Καλαμαράκια του κουτιού με κρασί: οικονομικός και νηστίσιμος μεζές στο άψε σβήσε!

 
Η σημερινή ανάρτηση προέκυψε εξ ανάγκης. Γρίπη, αδυναμία, Τετάρτη (δεν θέλω να φάνε κρέας ούτε οι μη νηστεύοντες),διάφορες ελλείψεις στο σπίτι (5 μέρες είμαι μέσα!). Όλων τούτων ο συνδυασμός  οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε γρήγορα φαγητά…
 

Εν τούτοις, το μεζεδάκι έρχεται από το παρελθόν και πρέπει να υπάρχει στο blog. Δεν ξέρω (και θα ήταν ενδιαφέρον να μας πουν οι εκτός Κρήτης φίλοι) αν φτιάχνουν έτσι τα καλαμαράκια του κουτιού στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά οι κρητικοί σίγουρα θα έχουν στη μνήμη τους το σημερινό  σαρακοστιανό πιάτο. Οι δικοί μου γονείς μάλλον τα  θεωρούσαν ανθυγιεινά λόγω κονσέρβας και δεν μας άφηναν να φάμε πολλά  όταν είμαστε μικρά. Έτσι ακόμη και τώρα τα έχω στο μυαλό μου κάπως σαν το «βρώμικο» σαρακοστιανό που όμως το απολαμβάνω (όχι βέβαια όταν έχω πυρετό…).

 

Υπήρχε μάλιστα εμφανής προτίμηση σε συγκεκριμένη  μάρκα «του κουτιού» και σε καλαμαράκια συγκεκριμένης καταγωγής. Για τις άλλες μάρκες λέγανε διάφορα:πως ήταν μεγάλα τα καλαμάρια, πως ήταν πιο πολύ το ζουμί παρά το μεζέ, πως μέχρι και κόκκους άμμους περιείχαν! Για τη μάρκα, που ήταν βέβαια και ως εκ τούτων  πιο τσουχτερή από τις υπόλοιπες, δεν θα πω μη θεωρηθεί και διαφήμιση , η καταγωγή τους όμως ήταν υπερατλαντική , και δη καλιφορνέζικη.
 Μέσα λοιπόν στις σαρακοστιανές προμήθειες (ταραμάδες, λουμπούνια, χαλβάδες, κλπ), απαραίτητα θεωρούνταν και 2-3 κουτιά καλαμαράκια, σε εποχές που κατεψυγμένα θαλασσινά δεν υπήρχαν και τα φρέσκα παραήταν …δυσπρόσιτα λόγω τιμής ή/και  λόγω απόστασης από τα παράλια.

Η συνήθεια έχει παραμείνει  κι έτσι σχεδόν πάντα έχω στο ντουλάπι μου αυτήν την εποχή καλαμαράκια Καλιφόρνιας,καλαμαράκια  του κουτιού.Με μια σαλάτα και μια τηγανητή πατάτα φτιάχνω ένα γρήγορο γεύμα, αλλά και ένα πεντανόστιμο νηστίσιμο μεζέ που συμπληρώνει οποιοδήποτε σαρακοστιανό τραπέζι και συνοδεύεται ωραία ή με  κρασάκι ή με ουζάκι ή φυσικά(!) με ρακή. 

Υλικά:
1 κουτί καλαμαράκια
1/4 -1/3  της κούπας ελαιόλαδο
1/2  της κούπας κρασί

Επί το έργον:
 

Ανοίγουμε το κουτί με τα καλαμαράκια και τα αδειάζουμε σε τηγάνι. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το μισό περίπου από το ζουμί τους.

Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μείνουν με το λαδάκι και ελάχιστο υγρό .

 

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια δυο βράσεις ακόμη. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι, με πράσινη σαλάτα και τηγανητές πατάτες.
Η σαλτσούλα είναι ακόμη καλύτερη κι από το μεζέ…

Παρατηρήσεις:

1)Το σβήσιμο μπορεί να γίνει και με λεμόνι. Και στις δύο περιπτώσεις η σαλτσούλα είναι πεντανόστιμη.Αλάτι δεν χρειάζεται για τα δικά μου γούστα γιατί το ζουμάκι τους είναι μάλλον άλμη.
2)Τα καλαμαράκια του κουτιού τρώγονται και χωρίς μαγείρεμα, αλλά έτσι είναι πολύ διαφορετικά.
3)Τη Μεγάλη Παρασκευή τα φτιάχνουμε μαζί με την κλασική αλάδωτη ντοματόσουπα  αλλά παραλείπουμε το λάδι. Και πάλι είναι νοστιμότερα έτσι, παρά αμαγείρευτα.

 
Print Friendly, PDF & Email