VIDEOS

Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο (VIDEO)

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες που έκανα την ανάρτηση για τον πελτέ από κυδώνι. Είχα γράψει τότε ότι τα απομεινάρια  ,φλούδια και κουκούτσια, τα χρησιμοποίησα για να φτιάξω κυδωνόπαστο.Δεν είχα βάλει τη συνταγή γιατί ήθελα να φτιάξω λίγο  με την δεύτερη μέθοδο που συνηθίζω, και να γράψω μαζί τους δυο τρόπους παρασκευής.

Πολλοί συγχέουν το κυδωνόπαστο με τον πελτέ.Όμως δεν είναι τα ίδια, ούτε στην  εμφάνιση , ούτε στον τρόπο που τα φτιάχνουμε, ούτε βέβαια στη γεύση.Για τον πελτέ χρησιμοποιούμε τον ζωμό από βρασμένα κυδώνια, δηλαδή το νερό μέσα στο οποίο τα βράσαμε, ενώ για το κυδωνόπαστο τον πολτό των κυδωνιών ( για τη μαρμελάδα και το ζωμό και τον πολτό ).

Αυτά τα παρασκευάσματα είναι ένα κλασικό παράδειγμα για τη φράση “τίποτα δεν πάει χαμένο”.Ευτελές το παράδειγμα για τόσο βαρειά φράση; Πιθανόν… Αλλά κυριολεκτικά, για όποιον δεν βαριέται, από τα κυδώνια τίποτα δεν πάει χαμένο! Με 2 κιλά κυδώνια μπορούμε να φτιάξουμε και το γλυκό μας, και πελτέ και κυδωνόπαστο.
Η ευρηματικότητα της απλής μαγείρισσας και η τάση της να αξιοποιεί όλα τα υλικά της για λόγους οικονομίας κατ’ αρχήν, έχουν δώσει  γευστικά αριστουργήματα.Κατά τον Αθήναιο, και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έβραζαν κυδώνια με μούστο ή πετιμέζι.Το συγκεκριμένο γλυκό φτιάχνεται σ΄όλη την Ελλάδα και προφανώς και στην Κρήτη αφού σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε η κυδωνιά καλλιεργείται εδώ από την αρχαιότητα.
Πολτό των κυδωνιών μπορούμε να πάρουμε είτε βράζοντας 2-3 κυδώνια μαζί με τα φλούδια και τα κουκούτσια εκείνων που κάναμε γλυκό, είτε ψήνοντας στο φούρνο κυδώνια μέχρι να μαλακώσουν.
Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε την πρώτη μέθοδο.

Έβρασα 3 κυδώνια κομμένα στα 8 μαζί με τα φλούδια και τα κουκούτσια 4 άλλων που είχα χρησιμοποιήσει για το γλυκό μου.Τα έβαλα σε κατσαρόλα με νερό που τα σκέπαζε 1-2 δάκτυλα με 1 ξύλο κανέλας και όταν πήρε βράση, χαμήλωσα τη θερμοκρασία και τα άφησα να βράζουν μέχρι να μαλακώσουν.Τα φλούδια και τα κουκούτσια ήταν στο τούλι. Χρησιμοποίησα το ζωμό για τον πελτέ και άλεσα τα κυδώνια (χωρίς την κανέλα ) για το κυδωνόπαστο.

 

Με τα βρασμένα κυδώνια.Δεν έβαλα μέσα τα αμύγδαλα.

Στη δεύτερη περίπτωση, έκοψα 4 κυδώνια σε φέτες (ακαθάριστα) , αφού τα έπλυνα πολύ καλά   και έβγαλα το σκληρό μέρος που έχει τα κουκούτσια (δεν τα πέταξα όμως). Επειδή ήταν αράντιστα, είχαν μερικούς …ανεπιθύμητους επισκέπτες γι αυτό και η ανομοιομορφία που βλέπετε.

Έστρωσα τις φέτες σε πυρέξ έβαλα μία κούπα νερό, 5-6 γαρύφαλλα και 1 ξύλο κανέλα  και σε τούλι τα κουκούτσια τους, και τα έψησα στους 180 βαθμούς μέχρι που μαλάκωσαν.Ενδιάμεσα, έβγαλα το τούλι και τα γύρισα μια φορά.Όταν ήταν έτοιμα είχαν πιει και το νερό τους.Τα άλεσα στο μπλέντερ και πήρα τον πολτό.

Στον πολτό των ψητών, έβαλα μέσα τα αμύγδαλα.

Κυδωνόπαστο λοιπόν!

Υλικά:

Για κάθε 3 κούπες πολτό κυδωνιών
2 κούπες ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι
ασπρισμένα* αμύγδαλα (για μέσα ή για διακόσμηση από πάνω )
αμπερόριζα, βανίλια (εγώ έβαλα 3 σταγόνες  υγρής βανίλιας)
1 κουταλιά λικέρ με βάση το κονιάκ (η τεντούρα του πάει πολύ) ή  σκέτο κονιάκ.
Κρυσταλλική ζάχαρη για το τύλιγμα

Επί το έργον:

Δείτε τη διαδικασία στο video που ακολουθεί και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα video εδώ:

Βάζουμε τον πολτό των κυδωνιών με τη ζάχαρη το μέλι και τα αρωματικά σε κατσαρόλα, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η ζάχαρη με τον πολτό και βράζουμε το μείγμα μας ανακατεύοντας. Χαμηλώνουμε το μάτι(στη δική μου κουζίνα η μέγιστη διαβάθμιση είναι 9 και χαμήλωσα στο 5) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Καλύτερα να έχουμε μεγάλη κατσαρόλα γιατί εκείνα τα φλιπ-φλοπ είναι καυτά και αλοίμονο στα χεράκια μας αν μας τα πετύχουν.Πρέπει όμως να ανακατεύουμε γιατί πιάνει εύκολα από ένα σημείο και μετά.

 

Όταν το μείγμα μας ξεκολλά από την κατσαρόλα, ρίχνουμε τα αμύγδαλα (αν τα βάλουμε μέσα), το γυρνάμε 1-2 φορές ακόμη, αφαιρούμε την αμπερόριζα και το απλώνουμε  σε ελαφρά λαδωμένο πυρέξ ώστε να έχει πάχος ενός δακτύλου.Το βράσιμο μου πήρε περίπου μια ώρα στην περίπτωση του πολτού των βρασμένων κυδωνιών και περίπου 45 λεπτά στα ψητά.Στρώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι αφού τη ραντίσουμε με το λικέρ.Αν δεν έχουμε βάλει μέσα τα αμύγδαλα, χαράσσουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι σε ρομβοειδή κομμάτια την επιφάνεια και στο κέντρο καθενός σπρώχνουμε ένα αμύγδαλο.

Αφήνουμε το κυδωνόπαστο  να στεγνώσει 2 μέρες. Το κόβουμε σε κομμάτια , τα τυλίγουμε στη ζάχαρη και τα αφήνουμε να στεγνώσουν μια ακόμη μέρα.

Στεγνώνουν!

Το διατηρούμε σε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία για αρκετό καιρό .Ιδιαίτερα αν τυλίξουμε ένα ένα κομμάτι σε ζελατίνα μπορεί να κρατήσει ως τα Χριστούγεννα.

 

Με τα ψητά κυδώνια -που εμένα μ’αρέσει καλύτερα- είναι ακόμη στη φάση του πρώτου στεγνώματος και δεν έχω φωτογραφίες από το έτοιμο.
* Άσπρισμα αμυγδάλων
 Βράζουμε νερό σε κατσαρολάκι  και ρίχνουμε μόλις πάρει βράση τα αμύγδαλα.Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός κλείνουμε το μάτι.Δεν τα βάζουμε να βράσουν με το νερό από την αρχή γιατί σκουραίνουν.

Τα αφήνουμε ένα δυο λεπτά, χύνουμε το καυτό νερό και τα σκεπάζουμε με κρύο.Τα φλούδια φεύγουν τώρα εύκολα , μόλις τα τρίψουμε με τα δάκτυλά μας.Αφήνουμε να στεγνώσουν.Για περισσότερο άρωμα τα στεγνώνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.Τώρα τελευταία, τα βάζω για 1-2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων.Μυρίζουν ωραία και στεγνώνουν, χωρίς να σκουρύνουν.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές