Πικάντικα κοκκινιστά καλαμαράκια

Πικάντικα κοκκινιστά καλαμαράκια

Φαγητό κατσαρόλας όλο νοστιμιά!

Τα φρέσκα καλαμάρια είναι στην εποχή τους (τα λέγαμε και προχθές για την εποχικότητα ψαριών και θαλασσινών), και αυτό το πιάτο είναι ένας πολύ νόστιμος τρόπος για να τα απολαύσουμε! Δεν λέω, τηγανητά είναι αξεπέραστα, αλλά μάλλον ως μεζέ τα απολαμβάνουμε παρά ως κύριο πιάτο. Αυτά εδώ είναι κανονικό μεσημεριανό φαγητό που με μια τηγανητή πατάτα ή λίγο ψευτοπιλαφάκι και μια σαλάτα στο πλάι αποτελούν ένα πλήρες γεύμα! Κοκκινιστά καλαμαράκια λοιπόν στη σημερινή ανάρτηση, πικάντικα όσο αντέχουμε!

Η αλήθεια είναι ότι αν τα καλαμαράκια είναι πολύ μικρά, συνηθίζω να τα τηγανίζω ακόμη και το χειμώνα και να τα σερβίρω ως συνοδευτικό σε όσπρια ή λαδερά. Αν όμως έχουν ένα «ικανό» μέγεθος, μας αρέσουν και μαγειρευτά, κοκκινιστά, στιφάδο ή και γεμιστά στο φούρνο ή στην κατσαρόλα. Αυτή τη φορά για γεμιστά τα αγόρασα γιατί ήταν μέτρια σε μέγεθος, ιδανικά να μαγειρευτούν με ρύζι. Έλα σου όμως που δεν είχα τον απαραίτητο μαϊντανό-ούτε καν στην κατάψυξη βρέθηκε- οπότε θυμήθηκα αυτήν την συνταγή που είχα καιρό να φτιάξω και τα απολαύσαμε κοκκινιστά με το ρυζάκι δίπλα τους και όχι εντός τους!

Η συνταγή είναι από παλιό περιοδικό προσαρμοσμένη στα δικά μου μέτρα (δεν περιείχε κρασί, αλλά εγώ το συνηθίζω πολύ στα μαγειρευτά θαλασσινά οπότε το είχα προσθέσει και τις προηγούμενες φορές που την είχα φτιάξει όπως βλέπω στις σημειώσεις μου). Το κοκκινοπίπερο μπορεί να είναι καυτερό ή γλυκό ή μείγμα και των δύο, ανάλογα πόσο αντέχουμε!

 

Η συνταγή μπορεί να γίνει και με θράψαλο, το υποδεέστερο ξαδελφάκι του καλαμαριού αλλά προφανώς θέλει περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει και δεν θα είναι το ίδιο νόστιμο με το καλαμάρι (δείτε στις παρατηρήσεις, 2-3 τρόπους για να ξεχωρίσουμε τα καλαμαράκια από τα θράψαλα). 

Επίσης μπορεί να γίνει και με καταψυγμένα καλαμάρια ολόκληρα ή σε ροδέλες, αφού ξεπαγώσουν εντελώς. Προσωπικά τα προτιμώ από τα φρέσκα θράψαλα…

 

Υλικά:

8-10 μέτρια καλαμάρια ή περισσότερα μικρά (περίπου 700 gr)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

8-10 σκελίδες σκόρδο 

80 ml (περίπου 1/3 κούπας) ελαιόλαδο

125 ml (1/2 κούπα) κρασί

500-600 gr τριμμένες ντομάτες (ή από κονσέρβα)

Αλάτι

Πιπέρι

1 καυτερή μικρή πιπεριά ή 1/3 κουταλάκι καυτερό πιπέρι ή μπούκοβο (ή όσο αντέχουμε…) 

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια (στόμα, εσωτερικό κόκκαλο, εντόσθια, μάτια κλπ) και τα πλένουμε καλά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα καλαμάρια και όταν αλλάξουν χρώμα, τα σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με σκεπασμένη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα καλαμαράκια. Αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό. Το φαγητό πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του και σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:

  • Προτιμούμε λευκό κρασί στο σβήσιμο των καλαμαριών αλλά ταιριάζει και το ροζέ αν δεν υπάρχει λευκό.
  • Όταν μαγειρεύω θαλασσινά με μελάνι συνηθίζω και προσθέτω 1-2 σακουλάκια στην κατσαρόλα. Δείτε τις σουπιές στιφάδο ή με σπανάκι.  Κορυφαίο πιάτο για μένα είναι οι σουπιές με το μελάνι τους. Έτσι κι εδώ έβαλα λίγο από το μελάνι των καλαμαριών στην κατσαρόλα γι αυτό φαίνεται πολύ σκούρο το πιάτο. Αν δεν το συνηθίζουμε, μπορούμε να το παραλείψουμε.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας για αυτό το φαγητό, αλλά καλό είναι τα τελειώνουμε τα φαγητά της χύτρας βράζοντας τα για λίγη ώρα με ανοικτή τη χύτρα για να γίνονται πιο ωραίες οι σάλτσες τους.
  • Υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα. Στο χρώμα, στην υφή, στο μέγεθος και το σχήμα των πτερυγίων. Για μένα η πιο «ασφαλής», αυτή που βγάζει μάτι θα λέγαμε είναι το μήκος των πλοκαμιών. Τα καλαμάρια έχουν 8 πλοκάμια μικρά και 2 μεγάλα και μακριά, ενώ τα θράψαλα έχουν 10 πλοκάμια ίσου μεγέθους!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email