Μενού για την Κυριακή των Βαΐων και τη Μεγαλοβδομάδα το σημερινό. Για την Μεγάλη Εβδομάδα επέλεξα να ξεχωρίσω τα νηστίσιμα πιάτα σε αλάδωτα και λαδερά, χωρίς να ξεχωρίσω σε μέρες για να επιλέξετε ό,τι σας βολεύει! Παρακάτω κάνω μια μικρή αναφορά στα πιάτα που συνηθίζουμε τη Μεγαλοβδομάδα.
Κλικ στις φωτογραφίες για τις συνταγές
Για την Κυριακή των Βαΐων λοιπόν η πρόταση περιέχει ψάρι
Μακάριος όποιος φάει και τρισμακάριος όποιος δεν φάει λέει η δική μας παράδοση…
Μπακαλιάρος με ρύζι
(και βαγιοπίλαφο έμαθα ότι το λένε, εθιμικό φαγητό της ημέρας σε κάποιες περιοχές)
ή ψαρόσουπα
ή ψάρι στο φούρνο με πατάτες
Και πάμε στη Μεγαλοβδομάδα…
Για τους θρησκευόμενους, υποχρεωτική θεωρείται η αποχή από το λάδι (οποιοδήποτε λάδι) την Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο μέχρι την ώρα της Ανάστασης. Μάλιστα, το Μεγάλο Σάββατο είναι το μοναδικό Σάββατο όλου του έτους που νηστεύεται το λάδι. Η νηστεία της Μεγαλοβδομάδας δεν συνίσταται στο να αποφύγουμε τα «λεριά» ( λεριά λέμε στην Κρήτη τα ζωικά τρόφιμα που απαγορεύονται στις νηστείες). Τα πιάτα που συνηθίζουμε εδώ στην Κρήτη είναι λιτά και απλά, σε πολλά προστίθεται ξίδι. Οι πικρόβρουβες επίσης “παίζουν” σε πολλές σαλάτες, πίτες κλπ. Ίσως το μοναδικό σύνθετο πιάτο είναι τα ντολμαδάκια της Μεγάλης Πέμπτης που φτιάχνουμε με πρωτοφανίστικα κληματόφυλλα ή με τα τελευταία διατηρημένα της περυσινής χρονιάς όταν το Πάσχα είναι πολύ νωρίς. Εναλλακτικά, πολύ συχνό Μεγαλοπεμπιάτικο πιάτο είναι τα αγκιναροκούκια με ξιδάτο ντελμπιέ ή τα γιαχνερά χόρτα. Ακόμη και οι χοχλιοί και τα θαλασσινά καταναλώνονται μαγειρεμένα με απλούς τρόπους, βραστά ή στη σχάρα, χωρίς πολλές σάλτσες. Την Μεγάλη Παρασκευή εκτός από την ταχινόσουπα που δίνω παρακάτω στα αλάδωτα πιάτα, συνηθίζεται και μια ντοματόσουπα που ίσως επειδή τη θεωρούσα ανέκαθεν υπερβολικά άνοστη, δεν την έχω βάλει ακόμη στο site. Φτιάχνω βέβαια μια πολύ πιο νόστιμη παραλλαγή της και ελπίζω να καταφέρω φέτος να την προσθέσω. Ελιές, ωμές αγκινάρες, παπούλες, κουκιά χλωρά και παξιμάδια έχουν την τιμητική τους!
Να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι θεωρώ τη νηστεία προσωπική υπόθεση. Ίσως είναι αυθαίρετη η ερμηνεία που δίνω στη φράση «Ου το εισερχόμενον εις το στόμα κοινοί τον άνθρωπον αλλά το εκπορευόμενον εκ του στόματος» (Ματθ. 15,11), αλλά καλό είναι να το λαμβάνουμε υπόψη θρησκευόμενοι και μη θρησκευόμενοι, νηστεύοντες και μη νηστεύοντες!
Οι προτάσεις είναι ενδεικτικές. Στην κατηγορία νηστίσιμα μπορείτε να βρείτε πλήθος νηστίσιμων συνταγών.
Νηστίσιμα με ελαιόλαδο
Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα
Αγκιναροκούκια
Σουπιές με το μελάνι τους
Σουπιές στιφάδο
Χταπόδι κρασάτο
Μαυρομάτικα με μάραθα
Γιαχνάκι σκέτο ή με χοχλιούς
Μπουμπουριστοί χοχλιοί
Νηστίσιμα αλάδωτα
Χοχλιοί της Μεγάλης Παρασκευής
Ταχινόσουπα
Φασόλια αλάδωτα
Αλάδωτα όσπρια και ειδικά φακές με ξίδι
Καλαμαράκια του κουτιού χωρίς το λάδι
Κρασάτο χταπόδι χωρίς λάδι
Ξιδάτο χταπόδι χωρίς λάδι
Σουπιές ψητές
Σαλάτες
Ξιδόχορτα (με ή χωρίς λάδι) χωρίς το μεζεδάκι της ανάρτησης!
Παπούλες
Ταραμοσαλάτα
Αγκινάρες ωμές με μπόλικο λεμόνι
Γλυκά αλάδωτα
Ταχινόπιτα αλάδωτη
Τρουφάκια καρύδας αλάδωτα
Χαλβάς του μπακάλη
Σταφιδόψωμα
Και φυσικά, γλυκά του κουταλιού, λουκουμάκια, βανίλια υποβρύχιο, καραμέλες, και πολλούς ξηρούς καρπούς με σταφίδες!