Εξαιρετικός μεζές αλλά και κύριο πιάτο!
Κρεατινή (κράτινη όπως τη λέμε εμείς) η εβδομάδα που διανύουμε, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από κρεατικό η σημερινή μας ανάρτηση. Και μιας και κάποιες φίλες με ρώτησαν μετά την ανάρτηση για το ρολό με χοιρινό στον φούρνο, αν μπορούν να φτιάξουν αντίστοιχο πιάτο στην κατσαρόλα, έχω εδώ την απάντηση!
Είναι αλήθεια ότι προβληματιζόμαστε με τα φαγητά του φούρνου ειδικά μεσοβδόμαδα. Άλλοι λόγω έλλειψης χρόνου, άλλοι επειδή με τον φούρνο αυξάνεται πολύ το κόστος παρασκευής ενός φαγητού. Δεν είναι τυχαία η αύξηση των πωλήσεων στα air fryer, που αποδίδεται και στους δυο αυτούς λόγους.
Δοκίμασα λοιπόν παρόμοιους συνδυασμούς με εκείνους του ρολού στην κατσαρόλα, και το «πείραμα» πέτυχε. Δηλαδή εδώ που τα λέμε, αναμενόμενη ήταν η έκβαση γιατί ποιος θα συνδυάσει τρυφερό χοιρινό με λαχανικά και δεν θα βγάλει καλό αποτέλεσμα;
Εμείς δοκιμάσαμε ήδη δυο φορές αυτή τη συνταγή που προέκυψε ως παραλλαγή της προαναφερόμενης και ενθουσιαστήκαμε. Ταίριαξε μάλιστα και με ρύζι και με πατάτες τηγανητές, και πιστεύω ότι θα ταιριάξει και με ένα πουρέ πατάτας που αγαπούν και τα μικρότερα παιδιά. Ωραία συνταγή, που όπως το ρολό και τα κότσια στη γάστρα εξασφαλίζουν οικονομικά-πλούσια πιάτα!
Όπως λέω στον υπότιτλο, το πιάτο μπορεί να αποτελέσει «πιάτο μέσης», αλλά με τα συνοδευτικά γίνεται ωραιότατο κύριο για όλη την οικογένεια αφού δεν έχει κοκκαλάκια και άλλα απαγορευτικά. Οι ποσότητες των μπαχαρικών μπορούν να αλλάξουν και να γίνει όσο πικάντικο θέλουμε, οπότε τις προσαρμόζουμε ανάλογα.
Αν λοιπόν η Τσικνοπέμπτη μας προκύψει βροχερή και χρειαστεί να μαγειρέψουμε κατσαρολάτο κρεατικό, αυτή είναι μια ωραία πρόταση! Αλλά και τσικνίσματα σε κάρβουνα και ψησταριές να έχουμε, πάντα ένας μαγειρευτός μεζές είναι ευπρόσδεκτος!
Υλικά
Για περίπου 750 gr χοιρινό (ζητάμε μαλακό κομμάτι, χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε μέγεθος μικρού μανταρινιού, δείτε και παρατηρήσεις)
90-120ml (6 -8 κουταλιές) ελαιόλαδο, ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το κρέας μας
2 μέτρια ή 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
125ml (1/2 κούπα) κρασί (εγώ βάζω ροζέ)
2 μεγάλα καρότα
4-5 μεγάλα ασπρομανίταρα ή 2 κούπες «κουμπιά»
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο ή μπαχάρι
1 φλούδα πορτοκαλιού, περίπου 10cm
Προαιρετικά, 1-2 σκελίδες σκόρδο
Η κούπα μου είναι 250ml και η κουταλιά μου 15ml
Επί το έργον
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και ροδίζουμε το κρέας μας απ’ όλες τις πλευρές. Αλατίζουμε ελαφρά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και το σκόρδο –αν βάλουμε- σε φετούλες.
Μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε στο 3 (με μέγιστο το 9) το μάτι και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Μετά από μισή ώρα περίπου προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό ή στα υγρά της κατσαρόλας, τα καρότα σε ραβδάκια και τα μανιτάρια κομμένα σε χοντρές φέτες (ή ολόκληρα αν είναι “κουμπιά”).
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε κύμινο ή μπαχάρι και τη φλούδα πορτοκαλιού. Αν δεν έχει υγρά η κατσαρόλα μας προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι. Υψώνουμε τη θερμοκρασία και μόλις πάρει ξανά βράση χαμηλώνουμε πάλι στο 3 και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα συστατικά και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.
Παρατηρήσεις
- Το φαγητό δεν είναι «σαλτσάτο». Δεν βάζουμε σάλτσα ντομάτας αλλά πελτέ. Δεν είναι όμως και εντελώς στεγνό. Έχει μια μελωμένη σαλτσούλα που προκύπτει από τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και λίγα από τα υγρά των λαχανικών.
- Θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει πατάτες στην κατσαρόλα αντί να τις τηγανίσει, αλλά θα «ακύρωνε» την χρήση του πιάτου ως μεζέ. Είναι προτιμότερο να το σερβίρουμε με τηγανητές ή ψητές πατάτες, ένα «ψευτοπίλαφο» απλό, ή πουρέ.
- Αντί κρασί (αν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά) μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού.
- Αντί κομμάτι από σπάλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπριζόλες λαιμού ή πανσέτες. Θα περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τον χρόνο μαγειρέματος.