Η πρότασή μας

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

Μενού για την Κυριακή των  Βαΐων  και τη Μεγαλοβδομάδα το σημερινό. Για την Μεγάλη Εβδομάδα επέλεξα να ξεχωρίσω τα νηστίσιμα πιάτα σε αλάδωτα και λαδερά, χωρίς να ξεχωρίσω σε μέρες για να επιλέξετε ό,τι σας βολεύει! Παρακάτω κάνω μια μικρή αναφορά στα πιάτα που συνηθίζουμε τη Μεγαλοβδομάδα. 

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Κλικ στις φωτογραφίες για τις συνταγές

 

Για την Κυριακή των Βαΐων λοιπόν η πρόταση περιέχει ψάρι

Μακάριος όποιος φάει και τρισμακάριος όποιος δεν φάει λέει η δική μας παράδοση…

Μπακαλιάρος με ρύζι

(και βαγιοπίλαφο έμαθα ότι το λένε, εθιμικό φαγητό της ημέρας σε κάποιες περιοχές)

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

ή ψαρόσουπα

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

ή ψάρι στο φούρνο με πατάτες

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Και πάμε στη Μεγαλοβδομάδα…

Για τους θρησκευόμενους, υποχρεωτική θεωρείται η αποχή από το λάδι (οποιοδήποτε λάδι) την Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο μέχρι την ώρα της Ανάστασης. Μάλιστα, το Μεγάλο Σάββατο είναι το μοναδικό Σάββατο όλου του έτους που νηστεύεται το λάδι. Η νηστεία της Μεγαλοβδομάδας δεν συνίσταται στο να αποφύγουμε τα «λεριά» ( λεριά λέμε στην Κρήτη τα ζωικά τρόφιμα που απαγορεύονται στις νηστείες). Τα πιάτα που συνηθίζουμε εδώ στην Κρήτη είναι λιτά και απλά, σε πολλά προστίθεται ξίδι. Οι  πικρόβρουβες επίσης “παίζουν” σε πολλές σαλάτες, πίτες κλπ.  Ίσως το μοναδικό σύνθετο πιάτο είναι τα ντολμαδάκια της Μεγάλης Πέμπτης που φτιάχνουμε με πρωτοφανίστικα κληματόφυλλα ή με τα τελευταία διατηρημένα της περυσινής χρονιάς όταν το Πάσχα είναι πολύ νωρίς. Εναλλακτικά, πολύ συχνό Μεγαλοπεμπιάτικο πιάτο είναι τα αγκιναροκούκια με ξιδάτο ντελμπιέ ή τα γιαχνερά χόρτα. Ακόμη και οι χοχλιοί και τα θαλασσινά καταναλώνονται μαγειρεμένα με απλούς τρόπους, βραστά ή στη σχάρα, χωρίς πολλές σάλτσες. Την Μεγάλη Παρασκευή εκτός από την ταχινόσουπα που δίνω παρακάτω στα αλάδωτα πιάτα, συνηθίζεται και μια ντοματόσουπα που ίσως επειδή τη θεωρούσα ανέκαθεν υπερβολικά άνοστη, δεν την έχω βάλει ακόμη στο site. Φτιάχνω βέβαια μια πολύ πιο νόστιμη παραλλαγή της και ελπίζω να καταφέρω φέτος να την προσθέσω.  Ελιές, ωμές αγκινάρες, παπούλες, κουκιά χλωρά και παξιμάδια έχουν την τιμητική τους!

Να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι θεωρώ τη νηστεία προσωπική υπόθεση. Ίσως είναι αυθαίρετη η ερμηνεία που δίνω στη φράση «Ου το εισερχόμενον εις το στόμα κοινοί τον άνθρωπον αλλά το εκπορευόμενον εκ του στόματος» (Ματθ. 15,11), αλλά καλό είναι να το λαμβάνουμε υπόψη θρησκευόμενοι και μη θρησκευόμενοι, νηστεύοντες και μη νηστεύοντες! 

Οι προτάσεις είναι ενδεικτικές. Στην κατηγορία νηστίσιμα μπορείτε να βρείτε πλήθος νηστίσιμων συνταγών.

Νηστίσιμα με ελαιόλαδο

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Αγκιναροκούκια

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Σουπιές με το μελάνι τους

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Σουπιές στιφάδο

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Χταπόδι κρασάτο

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Μαυρομάτικα με μάραθα

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Γιαχνάκι σκέτο ή με χοχλιούς

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Μπουμπουριστοί χοχλιοί

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Νηστίσιμα αλάδωτα

Χοχλιοί της Μεγάλης Παρασκευής

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Ταχινόσουπα

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Φασόλια  αλάδωτα

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Αλάδωτα όσπρια και ειδικά φακές με ξίδι

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Καλαμαράκια του κουτιού χωρίς το λάδι

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Κρασάτο χταπόδι χωρίς λάδι

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Ξιδάτο χταπόδι χωρίς λάδι

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Σουπιές ψητές

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

 

Σαλάτες

Ξιδόχορτα (με ή χωρίς λάδι) χωρίς το μεζεδάκι της ανάρτησης!

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Παπούλες

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Ταραμοσαλάτα

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Αγκινάρες ωμές με μπόλικο λεμόνι

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019
Κλασικό Μεγαλοβδομαδιάτικο τραπέζι…

 

Γλυκά αλάδωτα

Ταχινόπιτα αλάδωτη

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Τρουφάκια καρύδας αλάδωτα

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Χαλβάς του μπακάλη

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Σταφιδόψωμα

Μενού 17:  Από 21-4-2019 ως 27-4-2019

 

Και φυσικά, γλυκά του κουταλιού, λουκουμάκια, βανίλια υποβρύχιο, καραμέλες, και πολλούς ξηρούς καρπούς με σταφίδες!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο