Vegan/vegetarian

Κολοκυθοκεφτέδες  φούρνου

Κολοκυθοκεφτέδες  φούρνου

Ή μήπως light μπιφτέκια κολοκυθιών;

Και στις δύο συνταγές για κολοκυθοκεφτέδες που υπάρχουν ήδη εδώ μέσα, θα δείτε σχόλια από φίλες και φίλους της σελίδας που αναρωτιούνται αν μπορούμε να τους ψήσουμε στο φούρνο. Μάλιστα στη δεύτερη συνταγή (στους «τέλειους κολοκυθοκεφτέδες της Ρένας») μια φίλη λέει στο σχόλιό της ότι τους έψησε στο φούρνο και δίνει και τις οδηγίες ψησίματος! Αλλά και στους δικούς μου κολοκυθοκεφτέδες καταθέτουν φίλοι παρεμβάσεις και περιγραφές από ψησίματα στο φούρνο!

Κολοκυθοκεφτέδες  φούρνου

Αυτό νομίζω ότι είναι το ωραίο με τα «διαδραστικά» sites και –εδώ που τα λέμε- είναι και ένα από τα πειστήρια ότι ξέρεις τη συνταγή σου και γι αυτό δεν «φοβάσαι»  τις ερωτήσεις και τα σχόλια των επισκεπτών σου. Έτσι δημιουργήθηκε τελικά η μεγάλη κοινότητα των foodbloggers εδώ και αρκετά χρόνια, έτσι γνωριστήκαμε αρκετές και αρκετοί από μας μεταξύ μας, πριν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  κυριαρχήσουν.

Κολοκυθοκεφτέδες  φούρνου

Ήθελα να μετατρέψω λίγο τις συνταγές μου, να τις κάνω πιο «ελαφριές» και για τις φίλες που είχαν την απορία αν ψήνονται οι κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο (προφανώς  δεν ήθελαν το «βάρος» του τηγανιού), και για μας. Κι εμείς δεν τους θέλουμε πάντα στο τηγάνι. Αφήστε που ψήνονται μια κι έξω, χωρίς να παίρνει κανείς την κάψα και τους καπνούς του τηγανίσματος…

Κολοκυθοκεφτέδες  φούρνου

Για πολλούς και διάφορους λόγους πολλοί από μας θέλουν να αποφύγουν το τηγάνι αλλά και τα πολλά λιπαρά που ομολογουμένως έχουν πολλές συνταγές για κολοκυθοκεφτέδες, ανάμεσά τους και οι δικές μου. Δεν λέω, να φτιάξουμε και τους τηγανητούς –η νοστιμιά τους είναι ανεπανάληπτη- αλλά σε καθημερινή βάση ας τους αλαφρύνουμε  όσο γίνεται, χωρίς μεγάλο κόστος στο τελικό αποτέλεσμα!

Κολοκυθοκεφτέδες  φούρνου

Η λογική μου λοιπόν ήταν η εξής: αφού θα αποφύγουμε το ελαιόλαδο του τηγανίσματος, τα πολλά αυγά και τα πολύ λιπαρά τυριά, ας βάλουμε  λίγο παραπάνω (αναλογικά) ελαιόλαδο στο μείγμα και κάτι που να τους αφρατέψει.  Έτσι οι αναλογίες των υλικών διαμορφώθηκαν αλλιώς, προστέθηκε λόγο μπέικιν, και έτοιμοι οι κολοκυθοκεφτέδες μου!

Κολοκυθοκεφτέδες  φούρνου

Παρατηρήσεις

  • Τα κολοκύθια που έδωσαν την παραπάνω ποσότητα τριμμένου και στραγγισμένου κολοκυθιού ήταν 650 gr αλλά είχαν αρκετά σποράκια (ήταν 3 μεγάλα κολοκύθια). Μπορεί αν είναι πιο μικρά να χρειάζονται λιγότερα. Το λέω ενδεικτικά γιατί πολλές φορές φτιάχνουμε κολοκυθοκεφτέδες και με το εσωτερικό κολοκυθιών που γεμίζουμε.
  • Το τυρί μπορεί να είναι χαμηλών λιπαρών (υπάρχουν αρκετά σκληρά τυριά πλέον με χαμηλά λιπαρά). Εγώ εδώ είχα ένα τυρί τύπου γραβιέρας από κατσικίσιο γάλα και σχετικά χαμηλά λιπαρά που μας αρέσει πολύ τον τελευταίο καιρό.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να τυλίξουμε με αλεύρι τα κολοκυθομπιφτέκια πριν τα ψήσουμε.
  • Αλάτι δεν βάζουμε άλλο στο μείγμα αφού αλατίσαμε τα κολοκύθια, εκτός αν το τυρί μας είναι εντελώς ανάλατο ή αν μας αρέσουν τα τσιμπημένα στο αλατάκι…

 

Kαλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο