Η λουλουδάτη της Άνοιξης!
Το πεσκέσι ήρθε από φίλη συνάδελφο μαζί με συνταγή! Ποράντζα, πουράντζα, μποράντζα, μποράζα, μπουράντζα, βοράντζα ή μποράγο, τα πιο συνηθισμένα ονόματα αυτού του ανοιξιάτικου αγριόχορτου, με τα πανέμορφα αστεροειδή γαλάζια λουλούδια. Αγγουρίτσα, αποράντζα, απουράντζα, αρμπέτα, είναι άλλο ονόματα που βρήκα ψάχνοντας, για το φυτό με την επιστημονική ονομασία Borago officinalis. Μια σαλάτα με μπουράντζα λοιπόν η σημερινή μου συνταγή.
Το φυτό είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη, και συστατικό πολλών συνταγών στη χώρα μας αλλά και σε πολλές άλλες μεσογειακές χώρες. Πρόσφατα, σε ανάρτηση με γιαχνερά χόρτα για πίτες στο facebook, πολλές φίλες και φίλοι το αναγνώρισαν ανάμεσα σε άλλα του μπουκέτου μου! Σε πίτες άλλωστε και σε γιαχνερά είναι η κύρια χρήση του στην περιοχή μου.
Από την wiki βλέπω πως «Η μπουράντζα χρησιμοποιείται στη γερμανική, ισπανική, ελληνική και ιταλική κουζίνα. Στη Γερμανία και στην Ισπανία φτιάχνεται μια πράσινη σάλτσα με βάση την μπουράντζα. Στην Ιταλία χρησιμοποιείται στον χρωματισμό ζυμαρικών όπως ραβιόλια. Στην Πολωνία χρησιμοποιείται για να αρωματίζει τουρσί. Στο Ιράν βράζεται και πίνεται σαν τσάι. Στην Ελλάδα μπαίνει σε λαδερά όπως γεμιστά και ντολμάδες». Ενδιαφέρον, αλλά έχω τις επιφυλάξεις μου αφού δεν το γνωρίζω ούτε το έχω δει σε γεμιστά και ντολμάδες. Σε τσιγαριαστά και πιτόχορτα, όπως προανέφερα, ναι το χρησιμοποιούμε. Πιθανόν σε άλλες περιοχές να μπαίνει και σε γεμιστά. Πάντως, πριν λίγες μέρς μου έλεγε φίλη που ασχολείται με τις χρήσεις βοτάτων, πως αποξηραμένα άνθη και φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αφεψήματα για θεραπεία παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος
Πολλοί μπερδεύουν την μπουράντζα με τον αγόγλωσσο επειδή μοιάζουν τα ανθάκια τους και επειδή και ο αγόγλωσσος είναι βρώσιμος. Όμως δεν είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε. Στην φωτογραφία παρακάτω, τα «αστεράκια» είναι από μπουράντζα ενώ τα άλλα ανθάκια είναι από αγόγλωσσο.
Η μπουράντζα ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως φυτό «ευφροσύνη» δηλαδή φυτό που έκανε χαρούμενους όσους το κατανάλωναν. Το χρησιμοποιούσαν ακόμη για τη θεραπεία καρδιαγγειακών προβλημάτων, ως εφιδρωτικό, γενικά ήταν ένα από τα φαρμακευτικά τους φυτά σε πολλές παθήσεις. Αλλά και ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης αποδίδουν στο borago ιδιότητες αντικαταθλιπτικές. Λένε μάλιστα ότι το «καρδιαγωγόν το φαρμακευτικόν» όπως είναι μια άλλη αρχαία του ονομασία, είναι φάρμακο κατά της μελαγχολίας, και περιγράφουν τρόπους για να γίνει αυτό. Εκτός των «ευφρόσυνων» ιδιοτήτων, σύμφωνα με την ιατρική της αρχαιότητας, έχει διουρητικές, ηρεμιστικές, και …αντιυπερτασικές ιδιότητες.
Οι Άραβες ονομάζουν το φυτό abou er-rach που σημαίνει «πατέρας του ιδρώτα» αποδίδοντάς του και εκείνοι εκτός των άλλων εφιδρωτικές ιδιότητες. Ο John Gerard , βοτανολόγος του 16ου αιώνα αναφέρει ότι Ρωμαίοι στρατιώτες το κατανάλωναν μαζί με το κρασί τους, βασισμένος στο ιταλικό επίγραμμα «borago gaudia simper ago» που σημαίνει «εγώ το μποράγκο δίνω πάντα κουράγιο».
Η σύγχρονη φαρμακολογία χρησιμοποιεί συστατικά του borago σε πολλές παρασκευές. Πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι όπως πολλά άλλα φυτά περιέχει και δηλητηριώδη αλκαλοειδή σε μικρές βέβαια και ακίνδυνες κατά τους ειδικούς ποσότητες αλλά αν έχουμε ευαισθησία σε κάποιες από αυτές ή αν είμαστε αλλεργικά άτομα θα πρέπει να προσέχουμε πάντα τι καταναλώνουμε. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο link της Wikipedia που δίνω παρακάτω. Εγώ, ως αλλεργικό άτομο, δεν δοκίμασα τα μπλε ανθάκια που φαίνονται στις φωτογραφίες. Μόνο για διακόσμηση τα έβαλα παρόλο που είναι βρώσιμα. Δείτε το πρώτο από τα links που παραθέτω στις παρατηρήσεις.
Αλλά ας πάμε στη συνταγή… Όπως λέω παραπάνω, το «δεματάκι» με τις μπουράντζες ήρθε από τη φίλη μου μαζί με συνταγή για σαλάτα. Φίλη που κι άλλες ιδέες για συνταγές μου έχει δώσει, με πιο δημοφιλείς την ταραμοσαλάτα με αβοκάντο και το μαύρο πιλάφι του Λιβυκού! Τυρένια σαλάτα, με μαλακά τυριά, που εγώ παρέλειψα και έφτιαξα σε μια πιο ελαφριά εκδοχή με γιαούρτι. Η πρώτη παρασκευή έγινε με το πεσκέσι, στα μέσα του Γενάρη. Θεώρησα ότι την αδικώ τη σαλάτα μου αν τη δημοσιεύσω χωρίς να τη στολίσω με τα γαλάζια λουλουδάκια του φυτού! Έτσι την ξανάφτιαξα πρόσφατα, στολισμένη πια με τα όλα της!
Υλικά
Περίπου 150 gr βλαστάρια από μπουράντζα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
Προαιρετικά, λίγα φρέσκα και τρυφερά φύλλα πουράντζας
1 πράσινο κρεμμυδάκι (το άσπρο μέρος και τα τρυφερά πράσινα)
2-3 κλαδάκια άνηθο
1-2 κουταλιές ηλιόσπορους, ή κουκουνάρι ή αμύγδαλα ασπρισμένα
Ξύσμα λεμονιού
Λίγο αλάτο
2-3 κουταλιές γιαούρτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Προαιρετικά για το σερβίρισμα, μερικούς κόκκους ροζ πιπέρι και λουλουδάκια πουράντζας
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα βλασταράκια του φυτού, τα κόβουμε σε κομματάκια και –αν χρησιμοποιήσουμε – διαλέγουμε τρυφερά φύλλα και τα κόβουμε σε λωρίδες.
Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο και το ξύσμα και τα ξηροκάρπια της επιλογής μας. Αλατίζουμε. Αφού τα ανακατέψουμε, προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τον χυμό.
Ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Στο σερβίρισμα, γαρνίρουμε με κόκκους ροζ πιπεριού και ανθάκια πουράντζας.
Παρατηρήσεις
- Η σαλάτα είναι πολύ δροσερή, τα βλασταράκια έχουν μια γεύση που μοιάζει με του αγγουριού αλλά πολύ πιο λεπτή. Ήταν νόστιμη και χωρίς τη σάλτσα γιαουρτιού, με σκέτο λάδι και λεμόνι. Σ’ αυτήν την εκδοχή ο ξηρός καρπός ήταν καρύδια!
2. Θα χαρώ πολύ να μου δώσετε κι άλλες εκδοχές των χρήσεων του borago! Το χρησιμοποιείτε σε άλλες συνταγές εκτός από αυτές που αναφέρω στον πρόλογο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες στα παρακάτω links και ειδικά στο πρώτο που παραπέμπει σε πανεπιστημιακή σελίδα ( ειδικότερα, στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), όπου αναφέρονται και οι τυχόν παρενέργειες από την κατανάλωση του φυτού.
http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology/plant_details.php?id=67
https://enallaktikidrasi.com/2016/06/mpourantza-idiotites-xrisi/
https://www.iama.gr/ethno/ypertasi_files/Ypertasi_Kandyli.pdf
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%B1
https://www.latebloomerherbals.com/aporchecary/ego-borago-gaudia-semper-ago
https://hbmag.com/the-beauty-of-borage/
https://www.alekati.gr/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%B1
καλησπέρα με υγεία..σ ευχαριστουμε που μας μαθαίνεις πολλά πραγματα επιπλέον εκτός απο τις συνταγές .Αυτό το φυτό δεν το γνώριζα..η ισως δεν σταμάτησε το μάτι μου σ αυτό .Θ`αρχίσω να το ψάχνω τώρα.. απλα τα φυλλαράκια του θα ηθελα να δω καλύτερα !ελπίζω κάπου να το πετύχω !
Το χαρακτηριστικό του είναι τα αστεροειδή ανθάκια, πιο αναγνωρίσιμα από τα φύλλα! Ευχαριστώ για το σχόλιο και τα καλά λόγια!
Σας ευχαριστούμε για τις ωραίες συνταγές σας. Στην Μεσσηνία χρησιμοποιούμε το borago ή αγγουράκι σ΄ όλες τις χορτόπιτες στους ντολμάδες γενικώς επίσης στη Μαγειρίτσα αντί για μαρούλι και εδώ δεν χρησιμοποιούμε άνηθο αλλά μάραθο δυόσμο και φρέσκο κρεμμυδάκι.
Ευχαριστώ πολύ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Η κουζίνα της Μεσσηνίας μοιάζει σε πολλές παρασκευές με την κρητική!