Vegan/vegetarian

Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Παραδοσιακό πεντανόστιμο πιάτο της κρητικής κουζίνας! 

Μερικές φορές οι συνδυασμοί της παραδοσιακής κουζίνας εκπλήσσουν με την σοφία τους. Δεν ξέρω με ποια λογική προέκυψαν, ίσως στους περισσότερους η αρχή έγινε με το «βάζω στο τσικάλι μου ό,τι  πέψει (στείλει) ο Θεός». Αν ταίριαζαν, αν χόρταιναν, αν δεν κόστιζαν, γινόταν συνήθεια και καθιερωνόταν, γινόταν παράδοση. Σήμερα ένα τέτοιο συνδυασμό έχει η συνταγή μας: μελιτζάνες με ξινόχοντρο!

Κι έγραφε προ καιρού ένας φίλος στο facebook, δεν θυμάμαι για ποιο πιάτο, αλλά αναφερόταν σε κάποιο νεωτερισμό λέγοντας: « Μην απορρίπτεις το καινούριο… Έτσι αρχίζουν όλα. Κάποια νοικοκυρά δοκίμαζε στο φαγητό της μια παραλλαγή, μια νέα προσθήκη, το λεγε στη γειτόνισσα και στόμα με στόμα το φτιάχνανε πολλές το καινούριο πιάτο. Αν ήτανε καλό… Κι έτσι προχωρούσε η μαγειρική κι εξελισσόταν η κουζίνα…». Δεν θυμάμαι ποιος ήταν, αν διαβάσει την ανάρτηση θα χαρώ να προσθέσω το όνομά του. Άλλωστε το νόημα των λόγων του γράφω, κι όχι αυτολεξεί το κείμενό του!

Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

«Βάλε μπρε μια χαχαλιά (χούφτα)  ξινόχοντρο να βγατίσει (αυγατίσει), να χορτάσουνε κιόλας», φαντάζομαι το διάλογο. «Να γλυκάνει το φαητό να δέσει κι η σάλτσα (ν)του όμορφα». Μέλωμα χωρίς μέλι, δέσιμο χωρίς κορνφλάουρ και τα συναφή… Κι έτσι είναι πράγματι. Μελωμένο φαγάκι, δεμένη σάλτσα, χορταστικό και νόστιμο. Κλασικό το τουρλού μας με τον ξινόχοντρο, και χοχλιούς όταν μας βρίσκονται! Πιάτο της αγροτικής κουζίνας με υψηλή διατροφική αξία και εξαιρετική γεύση!

Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Στις νηστείες με σκέτο χόντρο, τον άλλο καιρό με ξινόχοντρο.  Γιατί άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Λυπάμαι που τα συγχέουν ακόμη και ειδικοί, αλλά χόντρος είναι το σκέτο σπασμένο στάρι ενώ ξινόχοντρος είναι το παρασκεύασμα που προκύπτει αν αυτό το στάρι βράσει με ξινισμένο γάλα. Ο ξινόχοντρος τρώγεται βέβαια και νωπός, αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα αποξηραίνεται και αποθηκεύεται. Είναι ο αντίλογος της Κρήτης στον τραχανά της υπόλοιπης Ελλάδας, και τον φτιάχνουμε στο σπίτι αλλά υπάρχει πια και στο εμπόριο!

Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Ο αποξηραμένος ξινόχοντρος προστίθεται σε σούπες και σε πολλά άλλα φαγητά. Νοστιμίζει όλα σχεδόν τα λαδερά του καλοκαιριού μα ο συνδυασμός με τις με μελιτζάνες θεωρώ πως είναι από τους καλύτερους. Και για να το διευκρινίσουμε, το φαγητό είναι ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ με ξινόχοντρο. Οι μελιτζάνες κυριαρχούν εδώ (θα το δείτε και στις ποσότητες), άλλο ο χόντρος με λαχανικά.

Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

 

Παρατηρήσεις

  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτες, λίγο μετά τις μελιτζάνες. Για 1-2 πατάτες, στις παραπάνω ποσότητες θα προσθέσουμε άλλα 50ml ελαιόλαδο και 100-150 gr ντομάτες ακόμη. Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι θα τις ευχαριστηθούν έτσι! Με τις παραπάνω ποσότητες βγαίνουν 2 μεγάλα ή 3 μέτρια πιάτα. Αν βάλουμε και τις πατάτες θα έχουμε φαγητό για τετραμελή οικογένεια.
  • Βάζω τις μισές ντομάτες τριμμένες και τις άλλες μισές κομμένες στο χέρι. Θέλω να βρίσκω και ντομάτα στο πιάτο, αλλά αυτά είναι γούστα…
  • Οι μελιτζάνες είναι από τα λαχανικά που τραβάνε πολύ λάδι. Εμείς στην Κρήτη βάζουμε και λίγο παραπάνω ίσως… Αν θέλετε μπορείτε να το ελαττώσετε κατά 1-2 κουταλιές.
  • Σε μέρες νηστείας ο ξινόχοντρος όπως προανέφερα μπορεί να αντικατασταθεί με χόντρο ή με πλιγούρι. Το πλιγούρι είναι προβρασμένο και θέλει λιγότερο χρόνο από το χόντρο που είναι άβραστο στάρι και θέλει παραπάνω υγρά και χρόνο!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο