Παραδοσιακό πεντανόστιμο πιάτο της κρητικής κουζίνας!
Μερικές φορές οι συνδυασμοί της παραδοσιακής κουζίνας εκπλήσσουν με την σοφία τους. Δεν ξέρω με ποια λογική προέκυψαν, ίσως στους περισσότερους η αρχή έγινε με το «βάζω στο τσικάλι μου ό,τι πέψει (στείλει) ο Θεός». Αν ταίριαζαν, αν χόρταιναν, αν δεν κόστιζαν, γινόταν συνήθεια και καθιερωνόταν, γινόταν παράδοση. Σήμερα ένα τέτοιο συνδυασμό έχει η συνταγή μας: μελιτζάνες με ξινόχοντρο!
Κι έγραφε προ καιρού ένας φίλος στο facebook, δεν θυμάμαι για ποιο πιάτο, αλλά αναφερόταν σε κάποιο νεωτερισμό λέγοντας: « Μην απορρίπτεις το καινούριο… Έτσι αρχίζουν όλα. Κάποια νοικοκυρά δοκίμαζε στο φαγητό της μια παραλλαγή, μια νέα προσθήκη, το λεγε στη γειτόνισσα και στόμα με στόμα το φτιάχνανε πολλές το καινούριο πιάτο. Αν ήτανε καλό… Κι έτσι προχωρούσε η μαγειρική κι εξελισσόταν η κουζίνα…». Δεν θυμάμαι ποιος ήταν, αν διαβάσει την ανάρτηση θα χαρώ να προσθέσω το όνομά του. Άλλωστε το νόημα των λόγων του γράφω, κι όχι αυτολεξεί το κείμενό του!
«Βάλε μπρε μια χαχαλιά (χούφτα) ξινόχοντρο να βγατίσει (αυγατίσει), να χορτάσουνε κιόλας», φαντάζομαι το διάλογο. «Να γλυκάνει το φαητό να δέσει κι η σάλτσα (ν)του όμορφα». Μέλωμα χωρίς μέλι, δέσιμο χωρίς κορνφλάουρ και τα συναφή… Κι έτσι είναι πράγματι. Μελωμένο φαγάκι, δεμένη σάλτσα, χορταστικό και νόστιμο. Κλασικό το τουρλού μας με τον ξινόχοντρο, και χοχλιούς όταν μας βρίσκονται! Πιάτο της αγροτικής κουζίνας με υψηλή διατροφική αξία και εξαιρετική γεύση!
Στις νηστείες με σκέτο χόντρο, τον άλλο καιρό με ξινόχοντρο. Γιατί άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Λυπάμαι που τα συγχέουν ακόμη και ειδικοί, αλλά χόντρος είναι το σκέτο σπασμένο στάρι ενώ ξινόχοντρος είναι το παρασκεύασμα που προκύπτει αν αυτό το στάρι βράσει με ξινισμένο γάλα. Ο ξινόχοντρος τρώγεται βέβαια και νωπός, αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα αποξηραίνεται και αποθηκεύεται. Είναι ο αντίλογος της Κρήτης στον τραχανά της υπόλοιπης Ελλάδας, και τον φτιάχνουμε στο σπίτι αλλά υπάρχει πια και στο εμπόριο!
Ο αποξηραμένος ξινόχοντρος προστίθεται σε σούπες και σε πολλά άλλα φαγητά. Νοστιμίζει όλα σχεδόν τα λαδερά του καλοκαιριού μα ο συνδυασμός με τις με μελιτζάνες θεωρώ πως είναι από τους καλύτερους. Και για να το διευκρινίσουμε, το φαγητό είναι ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ με ξινόχοντρο. Οι μελιτζάνες κυριαρχούν εδώ (θα το δείτε και στις ποσότητες), άλλο ο χόντρος με λαχανικά.
Υλικά
500 gr μελιτζάνες
125 ml (1-2 κούπα) ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (120 gr περίπου, καθαρισμένο)
300-350 gr (2 μέτριες) ώριμες ντομάτες
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
2-3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
50 gr ξινόχοντρο
Επί το έργον
Σε ρηχή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες κομμένες σε 8 αν είναι φλάσκες, σε ροδέλες με πάχος 3-4 cm αν είναι μακρόστενες. Μόλις αρχίσουν να τσιγαρίζονται προσθέτουμε το σκόρδο και ελάχιστο νερό, και μαγειρεύουμε για κανένα δεκάλεπτο με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. ΔΕΝ ανακατεύουμε, μόνο κινούμε πέρα δώθε την κατσαρόλα. Όταν οι μελιτζάνες είναι σχεδόν έτοιμες, προσθέτουμε στην κατσαρόλα ½ -1 κούπα νερό (ανάλογα πόσα υγρά υπάρχουν) και μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε τον ξινόχοντρο σπασμένο σε μικρά κομμάτια.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει εντελώς ο ξινόχοντρος (αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη). Το φαγητό πρέπει να μείνει «βλασερό» δηλαδή με σάλτσα όχι στεγνό σαν πιλάφι με μελιτζάνες. Αφήνουμε να μαρουβίσει ένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτες, λίγο μετά τις μελιτζάνες. Για 1-2 πατάτες, στις παραπάνω ποσότητες θα προσθέσουμε άλλα 50ml ελαιόλαδο και 100-150 gr ντομάτες ακόμη. Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι θα τις ευχαριστηθούν έτσι! Με τις παραπάνω ποσότητες βγαίνουν 2 μεγάλα ή 3 μέτρια πιάτα. Αν βάλουμε και τις πατάτες θα έχουμε φαγητό για τετραμελή οικογένεια.
- Βάζω τις μισές ντομάτες τριμμένες και τις άλλες μισές κομμένες στο χέρι. Θέλω να βρίσκω και ντομάτα στο πιάτο, αλλά αυτά είναι γούστα…
- Οι μελιτζάνες είναι από τα λαχανικά που τραβάνε πολύ λάδι. Εμείς στην Κρήτη βάζουμε και λίγο παραπάνω ίσως… Αν θέλετε μπορείτε να το ελαττώσετε κατά 1-2 κουταλιές.
- Σε μέρες νηστείας ο ξινόχοντρος όπως προανέφερα μπορεί να αντικατασταθεί με χόντρο ή με πλιγούρι. Το πλιγούρι είναι προβρασμένο και θέλει λιγότερο χρόνο από το χόντρο που είναι άβραστο στάρι και θέλει παραπάνω υγρά και χρόνο!
Φανταστικός συνδυασμός γεύσεων! Πεντανόστιμο πιάτο!
Ευχαριστώ πολύ! Ναι, είναι από τους καλύτερους παραδοσιακούς συνδυασμούς!
Ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγες!!! Μπορεί να γίνει και με τραχανά? Και στην περιπτωση αυτή αλλάζει κάτι στα υλικά?
Καλημέρα σας. Υποθέτω ότι με ξινό τραχανά θα είναι μια χαρά!