Και καλές διακοπές!
Φτάσαμε κιόλας στα μισά του Αυγούστου. Της Παναγιάς μεθαύριο, και διάλεξα μια από τις καλύτερες -κατά τη γνώμη μου-συνταγές της κρητικής κουζίνας για τα Χρόνια Πολλά. Κρητικό φτάζυμο ψωμί ή παξιμάδι!
Αν ο Μυλοπόταμος φημίζεται για το παξιμάδι του το κριθαρένιο- όπως λέει η γνωστή μαντινάδα,
Από την Έμπαρο κρασί
κι από τη Βιάννο λάδι
κι από το Μυλοπόταμο
ελιές και παξιμάδι
– η Ανατολική Κρήτη φημίζεται για το φτάζυμο ή εφτάζυμο ψωμί και παξιμάδι! Στην Έμπαρο, στη Βιάννο , στην Πεδιάδα, στο Μεραμπέλλο, στην Ιεράπετρα, στο οροπέδιο του Λασιθίου φτιάχνουν αξεπέραστα φτάζυμα. Η μάνα μου λέει πως μάλλον τα κάνει και το νερό τους τόσο αφράτα και νόστιμα!
Η λέξη εφτάζυμο αν και παραπέμπει σε «επτά φορές ζυμωμένο ψωμί» είναι παραφθορά όπως μας λένε οι φιλόλογοι της λέξης «αυτόζυμο». Αυτόζυμο λοιπόν, φτάζυμο και τελικά εφτάζυμο! Ψωμί που καλύπτεται από μυστήρια και δοξασίες, που ματιάζεται, που ζυμώνεται μυστικά, κρυφά απ’ όλους, ακόμη κι από τους άντρες του σπιτιού! Χαρακτηριστικά, την πρώτη φορά που το έφτιαξα, μου είπε η γυναίκα που μούδωσε τη συνταγή: «Ανε σε ρωτήξει ο άντρας σου ίντα κάνεις να του πεις να μη τον ενδιαφέρει. Καλλιά ναι να μη κατέχει…», γελώντας βέβαια αλλά μισοαστεία μισοσοβαρά!
Πρόσφατα έμαθα πως σε κάποια χωριά της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου δεν το ζυμώνουν μέσα στο κυρίως σπίτι αλλά σε φουρνόσπιτα. Μερικές μάλιστα έβαζαν κι ένα κουταλάκι προζύμι ή μαγιά στο ζυμάρι για να μη είναι ολότελα κατηραμένο! Βλέπετε δεν έχει την ευλογία του Χριστού όπως το προζυμένιο, γι αυτό εξάλλου και δεν σταυρώνανε τη ζύμη του.
Εν τούτοις, είναι πλούσιο ψωμί, που συνηθίζεται σε γιορτές και σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Μπίζιλο (ευαίσθητο) στην παρασκευή του αλλά πολύ νόστιμο και μυρωδάτο. Δεν θέλει πολύ κόπο αλλά θέλει τρόπο- όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση- και θέλει να είσαι εκεί στα φουσκώματά του ακόμη κι αν δεν ασχολείσαι όλη την ώρα μαζί του. Πολλά λαογραφικά για το εφτάζυμο λέει το Δυοσμαράκι στο υπέροχο blog του. Εξίσου νόστιμα είναι και τα φτάζυμα παξιμάδια.
Δεν γνωρίζω πόσες έχουν τη διάθεση να φτιάξουν φτάζυμο ψωμάκι. Θεωρώ όμως απαραίτητη την ύπαρξη αυτής της κορυφαίας συνταγής σε ένα blog κρητικής κουζίνας και γι αυτό την παραθέτω. Είναι προσαρμοσμένη σε ποσότητες φούρνου ηλεκτρικής κουζίνας. Οι τυχερές που έχουν ξυλόφουρνο αν αποφασίσουν να τη φτιάξουν, ας πολλαπλασιάσουν ανάλογα τα υλικά . Φτάζυμο φτιάχνω κυρίως το καλοκαίρι που έχουμε ζέστη. Φέτος το έφτιαξα 4-5 φορές και οι φωτογραφίες είναι από διαφορετικές εκτελέσεις. Όπως έχετε καταλάβει δεν είναι το ατού μου η φωτογραφία και χρειάστηκε να διαλέξω από τις αμέτρητες που έβγαζα κάθε φορά…
Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνουμε το κρητικό φτάζυμο.
Υλικά:
7 κούπες νερό (η μισή κούπα περίπου φεύγει στο βράσιμο)
5-6 φύλλα δάφνης
1κουταλάκι του γλυκού ολόκληρους κόκκους πιπέρι ή ένα κοφτό κουταλάκι ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά
2 κούπες αλεσμένο ρεβίθι (εμείς εδώ βρίσκουμε εύκολα αλεσμένο ρεβίθι για φτάζυμο –είναι πιο χοντροαλεσμένο από εκείνο που χρησιμοποιούμε στα κόλυβα- αλλά πολλές νοικοκυρές αλέθουν και μόνες τους ρεβίθια στο multi)
1 κουταλιά αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη
¾ κούπας ελαιόλαδο (1 πενηνταράκι έλεγε η συμβουλή κατά προσέγγιση πάντα (!) δηλ. 50 δράμια δηλαδή 160 γραμμάρια)
2-2,3 κιλά αλεύρι (δείτε παρατηρήσεις)
Μαυροσίσαμο και λίγο αποφλοιωμένο άσπρο σουσάμι προαιρετικά.
Προαιρετικά, 1 κουταλάκι κύμινο και 1 κουταλάκι σόδα (για τους ανασφαλείς αυτή…)
Επί το έργον:
Βράζουμε το νερό με τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι για 5 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν όσο να τα αντέχει το χέρι μας δηλαδή γύρω στους 40 βαθμούς. Παίρνουμε τις 3 κούπες και διαλύουμε το ρεβίθι ώστε να έχουμε ένα αραιούτσικο χυλό.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ο χυλός αυτός πρέπει να μείνει ζεστός μέχρι να γίνει η ζύμωση που θα κάνει τα ρεβίθια να βγάλουν αφρό . Αυτό γίνεται σε 6-7 ώρες.Ωστόσο πρέπει να τυλίξουμε το δοχείο που τον έχουμε με κουβέρτες. Παλιά λέει το έβαζαν σε κοφίνια με άχυρα ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία του. Τα τελευταία χρόνια, τη λύση έδωσαν τα θερμός φαγητού. Έχω κι εγώ ένα τέτοιο, κι εκεί τον φτιάχνω…
Αυτός ο χυλός λέγεται κουνενός. Αν δεν φουσκώσει, βάζουμε μισή κούπα ζεστό νερό και τον ανακατεύουμε. Αφήνουμε για άλλες 1-2 ώρες, και μπορεί με τη δεύτερη προσπάθεια να τον σώσουμε. Αλλιώς, απλώς …χάσαμε!
Όταν ο κουνενός έχει ανεβεί, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (που το έχουμε διατηρήσει χωρίς να βγάλουμε τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι) και περίπου 1 κιλό από το αλεύρι και αφήνουμε να ανεβεί το μίγμα μας, σκεπασμένο και προφυλαγμένο από ρεύματα. Θα μας πάρει 1-2 ώρες. Αυτό λέγεται προζύμισμα του κουνενού.
Μετά το προζύμισμα, προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη τα υπόλοιπα μυρωδικά και το μισό λάδι. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι λίγο λίγο. Λαδώνουμε τα χέρια μας τακτικά με το υπόλοιπο λάδι και ζυμώνουμε ως ότου έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη που να μη κολλά στα χέρια.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγη ώρα, μέχρι να ετοιμάσουμε τα ταψιά μας και το πλαστήρι μας. Πλάθουμε έξι στρογγυλά ή μακρόστενα ψωμιά, και τα χωρίζουμε σε ντά(γ)κους κόβοντας μέχρι κάτω με το μαχαίρι. Δεν τα ξεχωρίζουμε όμως.
Τα βάζουμε τρία τρία στα ταψάκια της κουζίνας και αφήνουμε να ανεβούν, σκεπασμένα με ένα καθαρό τραπεζομάντηλο και από πάνω με μια ελαφριά αλλά ζεστή κουβερτούλα σε μέρος χωρίς ρεύματα. Δεν θέλουν πολύ ώρα. Μου έχει τύχει σε πολύ ζεστή μέρα να ανεβούν σε μια ώρα!
Όταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με λίγο ζαχαρόνερο (σε ένα ποτήρι του κρασιού 1 κουταλάκι ζάχαρη) και τα πασπαλίζουμε με μαυροσίσαμο και αν μας αρέσει και με άσπρο σουσάμι.
Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς (προθερμασμένος ο φούρνος)για 30 περίπου λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη ή μέχρι να ροδίσουν τα ψωμιά μας (ανάλογα με το φούρνο). Ενδιάμεσα μπορεί να χρειαστεί να τα σκεπάσουμε.
Το φτάζυμο τρώγεται νωπό αλλά είναι εξ ίσου νόστιμα και τα φτάζυμα παξιμάδια. Έτσι κρατάμε όσα ψωμιά θέλουμε να καταναλώσουμε φρέσκα και τα υπόλοιπα τα παξιμαδιάζουμε δηλαδή τα ξαναφουρνίζουμε σε θερμοκρασία 130 βαθμούς μέχρι να σκληρύνουν.
Τα γυρίζουμε και από τις δυο πλευρές. Στο παξιμάδιασμα βολεύει ο φούρνος με αέρα.
Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να κάνουμε ημίγλυκο το ψωμί μας. Τότε θα βάλουμε 1 κούπα ζάχαρη, λίγη μαστίχα Χίου και λίγη κανέλα ή γλυκάνισο. Ιδιαίτερα το ημίγλυκο εφτάζυμο παξιμάδι ταιριάζει υπέροχα με τυριά , με ελιές αλλά και με αφεψήματα.
2)Ο κουνενός μυρίζει πολύ έντονα και καθόλου ευχάριστα. «Βρωμάει» θα λέγαμε, γι αυτό οι νοικοκυρές παίρνανε τις προφυλάξεις που μας περιγράφει το Δυοσμαράκι αφού η μυρωδιά πρόδιδε το έγκλημα!
3)Στο φτάζυμο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι αλεύρι θέλουμε. Εγώ βάζω 1 κιλό για όλες τις χρήσεις και το υπόλοιπο είναι σταρένιο ολικής αλέσεως.
4)Τα φτάζυμα πρέπει να φουρνιστούν σχεδόν αμέσως μετά που θα φουσκώσουν Έτσι δεν πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από δύο ταψάκια αν έχουμε ένα φούρνο ηλεκτρικής κουζίνας. Καλό είναι να τα βάλουμε τρία τρία στα ταψάκια αυτά τα έξι που θα φτιάξουμε. Όπου βλέπετε ότι τα έβαλα δύο δύο, χρησιμοποίησα και την κουζίνα της μητέρας μου στο ψήσιμο.
5)Οι παλιές νοικοκυρές δεν έδιναν κουνενό σε κανένα για να μη ματιαστεί το ψωμί τους. Προτιμούσαν να δίνουν ένα άψητο ψωμί στις γειτόνισσές τους. Αυτές το χαλούσανε, προσθέτανε νερό και τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνανε δικό τους φτάζυμο. Χαρακτηριστικά η κυρία Α. λέει : «Με ένα κουνενό μπορούνε να ζυμώσουμε όσα ψωμιά θέλουμε». Εγώ συνήθως με το ένα από τα έξι ψωμάκια μου φτιάχνω και λίγο γλυκό φτάζυμο προσθέτοντας ζάχαρη, μαστίχα, και λίγη κανέλα.
6)Αυτή η συνταγή είναι συνδυασμός πολλών συνταγών και τεχνικών που μου έχουν πει καλές νοικοκυρές και μαγείρισσες της δικής μου περιοχής . Είναι δεκτή κάθε γνώμη και παρατήρηση, κάθε γνώστη της παρασκευής του εφτάζυμου,από οποιαδήποτε περιοχή της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας. Μάλιστα θα με χαροποιήσει ιδιαίτερα!
Χρόνια Πολλά για μεθαύριο σε όλους, και ιδιαίτερα στις εορτάζουσες και εορτάζοντες.
Έχω δοκιμάσει παλιά εφτάζυμο γλυκό κι ήταν μια μαγεία. Η μητέρα μου έλεγε ότι το φτιάχνανε μόνο σε γιορτές ή με αυτό το ζυμάρι έκαναν την προβέντα το ψωμί του γάμου.
Δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ με ρεβίθια και ευχαριστώ για τη συνταγή.
Χρόνια Πολλά!!
2 κούπες αλεσμένο ρεβίθι ??? η
Παίρνουμε τις 3 κούπες και διαλύουμε το ρεβίθι ώστε να έχουμε ένα αραιούτσικο χυλό.???
Read more: Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους: Εφτάζυμο (φτάζυμο) ψωμί και παξιμάδι http://cretangastronomy.blogspot.com/2011/08/blog-post_13.html#ixzz2WBFihXfz
Παίρνουμε 3 κούπες από το βρασμένο νερό και διαλύουμε 2 κούπες αλεσμένο ρεβύθι. Εντάξει;
Καλή επιτυχία!
εφτάζυμα
Ωχ Παγαγία μου μεγάλη η χάρη της, τι ανάρτηση είναι αυτή. Να πω την αλήθεια πριν σε διαβάσω κατέβηκα και πήρα ένα εφτάζυμο με μέλι και γραβιεράκι Κρήτης;-)
Αν και δεν νομίζω να το επιχειρήσω ποτέ, πρόσεξα κάθε λεπτομέρεια.
Πολύ καλά έκανες και ανέβασες την συνταγή, αλοίμονο αν δεν υπάρχει εδώ το Κρητικό παξιμάδι!!!
Φιλιά θαλασσένια.
Χρόνια Πολλά στον κάθε ένα.
συγχαρητηρια για το ποστ και για την συνταγη!
χρονια πολλα!
Καταπληκτική συνταγή, συγχαρητήρια!
Εγώ θα προσπαθήσω να το φτιάξω για να κάνω τα παξιμάδια.
Χρόνια Πολλά
καλημέρα,καλή βδομάδα και χρόνια πολλά
χχ
Η συνταγή για αυτό το ψωμί δεν είναι τίποτα λιγότερο από τα θαυμάσια τρόφιμα που μου αρέσει τόσο πολύ από τις ιστορίες τους, έτσι ώστε φαντασία και msteriose. Καλή όπως πάντα. Πολύ καλή Αυγούστου. Τα λέμε σύντομα.
Ξυπνάω πριν λίγο, βάζω κρύο γάλα, παίρνω και λίγο ψωμί που μου 'δωσε χθες η μάνα μου και έρχομαι στον υπολογιστή, να φάω με παρέα πρωινό. 😉 Και πέφτω πάνω σ' αυτό, ενώ μασουλάω το φτάζυμο της μάνας μου! Τυχαίο; χιχιχι!
Φιλί φτάζυμο, λοιπόν, έτσι, για τη γεύση 😉
Υ.Γ. Πού θα μου πάει, δε θα κατηφορίσω προς το Νότο αυτές τις μέρες;
μπράβο σου και πάλι μπράβο…!!!
μια καταπληκτική παραδοσιακή συνταγή,στολισμένη με λαογραφικά στοιχεία και αναλυτικότατες οδηγίες…
θα τη φτιάξω,κυρίως για τα υπέροχα παξιμαδάκια…
να είσαι καλά και πολλά ευχαριστώ για τη συνταγή…-:))
Μπράβο για τη συνταγή και την περιγραφή. Περιττό να σου πω ότι μου θυμίζει και το δικό μας εφτάζυμο, με όλη τη διαδικασία και το μυστικισμό που περιέχει. Κάπως έτσι το κάνω κι εγώ. Με μικρές αλλαγές όπως θα έχεις δει και στο βιβλίο. Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω και το κρητικό φτάζυμο! Μπράβο Vita!
κοπελίτσα,μόλις έβγαλα τα παξιμαδάκια σου από το φούρνο…δεν χρειάζεται να σου πω τί υπέροχη γεύση έχουν,το ίδιο και το καρβέλι το ψωμί που κράτησα…
να είσαι καλά,γιατί χάρη στη συμβουλή σου,έσωσα τον αφρό του ρεβυθιού,που στην αρχή δεν μου φούσκωσε…
με το ζεστό νερό που πρόσθεσα,ήρθε κι έγινε κατά πως του έπρεπε…
έχει κόπο αλλά πραγματικά χαλάλι του…
και πάλι ευχαριστώ…-:)))
( ο σύντεκνος δεν μπορεί να σε ευχαριστήσει τώρα…είναι μπουκωμένος…λολ )
Γεια στα χέρια σου!
Καλά να περνάς και όταν γυρίσεις έλα και από εμάς, έχουμε κάτι για σένα:)
Ξανθή το εφτάζυμο γίνεται αποκλειστικά με ρεβύθι στα μέρη μας.Θα πάω στο blog σου να βρω την προβέντα.
Θαλασσένια μου, φιλιά και σε σένα. Μακάρι να γινόταν να σε φιλέψω!
Ειρήνη σ' ευχαριστώ, έστω και καθυστερημένα 🙂
Και λοιπόν κλπ μου και σε σένα πολλά ευχαριστώ!
Eri μου σε παρέκαμψα! Ευχαριστώ σε και σένα πολύ!
Αnnamaria και εγω πιστεύω ότι αυτή η συνταγή είναι από τις καλύτερες της κρητικής κουζίνας!
Μαριλία μου φιλιά και στη μαμά σου τη χρυσονοικοκυρά 🙂
Βιβή μου χαίρομαι που το έφτιαξες, που το πέτυχες, που σας άρεσε! Με τιμούν ιδιαίτερα τα παινέματά σου αφού είναι κατόπιν δοκιμής 🙂
Κική μου πραγματικά είναι μυστηριακό το πεντανόστιμο εφτάζυμο! Θα ξαναδω το δικό σου.
mia maria μου σας ευχαριστώ πολύ! Τιμή μου!
Έλεος πια με το "επτάζυμο"! Εφτά φορές λάθος το όνομα του!!!
Φτάζυμο είναι το ψωμί. Δεν έχει μαγιά, αυτοζυμώνεται.
Αυτόζυμο είναι, φτάζυμο το λένε οι κρητικοί, εφτάζυμο το κακοποίησαν οι γραμματιζούμενοι. Σοφία είναι "η των ονομάτων επίσκεψις", έλεγαν οι αρχαίοι. Πολλά έχουν να μας πουν τα ονόματα των πραγμάτων. Ιστορία πολλές φορές. Στην περίπτωση του ψωμιού αυτού, το όνομα αποκαλύπτει κάτι από τον τρόπο παρασκευής του. Φτάζυμο λοιπόν!
Αν διάβασες το post, θα είδες ότι αναφέρονται όλα αυτά που λες. Δεν παύει όμως να έχει καθιερωθεί η συγκεκριμένη ονομασία η οποία καταγράφεται έτσι και στα επίσημα λεξικά και όχι μόνο στην καθομιλουμένη. Ακόμη και στον τίτλο της συνταγής αναγράφεται το σωστό. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
Έχετε δίκιο. Βιαστικά σας διάβασα, επιπόλαια σας αδίκησα…
Συγχαρητήρια, είστε από τους ελάχιστους που χρησιμοποιούν τον σωστό όρο "φτάζυμο".
Το μακραν καλυτερο "φταζυμο" γινεται στο χωριο ΓΕΡΑΚΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ.
Αλλωστε στη συνταγη του ΓΕΡΑΚΙΟΥ βασιστηκαν τα ομορα χωρια για την παρασκευη του παραδοσιακου εφταζυμου.
Το μακραν καλυτερο "φταζυμο" γινεται στο χωριο ΓΕΡΑΚΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ.
Αλλωστε στη συνταγη του ΓΕΡΑΚΙΟΥ βασιστηκαν τα ομορα χωρια για την παρασκευη του παραδοσιακου εφταζυμου.
Σ' όλη την Πεδιάδα φτιάχνουν καλό φτάζυμο, και φυσικά και στο Γεράκι! Στην Κασταμονίτσα, στην Παναγιά στο Νιπιδιτό αλλά και στα Μπαρίτικα και στο νομό Λασιθίου (ο Κρούστας φημίζεται κι αυτός). Έχει να κάνει και με τη νοικοκυρά βεβαίως βεβαίως 🙂
Πιστευω οτι αξιζει να προσπαθησω με την περιγραφη αυτη σιγουρα θα τα καταφερω΄ Το θερμο που βλεπω στη φωτογραφια ποσα λιτρα χωραει για ναξεκινησω.
Είμαι απο τη Μακεδονία και το φτάζυμο εμείς το λέμε σημίτι. Το έφτιαχνε η γιαγιά μου και στη συνέχεια η μαμά μου την Μεγάλη Εβδομάδα με ζάχαρη και κανέλα για να έχουμε να φάμε κάτι στη νηστία. Ότι περίσευε το κάναμε παξιμάδια, που τα βρέχαμε με νερό και πασπαλίζαμε με ζάχρη. Εδώ και πολλά χρόνια συνεχίζω την παράδοση εγώ, φτιάχνοντας ρεβυθομαγιά και ζυμώνοντας σημίτια κάθε Μεγάλη Εβδομάδα. Η συνταγή είναι λίγο ως πολύ η ίδια, μόνο που το ζυμώνω με νερό όπου έχω βράσει τα βάια που παίρνω απο την εκκλησία την Κυριακή των Βαίων και γλυκάνισο. Και στο τελικό στάδιο, όταν πλάθω τα ψωμιά, ανοίγω με τον πλάστη τη ζύμη και πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα, και τυλίγω σε ρολό, έτσι ώστε να κάνω καρβέλια,
Καλώς όρισες Εριέττα! Τι ωραίο έθιμο! Δεν το είχα ξανακούσει! Να είσαι γερή να το τηρείς κάθε χρόνο. Και τι ωραία προσθήκη στην παραδοσιακή συνταγή η κανελοζάχαρη. Ευχαριστώ που μας τα είπες εδώ αυτά τα ωραία…
Να είσαι καλά και να έχουμε καλό Πάσχα με υγεία και χαρά.
Καλησπερα! Εχω δυο ερωτησεις :η πρωτη θα ακουστει ισως χαζη…τα ρεβυθια πρωτα τα βραζουμε και μετα τα περναμε στο multi?η δευτερη..επειδη κανουμε διατροφη χωρις γλουτενη να χρησιμοποιησω μονο καλαμποκαλευρο?Ευχαριστω..
Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση… Όχι τα ρεβύθια δεν τα βράζουμε. Εμείς εδώ στην Κρήτη τα αγοράζουμε έτοιμα, τριμμένα γιατί συνηθίζουμε να φτιάχνουμε συχνά φτάζυμο αλλά μπορείτε να τρίψετε σε μπλέντερ. Θεωρητικά με οποιοδήποτε αλεύρι γίνεται το φτάζυμο. Δεν έχω δοκιμάσει όμως ποτέ με σκέτο καλαμποκάλευρο οπότε μη σας πάρω στο λαιμό μου… Αν δοκιμάσετε, πείτε μου κι εμένα, ναι;
αν ο κουνενος μεινει παραπανω απο τις 7 ωρες σε ζεστο μερος θα χαλασει;
Kala ise foveri ! Den exw logya na pw ! Se evxaristo gia to kopo sou poy kaneis grafondas mas tis plirofories poy toso tis psaxnoume!
Πολλα συγχαρητηρια! Ηθελα να ρωτησω η κουπα τι ποσοτητα αντιπροσωπευει? Γεια στα χερακια σας!
Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά! Η κούπα είναι η δοσομετρική πυρέξ κούπα των 250ml. Τα υλικά μετριούνται μέχρι εκεί που είναι το 1 cup ή 1/2 cup κλπ.
Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση, οποτε υποθετω και στις αλλες συνταγες ειτε ειναι στερεο ειτε υγρο το υλικο, οταν αναφερεται η κουπα, ειναι αυτη η συγκεκριμενη σωστα? Και παλι ευχαριστω
Ακριβώς! Θεωρώ ότι μας είναι πιο εύκολη η μέτρηση με όγκους παρά με γραμμάρια παρόλο που όλες έχουμε πια ζυγαριές…
Πολυ σωστα!
ΤΟ ΕΠΤΑΖΥΜΟ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ ,ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΝ ΟΙ ΝΤΟΠΟΙΟΙ.ΟΛ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΛΑΓΕΣ,ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΠΟΥΛΑΗ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟ?ΚΑΙ Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ .
Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά! Αλήθεια ισχυρίζεστε ότι πριν από τη γιαγιά σας ήταν άγνωστο το επτάζυμο στην Ελλάδα; Ο αυτόζυμος άρτος είναι αρχαίο ψωμί και το φτιάχνουν με διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα.Η δική μου παραλλαγή είναι η κρητική εννοείται! Το site έχει αποδείξει ότι αυτά που δημοσιεύει είναι προϊόν έρευνας και όχι ό,τι πουλάει. Φυσικό είναι να θεωρείται εσείς τέλειο το φτάζυμο της γιαγιάς σας όπως κι εγώ της δικής μου! Για ψάξτε λίγο την ιστορία του ψωμιού…
Καλησπερα,οταν λεμε αλεσμένο ρεβίθι (εμείς εδώ βρίσκουμε εύκολα αλεσμένο ρεβίθι για φτάζυμο –είναι πιο χοντροαλεσμένο από εκείνο που χρησιμοποιούμε στα κόλυβα- αλλά πολλές νοικοκυρές αλέθουν και μόνες τους ρεβίθια στο multi) Δηλαδη εννοουμε το μαλακο στραγαλι που το κανουμε στο multi?????????? Η το ρεβυθι ωμο και το αλεθουμε ????
Όχι Μαρία μου στραγάλι στο φτάζυμο! Κανονικά ρεβύθια χοντροαλεσμένα! Εμείς βρίσκουμε εδώ γιατί φτιάχνουμε συχνά φτάζυμα!