Αλμυρά

Σουπιές με σπανάκι

Σουπιές με σπανάκι

Από τα καλύτερα νηστίσιμα πιάτα!

Είναι αδύνατον να περάσει κάποια  Σαρακοστή χωρίς να μαγειρέψουμε σουπιές και όχι μόνο μια φορά, και όχι μόνο με ένα τρόπο. Είναι από τα νοστιμότερα θαλασσινά και -εκτός των άλλων- συνδυάζονται τέλεια με χορταρικά που είναι άφθονα αυτή την εποχή.

Σουπιές με σπανάκι

Σαν μεζές είναι υπέροχες μαγειρεμένες με το μελάνι τους (για μένα αυτός είναι ο κορυφαίος τρόπος μαγειρέματος της σουπιάς) , αλλά αν τις θέλουμε για κύριο πιάτο τις μαγειρεύουμε στιφάδο, με γιαχνερά χόρτα, ή με σπανάκι.

Σουπιές με σπανάκι

Κυριακάτικο σαρακοστιανό φαγητό, αντικαθιστά επάξια τα πιάτα με κρέας και αρέσει στους περισσότερους. Με όποιο τρόπο κι αν τις μαγειρέψουμε, οι περισσότεροι στην Κρήτη συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε και το μελάνι τους.


Σουπιές με σπανάκι

Μπορεί το πιάτο να σκουραίνει λίγο, αλλά η νοστιμιά του είναι ασύγκριτη. Αν οι σουπιές είναι φρέσκες, επειδή όσο και αν πλυθούν παραμένει η μαυρίλα, μπορούμε να το παραλείψουμε ή να βάλουμε ένα μόνο σακουλάκι.

Στις κατεψυγμένες όμως θα προσθέσουμε 2-3 στο φαγητό μας για να νοστιμίσει και να μυρίσει θάλασσα.

Σουπιές με σπανάκι

Παρατηρήσεις

1)Αν οι σουπιές είναι μεγάλες τις κόβουμε σε 2 ή σε 4 κομμάτια.

2)Εννοείται ότι αν δεν μας αρέσει το μελάνι, μπορούμε να το παραλείψουμε αλλά συστήνω να το δοκιμάσετε έστω μια φορά και ειδικά στη συνταγή «Σουπιές με το μελάνι τους».

3)Αν δεν έχουμε το ένα είδος από τα κρεμμύδια, απλώς αυξάνουμε την ποσότητα του άλλου.

4)Για να συντομέψουμε τον χρόνο μαγειρέματος, μπορούμε να

χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας μέχρι το σημείο που προσθέτουμε το σπανάκι. Το τελείωμα όμως του φαγητού πρέπει να γίνει με ανοικτή τη χύτρα.

5)Επειδή πολύ συχνά με ρωτάνε για το μέγεθος της κούπας που αναφέρω, επισημαίνω ότι πρόκειται για τη δοσομετρική κούπα που είναι 250 ml.

6)Το ενεργό link για τις λεμονάτες: https://www.cretangastronomy.gr/2017/04/soupies-spanaki-lemonates/

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο