Κολοκυθοανθοί πανέ θα λέγαμε επίσημα!
Λιχουδιά στη σημερινή ανάρτηση, που προέκυψε μάλλον τυχαία αφού όσες φορές γεμίζω αθούς με τυριά τους τηγανίζω βουτηγμένους σε κουρκούτι. Τώρα πες γιατί βιαζόμουνα (ο χυλός πρέπει να σταθεί κανένα εικοσάλεπτο για να «πιάσει» πάνω στα λαχανικά), πες γιατί ήταν λίγοι οι κολοκυθοανθοί μου και βαρέθηκα, τους τηγάνισα αλλιώς! Έφτιαξα κολοκυθολούλουδα πανέ!
Στο τέλος τους πια οι πρώτες κολοκυθιές μας (οι πιο όψιμες δεν έδωσαν ακόμη αθούς), στα αποκηπίσματα όπως λέμε εμείς, και είναι λίγοι οι αθοί για γέμισμα. Επειδή όμως στο τηγάνισμα βάζουμε και τους αθούς από τα φρέσκα κολοκυθάκια, το μεζεδάκι τούτο προσφέρεται και για όσους βρίσκουν κολοκυθάκια με αθό στην αγορά. Μερικοί είναι τόσο φρέσκοι που είναι κρίμα να πεταχτούν. Κι οι δικοί μου μισοί μισοί ήταν, οι «αρσενικοί» που γεμίζουμε συνήθως και των κολοκυθιών.
Μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα του παναρίσματος ήταν εφάμιλλο αν όχι καλύτερο του τηγανίσματος με κουρκούτι. Παρόλο που ιδανικά σερβίρονται μόλις τους τηγανίσουμε, ετούτοι εδώ ήταν νόστιμοι και μετά που κρύωσαν.
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Υλικά
Για 10-12 αθούς:
6-8 κουταλιές ξινομυζήθρα ή φέτα
2-3 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα
1 αυγό
4-5 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά, 2-3 φυλλαράκια αβάρσαμο (δυόσμο)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
(η κουταλιά μου είναι 15 ml)
Επί το έργον
Πλένουμε τους αθούς και τους αφήνουμε γυρισμένους ανάποδα να στραγγίξουν. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα τυριά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο αβάρσαμο.
Γεμίζουμε τους αθούς και διπλώνουμε τις άκρες τους να εγκλωβιστεί η γέμιση στο εσωτερικό τους. Χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό με το αλάτι και το πιπέρι. Βουτάμε πρώτα στο αυγό και μετά στη φρυγανιά τους γεμισμένους αθούς και τους αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τους τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τους σερβίρουμε ζεστούς. Εξαιρετικό συνοδευτικό μια παγωμένη ρακή!
Παρατηρήσεις
- Συνηθίζω να βγάζω τους στήμονες παρόλο που δεν είναι απαραίτητο, επειδή δεν ξέρω αν το μαγείρεμα εξουδετερώνει την αλλεργιογόνο δράση της γύρης.
- Μπορούμε να αφήσουμε τους γεμισμένους αθούς στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τους τηγανίσουμε, ακόμη και χωρίς το πανάρισμα!
- Πολύ ωραίος είναι και ο συνδυασμός των αθών με βασιλικό. Μπορούμε λοιπόν να αντικαταστήσουμε τον αβάρσαμο με βασιλικό αν μας αρέσει!
- To είδος των τυριών είναι ενδεικτικό, μπορούμε να βάλουμε ό,τι έχουμε!