VIDEOS

Γλυκό ψυγείου με ζελέ, εύκολο και ελαφρύ! (VIDEO)

Cretan Gastronomy

Ανάλαφρο επιδόρπιο για όλες τις εποχές!

Είναι από κείνα τα μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου που σε βάζουν σε πειρασμό κάθε φορά που ανοίγεις το ψυγείο. Να ισιώσεις λίγο τις στραβοκομμένες άκρες, να τσιμπήσεις ένα φρούτο που ξεφεύγει, να μαζέψεις λίγη κρέμα από τα τοιχώματα του πυρέξ. Που δεν σου δημιουργούν πολλές ενοχές γιατί τα θεωρείς light.  Ένα γλυκό με ζελέ, ελαφρύ και ταυτόχρονα πλούσιο!

Γλυκό ψυγείου με ζελέ, εύκολο και ελαφρύ! (VIDEO)

Τη συνταγή μου την έστειλε η διαδικτυακή φίλη κυρία Κατερίνα Αλ.  μέσα στο Πάσχα, μαζί με την άδεια να τη δημοσιεύσω αν μας αρέσει. Μου έκανε αμέσως «κλικ», για να χρησιμοποιήσω κι εγώ την τρέχουσα ορολογία που χρησιμοποιούμε όταν κάτι μας προκαλεί το ενδιαφέρον. Δοκιμάστηκε η μισή δόση αμέσως μετά το Πάσχα και μάλιστα με κουλουράκια πασχαλινά, μας ενθουσίασε όπως άλλωστε το περίμενα από τα υλικά, κι έτσι την ξανάφτιαξα και για το video.

Γλυκό ψυγείου με ζελέ, εύκολο και ελαφρύ! (VIDEO)

Από τα γλυκά τα «μπαμπάτσικα», τα μπόλικα, η ολόκληρη δόση! Για τραπεζώματα αλλά και για οικογενειακά τραπέζια! Για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους. Ελαφρύ και πλούσιο όπως λέω και παραπάνω. Από τα πιο δροσερά που έχουμε δοκιμάσει. Η φίλη που μου έδωσε τη συνταγή το χαρακτήρισε trifle σε ελληνική εκδοχή αφού συστήνει και την προσθήκη μαστίχας στη σαντιγί. Εγώ το είδα σαν εκείνες τις σπιτικές παλιομοδίτικες “τούρτες” που έφτιαχναν οι μαμάδες ακόμη και στα γενέθλιά μας, αυτές που απολαμβάναμε σε μεγάλες μερίδες. Ειδικά με τη χρωματιστή τρούφα θα μπορούσε να παίξει κι αυτό το ρόλο!

Γλυκό ψυγείου με ζελέ, εύκολο και ελαφρύ! (VIDEO)

Σκέφτηκα στην αρχή να το «πειράξω», και μπορεί να το κάνω σε επόμενη παρασκευή, κάνοντας πιο πλούσια την κρέμα της δεύτερης στρώσης και αντικαθιστώντας την απλή κρέμα με άνθος αραβοσίτου με την εμπλουτισμένη που βάζω στο γλυκό με τα cream crackers, αλλά μετά σκέφτηκα ότι αυτή ακριβώς η απλότητα είναι η δροσιά του και η διαφορά του από άλλα παρόμοια γλυκά! Η μόνη του «αμαρτία» είναι η σαντιγί, αλλά δεν είναι θα λέγαμε και θανάσιμη μια στις τόσες 😉 …

Γλυκό ψυγείου με ζελέ, εύκολο και ελαφρύ! (VIDEO)

Επίσης το γεγονός ότι δεν έχει βάση από μπισκότα ή φρυγανιές το κάνει ακόμη πιο ανάλαφρο! Το μόνο «πείραγμα» που θα επιχειρήσω είναι η αντικατάσταση της κομπόστας με φρέσκα φρούτα αφού από τώρα και μετά θα έχουμε άφθονα, παρόλο που και αυτή είναι ένα στοιχείο που το κάνει πολύ ελαφρύ. Οι κομπόστες –σπιτικές ή του εμπορίου- είναι πιο ελαφριές για το στομάχι από τα νωπά φρούτα! Αφήστε που τις βρίσκουμε όλες τις εποχές.

Γλυκό ψυγείου με ζελέ, εύκολο και ελαφρύ! (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Το ζελέ το διαλύουμε σε καυτό νερό περίπου 400ml και συμπληρώνουμε με κρύο το σιρόπι της κομπόστας ώστε να έχουμε ακόμη 500 ml υγρό.
  • Από το γάλα βάζουμε να κάψουν τα 1000ml (1 λίτρο) και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου στα υπόλοιπα 300ml
  • Πάντα όταν καλύπτουμε ζελέ με άλλη κρέμα, αφήνουμε να πήξει καλά το ζελέ και απλώνουμε την άλλη κρέμα (σχεδόν ή τελείως κρύα) με κουτάλα για να μην υποχωρήσει το ζελέ από το βάρος της και χαλάσουν οι στρώσεις.
  • Η ζάχαρη στη σαντιγί μπορεί να ελαττωθεί όσο θέλουμε. Μπορούμε μάλιστα να μη βάλουμε καθόλου, το συνιστά και η φίλη που μου έδωσε τη συνταγή.
  • Το γλυκό είναι πιο ανάλαφρο τρεμουλιαστό, δεν το θέλουμε σκληρό σαν τούβλο. Αν μας αρέσει πιο σταθερό ελαττώνουμε λίγο τα υγρά στις δυο πρώτες στρώσεις.
  • Ευχαριστώ κι από δω την κυρία Κατερίνα που μου έδωσε τη συνταγή! Θα απολαύσουμε πολλές φορές αυτό το γλυκό φέτος το καλοκαίρι, είμαι σίγουρη!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο