Ροζ και ντελικάτο!
Πιστεύω ότι η σημερινή μου ανάρτηση είναι η πιο κατάλληλη για τη σημερινή μέρα και μάλιστα για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η 8 του Μάη στην περιοχή μας δεν αναφέρεται ως «τ’ Αΐ Γιαννιού του Θεολόγου», αλλά ως «τ’ Αΐ Γιαννιού που ανθούν τα ρόδα» (ο τόνος στο ι παρακαλώ… ). Είχα ξαναγράψει για τη γιορτή του Άι Γιάννη και για το πόσο σημαντική θεωρούμε την αργία και την αποχή από κάθε εργασία ανήμερα της γιορτής του.
Και ανθούν τα ρόδα πράγματι, λίγο πριν λίγο μετά. Τα μαγιάτικα τριαντάφυλλα εκείνης της παλιάς ποικιλίας με το εξαίσιο άρωμα που χρησιμοποιούνται σε λικέρ και γλυκό και ροδόνερο. Ίσως η ονομασία να έχει σχέση με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μαρμακέτω (ή Μαρμακέτο) Λασιθίου που γιορτάζει σήμερα , στην οποία σύμφωνα με τους πιστούς συντελείται κάθε χρόνο ένα θαύμα ανήμερα της γιορτής. Ανθίζουν τα λουλούδια του επιταφίου. Επίσης έγινε αναφορά στη συγκεκριμένη εκκλησία κι στην συνταγή της κρητικής αρτοπλασίας (αρτοκλασίας) , αλλά περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ. Βέβαια αυτά τα λουλούδια δεν είναι ρόδα, είναι ένα είδος άγριας ορχιδέας αλλά εμείς εδώ έτσι λέμε…
Ο δεύτερος λόγος είναι η σημερινή γιορτή της μάνας. Πάντα η γιορτή της μάνας συνδέεται με τα ρόδα. Έχει άλλωστε καθιερωθεί να γιορτάζει το μήνα των ρόδων στις περισσότερες χώρες του κόσμου… Αν και δεν έχουμε αποφύγει την εμπορευματοποίηση κι αυτής της μέρας, δεν ξέρω καμιά μάνα που δεν περιμένει ένα γλυκό λόγο σήμερα, ένα τριαντάφυλλο στο χέρι ή στο χαρτί ή στο mail…
Ροδοζάχαρη λοιπόν σήμερα το γλυκό μου. Κάτι ανάμεσα σε μαρμελάδα και γλυκό. Και μόνο το όνομα βγάζει γλύκα και άρωμα! Μοναστηριακό γλυκό, οι περισσότεροι το πρωτοδοκιμάσαμε σε μοναστήρι. Και δεν είναι μόνο των ελληνικών μοναστηριών. Μια μικρή έρευνα χθες στο διαδίκτυο με αναζήτηση του όρου rose petals jam με έβγαλε αμέσως σε συνταγή αρμένικου μοναστηριού στο ιταλικό νησί του San Lazzaro που δημοσιεύει Ιταλίδα foodblogger .
Ανατολίτες οι μοναχοί (Αρμένιοι), ανατολίτικης προέλευσης και το γλυκό τους αφού η χρήση των ρόδων στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική συνηθίζεται κυρίως σε ασιατικές και ανατολικοευρωπαϊκές κουζίνες (αν και δεν λείπει και από συνταγές όλου του κόσμου…). Κάπου είχα διαβάσει ότι στην Κωνσταντινούπολη έφτιαχναν σιρόπι ρόδων από το 10ο αιώνα, ενώ αποστάγματα ρόδων χρησιμοποιούσαν και στην Αυλή των Μεδίκων.
Πρόσφατα αγόρασα ένα μπουκάλι σιρόπι τριαντάφυλλου από την Κύπρο, αλλά το ιδιαίτερα έντονο ροζ του παραπέμπει σε χρωστικές. Εκείνο που δεν γνώριζα είναι ότι η τριανταφυλλιά εμφανίζεται για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό χώρο σε τοιχογραφία στο παλάτι της Κνωσού. Με λίγο ακόμη ψάξιμο βρήκα ότι τα λουλούδια που απεικονίζονται στην περίφημη τοιχογραφία του γαλάζιου πουλιού είναι ίριδες και ρόδα.
Είχα πολλά χρόνια να φτιάξω αυτό το γλυκό και σίγουρα είναι από εκείνα που έχω φτιάξει ελάχιστες φορές. Η πρώτη ύλη βλέπετε είναι δυσεύρετη. Το έφτιαξα πέρυσι αλλά η συνταγή δεν βρήκε τη σειρά της για έγκαιρη δημοσίευση λες και κρατήθηκε επίτηδες για τη σημερινή ταιριαστή μέρα. Έτσι, για να γλυκάνουμε και τις δυσκολίες της…
Χθες λοιπόν που έψαχνα στοιχεία για τη σημερινή ανάρτηση είδα ότι η αναλογία ζάχαρης- ροδοπέταλων ποικίλλει από συνταγή σε συνταγή. Είδα από 1:3 ως 1:8! Σε παλιό βιβλίο συνταγών από τη τεράστια συλλογή μου είδα και αναλογία 1:2. Η δική μου είναι σχεδόν 1:5 όπως διαπίστωσα όταν ζύγισα τα ροδοπέταλά μου(και το σημείωσα πέρυσι στη συνταγή μου). Στο τετράδιό μου η συνταγή έδινε την αναλογία κατ’ όγκον (όσα νεροπότηρα ροδοπέταλα καθαρισμένα, τόσα νεροπότηρα ζάχαρη) . Μου έκανε εντύπωση ότι σε ξένα sites δεν γίνεται αναφορά σε ιδιαίτερη ποικιλία τριαντάφυλλων. Τονίζεται βέβαια το ότι πρέπει να είναι αράντιστα και βιολογικά. Εμείς θεωρούμε βρώσιμες συγκεκριμένες ποικιλίες όπως τα μαγιάτικα.
Αρκετά σας κούρασα όμως…
Υλικά
2 κούπες ροδοπέταλα καθαρισμένα (δείτε παρακάτω)
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1/4 κούπας λεμόνι
½ κουταλάκι ξινό
(σημειώνω ότι η κούπα μου είναι 250ml, όσο περίπου τα παλιού τύπου νεροπότηρα)
Επί το έργον
Επί το έργον:
Μαδάμε τα τριαντάφυλλα προσεκτικά για να μην πάρουμε στήμονες (πικρίζουν). Με ένα ψαλίδι κόβουμε το λευκό τμήμα από τα ροδοπέταλα, αυτό στη βάση τους (επίσης πικρίζει).
Μετράμε 2 κούπες. Τα ξεπλένουμε μέσα σε μια λεκάνη με νερό χωρίς να τα τρίβουμε. Τα στραγγίζουμε . Τα αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και το ξινό και τα τρίβουμε να μαραθούν.
Τα αφήνουμε να μείνουν 5-6 ώρες και να βγάλουν υγρά και αρώματα.
Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό να βράσει και μόλις διαλυθεί προσθέτουμε τα ροδοπέταλα μαζί με τα υγρά τους και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 25 ως 30 λεπτά, μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε το δέσιμο ως συνήθως. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Με το θερμόμετρο η θερμοκρασία δεσίματος ήταν 105 βαθμοί.
Σερβίρουμε το ζεστό γλυκό σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα , τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Όταν κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι και όταν τα ανοίξουμε τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
Παρατηρήσεις:
1)Καλό είναι τα τριαντάφυλλα να μαζευτούν πρωί πρωί. Έτσι έχουν περισσότερο άρωμα.
2)Μπορούμε να δέσουμε το γλυκό σε 2 φάσεις: την πρώτη μέρα το βράζουμε για 15 λεπτά περίπου και τελειώνουμε το δέσιμο μετά από 24 ώρες περίπου.
3)Το γλυκό θεωρείται ελαφρύ υπακτικό.
4)Ταιριάζει με κρέμες , παγωτά και γιαούρτι.
Πληροφορίες από:
http://www.captainspices.gr/encyclopedia/rose.php
http://www.emikodavies.com/blog/rose-petal-jam/
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Blog&file=page&op=viewPost&pid=16558
http://odysseus.culture.gr/h/4/gh430.jsp?obj_id=7921
Υπέροχη συνταγή,υπέροχες πληροφορίες…♥
Καλησπερα vita !!!! Οπως βλεπεις σ ακολουθω πιστα !!! Παντα εχω επιτυχιες σε οτι δικο σου εχω φτιαξει ….μονο αυτα τα τριανταφυλλα κανουν για γλυκο ?? Εγω εφτιαξα κ εβαλα κ απο αυτα κ αλλα οπως κοκκινα κ κιτρινα που μυριζαν φυσικα..
Καλησπέρα Ελίνα. Σ’ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν το έχω φτιάξει με άλλη ποικιλία αλλά έχω διαβάσει ότι γίνεται. Δεν ξέρω όμως αν διατηρούν τη μυρωδιά τους μετά το βράσιμο. Πες μου αν το αποτέλεσμα ήταν καλό!
Βγηκε παααρα πολυ ωραιο !!!αν κ δεν εχω δοκιμασει καποιο αλλο για να συγκρινω … εχει πολυ ωραιο αρωμα !!! Ευχαριστω πολυυυ .. καλησπερα vita
Χαίρομαι! Αν είναι καλά τα τριαντάφυλλα και αρωματικά, γιατί να μη βγει; Ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή και εμπιστεύτηκες τον τρόπο μου. Είναι τόσο πολύτιμη η πρώτη ύλη που θα στεναχωριόμουν αν δεν σου πετύχαινε!
Εχω βαλει εναν φιλο να μαδησει τις τριανταφυλλιες του … εχει πολλες !!! Χεχεχχε κ;ι αλλη μια ερωτησουλα … μιας κ ειμαι αρχαρια …το νεραντζακι το πρασινο ειναι γυρω στον ιουλιο με αυγουστο ???? Επισης φτιαχνω 2 χρονια το φυρικι σου …. τους εχω τρελανει ολους !!!!!
Καλησπέρα!
Είναι η πρώτη φορά φέτος που δοκιμάζω να φτιάξω γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο. Έφτιαξα δύο συνταγές αλλά παρόλο που πέτυχαν αρκετά δεν με ικανοποίησαν. Εδώ νομίζω ως βαδίζω στα πιο σίγουρα σύμφωνα με πληροφορίες που μου “έδωσε ένα πουλάκι”!
Πριν προσπαθήσω θα ήθελα να ρωτήσω για την ποσότητα των ροδοπεταλων. Πώς να γεμίσω τις κούπες; Όσα πάρει ανάλαφρα ή να πιέσω να μπουν όσες χωρέσουν;
Ευχαριστώ!
Καλημέρα σας! Αν διαβάσετε την ανάρτηση, θα βρείτε και αναλογίες κατά βάρος οι οποίες εν πολλοίς είναι διαφορετικές! Όχι ανάλαφρα αλλά όχι και πισμένα σε σημείο που να καταστρέφονται τα ροδοπέταλα! Όπως αναφέρω έχω βρει αρκετές διαφορετικές αναλογίες (το 1:4 είναι μια καλή ενδιάμεση επιλογή), που σημαίνει ότι εδώ μετράει περισσότερο η μέθοδος παρα τα +/- 50 gr, γι αυτό εξάλλου καταγράφω τη συνταγή όπως την έχω, όπως τη βρήκα… Καλή επιτυχία και αν θέλετε πείτε μας τι πληροφορίες σας έδωσε το πουλάκι 😉 !
Ευχαριστώ πολύ! “Ονόματα δεν λέω … οικογένειες δεν θίγω” …Μαριάνθη το λένε το πουλάκι, κι όταν της ζήτησα μια συνταγή μου είπε ” δες το γαστρονομικό περίπλου, φτιάξτε το με κλειστά μάτια, σίγουρη επιτυχία!”
Ευχαριστώ κι εσάς και τη Μαριάνθη! Βάζω κάποια στο μυαλό μου αλλά μπορεί να κάνω και λάθος ;-)!
Γεια σας! Με μεγάλη χαρά σας ενημερώνω ότι έγινε η ροδοζάχαρη με πολύ μεγάλη επιτυχία! Συγχαρητήρια για την πολύ προηγμένη δουλειά σας! Πλέον όταν θέλω κάτι θα ψάχνω στον γαστρονομικό περίπλου!!!
ΠΟλύ χαίρομαι που σας πέτυχε!Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
Πριν πολλά χρόνια έπεισα έναν καλόγερο της Μονής Ταξιαρχών στην ορεινή Αιγιάλεια να μου δώσει τη μυστική συνταγή του μοναστηριού:
Υλικά:
Τα πέταλα από 5-6 τριαντάφυλλα
2 φλυτζάνες ζάχαρη
1/2 φλυτζάνες νερό
Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις λεμόνι.
Βέβαια «παίζουν» αν θέλεις κι άλλα υλικά, όπως πηκτίνη, ξυνό κλπ.
Εκτέλεση:
Κόβεις την κάτω ακρούλα, το «κίτρινο» από τα πέταλα και το πετάς. Τα υπόλοιπα τα ξεπλένεις απαλά και τα βάζεις σε μια κατσαρόλα με το νερό. Σκεπάζεις την κατσαρόλα με πλαστική μεμβράνη και τη βάζεις στον ήλιο όλο το πρωί, 8 ώρες τουλάχιστον. Μετά θα διαλύσεις τη ζάχαρη και θα το βράσεις σε δυνατή φωτιά για 20 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινο κουτάλι. Το βγάζεις από τη φωτιά και το αφήνεις να κρυώσει.
Προειδοποίηση:
Όπως μου εξομολογήθηκε ο καλόγερος, πρόκειται για ένα γλυκό με προαπαιτούμενη την αμαρτία. Θα πρέπει, λοιπόν, να κάνεις αμαρτωλές σκέψεις όταν κόβεις αυτά τα αμαρτωλά τριαντάφυλλα, των αμαρτωλών ανοιξιάτικων κήπων. Αλλιώς το γλυκό δεν θα πετύχει…
Σας ευχαριστώ πολύ που συμπληρώνετε την ανάρτηση τόσο ωραία! Μοιάζουν πολύ οι συνταγές, αλλάζει η διαδικασία! Την προαπαιτούμενη αμαρτία δεν καταλαβαίνω 😉 ! Να είστε καλά, έχετε ωραίο χιούμορ!