Ένα σφουγγάτο στα χρώματα του καλοκαιριού!
Οι λίγες δικές μας κολοκυθιές μας δεν έχουν δώσει ακόμη πολλά κολοκυθάκια αλλά κάθε πρωί 10-15 αθοί μας περιμένουνε! Σας έχω πει ποιοι είναι οι αθοί στην Κρήτη αυτή την εποχή… Θα μπορούσα να πω ότι την εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο που περάσε αυτοσχεδίαζα με αθούς, και αυτήν τη φορά είχε σειρά μια ομελέτα που από καιρό είχα σχεδιάσει στο μυαλό μου. Μια ομελέτα φούρνου, σαν τάρτα, που οι αθοί θα ήταν γεμισμένοι με τυριά! Μια πλούσια ομελέτα με κολοκυθοανθούς!
Φτιάξαμε βέβαια πρώτα τα ντολμαδάκια μας, σκέτα αθουλένια ή ανακατεμένα με φυλλένια, φτιάξαμε κουταλίτες με αθούς, τους γεμίσαμε με τυριά και συνεχίζουμε τους αυτοσχεδιασμούς! Η ομελέτα τούτη είναι ιδανική ακόμη και για αλμυρό πρωινό αλλά και ως ορεκτικό. Είναι υπέροχη ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Στα προσεχή θα δείτε και άλλες παρασκευές, άλλωστε όλο το καλοκαίρι αθούς θα έχουμε!
Η αρχική σκέψη γι αυτήν την ομελέτα ήταν το τηγάνι, αλλά μετά σκέφτηκα να την ελαφρύνω λίγο και προτίμησα τον φούρνο. Μια άλλη φορά θα τη φτιάξω και στο τηγάνι, αν και πιστεύω ότι του τηγανιού θα υστερεί σε εμφάνιση τούτης εδώ… Μάλιστα, επειδή την έχω φτιάξει ήδη 2 φορές, η εμφάνισή της είναι καλύτερη όταν οι αθοί μπούνε πάνω από το μείγμα των αυγών, για να μη καλυφθούνε. Οι φωτογραφίες την αδικούν. Είναι πανέμορφη! Τα χρώματα των αθών παραμένουν ζωντανά και είναι σαν να έχουμε ένα ήλιο στο τραπέζι μας.
Γέμισα τους αθούς μου με φέτα και γραβιέρα γιατί αυτά έχω συνήθως στο σπίτι, αλλά η φέτα μπορεί να αντικατασταθεί με ξινομυζήθρα και γραβιέρα με άλλο κίτρινο τυρί που να λιώνει ελαφρά. Εγώ είχα 11 αθούς όλους κι όλους αυτή τη φορά, ευτυχώς αρκετά μεγάλους. Θα μπορούσαν να είναι και περισσότεροι με ανάλογη αύξηση των τυριών της γέμισης.
Υλικά
12-16 κολοκυθοανθούς
Για τη γέμιση:
100 gr φέτα ή ξινομυζήθρα
50-80 gr γραβιέρα
Προαιρετικά, 3-4 φυλλαράκια αβάρσαμο (δυόσμο)
Για την ομελέτα:
2 μεγάλα αυγά ή 3 μέτρια
100 gr γιαούρτι
30 ml (2 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο και λίγο για τη φόρμα
Αλάτι
Πιπέρι
45 gr ( 4 κουταλιές της σούπας περίπου) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Επί το έργον
Πλένουμε τους κολοκυθοανθούς και τους αφήνουμε να στραγγίζουν ανάποδα. Βγάζουμε τα σκληρά πράσινα κομματάκια από τη βάση τους. Λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι (ή σπάμε τα κομπάκια της ξινομυζήθρας).
Τρίβουμε τη γραβιέρα στον τρίφτη της ντομάτας και ανακατεύουμε τα τυριά με το δυόσμο ψιλοκομμένο (αν βάλουμε). Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Γεμίζουμε ένα τους κολοκυθοανθούς και τους αραδιάζουμε σε ένα πιάτο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα υλικά για το χυλό του σφουγγάτου και τον αδειάζουμε σε ταρτιέρα με διάμετρο 20-22 cm που έχουμε λαδώσει ελαφρά.
Αν έχει περισσέψει μείγμα από τη γέμιση το προσθέτουμε στο χυλό. Αραδιάζουμε με τάξη τους κολοκυθοανθούς στην ταρτιέρα.
Ψήνουμε το σφουγγάτο μας στη μεσαία σχάρα για 35 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και να στερεοποιηθεί.
Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό με μια ωμή κατά προτίμηση σαλάτα.
Παρατηρήσεις
- Οι στήμονες των ανθών δεν αφαιρούνται συνήθως εκτός αν υπάρχει κάποια αλλεργία.
- Όπως έχω ξαναγράψει εμείς χρησιμοποιούμε τους «αρσενικούς» ανθούς στα μαγειρέματά μας, αυτούς που είναι με μίσχο και όχι αυτούς που έχουν στην άκρη τους τα κολοκυθάκια. Εδώ όμως μπορούμε να βάλουμε και τους τελευταίους αν είναι φρέσκοι και τρυφεροί.
- Για κάθε ανθό χρειαζόμαστε 10-12 gr τυριών οπότε κανονίζουμε την ποσότητα ανάλογα με το πόσους θα γεμίσουμε.
- Δεν έκανα πιο «πλούσιο» το μείγμα του σφουγγάτου (θα μπορούσα να προσθέσω κάποιο αλλαντικό) γιατί δεν ήθελα να καλύψω τη ντελικάτη γεύση των κολοκυθοανθών.
Καλησπέρα σας!
Καταπληκτική συνταγή, είναι η δεύτερη φορά που την φτιάχνω και έβαλα και λίγο από το μείγμα των τυριών στην ομελέτα αυτήν την φορά για αλλαγή.
Σας ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε! Εξαιρετική η παρέμβασή σας!