Αλμυρά

Ομελέτα φούρνου με κολοκυθοανθούς και τυριά

Ομελέτα φούρνου με κολοκυθοανθούς και τυριά

Ένα σφουγγάτο στα χρώματα του καλοκαιριού! 

Οι λίγες δικές μας κολοκυθιές μας δεν έχουν δώσει ακόμη πολλά κολοκυθάκια αλλά κάθε πρωί 10-15 αθοί μας περιμένουνε! Σας έχω πει ποιοι είναι οι αθοί στην Κρήτη αυτή την εποχή… Θα μπορούσα να πω ότι την εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο που περάσε αυτοσχεδίαζα με αθούς,  και αυτήν τη φορά είχε σειρά μια ομελέτα που από καιρό είχα σχεδιάσει στο μυαλό μου.  Μια ομελέτα φούρνου, σαν τάρτα, που οι αθοί θα ήταν γεμισμένοι με τυριά! Μια πλούσια ομελέτα με κολοκυθοανθούς!

Φτιάξαμε βέβαια πρώτα τα ντολμαδάκια μας, σκέτα αθουλένια ή ανακατεμένα με φυλλένια, φτιάξαμε κουταλίτες με αθούς, τους γεμίσαμε με τυριά και συνεχίζουμε τους αυτοσχεδιασμούς! Η ομελέτα τούτη είναι ιδανική ακόμη και για αλμυρό πρωινό αλλά και ως ορεκτικό. Είναι υπέροχη ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Στα προσεχή θα δείτε και άλλες παρασκευές, άλλωστε όλο το καλοκαίρι αθούς θα έχουμε!

Ομελέτα φούρνου με κολοκυθοανθούς και τυριά

Η αρχική σκέψη γι αυτήν την ομελέτα ήταν το τηγάνι, αλλά μετά σκέφτηκα να την ελαφρύνω λίγο και προτίμησα τον φούρνο. Μια άλλη φορά θα τη φτιάξω και στο τηγάνι, αν και πιστεύω ότι του τηγανιού θα υστερεί σε εμφάνιση τούτης εδώ… Μάλιστα, επειδή την έχω φτιάξει ήδη 2 φορές, η εμφάνισή της είναι καλύτερη όταν οι αθοί μπούνε πάνω από το μείγμα των αυγών, για να μη καλυφθούνε. Οι  φωτογραφίες την αδικούν. Είναι πανέμορφη! Τα χρώματα των αθών παραμένουν ζωντανά και είναι σαν να έχουμε ένα ήλιο στο τραπέζι μας.

Ομελέτα φούρνου με κολοκυθοανθούς και τυριά

Γέμισα τους αθούς μου με φέτα και γραβιέρα γιατί αυτά έχω συνήθως στο σπίτι, αλλά η φέτα μπορεί να αντικατασταθεί με ξινομυζήθρα και γραβιέρα με άλλο κίτρινο τυρί που να λιώνει ελαφρά. Εγώ είχα 11 αθούς όλους κι όλους αυτή τη φορά, ευτυχώς αρκετά μεγάλους. Θα μπορούσαν να είναι και περισσότεροι με ανάλογη αύξηση των τυριών της γέμισης.

Ομελέτα φούρνου με κολοκυθοανθούς και τυριά

Παρατηρήσεις

  • Οι στήμονες των ανθών δεν αφαιρούνται συνήθως εκτός αν υπάρχει κάποια αλλεργία.
  • Όπως έχω ξαναγράψει εμείς χρησιμοποιούμε τους «αρσενικούς» ανθούς στα μαγειρέματά μας, αυτούς που είναι με μίσχο και όχι αυτούς που έχουν στην άκρη τους τα κολοκυθάκια. Εδώ όμως μπορούμε να βάλουμε και τους τελευταίους αν είναι φρέσκοι και τρυφεροί.
  • Για κάθε ανθό χρειαζόμαστε 10-12 gr τυριών οπότε κανονίζουμε την ποσότητα ανάλογα με το πόσους θα γεμίσουμε.
  • Δεν έκανα πιο «πλούσιο» το μείγμα του σφουγγάτου (θα μπορούσα να προσθέσω κάποιο αλλαντικό) γιατί δεν ήθελα να καλύψω τη ντελικάτη γεύση των κολοκυθοανθών.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο