Vegan/vegetarian

Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο (VIDEO)

Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο (VIDEO)

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες που έκανα την ανάρτηση για τον πελτέ από κυδώνι. Είχα γράψει τότε ότι τα απομεινάρια  ,φλούδια και κουκούτσια, τα χρησιμοποίησα για να φτιάξω κυδωνόπαστο.Δεν είχα βάλει τη συνταγή γιατί ήθελα να φτιάξω λίγο  με την δεύτερη μέθοδο που συνηθίζω, και να γράψω μαζί τους δυο τρόπους παρασκευής.

Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο (VIDEO)

Πολλοί συγχέουν το κυδωνόπαστο με τον πελτέ.Όμως δεν είναι τα ίδια, ούτε στην  εμφάνιση , ούτε στον τρόπο που τα φτιάχνουμε, ούτε βέβαια στη γεύση.Για τον πελτέ χρησιμοποιούμε τον ζωμό από βρασμένα κυδώνια, δηλαδή το νερό μέσα στο οποίο τα βράσαμε, ενώ για το κυδωνόπαστο τον πολτό των κυδωνιών ( για τη μαρμελάδα και το ζωμό και τον πολτό ). Αυτά τα παρασκευάσματα είναι ένα κλασικό παράδειγμα για τη φράση “τίποτα δεν πάει χαμένο”.Ευτελές το παράδειγμα για τόσο βαρειά φράση; Πιθανόν… Αλλά κυριολεκτικά, για όποιον δεν βαριέται, από τα κυδώνια τίποτα δεν πάει χαμένο! Με 2 κιλά κυδώνια μπορούμε να φτιάξουμε και το γλυκό μας, και πελτέ και κυδωνόπαστο.

Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο (VIDEO)
Η ευρηματικότητα της απλής μαγείρισσας και η τάση της να αξιοποιεί όλα τα υλικά της για λόγους οικονομίας κατ’ αρχήν, έχουν δώσει  γευστικά αριστουργήματα.Κατά τον Αθήναιο, και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έβραζαν κυδώνια με μούστο ή πετιμέζι.Το συγκεκριμένο γλυκό φτιάχνεται σ΄όλη την Ελλάδα και προφανώς και στην Κρήτη αφού σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε η κυδωνιά καλλιεργείται εδώ από την αρχαιότητα. Πολτό των κυδωνιών μπορούμε να πάρουμε είτε βράζοντας 2-3 κυδώνια μαζί με τα φλούδια και τα κουκούτσια εκείνων που κάναμε γλυκό, είτε ψήνοντας στο φούρνο κυδώνια μέχρι να μαλακώσουν.
Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε την πρώτη μέθοδο.

Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο (VIDEO)

 

Έβρασα 3 κυδώνια κομμένα στα 8 μαζί με τα φλούδια και τα κουκούτσια 4 άλλων που είχα χρησιμοποιήσει για το γλυκό μου.Τα έβαλα σε κατσαρόλα με νερό που τα σκέπαζε 1-2 δάκτυλα με 1 ξύλο κανέλας και όταν πήρε βράση, χαμήλωσα τη θερμοκρασία και τα άφησα να βράζουν μέχρι να μαλακώσουν.Τα φλούδια και τα κουκούτσια ήταν στο τούλι. Χρησιμοποίησα το ζωμό για τον πελτέ και άλεσα τα κυδώνια (χωρίς την κανέλα ) για το κυδωνόπαστο.

Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο (VIDEO)
Με τα βρασμένα κυδώνια.Δεν έβαλα μέσα τα αμύγδαλα.

Στη δεύτερη περίπτωση, έκοψα 4 κυδώνια σε φέτες (ακαθάριστα) , αφού τα έπλυνα πολύ καλά   και έβγαλα το σκληρό μέρος που έχει τα κουκούτσια (δεν τα πέταξα όμως). Επειδή ήταν αράντιστα, είχαν μερικούς …ανεπιθύμητους επισκέπτες γι αυτό και η ανομοιομορφία που βλέπετε.

Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο (VIDEO)

Έστρωσα τις φέτες σε πυρέξ έβαλα μία κούπα νερό, 5-6 γαρύφαλλα και 1 ξύλο κανέλα  και σε τούλι τα κουκούτσια τους, και τα έψησα στους 180 βαθμούς μέχρι που μαλάκωσαν.Ενδιάμεσα, έβγαλα το τούλι και τα γύρισα μια φορά.Όταν ήταν έτοιμα είχαν πιει και το νερό τους.Τα άλεσα στο μπλέντερ και πήρα τον πολτό.

Κυδωνόπαστο ή παστοκύδωνο (VIDEO)
Στον πολτό των ψητών, έβαλα μέσα τα αμύγδαλα.

Κυδωνόπαστο λοιπόν!

Παρατηρήσεις

Το άσπρισμα των αμυγδάλων γίνεται ως εξής:
 Βράζουμε νερό σε κατσαρολάκι  και ρίχνουμε μόλις πάρει βράση τα αμύγδαλα.Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός κλείνουμε το μάτι.Δεν τα βάζουμε να βράσουν με το νερό από την αρχή γιατί σκουραίνουν.

Τα αφήνουμε ένα δυο λεπτά, χύνουμε το καυτό νερό και τα σκεπάζουμε με κρύο.Τα φλούδια φεύγουν τώρα εύκολα , μόλις τα τρίψουμε με τα δάκτυλά μας.Αφήνουμε να στεγνώσουν.Για περισσότερο άρωμα τα στεγνώνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.Τώρα τελευταία, τα βάζω για 1-2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων.Μυρίζουν ωραία και στεγνώνουν, χωρίς να σκουρύνουν.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο