Αλμυρά

Χοιρινό κατσαρόλας με μανιτάρια και καρότα

Χοιρινό κατσαρόλας με μανιτάρια και καρότα

Εξαιρετικός μεζές αλλά και κύριο πιάτο!

Κρεατινή (κράτινη όπως τη λέμε εμείς) η εβδομάδα που διανύουμε, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από κρεατικό η σημερινή μας ανάρτηση. Και μιας και κάποιες φίλες με ρώτησαν μετά την ανάρτηση για το ρολό με χοιρινό στον φούρνο, αν μπορούν να φτιάξουν αντίστοιχο πιάτο στην κατσαρόλα, έχω εδώ την απάντηση!

Χοιρινό κατσαρόλας με μανιτάρια και καρότα

Είναι αλήθεια ότι προβληματιζόμαστε με τα φαγητά του φούρνου ειδικά μεσοβδόμαδα. Άλλοι λόγω έλλειψης χρόνου, άλλοι επειδή με τον φούρνο αυξάνεται πολύ το κόστος παρασκευής ενός φαγητού. Δεν είναι τυχαία η αύξηση των πωλήσεων στα air fryer, που αποδίδεται και στους δυο αυτούς λόγους.

Χοιρινό κατσαρόλας με μανιτάρια και καρότα

Δοκίμασα λοιπόν παρόμοιους συνδυασμούς με εκείνους του ρολού στην κατσαρόλα, και το «πείραμα» πέτυχε. Δηλαδή εδώ που τα λέμε, αναμενόμενη ήταν η έκβαση γιατί ποιος θα συνδυάσει τρυφερό χοιρινό με λαχανικά και δεν θα βγάλει καλό αποτέλεσμα;

Εμείς δοκιμάσαμε ήδη δυο φορές αυτή τη συνταγή που προέκυψε ως παραλλαγή της προαναφερόμενης και ενθουσιαστήκαμε. Ταίριαξε μάλιστα και με ρύζι και με πατάτες τηγανητές, και πιστεύω ότι θα ταιριάξει και με ένα πουρέ πατάτας που αγαπούν και τα μικρότερα παιδιά. Ωραία συνταγή, που όπως το ρολό και τα κότσια στη γάστρα εξασφαλίζουν οικονομικά-πλούσια πιάτα!

Χοιρινό κατσαρόλας με μανιτάρια και καρότα

Όπως λέω στον υπότιτλο, το πιάτο μπορεί να αποτελέσει «πιάτο μέσης», αλλά με τα συνοδευτικά γίνεται ωραιότατο κύριο για όλη την οικογένεια αφού δεν έχει κοκκαλάκια και άλλα απαγορευτικά. Οι ποσότητες των μπαχαρικών μπορούν να αλλάξουν και να γίνει όσο πικάντικο θέλουμε, οπότε τις προσαρμόζουμε ανάλογα.

Χοιρινό κατσαρόλας με μανιτάρια και καρότα

Αν λοιπόν η Τσικνοπέμπτη μας προκύψει βροχερή και χρειαστεί να μαγειρέψουμε κατσαρολάτο κρεατικό, αυτή είναι μια ωραία πρόταση! Αλλά και τσικνίσματα σε κάρβουνα και ψησταριές να έχουμε, πάντα ένας μαγειρευτός μεζές είναι ευπρόσδεκτος!

Χοιρινό κατσαρόλας με μανιτάρια και καρότα

Παρατηρήσεις

  1. Το φαγητό δεν είναι «σαλτσάτο». Δεν βάζουμε σάλτσα ντομάτας αλλά πελτέ. Δεν είναι όμως και εντελώς στεγνό. Έχει μια μελωμένη σαλτσούλα που προκύπτει από τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και λίγα από τα υγρά των λαχανικών.
  2. Θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει πατάτες στην κατσαρόλα αντί να τις τηγανίσει, αλλά θα «ακύρωνε» την χρήση του πιάτου ως μεζέ. Είναι προτιμότερο να το σερβίρουμε με τηγανητές ή ψητές πατάτες, ένα «ψευτοπίλαφο» απλό, ή πουρέ.
  3. Αντί κρασί (αν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά) μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού.
  4. Αντί κομμάτι από σπάλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπριζόλες λαιμού ή πανσέτες. Θα περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τον χρόνο μαγειρέματος.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο