Μεζεδάκι παντός καιρού!
Παρόλο που έχουμε μπει και τυπικά και ουσιαστικά στο Φθινόπωρο οι παραλίες του Νότου τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα έχουν ακόμη κόσμο αλλά δεν είναι πολύβουες και γεμάτες όπως το καλοκαίρι. Μάλιστα μερικοί από μας θεωρούμε ως την καλύτερη εποχή της θάλασσας αυτήν εδώ.
Ησυχία, γαλήνη, και μια θάλασσα χωρίς μελτέμια και πολλούς νοτιάδες. Ευχάριστη ζέστη , μοναχικές παραλίες, ήσυχες βραδιές, υπέροχα ηλιοβασιλέματα και συναρπαστικές ανατολές.
Μα τι τα λέω τώρα αυτά… Είναι γιατί ανάμεσα στα άλλα καλά εμείς που κατηφορίζουμε προς το Λιβυκό βρίσκουμε το ψάρι φρέσκο και στην « πηγή» του και θαλασσινά της επιλογής μας σε αφθονία αφού δεν ξοδεύονται πια όλες οι ποσότητες από τις ταβέρνες που υπάρχουν στα γραφικά ψαροχώρια μας.
Μη θεωρήσετε λοιπόν εκτός τόπου και χρόνου τη σημερινή ανάρτηση! Άλλωστε το χταποδάκι είναι αγαπημένος μεζές παντός τόπου και παντός καιρού! Ήδη υπάρχει στο site η εξαιρετική συνταγή της κυρίας Ολυμπίας για το κρασάτο χταπόδι αλλά ήρθε η ώρα και για το ξιδάτο μου χταπόδι που είναι κάπως πιο ελαφρύ.
Η συνταγή μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένο χταπόδι. Άλλωστε κι εγώ στην κατάψυξη άφησα για 2-3 μέρες τούτο εδώ το φρέσκο για να μαλακώσει. Το ξέρουμε δα όλοι, και οι πιο αρχάριοι της μαγειρικής πως αν το χταπόδι δεν είναι καλά παραγουλιασμένο δεν μαλακώνει με τίποτα. Ε, η κατάψυξη κάνει ό,τι ακριβώς και το καλό χτύπημα! Έτσι λένε οι ψαράδες και είναι τσεκαρισμένο επανειλημμένα!
Υλικά
1 χταπόδι 700 -750gr
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
150ml νερό
75ml κρασί
75ml ξύδι
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι σπόροι πιπεριού
Προαιρετικά, ½ -1 κουταλάκι μέλι ή πετιμέζι
Ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Επί το έργον
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι όπως περιγράφεται στη συνταγή κρασάτο χταπόδι. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με τα υγρά που έχει συγκρατήσει από το πλύσιμο και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας.
Όταν αρχίσει να βράζει το γυρίζουμε να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές . Προσθέτουμε το ελαιόλαδο , το νερό, το κρασί, το ξύδι, τη δάφνη και τους κόκκους του πιπεριού και μόλις ξαναπάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και το σιγοβράζουμε σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει εντελώς.
Αν χρειαστεί κι άλλα υγρά προσθέτουμε λίγο νερό ή κρασί. Όταν ετοιμαστεί το χωρίζουμε στα πλοκάμια του και το σερβίρουμε με καλής ποιότητας ωμό ελαιόλαδο και λίγο ακόμη ξύδι αν θέλουμε.
Παρατηρήσεις
- Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές μέρες και τρώγεται ευχάριστα και παγωμένο.
- Αν είναι μεγάλο το χταπόδι, προσαρμόζουμε κατάλληλα τις ποσότητες των υλικών και το κόβουμε σε κομμάτια. Το κόψιμο μπορεί να γίνει και στο ενδιάμεσο του μαγειρέματος μέσα στην κατσαρόλα.
- Μπορούμε να βγάλουμε πριν το σερβίρισμα όσες μεμβράνες χαλούν την εικόνα του πιάτου…
- Αν μας αρέσουν τα γλυκόξινα, πριν να το αποσύρουμε από το μάτι διαλύουμε σε 1 κουταλάκι ξύδι λίγο μέλι ή πετιμέζι, περιχύνουμε το χταπόδι και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση.
- Η συνταγή μπορεί να γίνει και με μοσχάκια αλλά δεν είναι το ίδιο!
Κ Βαγγελιω το εφτιαξα και βγηκε πολυ νοστιμο . αλλα ηταν λυσσα στο αλατι . πηρα κατεψυγμενο χταποδι και φυσικα δεν εβαλα καθολου αλατι ! γιατι εγινε αυτο , επρεπε να του αλλαξω νερα πρωτα οπως τον βακαλαο?
Το έχω πάθει κυρία Ελίνα! Δεν ήταν χταπόδι! Είναι πλοκάμι από άλλο “μαλάκιο” και την πάτησα κι εγώ… Στο εξής διαβάζω τις ετικέττες πολύ προσεκτικά. Δείτε, αν λέει πλοκάμι από μαλάκιο δεν πρέπει να είναι χταπόδι (εκτός αν η εταιρεία για λόγους συντήρησης τα αλατίζει πολύ, πάντως με χταπόδι δεν μου έχει συμβεί…).
χταποδι ελεγε νομιζω αλλα καπου επεσε το ματι μου που εγραφε και αλατι για συντηρηση … οποτε δεν ξαναπερνω αυτη τη μαρκα . αν και φοβαμαι να το ξαναφτιαξω μη την ξαναπατησω .
Κάποια στιγμή που θα έχετε φρέσκο χταποδι, αφήστε το στην κατάψυξη καμιά εβδομάδα (κάνει την ίδια δουλειά με το χτύπημα των ψαράδων) και μετά ξαναδοκιμάστε τη συνταγή. Δεν έχω δοκιμάσει να “ξαρμυρίσω” χταπόδι, θα έπρεπε να το γράφει αυτός που το συσκευάζει αν θέλει ξαρμύρισμα…