Και μια «μεθυσμένη» μαρμελάδα κυδωνιού!
Όταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα δημοσίευσα τη συνταγή για ένα λικέρ express με μήλα και κυδώνια, πολλές φίλες πρόσεξαν το βάζο με την ημερομηνία 5-11-2017 όπου ωρίμαζε το κλασικό μου λικέρ και ζήτησαν τη συνταγή. Επειδή είχα ήδη καθυστερήσει θεώρησα ότι η συνταγή θα έπρεπε να περιμένει τη δημοσίευσή της για την επόμενη χρονιά.
Η διαπίστωση ότι κυδώνια υπάρχουν ακόμη άφθονα στην αγορά και η εμπειρία του «ό,τι αναβάλλω, τελικά ματαιώνεται τις περισσότερες φορές» με κάνει να δημοσιεύω σήμερα τη συνταγή του κλασικού τρόπου που φτιάχνω το λικέρ αυτό. Η αλήθεια είναι ότι είχε ξαναπαρασκευαστεί το 2011, αλλά οι φωτογραφίες ήταν τόσο χάλια που αναβλήθηκε η δημοσίευσή του για μια χρονιά. Τελικά οι χρονιές έγιναν έξι… Τι σας έλεγα πριν!
Η συνταγή είναι παλιά, και το ποτό που χρησιμοποιούνταν στην αρχική έκδοση ήταν κονιάκ. Επίσης η ζάχαρη έμπαινε από την αρχή, τακτική που έχω αναθεωρήσει τα τελευταία χρόνια όπως έχω ξαναγράψει. Αν χρησιμοποιήσουμε κονιάκ, αλλάζει εκτός από το χρώμα και το γευστικό αποτέλεσμα και ελαττώνεται και για 1-2 εβδομάδες ο χρόνος παραμονής των φρούτων μέσα στο ποτό. Η ρακή θέλει λίγες μέρες παραπάνω.
Το φίνο αυτό λικέρ με τη ρακή έχει ένα διαυγές μελί χρώμα, με το κονιάκ γίνεται πιο σκούρο αλλά ίσως λίγο πιο γλυκόπιοτο. Το καλό του είναι ότι πίνεται ευχάριστα και το καλοκαίρι με παγάκια και είναι ωραίο για το κλείσιμο ενός γεύματος γιατί θεωρείται χωνευτικό.
Τα κυδώνια που χρησιμοποιούνται μπορούν να δώσουν μια ωραία «μεθυσμένη» μαρμελάδα αποκλειστικά για ενηλίκους (για τα παιδιά υπάρχει η άλλη, η κανονική μαρμελάδα κυδώνι) που συνοδεύει ωραία μια πιατέλα με τυριά ή ένα βραδινό γιαούρτι! Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γαρνίρισμα κέικ ή άλλων γλυκών. Πάντως το αλκοόλ δεν είναι καθόλου έντονο αφού βράζει μέχρι να δέσει και εξατμίζεται η μεγαλύτερη ποσότητα.
Υλικά
Για το λικέρ:
Οι ποσότητες στο «επί το έργον» και διευκρινήσεις στις παρατηρήσεις
Κυδώνια
Ρακή ή κονιάκ
Ζάχαρη
Νερό
Ξύλο κανέλας
Καρφάκια γαρύφαλλου
Φλούδα πορτοκαλιού
Για τη μαρμελάδα:
Τα κυδώνια που χρησιμοποιήσαμε για το λικέρ
Λίγο χυμό πορτοκαλιού ή νερό
Ζάχαρη
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια να φύγει εντελώς το χνούδι, και αφαιρούμε το σκληρό εσωτερικό και τα σπόρια. Τα κόβουμε χωρίς να τα καθαρίσουμε σε πολύ λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε ένα βάζο, χαλαρά, χωρίς να τα πιέζουμε.
Γεμίζουμε το βάζο με το ποτό που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να καλυφθούν τα κυδώνια, προσθέτουμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα, το σφραγίζουμε με το καπάκι του και το αφήνουμε σε δροσερό σκοτεινό μέρος για 6 ως 8 εβδομάδες.
Όταν περάσει αυτό το διάστημα περνάμε από διπλό τούλι το αλκοόλ και μετράμε τον όγκο. Θα βάλουμε το μισό του όγκου αυτού νερό σε μια κατσαρόλα και άλλη τόση ζάχαρη.
Επίσης θα βάλουμε τα γαρύφαλλα και την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού που ήδη είχαμε βάλει στο βάζο και θα βράσουμε το σιρόπι 1-2 λεπτά, ίσα για να διαλυθεί η ζάχαρη. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το ανακατεύουμε με το αλκοόλ.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, το αδειάζουμε σε αποστειρωμένα κρύα μπουκάλια και το αφήνουμε να περιμένει για 1-2 εβδομάδες ακόμη πριν το γευτούμε!
Για τη μαρμελάδα:
Αλέθουμε τα κυδώνια στο μπλέντερ, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο νερό ή χυμό πορτοκαλιού για να διευκολύνουμε το άλεσμα. Μετράμε τον πολτό με μια κούπα και με την ίδια μετράμε τη ζάχαρη. Για κάθε κούπα πολτού βάζουμε ½ -3/4 κούπας ζάχαρη. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ακόμη νερό και βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει. Προς το τέλος ανακατεύουμε να μην πιάσει.
Αν θέλουμε τη δένουμε πολύ, ώστε να έχουμε ένα είδος κυδωνόπαστου όταν στεγνώσει. Δείτε την αναλυτική παρασκευή του κυδωνόπαστου.
Παρατηρήσεις
- Οι δικές μου ποσότητες ήταν οι εξής: Έβαλα σε κοινό βάζο των 800ml μέτρια κυδώνια (περίπου 350 gr ήταν τα κομματάκια τους). Η ρακή ήταν επίσης 350ml. Σ’ αυτές τις ποσότητες έβαλα ένα ξυλάκι κανέλας 5-6cm και 5-6 γαρύφαλλα. Στο σιρόπι άρα χρησιμοποίησα 175ml νερό και 175ml ζάχαρη και μια φλούδα πορτοκαλιού 10cm περίπου.
- Στην μαρμελάδα έβαλα ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού και ½ κούπα νερό στο βράσιμο. Μη ξεχνάμε ότι τα φρούτα είναι ωμά και θέλουμε να βράσουν λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα μας.
- Μπορούμε να κάνουμε πιο ελαφρύ το λικέρ αυξάνοντας το σιρόπι. Τότε θα βάλουμε ¾ του όγκου του ποτού νερό και αντίστοιχη ζάχαρη.
- Εγώ έδεσα τη δική μου μαρμελάδα αρκετά, ακολουθώντας τη τακτική του κυδωνόπαστου και την έχω “απλώσει” σε ρηχό σκεύος να στεγνώσει όπως αυτό. Αν θέλουμε τη βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο ή επειδή είναι μικρή η ποσότητά της σε ένα καθαρό στεγνό βάζο και στο ψυγείο.
Ειναι τελειο!! Δεν εχω ξαναπιει πιο γευστικο λικερ!! Αναρωτιεσαι …τι αρωμα εχει;; Πορτοκαλι;; Κανελα;;
Ευχαριστουμε!!
Πολύ χαιρομαι που σας άρεσε! Εγώ φέτος δεν το έφτιαξα και το ματάνοιωσα γιατί ταιριάζει πολύ και σε γλυκά που θέλουν ποτό!
Άξιζε η αναμονή (το άφησα 8 εβδομάδες με τσίπουρο), υπέροχα και ιδιαιτέρα αρώματα!! Ευχαριστούμε!
Σας ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στον κόπο να μας πείτε τη γνώμη σας! Χαίρομαι που σας άρεσε. Σε χαρές να το απολαύσετε. Καλή Χρονιά!