Ό,τι πιο καλοκαιρινό!
Λέει λοιπόν ο Κορνάρος
……………………………
Δέντρη μ’ αθούς και με καρπούς
και δροσερά λιβάδια.
………………………..
και αλλού
………………………………..
Για τούτο, οπού ναι φρόνιμος, μηδέ χαθεί στα Πάθη,
το ρόδον κι όμορφος αθός γεννάται μες στ’ αγκάθι.
…………………………….
Και ο Χορτάτζης (στον ύμνο προς τον ήλιο),
…………………………………
Και πάλι σα σιμώσεις κι αρχινίζεις
Τα χιόνια να σκορπάς και να ζεσταίνεις
Τον κόσμο, όλη τη γη μ’ αθούς γεμίζεις
……………………………………………….
Αλλά και σήμερα τη χρησιμοποιούμε τη λέξη. Οποιοδήποτε άνθος, ακόμη και των δέντρων και των λαχανικών, αθό το λέμε. Λέμε π.χ. με πειράζει ο αθός τσ’ ελιάς (ιδιαίτερα αλλεργιογόνος).
Κι όμορφες μαντινάδες την περιέχουν:
Ποιός κηπουρός φροντίζει σε, βιόλα μου μπαλκονάτη
κι όλες του χρόνου τσ’ εποχές είσαι μ’ αθούς γεμάτη.
Και
Βιόλα που σε μεγάλωσα με τω μαθιώ μου δάκρυα
εγώ επερίμενα αθούς κι εσύ πετάς αγκάθια
Κι ακόμη
Ω! λεμονιά μου με τσ’ αθούς στο δέτη φυτεμένη
πόσοι για το χατήρι σου δεν είναι γκρεμισμένοι!
(ο δέτης είναι ο γκρεμός)
Όμως, η ερώτηση «θες να σου φέρω αθούς;» αυτή την εποχή -και όλο το καλοκαίρι-, παραπέμπει μόνο σε ένα ανθό .Στο κολοκυθολούλουδο, στον κολοκυθοανθό!
Όχι μόνο αυτόν που έχουν στην άκρη τα κολοκυθάκια (εμείς αυτόν σπάνια τον γεμίζουμε, τον μαγειρεύουμε μαζί με τα κολοκυθάκια), αλλά τον άλλο, τον αρσενικό με τον λεπτεπίλεπτο μίσχο και το υπέροχο χρώμα.
Οι κολοκυθοανθοί αυτοί είναι πολύτιμο υλικό, πολύτιμο πεσκέσι. Δύσκολα τους βρίσκεις στην αγορά. Τους απολαμβάνουν όσοι έχουν δικά τους περβόλια ή όσοι έχουν καλούς φίλους (με δικά τους περβόλια). Ίσως σε κάποιες λαϊκές να μπορείτε να τους βρείτε αν είστε πρωινοί τύποι.
Μαζεύονται πρωί πρωί, και είναι εύθραυστοι , μεταξένιοι και…φωτοευαίσθητοι. Μπορούμε βέβαια να τους διατηρήσουμε δυο τρεις μέρες στο ψυγείο, βάζοντάς τους τον ένα μέσα στον άλλο σε κλειστό μπολ.
Για να τους χρησιμοποιήσουμε, τους ξεπλένουμε και τους αφήνουμε για λίγο γυρισμένους ανάποδα να στραγγίξουν. Τους στήμονες δεν είναι ανάγκη να τους βγάλουμε, εκτός αν δεν είναι ολόφρεσκοι. Βλέπετε, είναι πολύ ευαίσθητοι και η αλλοίωση των αθών αρχίζει απ’ αυτούς. Βγάζουμε μόνο κάποια μικρά σαν νυχάκια πράσινα φυλλαράκια στη βάση του άνθους γιατί είναι σχετικά σκληρά.
Η γέμιση είναι η ίδια με εκείνη που φτιάχνουμε για τους ντολμάδες με αμπελόφυλλα. Άλλωστε, τις περισσότερες φορές αυτά τα ντολμαδάκια, φυλλένια και αθουλένια συνυπάρχουν στην κατσαρόλα. Μπορώ να πω πως το ένα είδος νοστιμίζει το άλλο. Η υπόξινη γεύση του κληματόφυλλου δίνει άλλη ουσία στον κολοκυθοανθό αλλά και ο κολοκυθοανθός «απαλαίνει» το κληματόφυλλο.
Βάζουμε τους γεμισμένους αθούς στην πάνω μεριά της κατσαρόλας γιατί γίνονται πιο γρήγορα , αλλά φροντίζουμε να τους σκεπάσουμε με φύλλα για να μη στεγνώσουν.
Αυτή τη φορά, αντί αγκινάρα που γράφω στα υλικά της συνταγής των ντολμάδων, έβαλα τριμμένο κολοκύθι. Μπορούμε να βάλουμε και από τα δύο. Επίσης στη γέμιση των αθουλένιων πηγαίνει πολύ ο χόντρος.
Ας έλθουμε τώρα στην άλλη συνταγή :
Υλικά
Για το γέμισμα με τυριά:
Κολοκυθοανθοί (κατά προτίμηση «αρσενικοί» , αλλά κάνουν και αυτοί από τα κολοκυθάκια)
1 κουταλιά ξινομυζήθρα για κάθε ανθό (ή μια κουταλιά μικρούς κύβους κρητικής γραβιέρας )
½ -1 φυλλαράκι αβάρσαμο ( δυόσμο) για κάθε ανθό αν χρησιμοποιήσουμε ξινομυζήθρα
Κουρκούτι (για τους 12 που γέμισα, έφτιαξα 1 δόση)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον
Επί το έργον:
Φτιάχνουμε το κουρκούτι,γιατί όπως αναφέρω και στην συνταγή πρέπει να “ξεκουραστεί” κανένα μισάωρο για να κολλά στην τροφή που θα τηγανίσουμε (είναι θέμα …γλουτένης).
Ψιλοκόβουμε το δυόσμο και τον ανακατεύουμε με τη ξινομυζήθρα .Βάζουμε από μια κουταλιά σε κάθε αθό. Διπλώνουμε τα δύο από τα πέντε φύλλα πάνω από τη γέμιση και γυρίζουμε τα υπόλοιπα τρία να σκεπάσουν τα πρώτα.
Όταν τελειώσουμε, τους βουτάμε στο κουρκούτι και τους τηγανίζουμε λίγους λίγους σε ελαιόλαδο.
Όταν ροδοκοκκινίσουν από τη μία πλευρά, τους γυρίζουμε και από την άλλη.Τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τους τηγανισμένους αθούς αμέσως. Το λεμόνι είναι προαιρετικό αλλά τους πηγαίνει.
Απολαύστε τους με ρακή, ούζο, παγωμένο λευκό κρασάκι ή μπυρίτσα!
Παρατηρήσεις
Παρατηρήσεις:
1)Αν βάλουμε γραβιέρα μπορούμε να παραλείψουμε το δυόσμο
2) Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι καυτό αλλά όχι να καπνίζει. Εγώ το δοκιμάζω ρίχνοντας μια σταγόνα χυλό μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται. Όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει το λάδι γύρω της και ανεβεί η σταγόνα στην επιφάνεια, η θερμοκρασία είναι η σωστή.
3)Αν έχετε δικό σας περβόλι μαζέψτε τους αθούς κάθε μέρας και βάλτε τους τον ένα μέσα στον άλλο.
Βάλτε αυτές τις στίβες των ανθών μέσα σε μπολ που κλείνει καλά και διατηρείστε τους στο ψυγείο 3-4 μέρες. Έτσι , ακόμη και μικρή να είναι η παραγωγή σας θα έχετε αρκετούς για να τους δοκιμάσετε.
4)Αντί ξινομυζήθρα μπορούμε να βάλουμε τριμμένη φέτα ή ένα μείγμα τυριών της αρεσκείας μας.
5)Αν χρησιμοποιήσουμε λευκά τυριά, εκτός από δυόσμο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ή ξερή ρίγανη, ή βασιλικό.
Τι νόστιμο φαγάκι μας ετοίμασες σήμερα!!!Αν περισέψη κανένα ταπεράκι , στείλτο απο δώ σε παρακαλώ (τους τηγανητούς )Φιλάκια!!!
Που το έμαθες ότι θέλω να κάνω γεμιστά αύριο ?
Πρωί πρωί θα πάω να μαζέψω τα λουλούδια, Και θα κάνω την συνταγή σου. Ευχαριστώ.
Πράγματι εμείς εδώ σπάνια βρίσκουμε ανθούς. Πολύ λαχταριστό το φαγάκι σου!
Καλή εβδομάδα:)
Για έναν από αυτούς τους τυρένιους, και τι δεν θα δινα!!!!
Πολύ σπάνια βρίσκω κολοκυθοανθούς:(
Αλλά αν είμαι τυχερή και βρω, δεν τους αφήνω με τίποτα!!
Φιλιά, καλή βδομάδα!!
Απο μικρή λάτρευα να μαζεύω τους κολοκυθοανθούς από την κολοκυθιά, να τους καθαρίζω και να τους τρώω φυσικά!!! Αυτό θα ζητήσω από τη μαμά μου να μου φτιάξει μιας και η κουζίνα μου εδώ στο σπιτικό μου δεν είναι εξοπλισμένη πια με ότι χρειάζομαι!
Το φαγητάκι σου ήταν το κυριακάτικο μου γεύμα.
Όμως τυρένιους δεν έχω δοκιμάσει ποτέ.Την επόμενη φορά που θα μου δώσουν αθούς θα τους φτιάξω οπωσδήποτε.Ευχαριστούμε.
Ανάρτηση μ' αθούς γεμάτη!
Θα με τρελάνεις Vita μου!
Μια λύση έχω: να βάλω κολοκυθιές στον κήπο αντί για τριανταφυλλιές… (χαρά που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού…)
Κοκλοκυθολούλουδα ανθισμένα, αρωματένια, γεμισμένα και καλοψημένα! Μμμμμ!
Εύγε Vita.
Καλέ, συνεννοείστε με τη μάνα μου; 😀 Προσωπικά βέβαια τους προτιμώ στο φούρνο, μαζί με τα υπόλοιπα γεμιστά λαχανικά, αλλά ευχαρίστω βουτάω ένα απ' το πιατάκι 😉
Φιλιά πολλά
με τρέλανες με τους τυρένιους !!!!!!!!! πρέπει να είναι υπέροχοι !!! γεια στα χεράκια σου Βίτα μου ! όπως πάντα η αναρτησή σου γεμάτη πράγματα που αγνοούσαμε !
φιλια πολλά πολλά
Maria B.
Είναι η ιστορία που συνδέεται με αυτό το όμορφο λουλούδι. Θα είναι μεγάλη σε ό, τι κάνετε.
Συγχαρητήρια.
Ριρή μου κι εγώ τους τηγανητούς τσακίζω η αφιλότιμη :-)!
Ellada τα έφτιαξες τελικά; Περιμένω εντυπώσεις
mia maria ούτε στα κολοκυθάκια μπορείτε να βρείτε; Κι αυτοί είναι νόστιμοι αν είναι φρέσκοι.
Έλα να σου κάνω τραπέζι 🙂
Έλενα πραγματική λιχουδιά είναι όπως κι αν είναι αλλά δυσεύρετοι.
Μαρινάκι είστε Ελλάδα; Πότε θα ρθείτε στην Κρήτη;
Μη και δεν το μάθω…
Χαραυγή πιστεύω ότι αρέσουν σε όλους οι τυρένιοι.(δεν ξέρω κανένα που να μην του αρέσουν …) Δοκίμασέ τους όποτε μπορέσεις
Αγγελική μου! Τώρα έχετε χειμώνα εκεί πώς να τις βάλεις τις κολοκυθιές; Θα τους γευτείς όταν έλθεις εδώ!
Ζαμπία όπως και νάναι είναι λιχουδιά! Απόλυτα καλοκαιρινή γεύση και εικόνα!
Μαριλία μου στα μέρη μας είναι άφθονοι αυτή την εποχή οπότε στατιστικά πολλές μανούλες θα τους φτιάχνουνε :-). Ανταποδίδω τα φιλιά.
Μαρία μου ευχαριστώ! Αν ήξερες με πόσα σου φαγάκια με έχεις τρελάνει εσύ :-)…
Annamaria μου σ' ευχαριστώ! Πόσο ζεστά είναι πάντα τα λόγια σου!
Θέλω απ' όλουςςςςςςςςςςς!!!! ωωω τι μου κάνεις … τι μου κάνειςςςςςςςςς 🙂
Ωραία και τα δύο φαγάκια σου..επίσης μου άρεσε και η χρήσιμη ανάρτηση στην αρχή για την λέξη αθός.
Όσες φορές το έχω γευτεί στην Κρήτη ήταν θαυμάσιο. Προσωπικά δεν έχω κάνει ποτέ, γιατί δεν έχω καταφέρει να έχω "ζωντανούς" τους ανθούς στα χέρια μου.
Αυτό το φαγάκι, είναι λίγο από αυτό που λέμε απευθείας από "παραγωγή, στην κατανάλωση"!
Τέλειο Vita μου, τέλειο!!!
Υπέροχη εγγραφή κι υπέροχοι μεζέδες! Και εμείς τους τιμάμε δεόντως στο Πήλιο και γεμιστούς και τηγανητούς! (τώρα θα αξιωθώ να πρωτομαζέψω απ'τον κήπο καθώς φέτος δε λέει να καλοκαιριάσει φυσιολογικά εδώ και μείναν όλα πίσω…) Καλημέρες!
Αστεράκι υποθέτω ότι τους έχεις δοκιμάσει όταν έρχεσαι στην Κρήτη οπότε γνωρίζεις για τι πράγμα μιλάμε 🙂
Πηνελόπη όπως πάντα εύστοχη! Από το περβόλι στο πιάτο 🙂
Όλγα μου από τα καλά της επαρχίας η απόλαυση τέτοιων υλικών που είναι δυσεύρετα στις πόλεις.
Όλα πάνε πίσω στις μέρες μας… Κι αν στα περβόλια πάνε πίσω για μέρες, στη ζωή μας πάνε πίσω χρόνια 🙁
οι ανθοι σου πραγματικα ειναι αξιοζηλευτοι!και οι δυο συνταγες εξαιρετικες!
Στη Θεσσαλία τους λένε "κολοκθοκορφάδες" και θυμάμαι τη γιαγιά μου όταν έφτιαχνε γεμιστά πάντα να γεμίζει τα κενά στο ταψί με γεμιστούς κολοκυθανθούς. Επίσης θυμάμαι ότι ποτέ δεν προλάβαινε να τους σερβίρει γιατί τους κλέβαμε, καυτούς ακόμα, μόλις έβγαζε το ταψί από τη φωτιά. Πιο σπάνια τους έφτιαχνε τηγανητούς και γινόταν το έλα να δεις πάνω από την πιατέλα!
Χρόοοονια μετά, όταν έμενα στα Χανιά, ανακάλυψα ότι το διπλανό μανάβικο είχε κάθε πρωί ματσάκια ανθούς. Για χάρη τους χαράμιζα τον πρωινό μου ύπνο και κατέβαινα για να τους αγοράσω (και μετά μου λέτε ότι έχω παράλογη αγάπη σε αυτή την πόλη).
Τους γεμιστούς ποτέ δεν τους πέτυχα (δεν έχω ταλέντο στο τύλιγμα) αλλά οι τηγανητοί είναι πανεύκολοι: απλά βάζεις τυρί στο κουρκούτι και είτε βουτάς ολόκληρο το λουλούδι μέσα ή το ψιλοκόβεις και φτιάχνεις "λουλουδοτηγανήτες".
Αχχχχ, μου τρέχουν πάλι τα σάλια! Να 'σαι καλά με τις δροσερές συνταγές σου κι ας μην μπορώ να της εκτελέσω εδώ που μένω τώρα.
Αναρχάκι μου εμείς κολοκυθοκορφάδες λέμε τις κορφές από τους βλαστούς τις κολοκυθιάς και άλλη μια καλοκαιρινή λιχουδιά που προσθέτουμε στα βραστά χόρτα ή σε καλοκαιρινά γιαχνάκια
Ωραία η ιδέα των λουλουδοτηγανήτων.Θα την επιχειρήσω…
Αλήθεια, έφυγες από την Κρήτη και δεν προλάβαμε να τα πούμε από κοντά κάποια στιγμή;
Χμ… δεν είμαι σίγουρη αν στη Θεσσαλία μαγειρεύουν τις "άκρες" από τα κολοκυθάκια ή αν μαζεύουν τους άλλους ανθούς. Όπως και να έχει όμως, να δοκιμάσεις τις λουλουδοτηγανήτες, είναι πεντανόστιμα!!
Και φυσικά και δεν έφυγα από την Κρήτη. Τρελή είμαι; Απλά μένω σε τουριστική περιοχή και δεν έχει τα ωραία μεγάλα μανάβικα που συνήθισα στα Χανιά και γενικά στις μεγάλες πόλεις. Εδώ τα σαλατικά μας τα αγοράζουμε από το super market, σε εξοργιστικές τιμές (λόγω τουριστών).
Les fleurs de courgettes sont beaucoup utilisées dans le sud de la Frace et c'est très bon.
Je note.
A bientôt
ποιος φιλος θα μας πει αν τρωγονται οι ανθοι απο τις διακοσμητικες κολοκυθιες????
Τι όμορφα τα παραθέματα για τον ανθό! Θα συμπληρώσω μόνο ότι η λέξη άνθος είναι προ-ελληνική, χρησιμοποιούνταν δηλαδή από τους προ-ελληνικούς πληθυσμούς που κατοικούσαν στον ελλαδκό χώρο και επιβίωσε ως είχε και μετά την έλευση των νέων κατοίκων. Στην Κρήτη η Γραμμική Α που ως γνωστόν παραμένει απόκρυφη, καθώς και οι υστερομινωική γραφή είναι προ-ελληνικές και τα κατάλοιπά τους -πόσο ωραίο είναι αυτό!- βρίσκονται στα σημερινά λόγια των κατοίκων της νήσου!
Παρεμπιπτόντως υπέροχοι οι κολοκυθοανθοί, σου έχω ξαναπεί ότι κι εμείς στη Λέσβο παρομοίως τους απολαμβάνουμε!
[…] ότι τους απολαύσαμε σε ντολμαδάκια και σε γεμιστά , καθώς και τηγανητούς, γεμισμένους με […]