Σαλάτα μπρόκολο (ζεστή ή κρύα), με ντρέσινγκ μελιού

Σαλάτα μπρόκολο (ζεστή ή κρύα), με ντρέσινγκ μελιού

Υπέροχη  σαλάτα εποχής!

Τρώτε εσείς ζεστές τις σαλάτες σας; Εμείς λοιπόν εδώ κάτω, τις «μαγειρεμένες» σαλάτες μας τις αγαπούμε ζεστές! Όχι δηλαδή ότι μας χαλάνε και κρύες, αλλά αλλιώς είναι να κατεβάζεις το τσικάλι με τα χόρτα και να τα σερβίρεις πράσινα πράσινα με μπόλικο (ναι μπόλικο θέλουμε εμείς!) φρέσκο λαδάκι. Μια τέτοια ζεστή κυρίως σαλάτα είναι και η σημερινή σαλάτα με μπρόκολο και ντρέσινγκ μελιού!

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που έχει μπει στην κουζίνα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν είναι δηλαδή παραδοσιακό, παρόλο που όπως διαβάζω ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το κουνουπίδι. Στην αρχή το μάθαμε ως «ιταλικό» απ’ ό,τι θυμάμαι. Όχι άδικα, αφού η καταγωγή του είναι από τη γειτονική χώρα όπου καλλιεργείται ευρέως και καταναλώνεται με πολλούς τρόπους

Διαβάζω σε εργασία σπουδαστών  του ΤΕΙ Πελοποννήσου (παραθέτω παρακάτω σχετικό link): «Είναι ένα είδος λάχανου που προήλθε από το άγριο λάχανο μετά από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθιών. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία εξ’ ου και η επιστημονική του ονομασία Brassica olerácea var itálica».

 

Δεν είδα βέβαια κανένα να διαμαρτύρεται για τη μη ελληνικότητα του λαχανικού ενώ αν επρόκειτο για κάτι σαν μάνγκο ή παπάγια ας πούμε, όλο και κάποιος θα πετούσε το κλασικό «έτρωγες και στο χωριό σου μάνγκο;». Το έχω ξαναπεί εδώ μέσα ότι είναι από τις φράσεις που μ’ εκνευρίζουν γιατί πολλά δεν τρώγαμε στα χωριά μας πριν από 50, 40, 30, 20, 10 χρόνια και τώρα τα έχουμε καθιερώσει επειδή απλά τώρα τα καλλιεργούμε και τα βρίσκουμε εύκολα! Και θα ξαναπώ πως και οι πατάτες αν το καλοσκευτούμε σύγχρονη καλλιέργεια είναι αλλά κανείς δεν αμφισβητεί τη χρήση τους σε παραδοσιακές συνταγές!

Τα μπρόκολα λοιπόν καλλιεργούνται με μεγάλη επιτυχία πια στη χώρα μας –μέχρι και στο δικό μας εντελώς ερασιτεχνικό κηπάριο βάζουμε λίγα κάθε χρόνο- και είναι από τα λαχανικά που έχουμε συχνά στο τραπέζι μας γιατί εκτός των άλλων είναι πολύτιμα από διατροφική άποψη. Περιέχουν πλήθος χρήσιμων συστατικών. Πηγή βιταμίνης C, Β  καροτίνης, καλίου, με ελάχιστες θερμίδες και ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, τι άλλο θέλει κανείς για να το καθιερώσει στο τραπέζι του!

 

Ξεφυλλίζοντας πρόσφατα ένα ιταλικό βιβλίο με συνταγές (ήταν μάλιστα με συνταγές vegan και vegetarian), έπεσε το μάτι μου σε μια παρόμοια σάλτσα μελιού για μια σαλάτα με μπρόκολο. «Κάτι θα ξέρουν παραπάνω οι Ιταλοί, αφού είναι παραδοσιακό τους προϊόν», σκέφτηκα, και είπα να δοκιμάσω κάτι παρόμοιο στη δική μου κουζίνα, προσαρμόζοντας υλικά και αναλογίες. Ε, λοιπόν την καθιερώσαμε!

Υλικά:

Για ένα μέτριο κεφάλι μπρόκολου (400 gr ήταν ζυγισμένο βρασμένο)

4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές σούπας μηλόξιδο ή ελαφρύ ξύδι από κρασί

1,5 -2 κουταλιές χυμό λεμονιού

1 κουταλιά σούπας μουστάρδα

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

Λίγο αλάτι

(Η κουταλιά μου είναι 15 ml και το κουταλάκι 5 ml)

Για το γαρνίρισμα, 2-3 κουταλιές καρύδια κομμένα σε κομματάκια και λίγο ξύσμα λεμονιού 

Επί το έργον:

Πλένουμε καλά το μπρόκολο, το χωρίζουμε σε μπουκετάκια και το βράζουμε σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 5-7 λεπτά (να μη λιώσει). Ακολουθούμε τις οδηγίες βρασμού των λαχανικών για να μείνει πράσινο.

Το στραγγίζουμε και ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ: σε ένα βαζάκι βάζουμε όλα τα υλικά, το κλείνουμε και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές ρευστό ντρέσινγκ.

Σερβίρουμε σε ρηχή σαλατιέρα το μπρόκολο, ζεστό κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου και περιχύνουμε με το ντρέσιγκ. Απολαμβάνουμε τη σαλάτα μας με φρέσκο ψωμάκι!

Παρατηρήσεις:

  • Επειδή δεν είχα λευκό βαλσάμικο που ήθελε η αρχική συνταγή, χρησιμοποίησα μηλόξιδο (εξαιρετικό, πεσκέσι από φίλους δικής τους παρασκευής), αλλά και η δοκιμή με κοινό ξύδι από σταφύλι είχε καλό αποτέλεσμα! Με το μηλόξιδο όμως αν υπάρχει, καλύτερο! Μη βάλετε ξίδι σκούρου χρώματος, θα χαλάσει την εμφάνιση της σαλάτας!

  • Εμείς προτιμούμε τις βραστές σαλάτες ζεστές όπως προανέφερα, αλλά ακόμη και αν είναι κρύο το μπρόκολό μας, το ντρέσιγκ του ταιριάζει τέλεια!
  • Αντί για καρύδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα ή κουκουνάρια αλλά θεωρώ ότι τα καρύδια ταίριαξαν καλύτερα. Η αρχική συνταγή δεν είχε ξηρούς καρπούς.
  • Αν δεν σας αρέσουν οι μεγάλες ποσότητες ντρέσινγκ στις σαλάτες σας, φτιάξτε μισή δόση ή χρησιμοποιείστε το μισό και κρατείστε το υπόλοιπο στο ψυγείο. Πάντως, είναι τόσο νόστιμο με ψωμάκι που δεν μένει σταγόνα στη σαλατιέρα!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Πληροφορίες για το μπρόκολο εδώ:

http://nestor.teipel.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/14164/STEG_THEKA_00412_Medium.pdf?sequence=1

http://nestor.teipel.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/17535/STEG_FP_00604_Medium.pdf?sequence=1

https://en.wikipedia.org/wiki/Broccoli

Print Friendly, PDF & Email