Ή μήπως light μπιφτέκια κολοκυθιών;
Και στις δύο συνταγές για κολοκυθοκεφτέδες που υπάρχουν ήδη εδώ μέσα, θα δείτε σχόλια από φίλες και φίλους της σελίδας που αναρωτιούνται αν μπορούμε να τους ψήσουμε στο φούρνο. Μάλιστα στη δεύτερη συνταγή (στους «τέλειους κολοκυθοκεφτέδες της Ρένας») μια φίλη λέει στο σχόλιό της ότι τους έψησε στο φούρνο και δίνει και τις οδηγίες ψησίματος! Αλλά και στους δικούς μου κολοκυθοκεφτέδες καταθέτουν φίλοι παρεμβάσεις και περιγραφές από ψησίματα στο φούρνο!
Αυτό νομίζω ότι είναι το ωραίο με τα «διαδραστικά» sites και –εδώ που τα λέμε- είναι και ένα από τα πειστήρια ότι ξέρεις τη συνταγή σου και γι αυτό δεν «φοβάσαι» τις ερωτήσεις και τα σχόλια των επισκεπτών σου. Έτσι δημιουργήθηκε τελικά η μεγάλη κοινότητα των foodbloggers εδώ και αρκετά χρόνια, έτσι γνωριστήκαμε αρκετές και αρκετοί από μας μεταξύ μας, πριν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχήσουν.
Ήθελα να μετατρέψω λίγο τις συνταγές μου, να τις κάνω πιο «ελαφριές» και για τις φίλες που είχαν την απορία αν ψήνονται οι κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο (προφανώς δεν ήθελαν το «βάρος» του τηγανιού), και για μας. Κι εμείς δεν τους θέλουμε πάντα στο τηγάνι. Αφήστε που ψήνονται μια κι έξω, χωρίς να παίρνει κανείς την κάψα και τους καπνούς του τηγανίσματος…
Για πολλούς και διάφορους λόγους πολλοί από μας θέλουν να αποφύγουν το τηγάνι αλλά και τα πολλά λιπαρά που ομολογουμένως έχουν πολλές συνταγές για κολοκυθοκεφτέδες, ανάμεσά τους και οι δικές μου. Δεν λέω, να φτιάξουμε και τους τηγανητούς –η νοστιμιά τους είναι ανεπανάληπτη- αλλά σε καθημερινή βάση ας τους αλαφρύνουμε όσο γίνεται, χωρίς μεγάλο κόστος στο τελικό αποτέλεσμα!
Η λογική μου λοιπόν ήταν η εξής: αφού θα αποφύγουμε το ελαιόλαδο του τηγανίσματος, τα πολλά αυγά και τα πολύ λιπαρά τυριά, ας βάλουμε λίγο παραπάνω (αναλογικά) ελαιόλαδο στο μείγμα και κάτι που να τους αφρατέψει. Έτσι οι αναλογίες των υλικών διαμορφώθηκαν αλλιώς, προστέθηκε λόγο μπέικιν, και έτοιμοι οι κολοκυθοκεφτέδες μου!
Υλικά
400-450 gr κολοκύθια (ζυγισμένα τριμμένα και στραγγισμένα, δείτε παρατηρήσεις)
Λίγο αλάτι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (100 gr καθαρισμένο)
1 μέτριο αυγό
4-5 φρυγανιές τριμμένες (50 gr)
4-5 κουταλιές της σούπας (60 -75 ml) ελαιόλαδο
Περίπου 50 gr ψιλοκομμένο μαϊντανό
5-6 φυλλαράκια αβάρσαμο (δυόσμο) ψιλοκομμένο
100-150 gr τριμμένη κεφαλογραβιέρα
4-5 κουταλιές (περίπου 50 gr) αλεύρι
½ κουταλάκι μπέικιν
½ κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι ρίγανη
Επί το έργον
Τρίβουμε τα κολοκύθια στο τρίφτη της ντομάτας και τα αλατίζουμε ελαφρά. Τα τρίβουμε λίγο και αφήνουμε να περιμένουν τουλάχιστον ένα μισάωρο. Τα στύβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη φρυγανιά, το κρεμμύδι τριμμένο, τα πράσινα, το αυγό, το τυρί τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε το μείγμα. Προσθέτουμε και 3 κουταλιές αλεύρι καταρχάς ( ανακατεύουμε με το μπέικιν) και αν το μείγμα είναι πολύ υδαρές μετά που θα το πλάσουμε προσθέτουμε 2-3 ακόμη.
Να πλάθονται και να έχουν σταθερό σχήμα. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Με τις παραπάνω ποσότητες γίνονται περίπου 12 μπιφτέκια-μεγάλοι κεφτέδες. Αραδιάζουμε σε ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για μισή ώρα περίπου.
Αν χρειάζεται τους γυρίζουμε με μια σπάτουλα στα 25 περίπου λεπτά (μπορεί και να μη χρειαστεί ανάλογα με το φούρνο μας). Σερβίρουμε ζεστούς το κολοκυθοκεφτέδες μας με λίγο λεμόνι αν θέλουμε. Ταιριάζουν πολύ με γιαούρτι.
Είναι καλύτεροι ζεστοί αλλά μας άρεσαν και αφού κρύωσαν, σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Τα κολοκύθια που έδωσαν την παραπάνω ποσότητα τριμμένου και στραγγισμένου κολοκυθιού ήταν 650 gr αλλά είχαν αρκετά σποράκια (ήταν 3 μεγάλα κολοκύθια). Μπορεί αν είναι πιο μικρά να χρειάζονται λιγότερα. Το λέω ενδεικτικά γιατί πολλές φορές φτιάχνουμε κολοκυθοκεφτέδες και με το εσωτερικό κολοκυθιών που γεμίζουμε.
- Το τυρί μπορεί να είναι χαμηλών λιπαρών (υπάρχουν αρκετά σκληρά τυριά πλέον με χαμηλά λιπαρά). Εγώ εδώ είχα ένα τυρί τύπου γραβιέρας από κατσικίσιο γάλα και σχετικά χαμηλά λιπαρά που μας αρέσει πολύ τον τελευταίο καιρό.
- Αν θέλουμε μπορούμε να τυλίξουμε με αλεύρι τα κολοκυθομπιφτέκια πριν τα ψήσουμε.
- Αλάτι δεν βάζουμε άλλο στο μείγμα αφού αλατίσαμε τα κολοκύθια, εκτός αν το τυρί μας είναι εντελώς ανάλατο ή αν μας αρέσουν τα τσιμπημένα στο αλατάκι…
OK
Γειά σας.Τελικά δεν μας λέτε,το λάδι μπαίνει στο μίγμα ή όχι;Ευχαριστω
Ευχαριστώ που το προσέξατε, το πρόσθεσα!
στο τηλέφωνο μου βρήκα την ίδια συνταγή σας με χρήσιμες πληροφορίες για κατάψυξη κλπ. Τι κρίμα να μην εμφανίζονται και εδω.
Εννοείτε ότι την έχει αναδημοσιεύσει κάποις ή ότι εμφανίζεται αλλιώς η ανάρτηση στο τηλέφωνο; Σας παρακαλώ ενημερώστε μας αν σας είναι εύκολο!
Βαγγελιώ, εγώ φτιάχνω τη συνταγή αυτή δυο χρόνια, με τυρί φέτα,
αλλά προσθέτω πολυ δυόσμο. Γίνονται τέλειοι. Σε ευχαριστώ πολύ.
Ναι, η προσθήκη μυρωδικών έχει να κάνει με το προσωπικό γούστο! Εγώ τον λατρεύω αλλά έχω εδώ κάποιους που δεν τον θέλουν καθόλου (ειδικά στις αλμυρές παρασκευές 😉 ). Να είστε καλά!