Vegan/vegetarian

Κέικ με πράσινο κολοκύθι, πανεύκολο και εντελώς vegan!

Κέικ με πράσινο κολοκύθι, πανεύκολο και εντελώς vegan!

Μα κρύβονται τα κολοκύθια σε κέικ;

Και βέβαια! Άλλωστε δεν είναι το πρώτο κέικ με πράσινο κολοκύθι του site.Υπάρχουν ήδη τρεις συνταγές που είναι μάλιστα πολύ δημοφιλείς (εδώ κι εδώ κι εδώ σοκολατένιο). Θα μου πείτε, γιατί λοιπόν ακόμη μία αφού κι εκείνες είναι καλές; Γιατί αυτή εδώ είναι εντελώς vegan! Χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο, χωρίς γαλακτοκομικά, αλλά και χωρίς μίξερ, με υλικά που έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας.

Κέικ με πράσινο κολοκύθι, πανεύκολο και εντελώς vegan!

Την έφτιαξα για δοκιμή πριν λίγο καιρό (από αυτές που βρήκα στο παλιό μου  τετράδιο και τούτη), την επανέλαβα στη φάση υπερπαραγωγής κολοκυθιών από τις κολοκυθιές μας και τελικά το καθιέρωσα αφού μας δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουμε τα αυγά και το βούτυρο (ώστε να μπορούμε να τα απολαύσουμε σε άλλες παρασκευές που δεν μπορούν να λείπουν 😉 ).

Κέικ με πράσινο κολοκύθι, πανεύκολο και εντελώς vegan!

Ήταν να το δημοσιεύσω τις μέρες της νηστείας αφού πολλές φίλες και φίλοι μας ζητούσαν νηστίσιμα κέικ, αλλά τα γεγονότα των ημερών ακύρωσαν κάποιες δημοσιεύσεις. Όχι δηλαδή ότι κάναμε και τίποτα με αυτή την αποχή, με το να μη γράφουμε στα social και στα sites. Υποθέτω ότι και τρώγαμε και πίναμε και όλες τις δραστηριότητές μας τις συνεχίζαμε. Αλλά όρεξη για γράψιμο δεν είχα… Αξιοποίησα κάποιες «αποθηκευμένες» αναρτήσεις εκείνες τις μέρες.

Κέικ με πράσινο κολοκύθι, πανεύκολο και εντελώς vegan!

Έτσι κι αλλιώς τα ζητήματα που προέκυψαν δε λύθηκαν. Ούτε τα περιβαλλοντικά, ούτε τα κοινωνικά, ούτε τα οικονομικά. Αλί σ’ εκείνους που έζησαν (και ζουν) το δράμα.  Οι τρόποι που μπορούμε να συμπαρασταθούμε σε «λαίλαπες» κάθε φύσης ως άτομα, δεν εκφράζονται μέσω πληκτρολογίων. Είναι θέμα αρχής του καθένα μας να συμμετέχει σε κινήσεις αλληλεγγύης με ουσία και αποτέλεσμα. Τέλος πάντων… Ας μην ανοίξω αυτήν τη συζήτηση εδώ.

Κέικ με πράσινο κολοκύθι, πανεύκολο και εντελώς vegan!

Λέγαμε λοιπόν για τα κέικ με πράσινο κολοκύθι. Πολύ δημοφιλή μαζί με τα κέικ καρότου και τα κέικ παντζαριών αφού η προσθήκη αυτών των λαχανικών στο μείγμα, όσο κι αν μας παραξενεύει στο πρώτο άκουσμα, τελικά έχει καλό αποτέλεσμα. Χωρίς να γίνονται αντιληπτά, δίνουν ζουμερή υφή στα κέικ μας, τα διατηρούν φρέσκα και νόστιμα για μέρες, και  είναι ένας τρόπος για να καταναλωθούν λαχανικά από παιδιά!

Κέικ με πράσινο κολοκύθι, πανεύκολο και εντελώς vegan!

Επειδή λοιπόν εκτός από τους νηστεύοντες υπάρχουν και οι vegan φίλες και φίλοι που μου ζητούν να αυξήσω τη συχνότητα δημοσίευσης τέτοιων συνταγών, σκέφτηκα πως δεν είναι παράκαιρη η δημοσίευση σήμερα του νηστίσιμου κέικ μου! Τα κολοκύθια είναι στις δόξες τους και στους κήπους, και στα μανάβικα και στις λαϊκές 😉 .

Κέικ με πράσινο κολοκύθι, πανεύκολο και εντελώς vegan!

Παρατηρήσεις

  • Τα 350 gr στραγγισμένου κολοκυθιού προκύπτουν από ½ κιλό περίπου κολοκυθιών. Τώρα, και 320 gr να είναι, δεν διαφέρει το αποτέλεσμα (δοκιμασμένο!).
  • Οι αλλαγές που έκανα στην αρχική συνταγή νομίζω ότι είναι εμφανείς για όποιον έχει την υπομονή να μελετήσει τη φωτογραφία: τα δυο είδη ζάχαρης, τα λιγότερα καρύδια (αντισταθμίστηκαν με την προσθήκη των ξερών σύκων), το μοσχοκάρυδο αντί του γαρύφαλλου… Φαίνονται οι σημειώσεις μου στη φωτογραφία.
  • Τα καρύδια τα κόβω με το χέρι δεν τα αλέθω. Θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άλλους ξηρούς καρπούς, όπως άλλωστε και τα ξερά φρούτα θα μπορούσαν να είναι άλλα, αυτά που έχουμε συνήθως στο σπίτι μας.
  • Αυτά τα κέικ θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο να ψηθούν αλλά γενικά ακολουθούμε και σ’ αυτά τις γενικές οδηγίες για κέικ. Σε διαφορετικό φούρνο και με διαφορετική φόρμα, χρειάστηκαν 65 λεπτά. Οι φωτογραφίες είναι από αυτές τις διαφορετικές παρασκευές του κέικ. Αυτές με τα χεράκια ήταν δέσμευση! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο