Αγκιναροκεφτέδες να τους πω;
Η ανάρτηση αυτή δεν είναι ακριβώς εξ αναβολής, γιατί οι κεφτέδες με αγκινάρες των φωτογραφιών παρασκευάστηκαν πριν λίγες μέρες. Όμως η συνταγή είχε δοκιμαστεί τον Μάιο που μας πέρασε, στη λογική του “μέχρι μουσακά με αγκινάρες φτιάχνουμε, γιατί όχι και κεφτέδες;”. Για διάφορους λόγους, εκεί που έλεγα πως θα την ξαναφτιάξω για να πάρω φωτογραφίες, πέρασε η εποχή της αγκινάρας και έτσι η ανάρτηση έμεινε για φέτος! Αγκιναροκεφτέδες λοιπόν!
Παρόλο που πέρυσι τους είχαμε δοκιμάσει με φρέσκιες αγκινάρες, προχθές τους έφτιαξα με κατεψυγμένες δικές μου. Ένα σακουλάκι που μου είχε ξεμείνει από πέρυσι χρησιμοποιήθηκε για τους κεφτέδες μου. Μπορώ να πω πως κανείς δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο για κατεψυγμένες! Η μέθοδος που τις καταψύχω τα τελευταία χρόνια είναι πολύ επιτυχημένη όπως έχω επανειλημμένα διαπιστώσει.
Θα μου πείτε, όρεξη πολλή για συνταγές δεν έχουμε αυτές τις μέρες. Ούτε εγώ, είναι η αλήθεια! Μα ΠΡΕΠΕΙ! Πρέπει να απασχολήσουμε με κάποια πράγματα το μυαλό και τα χέρια μας. Εκτός από τη σωματική μας υγεία, πρέπει να προστατέψουμε και την ψυχική μας υγεία. Μη το πάρετε σαν διδακτισμό, σε μένα το λέω πιο πολύ… Μένουμε στο σπίτι και κάνουμε ό,τι πρέπει για να είμαστε καλά εμείς και οι άλλοι!
Ας δούμε λοιπόν τα κεφτεδάκια μας. Όπως όλα τα κεφτεδάκια με λαχανικά, η νοστιμιά τους βασίζεται στα αρωματικά. Αν αγαπάτε τις αγκινάρες, αυτά εδώ θα τα βρείτε πιο νόστιμα ακόμη κι από τα πιο διάσημα κεφτεδάκια λαχανικών που κατά τη γνώμη μου είναι αυτά με κολοκύθα ή κολοκύθια. Τους γνωστούς κι αγαπημένους κολοκυθοκεφτέδες (εδώ κι εδώ).
Αν λοιπόν έχετε προμηθευτεί ή πρόκειται να προμηθευτείτε αγκινάρες, φρέσκιες ή κατεψυγμένες, διαθέστε μια ποσότητα για αγκιναροκεφτέδες! Θα τους απολαύσουν και τα παιδάκια! Για τις φρέσκιες, δείτε πως καθαρίζονται στη σχετική ανάρτηση.
Υλικά
400 gr αγκινάρες (ζυγισμένες καθαρισμένες)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος
3-4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
1 αυγό
30-45 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Περίπου 50 gr αλεύρι που φουσκώνει
Επί πλέον:
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το τύλιγμα
Λεμόνι ή γιαούρτι για το σερβίρισμα
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες αν είναι φρέσκιες. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, και τις στραγγίζουμε. Τις λιώνουμε με την κουτάλα του πουρέ ή με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά του μείγματος και τελευταίο το αλεύρι, τόσο ώστε να πλάθονται σαν κανονικά κεφτεδάκια, αλευρώνοντάς τα ταυτόχρονα. Τα αραδιάζουμε σε ένα δίσκο.
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει (να έχει ύψος 1 περίπου στο τηγάνι). Τηγανίζουμε τους κεφτέδες μας και από τις δυο πλευρές, να ροδίσουν. Τους βγάζουμε σε χαρτοπετσέτες να στραγγίσουν και όταν τελειώσουμε το τηγάνισμα τους σερβίρουμε ζεστούς με λεμόνι ή με κάποιο dip γιαουρτιού (δείτε ένα εδώ).
Παρατηρήσεις
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένο τυρί της επιλογής μας. Δεν είναι όμως απαραίτητο, δεν θέλουμε να καλύψει την αγκινάρα. Ανάλογα με την υγρασία του τυριού που θα βάλουμε μπορεί να χρειάζεται ρύθμιση η ποσότητα του αλευριού.
- Μπορούμε να παραλείψουμε το αυγό αν θέλουμε νηστίσιμους ή vegan τους αγκιναροκεφτέδες.
- Τα κεφτεδάκια μπορούν να διατηρηθούν άψητα στην κατάψυξη για αρκετές μέρες! Τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αποψύξουμε, σε λίγο πιο χαμηλή θερμοκρασία για να προλαβαίνουν να ψήνονται και από μέσα.