Χταπόδι κρασάτο: ξεχωριστός μεζές με τρία μόνο υλικά! (VIDEO)

Χταπόδι κρασάτο: ξεχωριστός μεζές με τρία μόνο υλικά! (VIDEO)

Το πιο αγαπημένο μας σαρακοστιανό – και όχι μόνο- πιάτο!

Η συνταγή είναι «κληρονομιά» μιας  από τις καλύτερες μαγείρισσες που έχω γνωρίσει. Μερικά από τα πιάτα που έχω δοκιμάσει στο σπίτι της είναι από εκείνα που λέμε πως μας μένουν  αξέχαστα. Με ειδικότητα τόσο στα θαλασσινά όσο και στα κρεατικά, τα τραπέζια της είχαν πάντα μεγάλη ποικιλία και μεγάλη επιτυχία!

 

 
 
Με τέσσερις βουτηχτές στο σπίτι της – σύζυγο και τρεις γιους -δεν της έλειπαν ποτέ τα χταπόδια.  Ο τρόπος της για το συγκεκριμένο πιάτο είναι ο καλύτερος απ’ όσους έχω δοκιμάσει  παρόλο που είναι ο πιο απλός. Το χταπόδι βγαίνει μαλακό και μελωμένο και  η σάλτσα είναι δεμένη και πικάντικη χωρίς να περιέχει κανένα μπαχαρικό!
 
 
Το κρασί όπως έχω ξαναγράψει στη συνταγή χταπόδι με κριθαράκι  είναι απαραίτητο για να μαλακώσει το κρέας του χταποδιού. Στην ίδια συνταγή αναφέρω κι άλλες λεπτομέρειες για το “παραγούλιασμα” δηλαδή το χτύπημα του χταποδιού.  Εδώ βέβαια το χταπόδι μαγειρεύεται μόνο  με κρασί οπότε το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που λέμε… «λουκούμι»!
 
 
 

Το φτιάχνω οπωσδήποτε κάθε Σαρακοστή, και μάλιστα όχι μόνο μια φορά! Για να πω την αλήθεια, το θεωρώ ένα από τους καλύτερους μεζέδες
ανεξαρτήτως εποχής. Το χταπόδι είναι ούτως ή άλλως από τα πιο υγιεινά θαλασσινά (έχει λιγότερη χοληστερίνη απ’ όλα τα υπόλοιπα) και έτσι το συνηθίζω πολύ όταν νηστεύουμε. Μαγειρεμένο μ’ αυτόν τον τρόπο είναι το πιο αγαπημένο μας σαρακοστιανό.

 
 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι οποιουδήποτε μεγέθους. Το φρέσκο πρέπει να είναι καλοχτυπημένο να έχει μείνει  λίγες μέρες στην κατάψυξη.  Η ψύξη σπάει τις ίνες στη σάρκα του χταποδιού-όπως το χτύπημα-  και το κάνει μαλακό και εύγευστο. Έχω φτιάξει  αυτό το πιάτο με μικρά χταποδάκια αλλά και με χταπόδια μεγαλύτερα του κιλού, με την ίδια πάντα επιτυχία.

 
 
Υλικά:
1 χταπόδι  περίπου ένα  κιλό (ή  2-3 μικρότερα)
Κόκκινο ή ροζέ κρασί (περίπου 2 κούπες ή όσο πάρει)
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
 
Επί το έργον:
 
 

Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά (αν είναι κατεψυγμένο  το αφήνουμε να ξεπαγώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο φούρνο μικροκυμάτων)  και βγάζουμε το μαύρο «ρύγχος» που είναι ανάμεσα στα πλοκάμια του  και τα μάτια του που είναι στη βάση της σακούλας του. Ακόμη, αν είναι φρέσκο, αδειάζουμε τη σακούλα του απ’ο ό,τι περιέχει.

 
 
Το βίντεο θα λύσει όλες τις απορίες σας! 

 

 

 
 
Με το νερό που έχει κρατήσει στο πλύσιμο, το βάζουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία το χταπόδι χωρίς να προσθέσουμε άλλο
υγρό. Αυτό θα αλλάξει χρώμα και θα κατεβάσει τα υγρά του. 
 
 
Όταν αρχίσουν να ελαττώνονται αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το κρασί . Συνεχίζουμε να το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Το χωρίζουμε στα πλοκάμια του αν είναι μεγάλο (αυτό μπορεί να γίνει και από την αρχή αν είναι πολύ μεγάλο). Ο συνολικός χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού. Προσθέτουμε όσο κρασί χρειάζεται μέχρι να γίνει μαλακό. 
 
 
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο και πριν να απορροφήσει τα τελευταία υγρά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράζει μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Το σερβίρουμε όπως είναι ή με λίγο ωμό ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες ξύδι.
 
Παρατηρήσεις:
 
Μπορούμε για να συντομεύσουμε το χρόνο μαγειρέματος , να προσθέσουμε 1,5 κούπα κρασί μετά που θα απορροφήσει το χταπόδι τα δικά του υγρά και να το κλείσουμε για κανένα εικοσάλεπτο στη χύτρα ταχύτητας. Πρέπει  βέβαια να σημειώσω ότι ο αδελφός μου –που ομολογουμένως το φτιάχνει τέλεια-  αποκλείει τη χρήση χύτρας , αλλά εγώ όταν βιάζομαι την έχω χρησιμοποιήσει και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Οπωσδήποτε όμως τελειώνουμε το ψήσιμό του με ανοικτή τη χύτρα. Αλάτι δεν προσθέτουμε στο χταπόδι. Το έχει αλατίσει- λένε- η θάλασσα! Το κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε έχει σημασία για την τελική γεύση. Ταιριάζουν κόκκινα και ροζέ κρασιά, όχι πολύ γλυκά. Χαρακτηρίζω το πιάτο διαίτης, και λόγω του ότι το ελαιόλαδο που περιέχει είναι ελάχιστο σε σχέση με το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται σε άλλες κρητικές συνταγές. Δεν χρειάζεται παραπάνω. Δεν πρέπει να δείχνει λαδωμένο. Αν μας αρέσει πιο πολύ, προσθέτουμε καλύτερα λίγο ωμό ελαιόλαδο στο σερβίρισμα.
 
Καλή εβδομάδα!
 
Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

 

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email