Το πιο αγαπημένο μας σαρακοστιανό – και όχι μόνο- πιάτο!
Η συνταγή είναι «κληρονομιά» μιας από τις καλύτερες μαγείρισσες που έχω γνωρίσει. Μερικά από τα πιάτα που έχω δοκιμάσει στο σπίτι της είναι από εκείνα που λέμε πως μας μένουν αξέχαστα. Με ειδικότητα τόσο στα θαλασσινά όσο και στα κρεατικά, τα τραπέζια της είχαν πάντα μεγάλη ποικιλία και μεγάλη επιτυχία!
Το φτιάχνω οπωσδήποτε κάθε Σαρακοστή, και μάλιστα όχι μόνο μια φορά! Για να πω την αλήθεια, το θεωρώ ένα από τους καλύτερους μεζέδες ανεξαρτήτως εποχής. Το χταπόδι είναι ούτως ή άλλως από τα πιο υγιεινά θαλασσινά (έχει λιγότερη χοληστερίνη απ’ όλα τα υπόλοιπα) και έτσι το συνηθίζω πολύ όταν νηστεύουμε. Μαγειρεμένο μ’ αυτόν τον τρόπο είναι το πιο αγαπημένο μας σαρακοστιανό.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι οποιουδήποτε μεγέθους. Το φρέσκο πρέπει να είναι καλοχτυπημένο να έχει μείνει λίγες μέρες στην κατάψυξη. Η ψύξη σπάει τις ίνες στη σάρκα του χταποδιού-όπως το χτύπημα- και το κάνει μαλακό και εύγευστο. Έχω φτιάξει αυτό το πιάτο με μικρά χταποδάκια αλλά και με χταπόδια μεγαλύτερα του κιλού, με την ίδια πάντα επιτυχία.
Υλικά
1 χταπόδι περίπου ένα κιλό (ή 2-3 μικρότερα)
Κόκκινο ή ροζέ κρασί (περίπου 2 κούπες ή όσο πάρει)
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Επί το έργον
Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά (αν είναι κατεψυγμένο το αφήνουμε να ξεπαγώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο φούρνο μικροκυμάτων) και βγάζουμε το μαύρο «ρύγχος» που είναι ανάμεσα στα πλοκάμια του και τα μάτια του που είναι στη βάση της σακούλας του. Ακόμη, αν είναι φρέσκο, αδειάζουμε τη σακούλα του απ’ο ό,τι περιέχει. Το βίντεο θα λύσει όλες τις απορίες σας!
Με το νερό που έχει κρατήσει στο πλύσιμο, το βάζουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία το χταπόδι χωρίς να προσθέσουμε άλλο υγρό. Αυτό θα αλλάξει χρώμα και θα κατεβάσει τα υγρά του. Όταν αρχίσουν να ελαττώνονται αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το κρασί . Συνεχίζουμε να το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Το χωρίζουμε στα πλοκάμια του αν είναι μεγάλο (αυτό μπορεί να γίνει και από την αρχή αν είναι πολύ μεγάλο). Ο συνολικός χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού. Προσθέτουμε όσο κρασί χρειάζεται μέχρι να γίνει μαλακό. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο και πριν να απορροφήσει τα τελευταία υγρά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράζει μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Το σερβίρουμε όπως είναι ή με λίγο ωμό ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες ξύδι.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε για να συντομεύσουμε το χρόνο μαγειρέματος , να προσθέσουμε 1,5 κούπα κρασί μετά που θα απορροφήσει το χταπόδι τα δικά του υγρά και να το κλείσουμε για κανένα εικοσάλεπτο στη χύτρα ταχύτητας. Πρέπει βέβαια να σημειώσω ότι ο αδελφός μου –που ομολογουμένως το φτιάχνει τέλεια- αποκλείει τη χρήση χύτρας , αλλά εγώ όταν βιάζομαι την έχω χρησιμοποιήσει και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Οπωσδήποτε όμως τελειώνουμε το ψήσιμό του με ανοικτή τη χύτρα. Αλάτι δεν προσθέτουμε στο χταπόδι. Το έχει αλατίσει- λένε- η θάλασσα!
2) Το κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε έχει σημασία για την τελική γεύση. Ταιριάζουν κόκκινα και ροζέ κρασιά, όχι πολύ γλυκά. Χαρακτηρίζω το πιάτο διαίτης, και λόγω του ότι το ελαιόλαδο που περιέχει είναι ελάχιστο σε σχέση με το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται σε άλλες κρητικές συνταγές. Δεν χρειάζεται παραπάνω. Δεν πρέπει να δείχνει λαδωμένο. Αν μας αρέσει πιο πολύ, προσθέτουμε καλύτερα λίγο ωμό ελαιόλαδο στο σερβίρισμα.
Λες το κρασί να είναι τελικά το κόλπο για να μη βγάζω το χταπόδι σαν λάστιχο σφεντόνας; Χμμμ…! Θα το δοκιμάσω Vita!
Πάντως στις φωτογραφίες φαίνεται πολύ λαχταριστό!
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα για αύριο!
Ναι, το κρασί είναι απαραίτητο για να μαλακώσει το χταπόδι! Δοκίμασε και θα δεις!
Πολυαγαπημένος μεζές, το φτιάχνω και με ήπιο ξύδι όχι τόσο πολύ όσο το κρασί.
Καλή εβδομάδα
Κι εγώ προσθέτω λίγο ξύδι στο πιάτο, ανάλογα την ένταση του κρασιού. Θα το δοκιμάσω Ξανθή με ξύδι αφού το λες!
Εξαιρετικός μεζές, αγαπημένος. Κι όταν το χταπόδι είναι φρέσκο, είναι καταπληκτικός!
Επειδή το φτιάχνει και ο σύζυγός μου-το μόνο που μαγειρεύει- συμφωνώ απολύτως με τον αδελφό σου για τη χύτρα.
Καλό σου βράδυ, Βαγγελιώ μου1
Ναι βρε Ελένη μου, αλλά συνήθως είμαστε βιαστικές!
Αχ Βαγγελιώ μου, τι μου κάνεις! Θα τρέχω μπας και βρω χταπόδι!
Αγγελική να το δοκιμάσεις!
Εξαιρετικός μεζές , το μαγειρεύω με ξύδι και λάδι μόνο, με κράσι θα είναι πολύ ωραίο επίσης!
Θα το δοκιμάσω με ξύδι! Μου το συστήνετε ήδη δύο!
Καλησπέρα. Μόλις έκανα το χταπόδι όπως ακριβώς λέει η συνταγή σου (αν και έβαλα και ενα δαφνοφυλλο μέσα μιας και το είχαν προτείνει και άλλοι στα σχόλια τους)
Να σημειώσω εδώ ότι είμαι νέα νοικοκυρά και δεν είχα φτιάξει ΠΟΤΈ ξανά χταπόδι οποτε είπα στον άντρα μου να είναι επιεικής.
Περιττό να πω πως φαγώθηκε σε χρόνο ντε τε. Εγώ και ο άντρας μου σε ευχαριστούμε πολύ πολύ πολύ. Ήταν ότι πιο μαλακό και νόστιμο έχουμε φάει. Μπράβο!!!
Καλή βδομάδα και σε σένα!!!
Να μια συνταγή που σύντομα θα κάνω! Περίμενε να σου πω τ'αποτελέσματα!!!
Μαρίνα περιμένω τις εντυπώσεις σου οπωσδήποτε!
Χταποδάκι λουκουμάκι!
Ακριβώς Μάρθα 🙂 !
Λατρεύω το χταπόδι!
Αμαλία καλώς ήρθες! Ευχαριστώ για το σχόλιο!
Καλη εβδομαδα Βαγγελιω μου!
Κι εγω ετσι το βραζω το χταποδι, και την συνταγη την εμαθα απο τους Ιταλους. Βαζω ομως και κανα μυρωδικο : δαφνοφυλλα, κουκια πικοπερι και κεδροκουτσα.
Α! Θα βάλω δάφνη την επόμενη φορά! Μ' αρέσει η ιδέα!
Λατρεύω το χταπόδι μαγειρεμένο έτσι.
Μπράβο Βαγγελιώ μας.
Φιλιά
Ευχαριστώ για τα φιλιά και για το σχόλιο Κόννα!
Πολύ ωραίος μεζές το κρασάτο χταποδάκι!!! Μπράβο, Βαγγελιώ μου!
Φιλιά πολλά!
Την είδα και τη δική σου συνταγή Αναστασία και την έβαλα στα υπόψιν. Τέλεια!
Έχεις πολύ δίκιο Βαγγελιώ μου. Το κρασάτο χταπόδι, είναι πολύ λαχταριστός μεζές για όλες τις εποχές :-))
Ναι, Πηνελόπη! Ειδικά το καλοκαίρι "εκ των ων ουκ άνευ"!
Με λίγα εκλεκτά υλικά, έφτιαξες έναν μεζέ ανεπανάληπτο Βαγγελιώ μου!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Ευχαριστώ Έλενα (και για τα φιλιά 🙂 )!
Υπέροχος μεζές και λόγω Σαρακοστής υπέρ του δέοντος επίκαιρος!
Γειά στα χέρια σου!!!!1
Εδώ που τα λέμε, παντός καιρού Λίλα!
Αχ τα πόδια, Άστα κεί…λαλούσε ο μανάβης.
Γειά και απο μένα, συμφωνώ μαζι σου σε όλα,κλασικό πιάτο παντός καιρού.Γιά μένα μεγάλο ρόλο παίζει το κρασί πού επιλέγουμε-συνήθως αυτό που θα πιούμε-με το χταπόδι.
Εγώ το προτιμώ με καλό ντόπιο σπιτικό κρασί(μαρουβά ακόμα καλύτερα) καί μιά πρέζα παλιό ξίδι στο σβήσιμο.Όσο για το χύτρα-κατσαρόλα η γεύση είναι ίδια γιά εμένα, η δυσκολία είναι στο δέσιμο των υγρών όταν μαγειρεύωμε στή χύτρα, εκεί θέλει τέχνη για να μην έχωμε σούπα.Άντε πάλι μου βγάλες τρέξιμο και που θα βρω καλό χταπόδι στα ξένα.
Καλή μας όρεξη και γειά στα χέρια σου.
Ο ψαράς Νικόλα, ο ψαράς :-)! Έχεις απόλυτο δίκιο για το κρασί. Το ξύδι το προσθέτω στο πιάτο αλλά αφού τρίτωσε η συμβουλή θα το βάλω και στην κατσαρόλα.
Ευτυχώς έχω ειδικευτεί στα τελειώματα όταν μαγειρεύω στην χύτρα γιατί ο χρόνος καμιά φορά δεν φτάνει…
Ο ψαράς Νικόλα, ο ψαράς :-)!
Γειά σου πάλι Vita δεν είναι η πρώτη φορά που τρώγω επίπληξη για το ψαράς ή μανάβης, αλλά όταν ήμουν μικρός κάπου εκεί στην ανατολική Κρήτη, έτσι το έμαθα και έτσι το λέω ακόμα.
Χρειάστηκε πολύ ψάξιμο γιά να βρώ αυτή την εκδοχή -και την βρήκα- στο «Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου»-σε κανένα άλλο- εαν ρωτήσης κάποιο ηλικιωμένο ίσως βρούμε άκρη.
Εαν σε ενδιαφέρει ψάξε λίγο και πές μου.
Νικόλα έχεις υπόψη σου αυτή την εκδοχή;
http://www.youtube.com/watch?v=5E-YCR3R9-8&feature=related
Είναι του 72 🙂
Θα το ψάξω πάντως και με ηλικιωμένους.
Vita eδώ είμαστε πάλι.Ναι την γνωρίζω την εκδοχή, η μουσική μας είναι γεμάτη από κουζίνα και γεύσεις, και μαζί με τη γλώσσα μου δίνουν τη ταυτότητα μου σαν Έλληνα.
Ενα μικρό δείγμα
https://www.youtube.com/watch?v=VcQaNVbIEgU
http://www.youtube.com/watch?v=KklyowBZ6aE
http://www.youtube.com/watch?v=6QK_EOc47MI
http://www.youtube.com/watch?v=7IUo45XOntQ
Επίτου θέματος
http://actimon.blogspot.ch/2010/04/blog-post_14.html
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=114216
Υ.Γ.
Εκτός της κουζίνας όπου πατείς πολύ γερά, το άλλο σου ατού είναι οι φωτογραφίες και εκεί παίρνεις Άριστα.
Πάντα τετοια
Πρέπει να είναι απίστευτος μεζές!!! Θεϊκό!!! Στο χταπόδι και τα καλαμαράκια έχω αδυναμία από θαλασσινά!! Και αυτό που βλέπω αυτή τη στιγμή έχει κάνει τα σάλια μου να τρέχουν!! χιχι!
Καλή εβδομάδα Βαγγελιώ!!
Φιλιά!!
Χριστινάκι να το φτιάξεις! Είναι εύκολο και όπως είπες …θεϊκό!
Βαγγελιώ μου φανταστικό μεζεδάκι, πεντανόστιμο και με πολύ λίγα υλικά!
Πάρα πολύ ωραίο!
Φιλιά πολλά!
Ευχαριστώ Ελένη μου! Ναι είναι πεντανόστιμο στην απλότητά του!
Μελι δείχνει!
Είναι, είναι D&C μου!
Μερικές δεν προλαβαίνετε να βάλετε συνταγή και παίρνετε 20 ψήφους στο συνταγούλη :-)))))))!!!!!
το χταποδι το εφιαξα, εγω πηρα μικρα χταποδακια και εγιναν στα αληθεια καταπληκτικα. εκανα μια σπουδαια ανακαλυψη.:) σε ευχαριστω.
αυριο θα το αναρτησω.
ειρηνη
υπεροχο…το κανω συχνα μιας και στην ελουντα που μενω ,δεν μας λειπει το φρεσκο χταποδι…υπεροχος ρακομεζες και οχι μονο…εγω βαζω και μια ντοματα κομενη στα 4 ζουμερη…ισα ισα να παρει την γευση…δοκιμαστε το…..
Το κρασάκι στο χταπόδι μου έφερε κάψιμο στον οισοφάγο! Μήπως έβαλα πολύ ;
Κα VITA,
κοίταζα τώρα το κρασάτο χταπόδι. Την ίδια συνταγή μού την είχε πεί μια γιαγιά στην Ικαρία πριν 25 χρόνια !!! Την κάνω όποτε έχω φρέσκο χταπόδι. Πράγματι, είναι ασυναγώνιστος μεζές. Δοκίμασέ τη με λίγο ψιλοτριμένη ρίγανη στο σερβίρισμα.
Εχω εφαρμόσει πολλές συνταγές σου, κυρίως κρέατα και πίτες. Να είσαι καλά, το site σου είναι ότι καλύτερο.
Πολύ ενδιαφέρον να υπάρχει ίδια συνταγή και στην Ικαρία. Λιτή και ξεκάθαρη και η Ικαριώτικη κουζίνα απ’ ότι ξέρω! Ευχαριστώ για την πληροφορία και για τα τόσο καλά σας λόγια!
το έφτιαξα, όπως λέει η συνταγή…τέλειο!
Ευχαριστώ πολύ! Δεν συνηθίζω να λέω τέλειες τις συνταγές μου αλλά αυτή εδώ τολμώ να την χαρακτηρίσω τέλεια. Άλλωστε όπως αναφέρω δεν είναι δική μου. Σας ευχαριστώ και πάλι!
Καλημέρα σας και χρόνια πολλά.
Κάπως έτσι το κάνω και εγώ το χταπόδι, απλά στη τελευταία τζούρα κρασί προσθέτω βαλσαμικό ξύδι, μέλι, θυμάρι και λιγάκι ρίγανη και γίνεται τέλειο !!! 🙂
Και του χρόνου!
Εξαιρετικό πράγματι το βαλσαμικό, αλλά δεν είναι πολύ μαζί με μέλι; Εγώ βάζω συνήθως πετιμέζι με απλό ξύδι εναλλακτικά του βαλσαμικού. Θα το δοκιμάσω πάντως σε μια ποσότητα όταν το ξαναφτιάξω. Ευχαριστούμε για την ιδέα! Και του χρόνου και σε σας, Καλή Σαρακοστή!
[…] και καθαρίζουμε το χταπόδι όπως περιγράφεται εδώ. Αν είναι μεγάλο το κόβουμε σε 3-4 κομμάτια, αν είναι […]
Τέλειο!!!
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε!
[…] την κυρία Ο.Κ. σας έχω ξαναμιλήσει. Μια από τις πιο καλές μαγείρισσες που έχω γνωρίσει […]
Πεντανοστιμος μεζές, το συνοδέψαμε με φάβα!!!
Και δικό μας αγαπημένο! Πράγματι με φάβα είναι εξαιρετικός συνδυασμός!
Παρά πολύ ωραίο !
Ευχαριστώ πολύ!
Σε εμπιστεύομαι απόλυτα οτι συνταγή σου εχω φτιάξει ειναι ❗❗❗❗❗ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ φιλάκια
Υπεροχες συνταγές και με ακρίβεια στη λεπτομέρεια
Συγχαρητήρια σας ευχαριστουμε για ό,τι μοιράζεστε μαζι μας
Σας ευχαριστώ κι εγώ για το επαινετικό και ενθαρρυντικό σχόλιο! Να είστε καλά!
Γειά σαςαπο την Πάτμο. Έτσι το φτιάχνει η μαμά μου σε βαθύ τηγάνι,με λευκό κρασί. Είναι φοβερός μεζές.Μπραβο για τις ωραίες συνταγές.
Σας ευχαριστώ για τα καλά σα λόγια! Θα δοκιμάσω τη μέθοδο!
Μου έγινε λύσσα…..!!!!!!Γιατί?????
(χωρίς αλάτι φυσικά)
Μου έχει συμβεί και όπως μου είπαν φταίει το αλάτι που βάζουν κάποιες εταιρείες…Αν ήταν σκέτο πλοκάμι μπορεί να ήταν από άλλο μαλάκιο και όχι χταπόδι!
Υπέροχη συνταγή, απλή και καταλήγει σε αποθέωση της νοστιμιάς!
Ευχαριστώ πολύ! Τα είπατε όλα με λίγες λέξεις!