Μα κρύβονται τα κολοκύθια σε κέικ;
Και βέβαια! Άλλωστε δεν είναι το πρώτο κέικ με πράσινο κολοκύθι του site.Υπάρχουν ήδη τρεις συνταγές που είναι μάλιστα πολύ δημοφιλείς (εδώ κι εδώ κι εδώ σοκολατένιο). Θα μου πείτε, γιατί λοιπόν ακόμη μία αφού κι εκείνες είναι καλές; Γιατί αυτή εδώ είναι εντελώς vegan! Χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο, χωρίς γαλακτοκομικά, αλλά και χωρίς μίξερ, με υλικά που έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας.
Την έφτιαξα για δοκιμή πριν λίγο καιρό (από αυτές που βρήκα στο παλιό μου τετράδιο και τούτη), την επανέλαβα στη φάση υπερπαραγωγής κολοκυθιών από τις κολοκυθιές μας και τελικά το καθιέρωσα αφού μας δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουμε τα αυγά και το βούτυρο (ώστε να μπορούμε να τα απολαύσουμε σε άλλες παρασκευές που δεν μπορούν να λείπουν 😉 ).
Ήταν να το δημοσιεύσω τις μέρες της νηστείας αφού πολλές φίλες και φίλοι μας ζητούσαν νηστίσιμα κέικ, αλλά τα γεγονότα των ημερών ακύρωσαν κάποιες δημοσιεύσεις. Όχι δηλαδή ότι κάναμε και τίποτα με αυτή την αποχή, με το να μη γράφουμε στα social και στα sites. Υποθέτω ότι και τρώγαμε και πίναμε και όλες τις δραστηριότητές μας τις συνεχίζαμε. Αλλά όρεξη για γράψιμο δεν είχα… Αξιοποίησα κάποιες «αποθηκευμένες» αναρτήσεις εκείνες τις μέρες.
Έτσι κι αλλιώς τα ζητήματα που προέκυψαν δε λύθηκαν. Ούτε τα περιβαλλοντικά, ούτε τα κοινωνικά, ούτε τα οικονομικά. Αλί σ’ εκείνους που έζησαν (και ζουν) το δράμα. Οι τρόποι που μπορούμε να συμπαρασταθούμε σε «λαίλαπες» κάθε φύσης ως άτομα, δεν εκφράζονται μέσω πληκτρολογίων. Είναι θέμα αρχής του καθένα μας να συμμετέχει σε κινήσεις αλληλεγγύης με ουσία και αποτέλεσμα. Τέλος πάντων… Ας μην ανοίξω αυτήν τη συζήτηση εδώ.
Λέγαμε λοιπόν για τα κέικ με πράσινο κολοκύθι. Πολύ δημοφιλή μαζί με τα κέικ καρότου και τα κέικ παντζαριών αφού η προσθήκη αυτών των λαχανικών στο μείγμα, όσο κι αν μας παραξενεύει στο πρώτο άκουσμα, τελικά έχει καλό αποτέλεσμα. Χωρίς να γίνονται αντιληπτά, δίνουν ζουμερή υφή στα κέικ μας, τα διατηρούν φρέσκα και νόστιμα για μέρες, και είναι ένας τρόπος για να καταναλωθούν λαχανικά από παιδιά!
Επειδή λοιπόν εκτός από τους νηστεύοντες υπάρχουν και οι vegan φίλες και φίλοι που μου ζητούν να αυξήσω τη συχνότητα δημοσίευσης τέτοιων συνταγών, σκέφτηκα πως δεν είναι παράκαιρη η δημοσίευση σήμερα του νηστίσιμου κέικ μου! Τα κολοκύθια είναι στις δόξες τους και στους κήπους, και στα μανάβικα και στις λαϊκές 😉 .
Υλικά
250 ml ελαιόλαδο
350 gr κολοκύθι τριμμένο (ζυγισμένο στραγγισμένο, δείτε παρατηρήσεις)
140 gr ζάχαρη καστανή
220 gr ζάχαρη λευκή
50 gr καρύδια
3,5 κουταλάκια (1 φακελάκι) μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες
Ξύσμα ενός λεμονιού
420 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 gr ξερά σύκα κομμένα σε μικρά κομμάτια ή σταφίδες
Προαιρετικά, λίγη ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Η κούπα μου είναι 250ml και το κουταλάκι μου 5 ml
Επί το έργον
Τρίβουμε τα κολοκύθια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα, τα μπαχαρικά, τις βανίλιες και το ξύσμα.
Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε το ελαιόλαδο με τις ζάχαρες και προσθέτουμε το κολοκύθι αφού το σφίξουμε με το χέρι μας να αποβάλλει την περισσότερη υγρασία.
Προσθέτουμε και το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή ταψάκι 26 νούμερο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) για 70 λεπτά περίπου ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
Δείτε γενικές οδηγίες. Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις
- Τα 350 gr στραγγισμένου κολοκυθιού προκύπτουν από ½ κιλό περίπου κολοκυθιών. Τώρα, και 320 gr να είναι, δεν διαφέρει το αποτέλεσμα (δοκιμασμένο!).
- Οι αλλαγές που έκανα στην αρχική συνταγή νομίζω ότι είναι εμφανείς για όποιον έχει την υπομονή να μελετήσει τη φωτογραφία: τα δυο είδη ζάχαρης, τα λιγότερα καρύδια (αντισταθμίστηκαν με την προσθήκη των ξερών σύκων), το μοσχοκάρυδο αντί του γαρύφαλλου… Φαίνονται οι σημειώσεις μου στη φωτογραφία.
- Τα καρύδια τα κόβω με το χέρι δεν τα αλέθω. Θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άλλους ξηρούς καρπούς, όπως άλλωστε και τα ξερά φρούτα θα μπορούσαν να είναι άλλα, αυτά που έχουμε συνήθως στο σπίτι μας.
- Αυτά τα κέικ θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο να ψηθούν αλλά γενικά ακολουθούμε και σ’ αυτά τις γενικές οδηγίες για κέικ. Σε διαφορετικό φούρνο και με διαφορετική φόρμα, χρειάστηκαν 65 λεπτά. Οι φωτογραφίες είναι από αυτές τις διαφορετικές παρασκευές του κέικ. Αυτές με τα χεράκια ήταν δέσμευση!
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.