Άρθρα

Βρώσιμα λουλούδια στο τραπέζι μας!

Βρώσιμα λουλούδια στο τραπέζι μας!

Και για στόλισμα και για φάγωμα!

Το θέμα είναι τεράστιο και πολύ της μόδας! Υπέροχα πιάτα στολισμένα με λουλούδια αληθινά που δεν αποσκοπούν μόνο στο να δώσουν ωραία εμφάνιση στο τραπέζι μας, αλλά είναι βρώσιμα. Στολίζουν και νοστιμεύουν! Πολλά μάλιστα από αυτά θεωρείται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες ή τουλάχιστον είναι πηγές πολλών βιταμινών οπότε κατατάσσονται στις υπερτροφές! Μόδα θα πείτε… Κι όμως δεν είναι τόσο καινούρια η βρώση λουλουδιών, και δεν εννοώ μόνο των κολοκυθοανθών και της αγκινάρας. Ποιος –τουλάχιστον της δικής μου γενιάς- δεν θυμάται το πιπίλισμα του «μελιού» του αγιοκλήματος; Και ποιος δεν έχει πιεί αφέψημα από λουλούδια χαμομηλιού;

Βρώσιμα λουλούδια στο τραπέζι μας!
Πηγή: https://pixabay.com/

Δύσκολη η σταχυολόγηση όλων των βρώσιμων λουλουδιών και ακόμη πιο δύσκολη η κατάταξή τους σε κατηγορίες χρήσης. Άλλα είναι για σαλάτες, άλλα για γλυκά, άλλα για αφεψήματα, άλλα για μαγείρεμα! Εδώ λοιπόν θα περιοριστώ σ’ εκείνα από τα δικά μας βρώσιμα λουλούδια για τα οποία υπάρχουν ήδη συνταγές στο site. Επίσης θα αναφερθώ σε κάποια για τα οποία έχω αδημοσίευτες συνταγές με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα αξιωθώ να τις δημοσιεύσω!

Βρώσιμα λουλούδια στο τραπέζι μας!
https://pixabay.com/

Έχω στο συρτάρι μου πολλές συνταγές με άνθη εσπεριδοειδών, με καπουτσίνους, με ιβίσκους, με λεβάντες, με πανσέδες και μενεξέδες, με δεντρομολόχες! Μια μεγάλη συλλογή από βρώσιμα άνθη υπάρχει σε ένα απο τα αγαπημένα μου site, δείτε τη για περισσότερες πληροφορίες. Δεν μπορεί, κάποτε θα βρω το χρόνο να τις φτιάξω τις λουλουδένιες μου συνταγές και να τις δημοσιεύσω. Αλλά ας πάμε σ’ αυτά που υπάρχουν ήδη εδώ.

Βρώσιμα λουλούδια στο τραπέζι μας!

Θα ξεκινήσω λοιπόν από την πιο πρόσφατη λουλουδάτη σαλάτα, συνταγή που δημοσιεύτηκε την Άνοιξη που μας πέρασε. Η μπουράντζα, το ημιάγριο χορταράκι που έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούμε στις πίτες, μας δίνει αυτό το υπέροχο γαλάζιο ανοιξιάτικο λουλουδάκι με τη δροσερή γεύση που είναι πραγματικό στολίδι για τις σαλάτες μας! Γαλάζια αστεράκια που λυπάσαι να τα φας, αλλά αν το αποφασίσεις θα εκπλαγείς από τη δροσιά τους.

Βρώσιμα λουλούδια στο τραπέζι μας!
https://pixabay.com/

Κι ας πάω τώρα στο λουλούδι των λουλουδιών, το ρόδο! Το γλυκό τριαντάφυλλο ή αλλιώς η ροδοζάχαρη, δεν είναι καινούρια μόδα, είναι παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού με εξαιρετικό άρωμα και χρώμα. Τα τριαντάφυλλα λοιπόν είναι ακόμη ένα βρώσιμο λουλούδι που μπορούμε να απολαύσουμε ως γλυκό και ως πρώτη ύλη για λικέρ και –τα μικρά ροζ αποξηραμένα μπουμπουκάκια του- ως αφέψημα.

Βρώσιμα λουλούδια στο τραπέζι μας!

Θα συνεχίσω με μια λουλουδένια ομελέτα! Μια ομελέτα με σπάνια πια πρώτη ύλη που θα σας συμβούλευα να δοκιμάσετε αν βρείτε ποτέ αυτά τα αγριολούλουδα. Ασκορδουλακόσταχα τα λέμε αλλά δεν είναι τα μωβ λουλούδια των γνωστών ασκορδουλάκων (παρεμπιπτόντως, και αυτά είναι βρώσιμα!).

Βρώσιμα λουλούδια στο τραπέζι μας!
https://pixabay.com/

Και πάμε τώρα στον βασιλικό! Προχθές ακόμη κοινοποίησα στο facebook  το δροσιστικό αναψυκτικό με άνθη και φύλλα βασιλικού που έφτιαξα με συνταγή της φίλης Οζλέμ-Πελαγίας. Αλλά και τον ίδιο τον βασιλικό που λουλούδι τον θεωρούμε, σε πόσες σάλτσες και φαγητά δεν τον προσθέτουμε!

Βρώσιμα λουλούδια στο τραπέζι μας!
https://pixabay.com/

Άφησα τελευταία τα δυο κορυφαία λουλούδια της κρητικής κουζίνας, την αγκινάρα και τον κολοκυθοανθό! Συνταγές αρκετές, συνδυασμοί παραδοσιακοί και σύγχρονοι. Αγαπημένα και τα δυο. Μπορεί οι αγκινάρες να έχουν ήδη τελειώσει στα μέρη μας, αλλά πάντα κρατώ λίγες στην κατάψυξη ή στο βάζο. Εξάλλου είναι από τα λαχανικά που είναι πολύ νόστιμα και κατεψυγμένα γι αυτό μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο. Αναφέρω εδώ κάποιες από τις συνταγές που υπάρχουν ήδη στο site (κλικ στα πορτοκαλί γράμματα για να τις βρείτε)

Αγκιναροκεφτέδες

Αγκινάρες με ξύγαλο ή άλλο κρεμώδες τυρί

Τάρτα με αγκινάρες

Χταπόδι με αγκινάρες

Σφουγγάτο με αγκινάρες

Κι εδώ συγκεντρωμένες 9 αγκιναροσυνταγές!

 

Βρώσιμα λουλούδια στο τραπέζι μας!

Και πάμε στο πιο εντυπωσιακό λουλούδι του παραδοσιακού εδεσματολόγιου, τον κολοκυθοανθό, τον αθό του καλοκαιριού! Δεν θα επαναλάβω την ανάρτηση που τον αφορά, δείτε την εδώ νομίζω ότι είναι ενδιαφέρουσα. Θα ξαναπώ μόνο πως ενώ η λέξη αθός σημαίνει γενικά άνθος, αυτή την εποχή έχει σχεδόν μονοσήμαντη σημασία! Το “έχω αθούς” ή “θες αθούς”, σημαίνει για μας κολοκυθοανθούς και ντολμαδάκια. Τους γεμίζουμε κλασικά με ρύζι και πολλά πράσινα, μαγειρευτούς σκέτους ή με κληματόφυλλα. Συχνά, η γέμισή τους γίνεται με κρητικά τυριά και ακολουθεί το τηγάνισμά τους με κουρκούτι. Εδώ τους έχω δείξει και σε τάρτα, και σε ομελέτα φούρνου, και σε τηγανίτες! Όπως κι αν τους απολαύσουμε, οι αθοί του κολοκυθιού σηματοδοτούν το καλοκαίρι μας! Ευαίσθητοι και αυστηρά εποχικοί δένουν με το λαμπερό μας ήλιο και είναι μοναδικό πιάτο της κουζίνας μας. Εδώ οι συνταγές μας με αθούς (κλικ στα πορτοκαλί γράμματα):

Γεμιστοί με τυριά πανέ

Ομελέτα φούρνου

Τηγανίτες με αθούς

Αθουλένιοι ντολμάδες και κολοκυθοανθοί με τυριά

Βρώσιμα λουλούδια στο τραπέζι μας!

Για τις φίλες και φίλους που θέλουν να τους απολαύσουν και δεν είναι εύκολο να τους βρουν ή να φτιάξουν ντολμαδάκια αθουλένια ή κολοκυθοανθούς με τυριά, έχουμε μια πολύ χρήσιμη πρόταση. Αναζητείστε στα ψυγεία των Σούπερ Μάρκετ εξαιρετικά αθουλένια ντολμαδάκια από την κρητική εταιρεία «τα Μερακλίδικα» της οικογένειας Κυριακάκη αλλά και αθούς γεμισμένους με τυριά! Και οι δυο παραδοσιακές μας συνταγές, έτοιμες στα ψυγεία μας από μια αξιόπιστη και πολυβραβευμένη κρητική εταιρεία, που εφαρμόζει πιστοποιημένο σύστημα ασφαλείας τροφίμων. Ακόμη κι εμείς που βρίσκουμε αθούς, μπορούμε να έχουμε 2-3 συσκευασίες στην κατάψυξη για ένα ξαφνικό μουσαφίρη, για μια έκτακτη φιλική μάζωξη, για μια βεγγέρα με μεζεδάκια στη βεράντα! Θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο