο λεπτά, χύνουμε το καυτό νερό και τα σκεπάζουμε με κρύο.Τα φλούδια φεύγουν τώρα εύκολα , μόλις τα τρίψουμε με τα δάκτυλά μας.Αφήνουμε να στεγνώσουν.Για περισσότερο άρωμα τα στεγνώνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.Τώρα τελευταία, τα βάζω για 1-2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων.Μυρίζουν ωραία και στεγνώνουν, χωρίς να σκουρύνουν.
Καλημέρα!!το πολυαγαπημένο γλυκό του συζύγου, είμαι έτοιμη να το φτιάξω.
Σήμερα έχω τρέξιμο πολύ θα κάτσω με την ησυχία μου να διαβάσω και να απολαύσω τη συνταγή σου αργότερα.
Ωραίο το κυδωνόπαστο, δε λέω, αλλά σαν τον πελτέ….τίποτα!!
Δυστυχώς, όσο και να φτιάξω κάθε χρόνο, δεν κρατάει πολύ! Τελειώνει γρήγορα!
Ένα κομματάκι για το απόγευμα, δεν θα με χάλαγε! Φέτος δεν έκανα (ακόμα…).
Ξανθή μου εκτός από νόστιμο είναι και από τα πιο light γλυκά! Το χρώμα δεν είναι αυτό που ήθελα και στις δύο περιπτώσεις.Περιμένω το δικό σου.
Δύσπιστε κι εμένα ο πελτές μ' αρέσει καλύτερα.Όσο για τη διατήρηση; Κι εγώ δεν ξέρω πόσο διατηρείται γιατί ποτέ δεν εξαντλήσαμε το χρόνο 🙂
Αχ Κική μου να έφερνες λέι εσύ 2 cup cakes να έβαζα κι εγώ το κυδωνόπαστο.Τέλειο θα ήταν το καφεδάκι μας!
Μόλις το τελείωσα με τη μέθοδο του βρασμού, έτσι το κάνω κι εγώ, κι έχω κρατήσει το ζουμί για αύριο να κάνω ζελέ.
Καλό βράδυ.
Ξέχασα να σου γράψω για το χρώμα προς το παρόν δείχνει ανοιχτόχρωμο.Ανάρτηση εγώ έχω από πέρσι οπότε δεν θα ξαναβάλω κάτι με φωτογραφίες. Επίσης προχτές είχε έρθει φίλη που μου χαρίζει κάθε χρόνο κυδώνια από δικές τους κυδωνιές κι είχαμε τη συζήτηση των κυδωνιών.
Υποστηρίζει κι εκείνη ότι είναι θέμα εδάφους ποικιλίας κυδωνιάς αλλά και καιρικών συνθηκών.
Πέρσι δεν μου είχε δώσει γιατί ήταν σαν ξύλα μου είπε λόγω ανομβρίας.
Οπότε όπως καταλαβαίνεις το θέμα είναι πολύπλοκο.
Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε βέβαια εδώ στην Αθήνα αυτά που κυκλοφορούν στα Σ/Μ ή και στη λαϊκή, είναι, τι τους κάνουν και δεν έχουν απέξω χνούδι καθόλου.
Εγώ περιμένω πολλά τώρα από άλλο περιβόλι για να φτιάξω μαρμελάδα κυδώνι ρόδι για το μπαζάρ.
Οπότε θα έχω κι άλλες εμπειρίες και τα ξαναλέμε.
καληνύχτα.
Ξανθή είχα ένα ανώνυμο σχόλιο στον πελτέ που λέει να προσθέσουμε λίγο χυμό ροδιού για το χρώμα στα γλυκά με κυδώνι.Σκοπεύω να το κάνω την επόμενη φορά.Όσο για τη βροχή…κι εμείς το ΄παρατηρούμε αυτό.Αν δεν φάνε βροχή δεν είναι λένε καλά τα κυδώνια.Εγώ τα πρώτα τα πήρα από τον μανάβη και δεν είχαν χνούδι, αλλά τα δεύτερα ήταν από παραγωγό και ήταν ασσύμετρα και με χνούδι
Αχ και να'χα λίγο!!!
Έλα να παίξουμε στο blog μου! Έφτιαξα ένα κουίζ…
Δεν έχω φτιάξει ποτέ και δεν με βλέπω χιχιχιχι
Θα πάρω λιγάκι όμως από το δικό σου 😀
Φιλιά
Καλό μηνα και καλή εβδομάδα
Τελικά πρόσθεσα ρόδι στον πελτέ κι ενώ το γλυκό και το παστοκύδωνο είχαν πάρει ανοιχτό χρώμα αυτό έχει πάρει ένα αλλιώτικο πιο σκούρο λες να δούλεψε;;θα σου στείλω φωτογραφίες να δεις διαφορά.
Καλό Μήνα!!!
Καλή μου εσύ με την Ξανθή έχετε κάνει "διατριβή" πάνω στα κυδώνια και τα παράγωγά τους! Τι είστε εσείς, σας φοβήθηκε το μάτι μου, με τα όσα διαβάζω :-))
Tα κομματάκια πάντως της πρώτης φωτογραφίας είναι κουκλιά!
Μαρίνα μακάρι να μπορούσα να σου στείλω…Θα περάσω να παίξω 🙂
Αστέρι για όλα υπάρχει η πρώτη φορά! Κάνεις τόσα πολλά!πώς και δεν τόχεις επιχειρήσει;
Ξανθή θαυμάσια σου έγιναν.Ακόμη και ανοιχτόχρωμα φαίνονται υπέροχα! Γυαλιστερά και διάφανα.
Πηνελόπη είδες; Θα το λύσουμε αργά ή γρήγορα το πρόβλημα 🙂
Kάθε φορά που ταξιδεύω και κάνουμε στάση στο 90 ..θα πάρω κυδωνόπαστο σίγουρα!
Το λατρεύω!
Δέν έχω φτιάξει ποτέ!
Θα το προσπαθήσω του χρόνου!
Καλό μήνα και γλυκό εύχομαι!
Φιλάκια!
Eva ευχαριστώ για τις ευχές. Να αποφασίσεις να το φτιάξεις.Πέρα από την ώρα που ανακατεύεις δεν έχει άλλο κόπο.Κι αυτή δεν περνά δύσκολα γιατί έχεις την αγωνία του χρώματος και της διαφάνειας και απολαμβάνεις τις μεταβολές που συμβαίνοουν στον πολτό σου 🙂
΄Πολυ καλό το κυδονοπαστο ξημερα το εκανα. Τορα θα περιμένω να στεγνωσει.
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΑ VITA ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΑ ΚΥΔΩΝΟΠΑΣΤΟ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ 2Η ΜΕΘΟΔΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΦΗΣΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΚΑΛΑ ΟΤΑΝ ΕΒΑΛΑ ΖΑΧΑΡΗ ΕΒΓΑΛΕ ΑΡΚΕΤΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΦΗΣΑ ΑΚΟΜΑ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ Η ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΑΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
ΒΑΓΙΑ
Βάγια καλώς όρισες! Προφανώς δεν στέγνωσε όσο έπρεπε γι αυτό βγάζει υγρά! Στρώσε τη σχάρα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και βάλε τα κομμάτια σε 80 βαθμούς κατά προτίμηση στον αέρα και με λίγο ανοικτή την πόρτα του φούρνου. Έτσι θα στεγνώσει χωρίς να χαλάσει το χρώμα του. Ελπίζω να το σώσεις, αλλιώς βάλε το στο ψυγείο και καταναλώστε το γιατί θα μουχλιάσει.
[…] Έτσι περνά το υγρό που μου έμεινε από το βράσιμο των κυδωνιών μου, χωρίς ίχνος ανεπιθύμητου υλικού.Δεν πιέζουμε τα κυδώνια και τα λοιπά για να μη θολώσει το σιρόπι μας.Πετάμε το τούλι με τα σπόρια.Με τα υπόλοιπα –αν έχουμε βάλει και κυδώνια- φτιάχνουμε ωραιότατο κυδωνόπαστο.(Σε άλλο post αυτό). […]
πολύ λεπτομερής και κατατοπιστική παρουσίαση. Το έφτιαξα πρώτη φορά. Η ένστασή μου είναι ότι, παρόλο που έβαλα κυδώνι – ζάχαρη 2:1 , λιγότερο απ’ ο τι προτείνετε δηλαδή, το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ γλυκό! Τόσο που σχεδόν δεν μπορούσαμε να το φάμε! Έκανα κάτι λάθος ή έτσι είναι το κυδωνόπαστο?
Σας ευχαριστώ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή. Ναι, το κυδωνόπαστο είναι “πολύ γλυκό” γλυκό. Σαν παστέλι με κυδώνι θα λέγαμε. Αν δείτε άλλες συνταγές έχουν ακόμη περισσότερη ζάχαρη. Καλά κάνατε και ελαττώσατε τη ζάχαρη, ελπίζω μόνο να έδεσε καλά και να γίνει σταθερό όταν στεγνώσει. Καλοφάγωτο, και του χρόνου εύχομαι!
Για σας σήμερα έφτιαξαν το κυδωνοπαστο τώρα είναι στη φάση πού τό στεγνώνο . κράτησα το ζουμί εάν μπορείτε νά μου στείλετε τή συνταγή για τό πελτέ νά κάνω ευχαριστώ πολύ
Τι ωραία! Αυτή την εποχή κυδώνια; Έχω εκπλαγεί! Σε ποιά περιοχή υπάρχουν τώρα κυδώνια (αν επιτρέπετε…); Λοιπόν ο πελτές είναι εδώ: https://www.cretangastronomy.gr/2010/10/kidoni-peltes/
Καλή επιτυχία και με υγεία να καταναλώσετε ό,τι φτιάχνετε!