VIDEOS

Χταπόδι κρασάτο: ξεχωριστός μεζές με τρία μόνο υλικά! (VIDEO)

Χταπόδι κρασάτο: ξεχωριστός μεζές με τρία μόνο υλικά! (VIDEO)

Το πιο αγαπημένο μας σαρακοστιανό – και όχι μόνο- πιάτο!

Η συνταγή είναι «κληρονομιά» μιας  από τις καλύτερες μαγείρισσες που έχω γνωρίσει. Μερικά από τα πιάτα που έχω δοκιμάσει στο σπίτι της είναι από εκείνα που λέμε πως μας μένουν  αξέχαστα. Με ειδικότητα τόσο στα θαλασσινά όσο και στα κρεατικά, τα τραπέζια της είχαν πάντα μεγάλη ποικιλία και μεγάλη επιτυχία!

Χταπόδι κρασάτο: ξεχωριστός μεζές με τρία μόνο υλικά! (VIDEO)
Με τέσσερις βουτηχτές στο σπίτι της – σύζυγο και τρεις γιους -δεν της έλειπαν ποτέ τα χταπόδια.  Ο τρόπος της για το συγκεκριμένο πιάτο είναι ο καλύτερος απ’ όσους έχω δοκιμάσει  παρόλο που είναι ο πιο απλός. Το χταπόδι βγαίνει μαλακό και μελωμένο και  η σάλτσα είναι δεμένη και πικάντικη χωρίς να περιέχει κανένα μπαχαρικό!
Χταπόδι κρασάτο: ξεχωριστός μεζές με τρία μόνο υλικά! (VIDEO)
Το κρασί όπως έχω ξαναγράψει στη συνταγή χταπόδι με κριθαράκι  είναι απαραίτητο για να μαλακώσει το κρέας του χταποδιού. Στην ίδια συνταγή αναφέρω κι άλλες λεπτομέρειες για το “παραγούλιασμα” δηλαδή το χτύπημα του χταποδιού.  Εδώ βέβαια το χταπόδι μαγειρεύεται μόνο  με κρασί οπότε το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που λέμε… «λουκούμι»!
Χταπόδι κρασάτο: ξεχωριστός μεζές με τρία μόνο υλικά! (VIDEO)

Το φτιάχνω οπωσδήποτε κάθε Σαρακοστή, και μάλιστα όχι μόνο μια φορά! Για να πω την αλήθεια, το θεωρώ ένα από τους καλύτερους μεζέδες ανεξαρτήτως εποχής. Το χταπόδι είναι ούτως ή άλλως από τα πιο υγιεινά θαλασσινά (έχει λιγότερη χοληστερίνη απ’ όλα τα υπόλοιπα) και έτσι το συνηθίζω πολύ όταν νηστεύουμε. Μαγειρεμένο μ’ αυτόν τον τρόπο είναι το πιο αγαπημένο μας σαρακοστιανό.

Χταπόδι κρασάτο: ξεχωριστός μεζές με τρία μόνο υλικά! (VIDEO)

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι οποιουδήποτε μεγέθους. Το φρέσκο πρέπει να είναι καλοχτυπημένο να έχει μείνει  λίγες μέρες στην κατάψυξη.  Η ψύξη σπάει τις ίνες στη σάρκα του χταποδιού-όπως το χτύπημα-  και το κάνει μαλακό και εύγευστο. Έχω φτιάξει  αυτό το πιάτο με μικρά χταποδάκια αλλά και με χταπόδια μεγαλύτερα του κιλού, με την ίδια πάντα επιτυχία.

Χταπόδι κρασάτο: ξεχωριστός μεζές με τρία μόνο υλικά! (VIDEO)
 

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε για να συντομεύσουμε το χρόνο μαγειρέματος , να προσθέσουμε 1,5 κούπα κρασί μετά που θα απορροφήσει το χταπόδι τα δικά του υγρά και να το κλείσουμε για κανένα εικοσάλεπτο στη χύτρα ταχύτητας. Πρέπει  βέβαια να σημειώσω ότι ο αδελφός μου –που ομολογουμένως το φτιάχνει τέλεια-  αποκλείει τη χρήση χύτρας , αλλά εγώ όταν βιάζομαι την έχω χρησιμοποιήσει και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Οπωσδήποτε όμως τελειώνουμε το ψήσιμό του με ανοικτή τη χύτρα. Αλάτι δεν προσθέτουμε στο χταπόδι. Το έχει αλατίσει- λένε- η θάλασσα!

2) Το κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε έχει σημασία για την τελική γεύση. Ταιριάζουν κόκκινα και ροζέ κρασιά, όχι πολύ γλυκά. Χαρακτηρίζω το πιάτο διαίτης, και λόγω του ότι το ελαιόλαδο που περιέχει είναι ελάχιστο σε σχέση με το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται σε άλλες κρητικές συνταγές. Δεν χρειάζεται παραπάνω. Δεν πρέπει να δείχνει λαδωμένο. Αν μας αρέσει πιο πολύ, προσθέτουμε καλύτερα λίγο ωμό ελαιόλαδο στο σερβίρισμα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο