Ψάρι με πατάτες, λεμόνι και ρίγανη στο φούρνο

Καθημερινό φαγάκι σήμερα,  κι ας έρχεται αύριο Κυριακή. Μετά από την κρεοφαγία των προηγούμενων ημερών, την τελευταία εβδομάδα είπαμε τα φαγητά μας να  είναι πιο υγιεινά μήπως και ισορροπήσουμε…
Η αλήθεια είναι ότι κάθε Σάββατο σχεδόν φτιάχνω κάτι με ψάρι. Τηγανητό, ψαρόσουπα, πλακί , στο αλάτι, ή ριγανάτο με λεμόνι όπως σήμερα. Νόστιμο και χορταστικό πιάτο χωρίς να επιβαρύνει με θερμίδες και λίπη τη διατροφή μας.

Αν το συνοδέψουμε με μια βραστή ή ωμή σαλάτα εποχής   γίνεται ένα ιδανικό γεύμα απ’ όλες τις απόψεις. Λιτό, με ελάχιστα υλικά όπως είναι τα περισσότερα ψητά της κρητικής κουζίνας, μοσχοβολά λεμόνι και ρίγανη.Ακόμη και όσοι κάνουν δίαιτα μπορούν να το καταναλώσουν αν αποφύγουν να φάνε περίσσιες πατάτες.

Υλικά:

2-3 ψάρια των 500-600 γραμμαρίων  (ή μεγάλες φέτες ψαριού )
1 κιλό πατάτες

1/2 -3/4 κούπας ελαιόλαδο (εξαρτάται από το πόσο λιπαρό είναι το ψάρι μας ή πόσο υπολογίζουμε τις θερμίδες )

2-3 κουταλάκια ρίγανη

Αλάτι

 

2-3  λεμόνια.

Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα ψάρια από λέπια και εντόσθια (ή αναθέτουμε στο ψαρά μας το θεάρεστο αυτό έργο…). Τα αλατίζουμε. Τα ραντίζουμε με το χυμό ενός λεμονιού. Στύβουμε τα υπόλοιπα λεμόνια και κρατάμε το χυμό τους.Κόβουμε τις λεμονόκουπες σε τέταρτα.
Βάζουμε εδώ κι εκεί τα κομματάκια από τις λεμονόκουπες και οπωσδήποτε στη θέση των εντοσθίων των ψαριών. Αφήνουμε τα ψάρια να περιμένουν (το καλοκαίρι στο ψυγείο). Ωστόσο, καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες. Τις βάζουμε σε ταψί ή πυρέξ κατάλληλου μεγέθους , τις αλατίζουμε και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και  μια κούπα νερό και τις βάζουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στην πρώτη θέση από την κάτω μεριά του φούρνου .
Σε μισή περίπου ώρα από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός στο ταψί, προσθέτουμε τα ψάρια (αφού αφαιρέσουμε τις λεμονόκουπες)  κάνοντας χώρο ανάμεσα στις πατάτες.
Ξαναβάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 -50 περίπου λεπτά . Ενδιάμεσα, γυρίζουμε το ψάρι αν μας αρέσει ξεροψημένο το δέρμα του, αν και συνήθως δεν χρειάζεται γιατί είναι αρκετά χαμηλά στο φούρνο.
Πιθανόν να χρειαστεί  λίγο νερό ακόμη μέχρι να γίνουν οι πατάτες. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό των υπόλοιπων λεμονιών. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά στο ταψί πριν το σερβίρουμε.
 
Παρατηρήσεις:

1)Αν τα ψάρια μας είναι μικρότερα ή είναι σε φέτες , μπορούμε να τα βάλουμε πάνω από τις πατάτες. Βάζουμε ούτως ή άλλως πρώτα τις πατάτες γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο από το ψάρι.Γι αυτό εξάλλου τις κόβουβε σε στρογγυλές φέτες και όχι σε χοντρές κυδωνάτες. Αν τα ψάρια είναι μικρά τα προσθέτουμε αργότερα γιατί αλλιώς θα στεγνώσουν εντελώς μέχρι να γίνουν οι πατάτες.
2)Αν μας αρέσει , μπορούμε αντί σκέτο λεμόνι να βάλουμε ανάμεικτο χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού . Ακόμη μπορούμε  να διαλύσουμε μια κουταλιά μουστάρδα στο χυμό των εσπεριδοειδών που θα επιλέξουμε.
3)Όπως έγραφα και στο ψητό με κρέας, το λεμόνι δεν το βάζουμε από την αρχή στις πατάτες γιατί σφίγγουν. Στο ψάρι το βάζουμε -μαζί με τις λεμονόκουπες  -μετά το καθάρισμα γιατί παίρνει μια ωραία λεμονάτη μυρωδιά η σάρκα του.
4)Αν αναρωτιέστε γιατί το τρίτο ψάρι της λεκανίτσας  δεν υπάρχει στο ταψί, απλώς κάποιοι στο σπίτι μας κάνουν πιο αυστηρή δίαιτα και έτσι έγινε στη σχάρα…

 
Print Friendly, PDF & Email