Ανοιξιάτικη νοστιμιά για το Πασχαλινό τραπέζι (και όχι μόνο)!
Επειδή το πασχαλινό τραπέζι δεν είναι μόνο αρνί, όλο και ψαχνόμαστε κάθε χρόνο με ποια ορεκτικά, ποιες σαλάτες και ποια γλυκά θα το συμπληρώσουμε. Οι πίτες και οι τάρτες είναι από τα πρώτα παρασκευάσματα που μας έρχονται στο μυαλό, όχι άδικα!
Να αναφέρω μερικούς λόγους ενδεικτικά;
α) παρασκευάζονται από την προηγούμενη
β) μπορούν να σερβιριστούν και με το χέρι
γ) πολλά λαχανικά, χόρτα και τυριά είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή
δ) μεταφέρονται εύκολα σε περιπτώσεις που το πασχαλιάτικο τραπέζι είναι σε εξοχικά και σε φιλικά σπίτια
ε) συνήθως αρέσουν σε όλους!
Στο πλαίσιο λοιπόν των προτάσεων για τα προεόρτια του οβελία, επέλεξα και τη δημοσίευση αυτής της συνταγής αυτές τις μέρες για να τη μελετήσουν οι φίλοι και οι φίλες που προγραμματίζουν από τώρα τι θα φτιάξουν! Δεν θα την πω όμως αποκλειστικά πασχαλινή, γιατί από μόνη της είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές τάρτες ή ανοιχτές πίτες (αν προτιμάτε αυτόν τον χαρακτηρισμό) της Άνοιξης. Το πρασάτο λουκάνικο που επέλεξα να τη νοστιμίσω, αναβαθμίζει το αποτέλεσμα!
Φυσικά είναι πολύ νόστιμη και με κατεψυγμένες αγκινάρες (δείτε παρατήσεις επ’ αυτού), αλλά δοκιμάστε την τώρα που έχουν την τιμητική τους οι φρέσκιες. Αν βρείτε μάλιστα τις δικές μας, τις αγκινάρες με τ’ αγκάθια από τις οποίες τρώγονται και τα φύλλα και όχι μόνο οι πάτοι, θα διαπιστώσετε ότι η τάρτα είναι ιδιαίτερα νόστιμη και μπορεί να καταναλωθεί όχι μόνο ως ορεκτικό αλλά και ως ελαφρύ γεύμα ή σνακ.
Μη σας προβληματίζει το ζυμάρι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με ζύμες. Οι βιαστικοί και οι λιγότεροι έμπειροι περί των ζυμαριών μπορούν να χρησιμοποιήσουν έτοιμο φύλλο κατά προτίμηση χωριάτικο ή σφολιάτας (αν τη συνηθίζουν). Πάντως το συγκεκριμένο είναι τόσο εύκολο που ανοίγει με το χέρι, χωρίς πλάστη!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Υλικά
Για τη βάση:
200 gr γιαούρτι
150 ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι μπέικιν
320-340 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Προαιρετικά, 15 ml (μια κουταλιά ρακή)
Για τη γέμιση:
4-5 αγκινάρες (μετά το καθάρισμα, γύρω στα 300 gr)
2-3 λουκάνικα (ως μία συσκευασία) ΠΡΑΣΑΤΟ ΚΑΣΣΑΚΗ
2 πράσινα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
1 μέτριο ή 2 μικρότερα ξερά κρεμμύδια
(όλα μαζί τα κρεμμύδια περίπου 100 gr, ζυγισμένα καθαρισμένα)
60 ml (4 κουταλιές) ελαιόλαδο (δείτε παρατηρήσεις)
5-6 κλαδάκια άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι
120 gr φέτα
120 gr γραβιέρα ή άλλο τυρί που λιώνει
Προαιρετικά, 2-3 φυλλαράκια φρέσκο σκορδάκι ή 1 σκελίδα ξερό
Για την επικάλυψη:
200 gr γιαούρτι
2 μεγάλα αυγά (ή 3 μικρά)
Αλάτι
Πιπέρι
15 ml (1 κουταλιά) ελαιόλαδο
Προαιρετικά, λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα
Επί το έργον
Δείτε και το βίντεο της συνταγής παραπάνω για τις λεπτομέρειες της παρασκευής της
Αφού καθαρίσουμε τις αγκινάρες όπως θα δείτε στην σχετική ανάρτηση (και με βίντεο) , παρασκευάζουμε την τάρτα όπως στο παρακάτω βίντεο. Αν χρειάζονται διευκρινίσεις, στη διάθεσή σας! Επίσης δείτε τις παρατηρήσεις παρακάτω.
Παρατηρήσεις
- Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες συνταγές πιθανόν να χρειαστούμε παραπάνω κομμάτια, θα συνιστούσα 5-6.
- Αν βάλουμε και τα τρία λουκάνικα της συσκευασίας θα ελαττώσουμε σε 45ml (3 κουταλιές) το ελαιόλαδο για να μη γίνει πολύ λιπαρή η γέμιση. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το πόσο λιπαρά είναι τα τυριά μας.
- To γιαούρτι δεν είναι στραγγιστό, χρειαζόμαστε την υγρασία και στη ζύμη και στην επικάλυψη.
- Το σκεύος που έψησα την τάρτα αυτή τη φορά έχει διαστάσεις 30Χ22 αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι ένα λίγο μεγαλύτερο αν μας αρέσει πιο λεπτή η βάση στις τάρτες μας.
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.